Dla dzieciDrożdżoweFilmowe przekąskiImprezaPrzekąskiPrzekąski na ciepłoPrzekąski wegetariańskiePrzekąski z seremSpecjalne okazjeSylwester

Imprezowe serowe paluchy

Imprezowe serowe paluchy to świetna przekąska, która posmakuje wszystkim. Zawijane ciasto drożdżowe wraz z ulubionymi dodatkami (u mnie oliwki, kukurydza, przecier pomidorowy) oraz startym serem (można użyć mozzarelli, Grana Padano, Cheddar itp).

Przekąski imprezowe

Jeżeli tylko szukasz podobnych inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami.

Przepis na: Imprezowe serowe paluchy

 Przygotowanie: 60 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 80 min

 Liczba porcji: 12

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego oregano (świeże zioła)
  • 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek Stovit
  • roztrzepane jajko do smarowania

Dodatkowo:

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki czarnych oliwek Fragata Stovit
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 100 g startej mozzarelli

Jak zrobić imprezowe serowe paluchy?

Imprezowe serowe paluchy przepis
Krok 1 

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok. 100 ml), łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn, wodę, sól, oliwę z oliwek i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Dodajemy także bardzo drobno pokrojone oliwki, posiekanego oregano. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.


Imprezowe serowe paluchy przygotowanie
Krok 2

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą rozwałkujemy w kształt prostokąta. Na połowie każdego prostokąta smarujemy przecierem pomidorowym, nakładamy kukurydzę, oliwki i posypujemy większośćią startego sera.


Imprezowe serowe paluchy ciasto
Krok 3

Farsz nakrywamy pozostałym ciastem. Nacinamy w równych odstępach. Każdy długi paluch obkręcamy dwa razy. 


Imprezowe serowe paluchy
Krok 4

Nasze paluchy układamy w równych odstępach na foremce do pieczenia. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną startego sera. Piec 15-20 minut w temperaturze 220 stopni. 


Imprezowe serowe paluchy

Imprezowe serowe paluchy

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 125

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
11 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Magdalena
10 miesięcy temu

Joasiu, czy paluchy podawać na ciepło czy zimne też są smaczne? 😉

Roksana Symiec
1 rok temu

hej! mam dwa pytania – w jaki sposób obkręcamy paluchy? jest to dla mnie troszkę niejasne:) i czy można zastąpić mleko napojem sojowym albo w ogole pominąć?

Aga
3 lat temu

Witam, w składnikach nie ma jajka tylko jajko do posmarowania a w opisie napisane jest zeby dodać jajko. Mogłaby Pani napisać czy dodać to jajko czy nie? Może ja coś zle widzę 😉

Po Prostu Pycha
3 lat temu
Odpowiedź do  Aga

Smarujemy jedynie drożdżowe paluchy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym serem 🙂

Magda
3 lat temu

Pyszna i prosta propozycja 🙂 Muszę koniecznie spróbować 🙂

Po Prostu Pycha
3 lat temu
Odpowiedź do  Magda

Czekam w takim razie na recenzję! 🙂

Aga
3 lat temu

Witam, w składnikach nie ma jajka tylko jajko do posmarowania a w opisie napisane jest zeby dodać jajko. Mogłaby Pani napisać czy dodać to jajko czy nie? Może ja coś zle widzę 😉

3 lat temu
Odpowiedź do  Aga

Smarujemy jedynie drożdżowe paluchy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym serem 🙂

Aga
3 lat temu

Witam, mam pytanie: w składnikach na ciasto nie ma jajka tylko roztrzepane do posmarowania a w opisie jest napisane zeby dodać jajko. Mogłaby Pani napisać czy trzeba dodać jajko czy nie?

3 lat temu

Pyszna i prosta propozycja 🙂 Muszę koniecznie spróbować 🙂

3 lat temu
Odpowiedź do  Magda

Czekam w takim razie na recenzję! 🙂

Back to top button