Odrywane mini bułeczki z mozzarellą

4.7/5 (40 ocen)

Ilość porcji

3-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Odrywane mini bułeczki z mozzarellą to przekąska serwowana na gorąco. W połączeniu z kremowym Camembertem w wersji na słodko smakują naprawdę wyśmienicie. Są efektowne i proste do przygotowania.

Przepis na: Odrywane mini bułeczki z mozzarellą

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto na pizzę lub domowe klik>>
  • mini mozzarella w kulkach (około 250 g)
  • odrobina ketchupu
  • 1 roztrzepane jajko
  • odrobina sezamu, maku lub czarnuszki
  • ser camembert
  • 1 płaska łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka posiekanych pistacji lub orzechów nerkowca, pekan itp
Wyślij emailem

Jak zrobić odrywane mini bułeczki z mozzarellą?


Krok 1

Do przygotowania tej przekąski możesz użyć zarówno gotowego ciasta na pizzę, które obecnie jest w każdym większym sklepie lub wykonać je samodzielnie (nawet dzień wcześniej przed imprezą). Podrzucam sprawdzony przepis na ciasto na pizzę – klik >>.

Odrywane mini bułeczki z mozzarellą przygotowujemy w dniu imprezy, a z racji tego, że najlepiej smakują na gorącą to można je włożyć do piekarnika w momencie przyjścia gości.

Ciasto dzielimy na równe kwadraciki (ja wycinałam o bokach mniej więcej długościach 7-8 cm). Mi wyszło nieco ponad 20 kwadratów.

Na środek każdego kwadracika nakładamy odrobinę ketchupu oraz mini kulkę mozzarelli (takiej z zalewy).

Brzegi ciasta zlepiamy dość szczelnie i formujemy kuleczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (łączeniem na spodzie kuleczek).


Krok 2

Na środku układamy kokilkę do zapiekania, a w niej umieszczamy ser camembert. Lekko go z wierzchu nacinamy nożem. Polewamy płynnym miodem, posypujemy posiekanymi pistacjami czy innymi orzechami.

Kuleczki układamy blisko sobie, ale zostawiamy im chociaż nieco miejsca, aby mogły nieco wyrosnąć w trakcie pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy odrobiną czarnuszki (możesz zastąpić sezamem, makiem czy nawet słonecznikiem).

Pieczemy przez około 25-27 minut w temperaturze 200 stopni – aż będą ładnie rumiane i wyrośnięte.

Podajemy na gorąco – wtedy mozzarella jest fajnie ciągnąca. Następnie zanurzamy w słodkim, lekko kremowym camembercie (jeśli po chwili nieco zastygnie to podgrzewamy go przez pół minuty w mikrofalówce lub po prostu smarujemy nim sobie bułeczki za pomocą noża). Smacznego!


Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 40

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kadry Agami
Kadry Agami
17 dni temu

Szukałam szybkiej i prostej przekąski na imprezę dla dzieci, no i mam ! Dzięki!

Zosia
Zosia
23 dni temu

Genialne! Jutro zrobię 🙂