Odrywane mini bułeczki z mozzarellą to przekąska serwowana na gorąco. W połączeniu z kremowym Camembertem w wersji na słodko smakują naprawdę wyśmienicie. Są efektowne i proste do przygotowania.
Przepis na: Odrywane mini bułeczki z mozzarellą
Składniki:
- 1 gotowe ciasto na pizzę lub domowe klik>>
- mini mozzarella w kulkach (około 250 g)
- odrobina ketchupu
- 1 roztrzepane jajko
- odrobina sezamu, maku lub czarnuszki
- ser camembert
- 1 płaska łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka posiekanych pistacji lub orzechów nerkowca, pekan itp
Zobacz również:
Jak zrobić odrywane mini bułeczki z mozzarellą?
Krok 1
Odrywane mini bułeczki z mozzarellą przygotowujemy w dniu imprezy, a z racji tego, że najlepiej smakują na gorącą to można je włożyć do piekarnika w momencie przyjścia gości.
Ciasto dzielimy na równe kwadraciki (ja wycinałam o bokach mniej więcej długościach 7-8 cm). Mi wyszło nieco ponad 20 kwadratów.
Na środek każdego kwadracika nakładamy odrobinę ketchupu oraz mini kulkę mozzarelli (takiej z zalewy).
Brzegi ciasta zlepiamy dość szczelnie i formujemy kuleczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (łączeniem na spodzie kuleczek).
Krok 2
Kuleczki układamy blisko sobie, ale zostawiamy im chociaż nieco miejsca, aby mogły nieco wyrosnąć w trakcie pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy odrobiną czarnuszki (możesz zastąpić sezamem, makiem czy nawet słonecznikiem).
Pieczemy przez około 25-27 minut w temperaturze 200 stopni – aż będą ładnie rumiane i wyrośnięte.
Podajemy na gorąco – wtedy mozzarella jest fajnie ciągnąca. Następnie zanurzamy w słodkim, lekko kremowym camembercie (jeśli po chwili nieco zastygnie to podgrzewamy go przez pół minuty w mikrofalówce lub po prostu smarujemy nim sobie bułeczki za pomocą noża). Smacznego!
Komentarze
Szukałam szybkiej i prostej przekąski na imprezę dla dzieci, no i mam ! Dzięki!
Cieszę się, że pomogłam wybrać ♥️ Udanej imprezki!
Genialne! Jutro zrobię 🙂
Super! 🙂