Opis przepisu
Szukasz bardzo prostego przepisu na muffinki, do przygotowania których nie będziesz potrzebować nawet miksera? Poniżej znajdziesz recepturę na moje ulubione muffiny. Wychodzą świetne za każdym razem! Wystarczy zamieszać kilka składników trzepaczką czy rózgą kuchenną, a następnie przełożyć do silikonowych foremek czy papilotek.
Prosty przepis na muffinki
Muffinki wychodzą mięciutkie i rozpływające się w ustach. Można je nadziać dżemem czy dodać drobno pokrojoną czekoladę. W lecie polecam wykorzystać świeże owoce jak np. truskawki, maliny, porzeczki czy jeżyny.
Przepis na: Muffinki
Składniki:
Ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 2 jajka
- 150 ml gazowanej wody
- 80 ml oleju
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Zobacz również:
Jak zrobić muffinki?
Krok 1
W misce za pomocą trzepaczki mieszamy wszystkie mokre składniki: jajko, wodę i olej.
Krok 2
Krok 3
Komentarze
Można ewentualnie zamienić wodę gazowaną na niegazowaną?
Woda gazowana nadaje pulchności, więc nie radziłabym 🙂
Czy można wodę gazowaną zastąpić mlekiem, maślanką albo jogurtem naturalnym?
Jeśli tak, to ile ml?
Woda gazowana, a maślanka czy jogurt mają przecież inne konsystencje i pod każdy z wymienionych składników trzeba by było przyjąć inne proporcje. Z głowy ciężko mi powiedzieć na ile ml zmienić… 🙂 Na blogu są też inne muffinki z innymi składnikami, więc warto je zobaczyć i wypróbować.
Te muffinki są przepyszne. Jestem ciekawa czy mozna je czyms innym nadziac, chociaz marmoladę też lubię