Babeczki i muffinySłodkości

Muffinki waniliowe z malinami i białą czekoladą

Muffinki waniliowe z malinami i białą czekoladą są obłędnie smaczne! Do tego jak bosko pachną… Naprawdę ciężko się oprzeć i nie zjeść takiej gorącej muffinki wyciągniętej prosto z piekarnika.

Muffinki

Na blogu mam już kilka sprawdzonych przepisów na muffinki. Bardzo lubię bananowe z czekoladą, babeczki czekoladowe czy muffinki marchewkowe. Uwielbiam takie małe słodkości, takie do zjedzenia na raz! Muffinki waniliowe rozpływają się w ustach. Użyłam do nich serek homogenizowany Rolmlecz waniliowy. Jeśli tylko chcesz to maliny możesz zastąpić borówkami, jagodami czy porzeczkami.

Wierzch muffinek można udekorować sprawdzonym i banalnie prostym do przygotowania kremem śmietankowym z mascarpone (nadaje się równie dobrze do tortu, babeczek czy rurek).

Polecam także wypróbować moje ulubione kruche tartaletki z kremem budyniowym i owocami.

Przepis na: Muffinki

Przepisy kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 5 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 25 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 30 min

Obiady - Po Prostu Pycha Liczba porcji: 12

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 120 g cukru białego
  • 100 g roztopionego masła lub oleju
  • 200 g serka homogenizowanego Rolmlecz waniliowego
  • 100 ml mleka
  • 320 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 100 g malin
  • 100 g czekolady białej

Jak zrobić muffinki?

Wykonanie:

proste babeczki waniliowe
Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce miksujemy 2 jajka wraz z cukrem (120g) na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty.


ciasto na babeczki
Krok 2 

Powinna powstać jasna masa jajeczna.


muffiny waniliowe
Krok 3 

Do masy jajecznej dodajemy olej (można zastąpić roztopionym i przestudzonym masłem, 100g), serek homogenizowany Rolmlecz (200g), mleko (100 ml), mąkę pszenną (może być tortowa, 320g) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka).


babeczki waniliowe przepis
Krok 4 

Wszystkie składniki mieszamy za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Czekoladę białą (100g) kroimy w kostkę, z czego tylko połowę dodajemy do ciasta. Mieszamy za pomocą trzepaczki.


przepis na babeczki waniliowe
Krok 5 

Do silikonowych foremek na muffinki nakładamy łyżkę ciasta. Następnie wbijamy po 2 lub 3 maliny i przykrywamy łyżeczką ciasta (foremka powinna być wypełniona do 3/4 objętości foremki, ponieważ w trakcie pieczenia muffinki nieco urosną). Wierzch muffinek posypujemy pozostałą posiekaną czekoladą.

Pieczemy przez 22-25 minut w temperaturze 190 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).


muffinki

muffinki waniliowe

babeczki waniliowe

muffinki waniliowe

muffinki waniliowe

*Wpis powstał w ramach współpracy z marką Rolmlecz😊

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 4

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button