Opis przepisu
Muffinki bananowe z czekoladą to pyszny wypiek do zjedzenia na raz. Wychodzą mięciutkie, puchate i delikatne w smaku. Palce lizać!
Babeczki bananowe
Na moim blogu znajdziesz między innymi przepis na klasyczne muffinki, czekoladowe muffiny czy babeczki z budyniem. Tym razem miałam ochotę na wypiek z dodatkiem rozgniecionych bananów i czekolady. To połączenie jest naprawdę genialne! Babeczki bananowe znikają w oka mgnieniu, a co więcej ich przygotowanie jest faktycznie banalne. Ważne żeby użyć do nich dojrzałych bananów, dzięki czemu zapewniają muffinkom dodatkowej słodyczy.
Przepis na: Muffinki bananowe z czekoladą
Porady na start
Jeżeli przygotowujesz babeczki dla małych dzieci, to możesz całkowicie zrezygnować z dodania cukru.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 3 małe jajka lub 2 duże
- 70 g cukru
- 20 g cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka lub maślanki
- szczypta cynamonu
- 280 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Zobacz również:
Jak zrobić muffinki bananowe?
Krok 1
Trzy mniejsze jajka (lub dwa większe) ubijamy wraz z cukrem (70 g) i cukrem wanilinowym (20 g) na wysokich obrotach miksera na puszystą, jasną masę.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Muffinki bananowe gotowe! Można je jeść zaraz po lekkim przestygnięciu.
Przechowujemy je w szczelnym pojemniku jeśli chcemy je zjeść na drugi czy trzeci dzień po upieczeniu. Smacznego!
Komentarze
Dzień dobry czy babeczki powinny być blade bo mi wyszły blade w smaku są dobre ale nie wyrosły jakiś bardzo
Może za krótko pieczone były, albo piekarnik słabo rozgrzany przed ich włożeniem… Ciężko mi powiedzieć, ale nie powinny wyjść blade 🙂
Bardzo dobre muffinki. Są sytne. Wyglądają naprawdę ładnie i przede wszystkim są smaczne. U mnie z tego przepisu to wyszło więcej (i to z wykorzystaniem silikonowych foremek) niż 12 sztuk.
Jak to mówią dobrego nigdy nie za wiele 😁 Dużo zależy od rozmiaru foremek, ale najważniejsze, że posmakowały 🙂 Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie!
Super przepis, muffinki wyszły pyszne
Świetnie się prezentują 🙂
Potrzebuje zrobić na 24 dzieci te babeczki czy mam pomnożyc wszystkie składniki razy 2 ??
Z porcji wychodzi 12 babeczek, więc jeśli potrzebuje Pani podwójną porcję, to zawsze mnoży się po prostu wszystkie składniki składniki x2 🙂
Wyszły PRZEPYSZNE 😍😋!
Świetnie wyszły muffinki 🙂
Kolejność łączenia składników jest jakaś pomylona. Dodawanie mąki do samych jajek powoduje że ciasto robi się zbite, ciężko je później rozmieszać z olejem i bananami przez co w babeczkach są “kluchy” z tego zbitego ciasta. Polecam robić klasycznie – mieszać wszystkie składniki mokre z suchymi.
W smaku wyszły dobre, ale na pewno nie “męciutkie i puchate”.
Pyszne
Ale superowe wyszły! ❤️❤️ Cieszę się, że posmakowały 🙂
Super przepis! Po raz pierwszy wyszły mi popękane muffiny. Rewelacja! U mnie wyszło 11sztuk.
Super 🙂
Polecam
Świetnie wyszły 🙂
Dla mnie i dzieci pycha dwa razy robiłam i powtórzę na pewno. A raz bez bananów i też były pycha
Świetnie, że smakowało 🙂
Piekłam muffinki dzisiaj. Jajka prosto z lodówki, bez ubijania po prostu wszystko wymieszałam rózgą, w trakcie ważenia padła mi bateria w wadze i mąki wsypalam na oko, ale pomimo tego muffinki wyszły rewelacyjne😁
No to bardzo się cieszę, że wyszły 🙂 Dziękuję za zdjęcie muffinek i życzę smacznego 🙂
Babeczki wyszły super, miałam dojrzałe banany i dodałam 50g cukru zamiast 70g i wyszły idealnie słodkie. Najlepiej mieszać tylko do połączenia składników i nie dłużej, wtedy ładnie wyrastają. Polecam 🙂
W przypadku dojrzałych bananów faktycznie warto zmniejszyć ilość cukru 🙂 Myślę, że to najczęstszy błąd w ich wykonaniu, że ktoś za długo miesza i to np. mikserem, chociaż w przepisie wspominam o łyżce 🙂 Cieszę się, że smakowały i pozdrawiam serdecznie ❤️
Dziękuję za przepis:)
Wyglądają superowo! 😍😍 Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego 🙂
Muffinki wyszły urocze i bardzo smaczne. Dodałam czekoladki Kinder 👌👌
Bardzo się cieszę, że smakowały ❤️❤️ Super pomysł z czekoladkami Kinder 🙂
Pycha!!!
Ja dodałam zamiast czekolady zapachu śmietankowego; piekłam z termoobiegiem 22 minuty i wyszło super!!
Świetny przepis! Polecam!
Dzięki za miłe słowo 🙂
Czy masa powinna być lejąca? U mnie wyszła jakaś taka bardziej przypominająca jedną wielką całość
Ta masa nie powinna być lejąca, a raczej konsystencji bardziej zwartej 🙂
Wyszły przepyszne, chociaż pominęłam cukier, bo robiłam je dla mojej 15-miesiecznej córeczki. Zjadła całą i jeszcze chciała kolejną.
Bardzo się cieszę, że córeczce smakowały ❤️
Wyszły super! Jajka się nie ogrzały bo mój dwuletni pomocnik nie ma tyle cierpliwości ale i tak się udały 😊
Super, cieszę się 🙂
Czy można zastąpić cukier ksylitolem?
Jasne 🙂
Bardzo pyszne wyszły, przez nieuwagę trochę zmieniłam kolejność składników, bo cukier dodałam do mąki więc wymieszalam same jajka, lecz zapomniałam o jednym i dodałam to jajko na samym końcu, ale na szczęście nic się nie stało i wyszły bardzo pyszne, całej rodzinie smakują
No to bardzo się w takim razie cieszę, że wyszły i że smakowały całej rodzince 🙂
Wyszedł mi już drugi raz zakalec
A czy wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej? Czyli wyjęte z lodówki 2-3 godziny wcześniej?
No nie rosną niestety 🙁
A czy w kroku 2 mieszałaś delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników?
banan bananowi nie rowny wiec powinna byc podana zblizona waga bananow
W tym przepisie nie ma konieczności podawania dokładnej wagi bananów. Oczywiście w wielu wypiekach to ma znaczenie, ale w tym konkretnie nie 🙂
NIe rośnie nic a nic, bo nie ubija się białek osobno, zmarnowałem tylko czas i produkty. Swojskie jajka poszły w kosz…
Ubijanie białek nie ma tu dozego znaczenia. W większości muffinek, które robiłam do tej pory (a robię często) nie ubija się białek.
A czy wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej?
Mufunki ładnie wyrosły, ale jak dla mnie za dużo cukru w przepisie. Następnym razem dam o połowę mniej. Pozdrawiam