Opis przepisu
Muffinki waniliowe z malinami i białą czekoladą są obłędnie smaczne! Do tego jak bosko pachną… Naprawdę ciężko się oprzeć i nie zjeść takiej gorącej muffinki wyciągniętej prosto z piekarnika.
Muffinki waniliowe
Na blogu mam już kilka sprawdzonych przepisów na muffinki. Bardzo lubię bananowe z czekoladą, babeczki czekoladowe czy muffinki marchewkowe. Uwielbiam takie małe słodkości, takie do zjedzenia na raz! Muffinki waniliowe rozpływają się w ustach. Użyłam do nich serek homogenizowany Rolmlecz waniliowy. Jeśli tylko chcesz to maliny możesz zastąpić borówkami, jagodami czy porzeczkami.
Wierzch muffinek można udekorować sprawdzonym i banalnie prostym do przygotowania kremem śmietankowym z mascarpone (nadaje się równie dobrze do tortu, babeczek czy rurek).
Polecam także wypróbować moje ulubione kruche tartaletki z kremem budyniowym i owocami.
Przepis na: Muffinki waniliowe z malinami i białą czekoladą
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 120 g cukru białego
- 100 g roztopionego masła lub oleju
- 200 g serka homogenizowanego Rolmlecz waniliowego
- 100 ml mleka
- 320 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 100 g malin
- 100 g czekolady białej
Zobacz również:
Jak zrobić muffinki waniliowe?
Krok 1
W misce miksujemy 2 jajka wraz z cukrem (120g) na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty.
Krok 3
Krok 4
Czekoladę białą (100g) kroimy w kostkę, z czego tylko połowę dodajemy do ciasta. Mieszamy za pomocą trzepaczki.
Krok 5
Pieczemy przez 22-25 minut w temperaturze 190 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
*Wpis powstał w ramach współpracy z marką Rolmlecz😊
Komentarze
czy można użyć malin mrożonych?
Można, tylko należy je wcześniej rozmrozić całkowicie np. na sitku, aby odsączyć je z nadmiaru soku i ogrzać przed dodaniem do ciasta do to temp. pokojowej 🙂
Mi niestety zakalec wyszedł 😔 robiłam wszystko jak w przepisie niewiem od czego to zależy 😔
Obstawiałabym, że składniki nie były w temp. pokojowej. Najlepiej wyjąć je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki. Innym powodem może być użycie miksera w kroku 4 zamiast trzepaczki lub zbyt długie mieszanie.
Pytanko. Ile wychodzi muffinek z podanej porcji?
12 – informacja jest pod tytułem 🙂
Najlepsze babeczki na świecie! I ten zapach w całym domu 🙂
Miło mi to czytać! 🙂
No pychota! Właśnie się upiekły i czekam az przestygną :PP
Moje ulubione muffinki 🙂 Zawsze robiłam ze swiezymi malinami, a teraz zrobiłam z mrozonymi i juz nie wyszly tak smaczne.
o nie… nie wiem czy moje kalorie chciały żebym widziała ten przepis 😀 najlepsze połączenie pod słońcem!