Opis przepisu
Cebulowe paluchy z boczkiem to bardzo smaczna, drożdżowa przekąska imprezowa. W wersji wytrawnej, podwójnie cebulowe. Najlepsze na ciepło, zaraz po ich upieczeniu, jednak fajnie smakują także na zimno.
Przepis na: Cebulowe paluchy z boczkiem
Składniki:
Rozczyn:
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 50 ml letniej wody
- 1 łyżka mąki pszennej – typ 00 lub 550
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej – typ 00 lub 550
- 200 ml wody
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1 łyżka prażonej cebuli
- 1 łyżka szczypiorku
Dodatkowo:
- 3 łyżki majonezu
- 1 większy ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- 100 g mozzarelli
- 1 duża czerwona cebula
- kilka plasterków parzonego boczku
- 2 płaskie łyżki suszonych pomidorów
- opcjonalnie 1 łyżka sera grana padano lub parmezanu
Zobacz również:
Cebulowe paluchy z boczkiem przepis krok po kroku:
Krok 1
Cebulowe paluchy z boczkiem można przygotować na bazie świeżych lub suszonych drożdży. Wychodzą niezwykle smaczne na bazie mąki pszennej typ 00 jak również zwykłej pszennej tortowej np. typ 550. Ciasto drożdżowe zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Rozczyn drożdżowy
W miseczce mieszamy ze sobą pokruszone świeże drożdże (15 g, jeśli używasz suszonych to dodaj 7 g), cukier (1/2 łyżeczki), letnią wodę (50 ml) i mąkę (1 nieco czubata łyżka). Odstawiamy na 10-20 minut.
Krok 2
Krok 3
Ciasto
Do miski wsypujemy mąkę (450 g), sól (1/2 płaskiej łyżeczki), a także dodajemy letnią wodę (200 ml) oraz oliwę (4 łyżki). Dodajemy także rozczyn.
Zagniatamy ciasto przez kilka minut – ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie wsypujemy prażoną cebulę (1 płaska łyżka) oraz posiekany szczypiorek (1 płaska łyżka).
Krok 4
Staramy się nie podsypywać zbyt dużą ilością mąki, aby ciasto nie wyszło twarde po upieczeniu.
Wkładamy do miski i przykrywamy z wierzchu ściereczką. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju smażymy posiekaną w piórka dużą czerwoną cebulę (lub dwie małe) – dosłownie przez chwilę, aż będzie lekko zarumieniona.
Krok 5
Dzielimy na dwie części.
Pierwszą z nich rozwałkowujemy w kształt koła na podsypanym mąką blacie – u mnie o średnicy około 35 cm.
Przekładamy ciasto na papier do pieczenia – można go leciutko oprószyć mąką.
Krok 6
W miseczce miksujemy majonez (3 łyżki) z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a także szczyptą soli oraz pieprzu. Tym sosem czosnkowym smarujemy ciasto.
Nakładamy dodatki – u mnie kilka plasterków parzonego boczku, podsmażoną cebulę oraz plasterki suszonych pomidorów.
Krok 7
Nakładamy plasterki żółtego sera (chociaż równie dobrze można go zetrzeć na tarce).
Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta na lekko podsypanym mąką blacie.
Krok 8
Przykładamy drugie ciasto (rozwałkowane na taką samą średnicę co dolne) na farsz. Lekko dociskamy dłońmi.
Na środku ciasta układamy małą miseczkę, która będzie nam służyła jako znacznik do równego wycinania trójkącików – mi wyszło 14.
Krok 9
Każdy wycięty kawałek ciasta dwukrotnie skręcamy wokół własnej osi.
Krok 10
Smarujemy roztrzepanym jajkiem (ja wymieszałam żółtko z odrobiną mleka) i posypujemy czarnuszką lub sezamem.
Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni, aż ciasto będzie ładnie rumiane, wypieczone.
Cebulowe paluchy z boczkiem podajemy z ulubionym sosem. Są najlepsze na ciepło zaraz po upieczeniu, ale równie dobrze możesz je serwować na zimno (lub podgrzać przez kilka sekund w mikrofalówce). Smacznego!
Komentarze
Myślisz, że można przygotować dzien wcześniej, wsadzić do lodowki i upiec rano?
Raczej tak 🙂
Chętnie wypróbuję 🙂
Mam nadzieję, że posmakują! 🙂