Muffinki z borówkami

4.6/5 (193 ocen)

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 25 min pieczenia

Muffinki z borówkami przepis

Opis przepisu

Muffinki z borówkami są mięciutkie, niezwykle puszyste i wilgotne. Wystarczy się tylko trzymać przepisu, aby zrobić takie idealne muffiny jogurtowe!

Muffinki jogurtowe

Muszę przyznać, że bardzo lubię te muffinki z borówkami już same w sobie – bez żadnych dodatkowych kremów na wierzchu, lukru itp. Są niezwykle proste i szybkie do zrobienia. Pamiętaj tylko, że te muffinki jogurtowe, tak jak wszystkie ciasta jogurtowe są narażone na uzyskanie zakalca. Jak tego uniknąć? Wystarczy trzymać się dokładnie przepisu. Przede wszystkim wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Druga kwestia jest taka, że mikser używamy tylko do zmiksowania jajek i cukru. Później po dodaniu pozostałych składników mieszamy wszystko za pomocą trzepaczki tylko przez kilka sekund – tak naprawdę do połączenia się składników.

Koniecznie wypróbuj ten przepis na muffinki jogurtowe z borówkami! Jeśli chcesz to można zastąpić borówki amerykańskie jagodami czy malinami.

Polecam także wypróbować inne moje przepisy na muffinki:

Przepis na: Muffinki z borówkami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 200 g mąki pszennej np. tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ok. 200 g borówek
Wyślij emailem

Muffinki z borówkami - przepis krok po kroku


Krok 1

jogurtowe muffiny

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nie mogą być prosto z lodówki! Jajka i jogurt naturalny najlepiej wyciągnąć sobie 3-4 godziny szybciej na blat kuchenny.

Dwa jajka miksujemy na wysokich obrotach miksera z cukrem (120 g) na jasną, puszystą masę jajeczną.


Krok 2

muffinki jogurtowe przepis

To powinno zająć minimum 5 minut. 


Krok 3

muffinki jogurtowe

Dodajemy mąkę pszenną np. tortową (200 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), jogurt naturalny gęsty (200 g), sok z wyciśniętej cytryny (1 łyżeczka), a także olej (100 ml).


Krok 4

muffiny z jagodami

Całość mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki tylko do połączenia się składników. Ciasta jogurtowe nie lubią zbyt długiego mieszania! 


Krok 5

muffinki z jagodami

Ciasto nakładamy do foremek czy papilotek (ja użyłam silikonowe foremki do muffinek) – najlepiej, aby ciasto zajmowało około 3/4 wysokości foremki, bo ono w trakcie pieczenia trochę urośnie.

W zależności od wielkości foremek wychodzi 12-14 sztuk.

Jeśli chodzi o borówki czy jagody to można użyć świeżych lub mrożonych (w przypadku tych drugich trzeba je wcześniej rozmrozić i ewentualnie odcedzić na sitku).

Na wierzch muffinek wbijamy borówki. Pieczemy przez około 20-25 minut w temp. 180 stopni (góra-dół).

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>


muffinki z borówkami

muffinki jogurtowe

babeczki z borówkami

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 193

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
17 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
kasia
kasia
3 miesięcy temu

Ile muffinek wychodzi z tej porcji

Tala
Tala
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  kasia

Miz awsze wychodzi trochę więcej 😅
Dzisiaj np. wyszło mi 16

Paulina
Paulina
4 miesięcy temu

Czy zamiast jogurtu można dodać mleko ?

Emilia
Emilia
5 miesięcy temu

Wyszły jak z podręcznika!

20231216_184431.jpg
Anna
Anna
8 miesięcy temu

Mam trochę borówek i trochę malin – czy można to pomieszać ? Na drugi dzień również są dobre ? Miłego dnia!

Monika
Monika
9 miesięcy temu

Ale one są dobre😋😋

IMG_20230829_134428574.jpg
Magda
Magda
10 miesięcy temu

Pyszne, borówki dalam do ciasta i wymieszalam. Zmniejszylam ilość cukru.

Angelika
Angelika
1 rok temu

Zrobione na szybko wieczorem. Nawet dzieci pomagały i wyszły rewelacyjne. Bałam się zakalca ale udało się naprawdę pysznie. Polecam 🙂

20230522_220553.jpg
Emilia
Emilia
1 rok temu

Ja dodaje borówki do surowego ciasta i dopiero do foremek duzo
wiecej borówek w muffince i dużo smaczniejsze 🙂