Cebulowe paluchy z boczkiem

4.3/5 (18 ocen)
Cebulowe paluchy z boczkiem to prawdziwy hit każdej imprezy! Są nie tylko pyszne, ale też niezwykle efektowne – idealnie prezentują się na stole i znikają w mgnieniu oka. Dodatkowo ich przygotowanie jest prostsze niż myślisz!

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min + 30 min pieczenia

Cebulowe paluchy z boczkiem

Opis przepisu

Cebulowe paluchy z boczkiem to bardzo smaczna, drożdżowa przekąska imprezowa. W wersji wytrawnej, podwójnie cebulowe. Najlepsze na ciepło, zaraz po ich upieczeniu, jednak fajnie smakują także na zimno.

Przepis na: Cebulowe paluchy z boczkiem

Składniki:

Rozczyn:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 50 ml letniej wody
  • 1 łyżka mąki pszennej – typ 00 lub 550

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej – typ 00 lub 550
  • 200 ml wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 łyżka prażonej cebuli
  • 1 łyżka szczypiorku

Dodatkowo:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 większy ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • 100 g mozzarelli
  • 1 duża czerwona cebula
  • kilka plasterków parzonego boczku
  • 2 płaskie łyżki suszonych pomidorów
  • opcjonalnie 1 łyżka sera grana padano lub parmezanu
Wyślij emailem

Cebulowe paluchy z boczkiem przepis krok po kroku:


Krok 1

przepis na ciasto do pizzy

Cebulowe paluchy z boczkiem można przygotować na bazie świeżych lub suszonych drożdży. Wychodzą niezwykle smaczne na bazie mąki pszennej typ 00 jak również zwykłej pszennej tortowej np. typ 550. Ciasto drożdżowe zaczynamy od przygotowania rozczynu.

Rozczyn drożdżowy

W miseczce mieszamy ze sobą pokruszone świeże drożdże (15 g, jeśli używasz suszonych to dodaj 7 g), cukier (1/2 łyżeczki), letnią wodę (50 ml) i mąkę (1 nieco czubata łyżka). Odstawiamy na 10-20 minut. 


Krok 2

przepis na pizzę

Po tym czasie rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość. 


Krok 3

Ciasto

Do miski wsypujemy mąkę (450 g), sól (1/2 płaskiej łyżeczki), a także dodajemy letnią wodę (200 ml) oraz oliwę (4 łyżki). Dodajemy także rozczyn.

Zagniatamy ciasto przez kilka minut – ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Odstawiamy na 10 minut.

Po tym czasie wsypujemy prażoną cebulę (1 płaska łyżka) oraz posiekany szczypiorek (1 płaska łyżka).

 


Krok 4

Ponownie wyrabiamy przez chwilę aż powstanie elastyczne ciasto, nieklejące się do rąk.

Staramy się nie podsypywać zbyt dużą ilością mąki, aby ciasto nie wyszło twarde po upieczeniu.

Wkładamy do miski i przykrywamy z wierzchu ściereczką. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju smażymy posiekaną w piórka dużą czerwoną cebulę (lub dwie małe) – dosłownie przez chwilę, aż będzie lekko zarumieniona.


Krok 5

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski.

Dzielimy na dwie części.

Pierwszą z nich rozwałkowujemy w kształt koła na podsypanym mąką blacie – u mnie o średnicy około 35 cm.

Przekładamy ciasto na papier do pieczenia – można go leciutko oprószyć mąką.


Krok 6

W miseczce miksujemy majonez (3 łyżki) z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a także szczyptą soli oraz pieprzu. Tym sosem czosnkowym smarujemy ciasto.

Nakładamy dodatki – u mnie kilka plasterków parzonego boczku, podsmażoną cebulę oraz plasterki suszonych pomidorów.  


Krok 7

Nakładamy plasterki żółtego sera (chociaż równie dobrze można go zetrzeć na tarce).

Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta na lekko podsypanym mąką blacie.  


Krok 8

paluchy imprezowe

Przykładamy drugie ciasto (rozwałkowane na taką samą średnicę co dolne) na farsz. Lekko dociskamy dłońmi.

Na środku ciasta układamy małą miseczkę, która będzie nam służyła jako znacznik do równego wycinania trójkącików – mi wyszło 14.


Krok 9

Cebulowe paluchy z boczkiem

Każdy wycięty kawałek ciasta dwukrotnie skręcamy wokół własnej osi.


Krok 10

Cebulowe paluchy z boczkiem

Smarujemy roztrzepanym jajkiem (ja wymieszałam żółtko z odrobiną mleka) i posypujemy czarnuszką lub sezamem.

Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni, aż ciasto będzie ładnie rumiane, wypieczone.

Cebulowe paluchy z boczkiem podajemy z ulubionym sosem. Są najlepsze na ciepło zaraz po upieczeniu, ale równie dobrze możesz je serwować na zimno (lub podgrzać przez kilka sekund w mikrofalówce). Smacznego!


przekąski na sylwestra

Cebulowe paluchy z boczkiem

Cebulowe paluchy z boczkiem

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 18

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
Justyna
8 dni temu

Myślisz, że można przygotować dzien wcześniej, wsadzić do lodowki i upiec rano?

Ewelina
Ewelina
14 dni temu

Chętnie wypróbuję 🙂