Opis przepisu
Muffinki waniliowe z malinami i białą czekoladą są obłędnie smaczne! Do tego jak bosko pachną… Naprawdę ciężko się oprzeć i nie zjeść takiej gorącej muffinki wyciągniętej prosto z piekarnika.
Muffinki waniliowe
Na blogu mam już kilka sprawdzonych przepisów na muffinki. Bardzo lubię bananowe z czekoladą, babeczki czekoladowe czy muffinki marchewkowe. Uwielbiam takie małe słodkości, takie do zjedzenia na raz! Muffinki waniliowe rozpływają się w ustach. Użyłam do nich serek homogenizowany Rolmlecz waniliowy. Jeśli tylko chcesz to maliny możesz zastąpić borówkami, jagodami czy porzeczkami.
Wierzch muffinek można udekorować sprawdzonym i banalnie prostym do przygotowania kremem śmietankowym z mascarpone (nadaje się równie dobrze do tortu, babeczek czy rurek).
Polecam także wypróbować moje ulubione kruche tartaletki z kremem budyniowym i owocami.
Przepis na: Muffinki waniliowe z malinami i białą czekoladą
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 120 g cukru białego
- 100 g roztopionego masła lub oleju
- 200 g serka homogenizowanego Rolmlecz waniliowego
- 100 ml mleka
- 320 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 100 g malin
- 100 g czekolady białej
Zobacz również:
Jak zrobić muffinki waniliowe?
Krok 1
W misce miksujemy 2 jajka wraz z cukrem (120g) na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty.
Krok 3
Krok 4
Czekoladę białą (100g) kroimy w kostkę, z czego tylko połowę dodajemy do ciasta. Mieszamy za pomocą trzepaczki.
Krok 5
Pieczemy przez 22-25 minut w temperaturze 190 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
*Wpis powstał w ramach współpracy z marką Rolmlecz😊
Komentarze
Wyszły pyszne,dziękuję za przepis
Ekstra wyszły 😍 Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego!
Ile kalorii ma mniej więcej jedna taka muffinka?
Czy można dać całą kostkę czekolady do środka muffinki zamiast posiekaną? Jest to jakaś różnica?
Cała kostka czekolady raczej się nie rozpuści, tylko stwardnieje w trakcie pieczenia 🙂
czy można użyć malin mrożonych?
Można, tylko należy je wcześniej rozmrozić całkowicie np. na sitku, aby odsączyć je z nadmiaru soku i ogrzać przed dodaniem do ciasta do to temp. pokojowej 🙂
Mi niestety zakalec wyszedł 😔 robiłam wszystko jak w przepisie niewiem od czego to zależy 😔
Mi również zakalec wyszedł 🙁
Nie wiem co można zepsuć robiąc te muffinki…
Obstawiałabym, że składniki nie były w temp. pokojowej. Najlepiej wyjąć je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki. Innym powodem może być użycie miksera w kroku 4 zamiast trzepaczki lub zbyt długie mieszanie.
Pytanko. Ile wychodzi muffinek z podanej porcji?
12 – informacja jest pod tytułem 🙂
Najlepsze babeczki na świecie! I ten zapach w całym domu 🙂
Miło mi to czytać! 🙂
No pychota! Właśnie się upiekły i czekam az przestygną :PP
Moje ulubione muffinki 🙂 Zawsze robiłam ze swiezymi malinami, a teraz zrobiłam z mrozonymi i juz nie wyszly tak smaczne.
o nie… nie wiem czy moje kalorie chciały żebym widziała ten przepis 😀 najlepsze połączenie pod słońcem!