Opis przepisu
Muffinki bananowe z czekoladą to pyszny wypiek do zjedzenia na raz. Wychodzą mięciutkie, puchate i delikatne w smaku. Palce lizać!
Babeczki bananowe
Na moim blogu znajdziesz między innymi przepis na klasyczne muffinki, czekoladowe muffiny czy babeczki z budyniem. Tym razem miałam ochotę na wypiek z dodatkiem rozgniecionych bananów i czekolady. To połączenie jest naprawdę genialne! Babeczki bananowe znikają w oka mgnieniu, a co więcej ich przygotowanie jest faktycznie banalne. Ważne żeby użyć do nich dojrzałych bananów, dzięki czemu zapewniają muffinkom dodatkowej słodyczy.
Przepis na: Muffinki bananowe z czekoladą
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 3 małe jajka lub 2 duże
- 70 g cukru
- 20 g cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 100 ml oleju
- szczypta cynamonu
- 240 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g mlecznej czekolady
Zobacz również:
Jak zrobić muffinki bananowe?
Krok 1
Trzy mniejsze jajka (lub dwa większe) ubijamy wraz z cukrem (70g) i cukrem wanilinowym (20g) na wysokich obrotach miksera na puszystą, jasną masę.
Krok 2
W osobnej miseczce rozgniatamy za pomocą widelca 3 dojrzałe banany (ewentualnie możesz użyć ręcznego blendera, jednak dojrzałe banany bez problemu rozgniatają się za pomocą widelca), a następnie wlewamy 100 ml oleju i mieszamy przez kilka sekund.
Krok 3
Krok 4
Komentarze
Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, jednak wydaje mi sie ze nie wyrosło wystarczająco, co może byc tego przyczyną?
Może trzeba było nakładać więcej ciasta do każdej foremki na muffinki… 🙂 Dzięki proszkowi do pieczenia powinny urosnąć, więc ciężko coś więcej podpowiedzieć.
Piekłam muffinki dzisiaj. Jajka prosto z lodówki, bez ubijania po prostu wszystko wymieszałam rózgą, w trakcie ważenia padła mi bateria w wadze i mąki wsypalam na oko, ale pomimo tego muffinki wyszły rewelacyjne😁
No to bardzo się cieszę, że wyszły 🙂 Dziękuję za zdjęcie muffinek i życzę smacznego 🙂
Niestety. Mimo składników w temperaturze pokojowej i mieszania w kolejnych krokach łyżką wyszedł zakalec.
No to niestety jednak coś poszło po drodze nie tak jak trzeba skoro wyszedł zakalec.
Babeczki wyszły super, miałam dojrzałe banany i dodałam 50g cukru zamiast 70g i wyszły idealnie słodkie. Najlepiej mieszać tylko do połączenia składników i nie dłużej, wtedy ładnie wyrastają. Polecam 🙂
W przypadku dojrzałych bananów faktycznie warto zmniejszyć ilość cukru 🙂 Myślę, że to najczęstszy błąd w ich wykonaniu, że ktoś za długo miesza i to np. mikserem, chociaż w przepisie wspominam o łyżce 🙂 Cieszę się, że smakowały i pozdrawiam serdecznie ❤️
Dziękuję za przepis:)
Wyglądają superowo! 😍😍 Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego 🙂
Muffinki wyszły urocze i bardzo smaczne. Dodałam czekoladki Kinder 👌👌
Bardzo się cieszę, że smakowały ❤️❤️ Super pomysł z czekoladkami Kinder 🙂
Pycha!!!
Ja dodałam zamiast czekolady zapachu śmietankowego; piekłam z termoobiegiem 22 minuty i wyszło super!!
Świetny przepis! Polecam!
Dzięki za miłe słowo 🙂
Czy masa powinna być lejąca? U mnie wyszła jakaś taka bardziej przypominająca jedną wielką całość
Ta masa nie powinna być lejąca, a raczej konsystencji bardziej zwartej 🙂
Wyszły przepyszne, chociaż pominęłam cukier, bo robiłam je dla mojej 15-miesiecznej córeczki. Zjadła całą i jeszcze chciała kolejną.
Bardzo się cieszę, że córeczce smakowały ❤️
Wyszły super! Jajka się nie ogrzały bo mój dwuletni pomocnik nie ma tyle cierpliwości ale i tak się udały 😊
Super, cieszę się 🙂
Mnie wychodzą jakby troche twarde, może dodaję czegoś za dużo?
A czy na pewno została dodana odpowiednia ilość mąki?
Czy można zastąpić cukier ksylitolem?
Jasne 🙂
Bardzo pyszne wyszły, przez nieuwagę trochę zmieniłam kolejność składników, bo cukier dodałam do mąki więc wymieszalam same jajka, lecz zapomniałam o jednym i dodałam to jajko na samym końcu, ale na szczęście nic się nie stało i wyszły bardzo pyszne, całej rodzinie smakują
No to bardzo się w takim razie cieszę, że wyszły i że smakowały całej rodzince 🙂
Wyszedł mi już drugi raz zakalec
A czy wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej? Czyli wyjęte z lodówki 2-3 godziny wcześniej?
No nie rosną niestety 🙁
A czy w kroku 2 mieszałaś delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników?
banan bananowi nie rowny wiec powinna byc podana zblizona waga bananow
W tym przepisie nie ma konieczności podawania dokładnej wagi bananów. Oczywiście w wielu wypiekach to ma znaczenie, ale w tym konkretnie nie 🙂
NIe rośnie nic a nic, bo nie ubija się białek osobno, zmarnowałem tylko czas i produkty. Swojskie jajka poszły w kosz…
Ubijanie białek nie ma tu dozego znaczenia. W większości muffinek, które robiłam do tej pory (a robię często) nie ubija się białek.
A czy wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej?
Mufunki ładnie wyrosły, ale jak dla mnie za dużo cukru w przepisie. Następnym razem dam o połowę mniej. Pozdrawiam