
Muffinki bananowe z czekoladą to pyszny wypiek do zjedzenia na raz. Wychodzą mięciutkie, puchate i delikatne w smaku. Palce lizać!
Babeczki bananowe
Na moim blogu znajdziesz między innymi przepis na klasyczne muffinki, czekoladowe muffiny czy babeczki z budyniem. Tym razem miałam ochotę na wypiek z dodatkiem rozgniecionych bananów i czekolady. To połączenie jest naprawdę genialne! Babeczki bananowe znikają w oka mgnieniu, a co więcej ich przygotowanie jest faktycznie banalne. Ważne żeby użyć do nich dojrzałych bananów, dzięki czemu zapewniają muffinkom dodatkowej słodyczy.
Przepis na: Muffinki bananowe z czekoladą
Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 25 min
Łącznie: 40 min
Liczba porcji: 12
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 3 małe jajka lub 2 duże
- 70 g cukru
- 20 g cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 100 ml oleju
- szczypta cynamonu
- 240 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g mlecznej czekolady
Jak zrobić muffinki bananowe?
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Trzy mniejsze jajka (lub dwa większe) ubijamy wraz z cukrem (70g) i cukrem wanilinowym (20g) na wysokich obrotach miksera na puszystą, jasną masę.
Następnie dodajemy malutką szczyptę cynamonu, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 40 g pokrojonej w kosteczkę czekolady mlecznej (lub gorzkiej) i 240 g mąki pszennej. Całość lekko mieszamy za pomocą łyżki, jedynie do momentu połączenia się składników.
W osobnej miseczce rozgniatamy za pomocą widelca 3 dojrzałe banany (ewentualnie możesz użyć ręcznego blendera, jednak dojrzałe banany bez problemu rozgniatają się za pomocą widelca), a następnie wlewamy 100 ml oleju i mieszamy przez kilka sekund.
Do ciasta dodajemy rozgniecione banany i całość mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki do momentu połączenia się składników.
Masę przekładamy do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych). Nakładamy taką czubatą łyżkę ciasta (powinno być nałożonego ciasta do około 3/4 wysokości papilotki czy silikonowej foremki). Opcjonalnie na wierzch ciasta wbijamy lekko dodatkową ilość pokrojonej w kosteczkę czekolady. Pieczemy przez 22-25 minut w temp. 180 stopni.
No nie rosną niestety 🙁
A czy w kroku 2 mieszałaś delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników?
banan bananowi nie rowny wiec powinna byc podana zblizona waga bananow
W tym przepisie nie ma konieczności podawania dokładnej wagi bananów. Oczywiście w wielu wypiekach to ma znaczenie, ale w tym konkretnie nie 🙂
NIe rośnie nic a nic, bo nie ubija się białek osobno, zmarnowałem tylko czas i produkty. Swojskie jajka poszły w kosz…
A czy wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej?
Mufunki ładnie wyrosły, ale jak dla mnie za dużo cukru w przepisie. Następnym razem dam o połowę mniej. Pozdrawiam
NIe rośnie nic a nic, bo nie ubija się białek osobno, zmarnowałem tylko czas i produkty. Swojskie jajka poszły w kosz…
A czy wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej?