Babeczki i muffinySłodkości

Muffinki bananowe z czekoladą

Muffinki bananowe z czekoladą to pyszny wypiek do zjedzenia na raz. Wychodzą mięciutkie, puchate i delikatne w smaku. Palce lizać!

Babeczki bananowe

Na moim blogu znajdziesz między innymi przepis na klasyczne muffinki, czekoladowe muffiny czy babeczki z budyniem. Tym razem miałam ochotę na wypiek z dodatkiem rozgniecionych bananów i czekolady. To połączenie jest naprawdę genialne! Babeczki bananowe znikają w oka mgnieniu, a co więcej ich przygotowanie jest faktycznie banalne. Ważne żeby użyć do nich dojrzałych bananów, dzięki czemu zapewniają muffinkom dodatkowej słodyczy.

Przepis na: Muffinki bananowe z czekoladą

 Przygotowanie: 15 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 40 min

 Liczba porcji: 12

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 3 małe jajka lub 2 duże
  • 70 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 ml oleju
  • szczypta cynamonu
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g mlecznej czekolady

Jak zrobić muffinki bananowe?

babeczki bananowe
Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Trzy mniejsze jajka (lub dwa większe) ubijamy wraz z cukrem (70g) i cukrem wanilinowym (20g) na wysokich obrotach miksera na puszystą, jasną masę.


muffiny z bananami
Krok 2 

Następnie dodajemy malutką szczyptę cynamonu, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 40 g pokrojonej w kosteczkę czekolady mlecznej (lub gorzkiej) i 240 g mąki pszennej. Całość lekko mieszamy za pomocą łyżki, jedynie do momentu połączenia się składników.

W osobnej miseczce rozgniatamy za pomocą widelca 3 dojrzałe banany (ewentualnie możesz użyć ręcznego blendera, jednak dojrzałe banany bez problemu rozgniatają się za pomocą widelca), a następnie wlewamy 100 ml oleju i mieszamy przez kilka sekund.


babeczki z bananami
Krok 3 

Do ciasta dodajemy rozgniecione banany i całość mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki do momentu połączenia się składników.


babeczki z bananami
Krok 4 

Masę przekładamy do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych). Nakładamy taką czubatą łyżkę ciasta (powinno być nałożonego ciasta do około 3/4 wysokości papilotki czy silikonowej foremki). Opcjonalnie na wierzch ciasta wbijamy lekko dodatkową ilość pokrojonej w kosteczkę czekolady. Pieczemy przez 22-25 minut w temp. 180 stopni.


muffinki bananowe

muffinki bananowe

muffinki bananowe

muffinki bananowe

babeczki bananowe

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button