Imprezowe serowe paluchy

4.6/5 (178 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + 20 min pieczenia

Imprezowe serowe paluchy

Opis przepisu

Imprezowe serowe paluchy to świetna przekąska, która posmakuje wszystkim. Zawijane ciasto drożdżowe wraz z ulubionymi dodatkami (u mnie oliwki, kukurydza, przecier pomidorowy) oraz startym serem (można użyć mozzarelli, Grana Padano, Cheddar itp).

Przekąski imprezowe

Jeżeli tylko szukasz podobnych inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami.

Przepis na: Imprezowe serowe paluchy

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego oregano (świeże zioła)
  • 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek Stovit
  • roztrzepane jajko do smarowania

Dodatkowo:

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki czarnych oliwek Fragata Stovit
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 100 g startej mozzarelli
Wyślij emailem

Imprezowe serowe paluchy - przepis krok po kroku


Krok 1

Imprezowe serowe paluchy przepis

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok. 100 ml), łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn, wodę, sól, oliwę z oliwek i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Dodajemy także bardzo drobno pokrojone oliwki, posiekanego oregano. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.


Krok 2

Imprezowe serowe paluchy przygotowanie

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą rozwałkujemy w kształt prostokąta. Na połowie każdego prostokąta smarujemy przecierem pomidorowym, nakładamy kukurydzę, oliwki i posypujemy większośćią startego sera.


Krok 3

Imprezowe serowe paluchy ciasto

Farsz nakrywamy pozostałym ciastem. Nacinamy w równych odstępach. Każdy długi paluch obkręcamy dwa razy. 


Krok 4

Imprezowe serowe paluchy

Nasze paluchy układamy w równych odstępach na foremce do pieczenia. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną startego sera. Piec 15-20 minut w temperaturze 220 stopni. 


Imprezowe serowe paluchy

Imprezowe serowe paluchy

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 178

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Alicja
Alicja
9 miesięcy temu

Robiłam paluchy – są obłędne! 🙂
Mam pytanie, czy można zrobić paluchy wcześniej i gotowe, wykręcone włożyć do lodówki i dopiero po kilku godzinach odpiec czy raczej trzeba zrobić je zaraz po przygotowaniu? 🙂

Magdalena
Magdalena
3 lat temu

Joasiu, czy paluchy podawać na ciepło czy zimne też są smaczne? 😉

Roksana Symiec
Roksana Symiec
3 lat temu

hej! mam dwa pytania – w jaki sposób obkręcamy paluchy? jest to dla mnie troszkę niejasne:) i czy można zastąpić mleko napojem sojowym albo w ogole pominąć?

Aga
Aga
5 lat temu

Witam, mam pytanie: w składnikach na ciasto nie ma jajka tylko roztrzepane do posmarowania a w opisie jest napisane zeby dodać jajko. Mogłaby Pani napisać czy trzeba dodać jajko czy nie?

Aga
Aga
5 lat temu

Witam, w składnikach nie ma jajka tylko jajko do posmarowania a w opisie napisane jest zeby dodać jajko. Mogłaby Pani napisać czy dodać to jajko czy nie? Może ja coś zle widzę 😉

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Aga

Smarujemy jedynie drożdżowe paluchy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym serem 🙂

Magda
Magda
5 lat temu

Pyszna i prosta propozycja 🙂 Muszę koniecznie spróbować 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Magda

Czekam w takim razie na recenzję! 🙂