Muffinki bananowe z czekoladą

4.8/5 (440 ocen)
Jeśli szukasz idealnego sposobu na wykorzystanie dojrzałych bananów, te muffinki bananowe z czekoladą będą strzałem w dziesiątkę! Są puszyste, wilgotne, a połączenie słodkich bananów z kawałkami czekolady sprawia, że trudno im się oprzeć.

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + 25 min pieczenia

Muffinki bananowe z czekoladą

Opis przepisu

Muffinki bananowe z czekoladą to pyszny wypiek do zjedzenia na raz. Wychodzą mięciutkie, puchate i delikatne w smaku. Palce lizać!

Babeczki bananowe

Na moim blogu znajdziesz między innymi przepis na klasyczne muffinki, czekoladowe muffiny czy babeczki z budyniem. Tym razem miałam ochotę na wypiek z dodatkiem rozgniecionych bananów i czekolady. To połączenie jest naprawdę genialne! Babeczki bananowe znikają w oka mgnieniu, a co więcej ich przygotowanie jest faktycznie banalne. Ważne żeby użyć do nich dojrzałych bananów, dzięki czemu zapewniają muffinkom dodatkowej słodyczy.

Przepis na: Muffinki bananowe z czekoladą

Porady na start

Jeżeli przygotowujesz babeczki dla małych dzieci, to możesz całkowicie zrezygnować z dodania cukru.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 3 małe jajka lub 2 duże
  • 70 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka lub maślanki
  • szczypta cynamonu
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Wyślij emailem

Jak zrobić muffinki bananowe?


Krok 1

jajka z cukrem w misce

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Trzy mniejsze jajka (lub dwa większe) ubijamy wraz z cukrem (70 g) i cukrem wanilinowym (20 g) na wysokich obrotach miksera na puszystą, jasną masę.


Krok 2

dodanie mleka i oleju do masy jajecznej

Do masy jajecznej wlewamy olej (100 ml) oraz mleko lub maślankę (100 ml). Mieszamy lekko za pomocą trzepaczki.


Krok 3

rozgniatanie bananów za pomocą widelca

Banany (3 dojrzałe sztuki) rozgniatamy za pomocą widelca na papkę.


Krok 4

mieszanie składników za pomocą trzepaczki

Banany dodajemy do ciasta i lekko mieszamy za pomocą trzepaczki. 


Krok 5

Dodanie czekolady i mąki

Dodajemy Szczyptę cynamonu, mąkę pszenną (280 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) oraz pokrojoną w kostkę czekoladę (może być zarówno gorzka jak i mleczna, około 70 g, z czego odrobinę zostawiam na dekorację wierzchu). 


Krok 6

Muffinki bananowe z czekoladą przed upieczeniem

Masę przekładamy do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych, ale mogą być też papierowe). Nakładamy taką czubatą łyżkę ciasta (powinno być nałożonego ciasta do około 3/4 wysokości papilotki czy silikonowej foremki). Opcjonalnie na wierzch ciasta wbijamy lekko dodatkową ilość pokrojonej w kosteczkę czekolady. Pieczemy przez 22-25 minut w temp. 180 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).

Muffinki bananowe gotowe! Można je jeść zaraz po lekkim przestygnięciu.

Przechowujemy je w szczelnym pojemniku jeśli chcemy je zjeść na drugi czy trzeci dzień po upieczeniu. Smacznego!


Muffinki bananowe przepis

Przepis na muffiny bananowe

Babeczki bananowe z czekoladą

Muffinki bananowe z czekoladą

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 440

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
49 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
Lena
14 dni temu

Dzień dobry czy babeczki powinny być blade bo mi wyszły blade w smaku są dobre ale nie wyrosły jakiś bardzo

Katarzyna
Katarzyna
28 dni temu

Bardzo dobre muffinki. Są sytne. Wyglądają naprawdę ładnie i przede wszystkim są smaczne. U mnie z tego przepisu to wyszło więcej (i to z wykorzystaniem silikonowych foremek) niż 12 sztuk.

Nataliia
Nataliia
1 miesiąc temu

Super przepis, muffinki wyszły pyszne

1000028870
Natka
Natka
1 miesiąc temu

Potrzebuje zrobić na 24 dzieci te babeczki czy mam pomnożyc wszystkie składniki razy 2 ??

