Babeczki i muffinySłodkości

Muffinki

Szukasz bardzo prostego przepisu na muffinki, do przygotowania których nie będziesz potrzebować nawet miksera? Poniżej znajdziesz recepturę na moje ulubione muffiny. Wychodzą świetne za każdym razem! Wystarczy zamieszać kilka składników trzepaczką czy rózgą kuchenną, a następnie przełożyć do silikonowych foremek czy papilotek.

Prosty przepis na muffinki

Muffinki wychodzą mięciutkie i rozpływające się w ustach. Można je nadziać dżemem czy dodać drobno pokrojoną czekoladę. W lecie polecam wykorzystać świeże owoce jak np. truskawki, maliny, porzeczki czy jeżyny.

Przepis na: Muffinki

Przepisy kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 5 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 20 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 25 min

Obiady - Po Prostu Pycha Liczba porcji: 12

Składniki:

Ciasto:

  • 280g mąki pszennej
  • 90g cukru
  • 2 jajka
  • 150 ml gazowanej wody
  • 80ml oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Dodatkowo:


Jak zrobić muffinki?

Wykonanie:

Jak zrobić muffiny?
Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce za pomocą trzepaczki mieszamy wszystkie mokre składniki: jajko, wodę i olej.


ciasto na muffiny
Krok 2 

Następnie dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy za pomocą trzepaczki, aż powstanie jednolite ciasto.


Muffinki przed upieczeniem
Krok 3 

Przekładamy do silikonowych foremek lub papilotek (nakładamy po 1 łyżce ciasta). Następnie nakładamy łyżeczkę dżemu i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Ważne, aby ciasto zajmowało maksymalnie 3/4 wysokości foremki, ponieważ muffiny w piekarniku nam urosną. Piec około 20-22 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!


Muffinki

Muffinki przepis podstawowy

Prosty przepis na muffinki

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Muffinki przepis podstawowy

Jest to mój podstawowy przepis na muffinki. Do środka możemy dodać to na co akurat będziemy mieli ochotę. Ja osobiście najbardziej lubię z dżemem lub czekoladą, ale możesz dodać również inny środek, np. świeże owoce. Pamiętaj jednak aby wszystkie składniki na muffinki były w temperaturze pokojowej, najlepiej wymi wszystkie z lodówki kilka godzin wcześniej. Wychodzą naprawdę mięciutkie i rozpływające się w ustach

Prosty przepis na muffinki

W misce za pomocą trzepaczki mieszamy wszystkie mokre składniki, a następnie suche, aż powstanie jednolite ciasto. Przekładamy je do papilotek i wsadzamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20-22 minut. Po ostudzeniu możemy udekorować wierzch tych prostych muffinek np. lukrem lub cukrem pudrem. Jest to jeden z tych przepisów, które naprawdę ciężko zepsuć, więc nawet największy amator kuchenny poradzi sobie z nimi 🙂

Close