Muffinki bananowe z czekoladą

4.4/5 (374 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + 25 min pieczenia

muffinki bananowe przepis

Opis przepisu

Muffinki bananowe z czekoladą to pyszny wypiek do zjedzenia na raz. Wychodzą mięciutkie, puchate i delikatne w smaku. Palce lizać!

Babeczki bananowe

Na moim blogu znajdziesz między innymi przepis na klasyczne muffinki, czekoladowe muffiny czy babeczki z budyniem. Tym razem miałam ochotę na wypiek z dodatkiem rozgniecionych bananów i czekolady. To połączenie jest naprawdę genialne! Babeczki bananowe znikają w oka mgnieniu, a co więcej ich przygotowanie jest faktycznie banalne. Ważne żeby użyć do nich dojrzałych bananów, dzięki czemu zapewniają muffinkom dodatkowej słodyczy.

Przepis na: Muffinki bananowe z czekoladą

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 3 małe jajka lub 2 duże
  • 70 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 ml oleju
  • szczypta cynamonu
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g mlecznej czekolady
Wyślij emailem

Jak zrobić muffinki bananowe?


Krok 1

babeczki bananowe

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Trzy mniejsze jajka (lub dwa większe) ubijamy wraz z cukrem (70g) i cukrem wanilinowym (20g) na wysokich obrotach miksera na puszystą, jasną masę.


Krok 2

muffiny z bananami

Następnie dodajemy malutką szczyptę cynamonu, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 40 g pokrojonej w kosteczkę czekolady mlecznej (lub gorzkiej) i 240 g mąki pszennej. Całość lekko mieszamy za pomocą łyżki, jedynie do momentu połączenia się składników.

W osobnej miseczce rozgniatamy za pomocą widelca 3 dojrzałe banany (ewentualnie możesz użyć ręcznego blendera, jednak dojrzałe banany bez problemu rozgniatają się za pomocą widelca), a następnie wlewamy 100 ml oleju i mieszamy przez kilka sekund.


Krok 3

babeczki z bananami

Do ciasta dodajemy rozgniecione banany i całość mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki do momentu połączenia się składników.


Krok 4

babeczki z bananami

Masę przekładamy do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych). Nakładamy taką czubatą łyżkę ciasta (powinno być nałożonego ciasta do około 3/4 wysokości papilotki czy silikonowej foremki). Opcjonalnie na wierzch ciasta wbijamy lekko dodatkową ilość pokrojonej w kosteczkę czekolady. Pieczemy przez 22-25 minut w temp. 180 stopni.


muffinki bananowe

muffinki bananowe

muffinki bananowe

muffinki bananowe

babeczki bananowe

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 374

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
39 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kaja
Kaja
22 dni temu

Kolejność łączenia składników jest jakaś pomylona. Dodawanie mąki do samych jajek powoduje że ciasto robi się zbite, ciężko je później rozmieszać z olejem i bananami przez co w babeczkach są “kluchy” z tego zbitego ciasta. Polecam robić klasycznie – mieszać wszystkie składniki mokre z suchymi.
W smaku wyszły dobre, ale na pewno nie “męciutkie i puchate”.

Ilona
Ilona
3 miesięcy temu

Pyszne

1000002143
Aneta
Aneta
3 miesięcy temu

Super przepis! Po raz pierwszy wyszły mi popękane muffiny. Rewelacja! U mnie wyszło 11sztuk.

17121547151403335706539704334125
Nyna
Nyna
4 miesięcy temu

Polecam

IMG20240306145530
Nyna
Nyna
4 miesięcy temu

Dla mnie i dzieci pycha dwa razy robiłam i powtórzę na pewno. A raz bez bananów i też były pycha

Barbara
Barbara
8 miesięcy temu

Piekłam muffinki dzisiaj. Jajka prosto z lodówki, bez ubijania po prostu wszystko wymieszałam rózgą, w trakcie ważenia padła mi bateria w wadze i mąki wsypalam na oko, ale pomimo tego muffinki wyszły rewelacyjne😁

IMG_20231123_100614.jpg
Julia
Julia
11 miesięcy temu

Babeczki wyszły super, miałam dojrzałe banany i dodałam 50g cukru zamiast 70g i wyszły idealnie słodkie. Najlepiej mieszać tylko do połączenia składników i nie dłużej, wtedy ładnie wyrastają. Polecam 🙂

Justyna
Justyna
1 rok temu

Dziękuję za przepis:)

inbound178511086886478712.jpg
Ilona
Ilona
1 rok temu

Muffinki wyszły urocze i bardzo smaczne. Dodałam czekoladki Kinder 👌👌

Alicja
Alicja
1 rok temu

Pycha!!!
Ja dodałam zamiast czekolady zapachu śmietankowego; piekłam z termoobiegiem 22 minuty i wyszło super!!
Świetny przepis! Polecam!

Dominika
Dominika
1 rok temu

Czy masa powinna być lejąca? U mnie wyszła jakaś taka bardziej przypominająca jedną wielką całość

Natalia
Natalia
1 rok temu

Wyszły przepyszne, chociaż pominęłam cukier, bo robiłam je dla mojej 15-miesiecznej córeczki. Zjadła całą i jeszcze chciała kolejną.

Hanna
Hanna
1 rok temu

Wyszły super! Jajka się nie ogrzały bo mój dwuletni pomocnik nie ma tyle cierpliwości ale i tak się udały 😊

Iza
Iza
1 rok temu

Czy można zastąpić cukier ksylitolem?

Dorota
Dorota
2 lat temu

Bardzo pyszne wyszły, przez nieuwagę trochę zmieniłam kolejność składników, bo cukier dodałam do mąki więc wymieszalam same jajka, lecz zapomniałam o jednym i dodałam to jajko na samym końcu, ale na szczęście nic się nie stało i wyszły bardzo pyszne, całej rodzinie smakują

Kasia
Kasia
2 lat temu

Wyszedł mi już drugi raz zakalec

Ania
Ania
2 lat temu

No nie rosną niestety 🙁

aaa
aaa
2 lat temu

banan bananowi nie rowny wiec powinna byc podana zblizona waga bananow

hjop
hjop
2 lat temu

NIe rośnie nic a nic, bo nie ubija się białek osobno, zmarnowałem tylko czas i produkty. Swojskie jajka poszły w kosz…

Ania
Ania
1 rok temu
W odpowiedzi do  hjop

Ubijanie białek nie ma tu dozego znaczenia. W większości muffinek, które robiłam do tej pory (a robię często) nie ubija się białek.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  hjop

A czy wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej?

Joanna
Joanna
3 lat temu

Mufunki ładnie wyrosły, ale jak dla mnie za dużo cukru w przepisie. Następnym razem dam o połowę mniej. Pozdrawiam