Muffinki bananowe z czekoladą

4.4/5 (344 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + 25 min pieczenia

muffinki bananowe przepis

Opis przepisu

Muffinki bananowe z czekoladą to pyszny wypiek do zjedzenia na raz. Wychodzą mięciutkie, puchate i delikatne w smaku. Palce lizać!

Babeczki bananowe

Na moim blogu znajdziesz między innymi przepis na klasyczne muffinki, czekoladowe muffiny czy babeczki z budyniem. Tym razem miałam ochotę na wypiek z dodatkiem rozgniecionych bananów i czekolady. To połączenie jest naprawdę genialne! Babeczki bananowe znikają w oka mgnieniu, a co więcej ich przygotowanie jest faktycznie banalne. Ważne żeby użyć do nich dojrzałych bananów, dzięki czemu zapewniają muffinkom dodatkowej słodyczy.

Przepis na: Muffinki bananowe z czekoladą

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 3 małe jajka lub 2 duże
  • 70 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 ml oleju
  • szczypta cynamonu
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g mlecznej czekolady
Wyślij emailem

Jak zrobić muffinki bananowe?


Krok 1

babeczki bananowe

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Trzy mniejsze jajka (lub dwa większe) ubijamy wraz z cukrem (70g) i cukrem wanilinowym (20g) na wysokich obrotach miksera na puszystą, jasną masę.


Krok 2

muffiny z bananami

Następnie dodajemy malutką szczyptę cynamonu, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 40 g pokrojonej w kosteczkę czekolady mlecznej (lub gorzkiej) i 240 g mąki pszennej. Całość lekko mieszamy za pomocą łyżki, jedynie do momentu połączenia się składników.

W osobnej miseczce rozgniatamy za pomocą widelca 3 dojrzałe banany (ewentualnie możesz użyć ręcznego blendera, jednak dojrzałe banany bez problemu rozgniatają się za pomocą widelca), a następnie wlewamy 100 ml oleju i mieszamy przez kilka sekund.


Krok 3

babeczki z bananami

Do ciasta dodajemy rozgniecione banany i całość mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki do momentu połączenia się składników.


Krok 4

babeczki z bananami

Masę przekładamy do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych). Nakładamy taką czubatą łyżkę ciasta (powinno być nałożonego ciasta do około 3/4 wysokości papilotki czy silikonowej foremki). Opcjonalnie na wierzch ciasta wbijamy lekko dodatkową ilość pokrojonej w kosteczkę czekolady. Pieczemy przez 22-25 minut w temp. 180 stopni.


muffinki bananowe

muffinki bananowe

muffinki bananowe

muffinki bananowe

babeczki bananowe

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 344

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
43 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Nyna
Nyna
20 dni temu

Polecam

IMG20240306145530
Nyna
Nyna
20 dni temu

Dla mnie i dzieci pycha dwa razy robiłam i powtórzę na pewno. A raz bez bananów i też były pycha

Marek
Marek
1 miesiąc temu

Najsłabsze muffinki jakie zrobiłem w życiu, strasznie twarde. Niby wyrosły, ale sam przepis strasznie dziwaczny, bo nie ma typowych frakcji sucha/mokra tylko trzy oddzielne. Zakalca nie ma, ale nie wyszły puszyste i na pewno nie powtórzę tej przygody.

ps. miałem to samo co Kasia, pierwszy krok + drugi daje prawie sypkie ciasto, bo za mało jest mokrego w stosunku do suchego. Tam nie ma za dużo mąki? 240g na dwa jajka to gruba przesada. Po dodaniu bananów już wyszło lepiej, ale po co to ubijać skoro w kroku drugim traci się całe “powietrze” z kroku pierwszego, bo mieszanie takiej kluchy wymaga przyłożenia wręcz siłowego? Przecież całe to wtłoczone powietrze z jajek ucieka…

Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Czy tylko mnie ta masa powstała z jajek w połączeniu z proszkiem i mąka wyszły praktycznie sypka masa?strasznie ciężko się to miesza potem z olejem.. mam wrażenie że przez to wyszły zakalcowate

Klaudia
Klaudia
3 miesięcy temu

Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, jednak wydaje mi sie ze nie wyrosło wystarczająco, co może byc tego przyczyną?

20231205_163827.jpg
Barbara
Barbara
4 miesięcy temu

Piekłam muffinki dzisiaj. Jajka prosto z lodówki, bez ubijania po prostu wszystko wymieszałam rózgą, w trakcie ważenia padła mi bateria w wadze i mąki wsypalam na oko, ale pomimo tego muffinki wyszły rewelacyjne😁

IMG_20231123_100614.jpg
Weronika
Weronika
6 miesięcy temu

Niestety. Mimo składników w temperaturze pokojowej i mieszania w kolejnych krokach łyżką wyszedł zakalec.

Julia
Julia
7 miesięcy temu

Babeczki wyszły super, miałam dojrzałe banany i dodałam 50g cukru zamiast 70g i wyszły idealnie słodkie. Najlepiej mieszać tylko do połączenia składników i nie dłużej, wtedy ładnie wyrastają. Polecam 🙂

Justyna
Justyna
9 miesięcy temu

Dziękuję za przepis:)

inbound178511086886478712.jpg
Ilona
Ilona
10 miesięcy temu

Muffinki wyszły urocze i bardzo smaczne. Dodałam czekoladki Kinder 👌👌

Alicja
Alicja
11 miesięcy temu

Pycha!!!
Ja dodałam zamiast czekolady zapachu śmietankowego; piekłam z termoobiegiem 22 minuty i wyszło super!!
Świetny przepis! Polecam!

Dominika
Dominika
1 rok temu

Czy masa powinna być lejąca? U mnie wyszła jakaś taka bardziej przypominająca jedną wielką całość

Natalia
Natalia
1 rok temu

Wyszły przepyszne, chociaż pominęłam cukier, bo robiłam je dla mojej 15-miesiecznej córeczki. Zjadła całą i jeszcze chciała kolejną.

Hanna
Hanna
1 rok temu

Wyszły super! Jajka się nie ogrzały bo mój dwuletni pomocnik nie ma tyle cierpliwości ale i tak się udały 😊

Mariusz
Mariusz
1 rok temu

Mnie wychodzą jakby troche twarde, może dodaję czegoś za dużo?

Iza
Iza
1 rok temu

Czy można zastąpić cukier ksylitolem?

Dorota
Dorota
1 rok temu

Bardzo pyszne wyszły, przez nieuwagę trochę zmieniłam kolejność składników, bo cukier dodałam do mąki więc wymieszalam same jajka, lecz zapomniałam o jednym i dodałam to jajko na samym końcu, ale na szczęście nic się nie stało i wyszły bardzo pyszne, całej rodzinie smakują

Kasia
Kasia
1 rok temu

Wyszedł mi już drugi raz zakalec

Ania
Ania
1 rok temu

No nie rosną niestety 🙁

aaa
aaa
1 rok temu

banan bananowi nie rowny wiec powinna byc podana zblizona waga bananow

hjop
hjop
2 lat temu

NIe rośnie nic a nic, bo nie ubija się białek osobno, zmarnowałem tylko czas i produkty. Swojskie jajka poszły w kosz…

Ania
Ania
11 miesięcy temu
Reply to  hjop

Ubijanie białek nie ma tu dozego znaczenia. W większości muffinek, które robiłam do tej pory (a robię często) nie ubija się białek.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  hjop

A czy wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej?

Joanna
Joanna
2 lat temu

Mufunki ładnie wyrosły, ale jak dla mnie za dużo cukru w przepisie. Następnym razem dam o połowę mniej. Pozdrawiam