Imprezowe łódeczki z warzywami to smaczna, ciekawa propozycja na słoną przekąskę dla gości. Świetnie się sprawdzi zarówno na domówki, Andrzejki czy Sylwestra.
Przekąski imprezowe
Przygotowałam je w wersji wegetariańskiej z czerwoną cebulą, pieczarkami, papryką, kukurydzą oraz serem, ale równie dobrze możesz dorzucić od siebie swoje ulubione dodatki. To takie pizzerinki, ale zaprezentowane w nieco innej formie. Najlepsze zaraz po upieczeniu gdy są jeszcze cieplutkie, ale równie dobrze możesz je upiec szybciej, a później tylko przez chwilkę podgrzać w piekarniku czy mikrofalówce.
Przepis na: Imprezowe łódeczki z warzywami
Składniki:
Rozczyn:
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 50 ml letniej wody
- 1 łyżka mąki pszennej – typ 00 lub 550
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej – typ 00 lub 550
- 220 ml wody
- 5 łyżek oliwy
- 1 bardzo płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 6 łyżeczek ketchupu
- 1 duża czerwona cebula
- 200 g pieczarek
- 1/2 papryki czerwonej
- opcjonalnie 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 100 g mozzarelli
Zobacz również:
Imprezowe łódeczki przepis krok po kroku:
Krok 1
Imprezowe łódeczki z warzywami można przygotować na bazie świeżych lub suszonych drożdży. Wychodzą niezwykle smaczne na bazie mąki pszennej typ 00 jak również zwykłej pszennej tortowej np. typ 550. Ciasto drożdżowe zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Rozczyn drożdżowy
W miseczce mieszamy ze sobą pokruszone świeże drożdże (15 g, jeśli używasz suszonych to dodaj 7 g), cukier (1/2 łyżeczki), letnią wodę (50 ml) i mąkę (1 nieco czubata łyżka). Odstawiamy na 10-20 minut.
Krok 2
Krok 3
Ciasto
Do miski wsypujemy mąkę (500 g), a także dodajemy letnią wodę (około 220 ml), oliwę (5 łyżek) oraz rozczyn.
Zagniatamy ciasto przez kilka minut – ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Odstawiamy na 10-15 minut.
Po tym czasie wsypujemy sól (1 bardzo płaska łyżeczka) i ponownie wyrabiamy przez chwilę. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie na patelni z małą ilością oleju smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki oraz paprykę. Smażymy przez kilka minut, co chwilę mieszając. Zdejmujemy z palnika. Wsypujemy kukurydzę, szczyptę soli oraz pieprzu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Na środku każdego kawałka ciasta smarujemy łyżeczkę ketchupu (brzegi omijamy). Nakładamy warzywa i posypujemy startym serem.
Krok 7
Pieczemy przez około 27-30 minut w temperaturze 200 stopni, aż ciasto będzie ładnie rumiane.
Imprezowe łódeczki z warzywami najlepiej smakują na ciepło, zaraz po ich upieczeniu, ale równie dobrze możesz przygotować je nieco szybciej przed przyjściem gości, a później tylko przez chwilkę podgrzać w piekarniku albo mikrofalówce. Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania moich innych przekąsek imprezowych – klik>>, gdzie znajdziesz sporo ciekawych propozycji na wszelaki domówki, Andrzejki, Sylwestra itp.
Komentarze