Babeczki i muffinyDla dzieciPiknikSpecjalne okazjeSłodkości

Muffinki z borówkami

Muffinki z borówkami są mięciutkie, niezwykle puszyste i wilgotne. Wystarczy się tylko trzymać przepisu, aby zrobić takie idealne muffiny jogurtowe!

Muffinki jogurtowe

Muszę przyznać, że bardzo lubię te muffinki z borówkami już same w sobie – bez żadnych dodatkowych kremów na wierzchu, lukru itp. Są niezwykle proste i szybkie do zrobienia. Pamiętaj tylko, że te muffinki jogurtowe, tak jak wszystkie ciasta jogurtowe są narażone na uzyskanie zakalca. Jak tego uniknąć? Wystarczy trzymać się dokładnie przepisu. Przede wszystkim wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Druga kwestia jest taka, że mikser używamy tylko do zmiksowania jajek i cukru. Później po dodaniu pozostałych składników mieszamy wszystko za pomocą trzepaczki tylko przez kilka sekund – tak naprawdę do połączenia się składników.

Koniecznie wypróbuj ten przepis na muffinki jogurtowe z borówkami! Jeśli chcesz to można zastąpić borówki amerykańskie jagodami czy malinami.

Polecam także wypróbować inne moje przepisy na muffinki:

Przepis na: Muffinki z borówkami

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 10 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 20-25 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 30-35 min

Składniki:

  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 200 g mąki pszennej np. tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ok. 200 g borówek

Muffinki z borówkami – przepis krok po kroku:

jogurtowe muffiny
Krok 1 

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nie mogą być prosto z lodówki! Jajka i jogurt naturalny najlepiej wyciągnąć sobie 3-4 godziny szybciej na blat kuchenny.

Dwa jajka miksujemy na wysokich obrotach miksera z cukrem (120 g) na jasną, puszystą masę jajeczną.


muffinki jogurtowe przepis
Krok 2 

To powinno zająć minimum 5 minut. 


muffinki jogurtowe
Krok 3

Dodajemy mąkę pszenną np. tortową (200 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), jogurt naturalny gęsty (200 g), sok z wyciśniętej cytryny (1 łyżeczka), a także olej (100 ml).


muffiny z jagodami
Krok 4

Całość mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki tylko do połączenia się składników. Ciasta jogurtowe nie lubią zbyt długiego mieszania! 


muffinki z jagodami
Krok 5

Ciasto nakładamy do foremek czy papilotek (ja użyłam silikonowe foremki do muffinek) – najlepiej, aby ciasto zajmowało około 3/4 wysokości foremki, bo ono w trakcie pieczenia trochę urośnie.

W zależności od wielkości foremek wychodzi 12-14 sztuk.

Jeśli chodzi o borówki czy jagody to można użyć świeżych lub mrożonych (w przypadku tych drugich trzeba je wcześniej rozmrozić i ewentualnie odcedzić na sitku).

Na wierzch muffinek wbijamy borówki. Pieczemy przez około 20-25 minut w temp. 180 stopni (góra-dół).

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>


muffinki z borówkami

muffinki jogurtowe

babeczki z borówkami

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 103

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Back to top button