Przekąski

Imprezowe serowe paluchy

Imprezowe serowe paluchy to świetna przekąska, która posmakuje wszystkim. Zawijane ciasto drożdżowe wraz z ulubionymi dodatkami (u mnie oliwki, kukurydza, przecier pomidorowy) oraz startym serem (można użyć mozzarelli, Grana Padano, Cheddar itp).

Przepis na: Imprezowe serowe paluchy

 Przygotowanie: 60 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 80 min

 Liczba porcji: 12

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego oregano (świeże zioła)
  • 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek Stovit
  • roztrzepane jajko do smarowania

Dodatkowo:

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki czarnych oliwek Fragata Stovit
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 100 g startej mozzarelli

Imprezowe serowe paluchy przepis
Krok 1 

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok. 100 ml), łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn, wodę, sól, oliwę z oliwek i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Dodajemy także bardzo drobno pokrojone oliwki, posiekanego oregano. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.


Imprezowe serowe paluchy przygotowanie
Krok 2

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą rozwałkujemy w kształt prostokąta. Na połowie każdego prostokąta smarujemy przecierem pomidorowym, nakładamy kukurydzę, oliwki i posypujemy większośćią startego sera.


Imprezowe serowe paluchy ciasto
Krok 3

Farsz nakrywamy pozostałym ciastem. Nacinamy w równych odstępach. Każdy długi paluch obkręcamy dwa razy. 


Imprezowe serowe paluchy
Krok 4

Nasze paluchy układamy w równych odstępach na foremce do pieczenia. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną startego sera. Piec 15-20 minut w temperaturze 220 stopni. 


Imprezowe serowe paluchy

Imprezowe serowe paluchy

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close