Opis przepisu
Imprezowe serowe paluchy to świetna przekąska, która posmakuje wszystkim. Zawijane ciasto drożdżowe wraz z ulubionymi dodatkami (u mnie oliwki, kukurydza, przecier pomidorowy) oraz startym serem (można użyć mozzarelli, Grana Padano, Cheddar itp).
Przekąski imprezowe
Jeżeli tylko szukasz podobnych inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami.
Przepis na: Imprezowe serowe paluchy
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- 80 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego oregano (świeże zioła)
- 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek Stovit
- roztrzepane jajko do smarowania
Dodatkowo:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki czarnych oliwek Fragata Stovit
- 4 łyżki kukurydzy
- 100 g startej mozzarelli
Zobacz również:
Imprezowe serowe paluchy - przepis krok po kroku
Krok 1
Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn, wodę, sól, oliwę z oliwek i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Dodajemy także bardzo drobno pokrojone oliwki, posiekanego oregano. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Komentarze
Robiłam paluchy – są obłędne! 🙂
Mam pytanie, czy można zrobić paluchy wcześniej i gotowe, wykręcone włożyć do lodówki i dopiero po kilku godzinach odpiec czy raczej trzeba zrobić je zaraz po przygotowaniu? 🙂
To bardzo zły pomysł. Lepiej można zostawić wyrobione ciasto w lodówce, a po kilku godzinach je nadziać, skręcić i do piekarnika 🙂
Joasiu, czy paluchy podawać na ciepło czy zimne też są smaczne? 😉
hej! mam dwa pytania – w jaki sposób obkręcamy paluchy? jest to dla mnie troszkę niejasne:) i czy można zastąpić mleko napojem sojowym albo w ogole pominąć?
Witam, mam pytanie: w składnikach na ciasto nie ma jajka tylko roztrzepane do posmarowania a w opisie jest napisane zeby dodać jajko. Mogłaby Pani napisać czy trzeba dodać jajko czy nie?
Witam, w składnikach nie ma jajka tylko jajko do posmarowania a w opisie napisane jest zeby dodać jajko. Mogłaby Pani napisać czy dodać to jajko czy nie? Może ja coś zle widzę 😉
Smarujemy jedynie drożdżowe paluchy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym serem 🙂
Pyszna i prosta propozycja 🙂 Muszę koniecznie spróbować 🙂
Czekam w takim razie na recenzję! 🙂