Weronika
Weronika
2 miesięcy temu

Wyszły PRZEPYSZNE 😍😋!

6826a202-cd5e-4e56-a617-845ed859d4a3photo
Kaja
Kaja
3 miesięcy temu

Kolejność łączenia składników jest jakaś pomylona. Dodawanie mąki do samych jajek powoduje że ciasto robi się zbite, ciężko je później rozmieszać z olejem i bananami przez co w babeczkach są “kluchy” z tego zbitego ciasta. Polecam robić klasycznie – mieszać wszystkie składniki mokre z suchymi.
W smaku wyszły dobre, ale na pewno nie “męciutkie i puchate”.

Ilona
Ilona
6 miesięcy temu

Pyszne

1000002143
Aneta
Aneta
6 miesięcy temu

Super przepis! Po raz pierwszy wyszły mi popękane muffiny. Rewelacja! U mnie wyszło 11sztuk.

17121547151403335706539704334125
Nyna
Nyna
7 miesięcy temu

Polecam

IMG20240306145530
Nyna
Nyna
7 miesięcy temu

Dla mnie i dzieci pycha dwa razy robiłam i powtórzę na pewno. A raz bez bananów i też były pycha

Barbara
Barbara
10 miesięcy temu

Piekłam muffinki dzisiaj. Jajka prosto z lodówki, bez ubijania po prostu wszystko wymieszałam rózgą, w trakcie ważenia padła mi bateria w wadze i mąki wsypalam na oko, ale pomimo tego muffinki wyszły rewelacyjne😁

IMG_20231123_100614.jpg
Julia
Julia
1 rok temu

Babeczki wyszły super, miałam dojrzałe banany i dodałam 50g cukru zamiast 70g i wyszły idealnie słodkie. Najlepiej mieszać tylko do połączenia składników i nie dłużej, wtedy ładnie wyrastają. Polecam 🙂

Justyna
Justyna
1 rok temu

Dziękuję za przepis:)

inbound178511086886478712.jpg
Ilona
Ilona
1 rok temu

Muffinki wyszły urocze i bardzo smaczne. Dodałam czekoladki Kinder 👌👌

Alicja
Alicja
1 rok temu

Pycha!!!
Ja dodałam zamiast czekolady zapachu śmietankowego; piekłam z termoobiegiem 22 minuty i wyszło super!!
Świetny przepis! Polecam!

Dominika
Dominika
1 rok temu

Czy masa powinna być lejąca? U mnie wyszła jakaś taka bardziej przypominająca jedną wielką całość

Natalia
Natalia
1 rok temu

Wyszły przepyszne, chociaż pominęłam cukier, bo robiłam je dla mojej 15-miesiecznej córeczki. Zjadła całą i jeszcze chciała kolejną.

Hanna
Hanna
1 rok temu

Wyszły super! Jajka się nie ogrzały bo mój dwuletni pomocnik nie ma tyle cierpliwości ale i tak się udały 😊

Iza
Iza
2 lat temu

Czy można zastąpić cukier ksylitolem?

Dorota
Dorota
2 lat temu

Bardzo pyszne wyszły, przez nieuwagę trochę zmieniłam kolejność składników, bo cukier dodałam do mąki więc wymieszalam same jajka, lecz zapomniałam o jednym i dodałam to jajko na samym końcu, ale na szczęście nic się nie stało i wyszły bardzo pyszne, całej rodzinie smakują

Kasia
Kasia
2 lat temu

Wyszedł mi już drugi raz zakalec

Ania
Ania
2 lat temu

No nie rosną niestety 🙁

aaa
aaa
2 lat temu

banan bananowi nie rowny wiec powinna byc podana zblizona waga bananow

hjop
hjop
2 lat temu

NIe rośnie nic a nic, bo nie ubija się białek osobno, zmarnowałem tylko czas i produkty. Swojskie jajka poszły w kosz…

Ania
Ania
1 rok temu
W odpowiedzi do  hjop

Ubijanie białek nie ma tu dozego znaczenia. W większości muffinek, które robiłam do tej pory (a robię często) nie ubija się białek.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  hjop

A czy wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej?

Joanna
Joanna
3 lat temu

Mufunki ładnie wyrosły, ale jak dla mnie za dużo cukru w przepisie. Następnym razem dam o połowę mniej. Pozdrawiam