Leczo

4.7/5 (131 ocen)

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

45 min

leczo

Leczo to pyszne danie jednogarnkowe z dużą ilością sezonowych warzyw. Bardzo smaczne, sycące i przede wszystkim proste do przygotowania. W tym przypadku naprawdę ciężko coś zepsuć! Z góry zaznaczę, że jest trochę składników do krojenia, ale za to taki obiad z pewnością Wam posmakuje.

Leczo z kiełbasą

Muszę przyznać, że bardzo mi smakuje leczo z kiełbasą – u mnie najczęściej pojawia się dobrej jakości kiełbasa drobiowa, a dość rzadko wieprzowa (jak coś to nie powinna być zbytnio podsuszana). Do tego oczywiście duża ilość warzyw jak cukinia, pomidory czy papryka, a także przyprawy…  No coś pysznego!

Leczo, 1

Czy leczo można mrozić?

Tak jak najbardziej! Leczo świetnie nadaje się do mrożenia. Pamiętaj jednak aby do mrożenia używać plastikowych pojemników lub woreczków, a nie szklanych słoików, które podczas mrożenia mogą pęknąć.

Ja w tym roku dostałam sporo cukinii od mojej rodziny, więc przygotowałam większą porcję lecza. Załatwiłam przy okazji temat obiadu na 2 dni do przodu, a resztę zapakowałam do pojemniczków i zamroziłam. Później wystarczy tylko leczo odmrozić, podgrzać i obiad mamy gotowy. Do tego wystarczy tak naprawdę ukroić tylko pieczywo i gotowe!

Z czym podawać leczo?

Leczo na Węgrzech najczęściej podawane jest jako dodatek do dań mięsnych (np. do kotleta schabowego) lub jako osobna potrawa. Możemy jednak je również jeść z innymi dodatkami:

  • Pieczywem (chlebem lub bagietką)
  • Ziemniakami
  • Ryżem
  • Kaszą (polecam gryczaną, jęczmienną lub kuskus)
  • Makaronem (najlepiej drobną odmianą np. orzo lub małe muszelki)

Przepis na: Leczo

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 600 g kiełbasy drobiowej lub wieprzowej
  • 2 duże cukinie (waga przed obraniem około 1 kg)
  • 2 większe papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 4 większe pomidory lub pomidory krojone z puszki (700 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 150 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano
  • większa szczypta pieprzu
  • opcjonalnie 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią (przyprawa)
Wyślij emailem

Jak zrobić leczo z cukinii?


Krok 1

Leczo, 2

Leczo przygotowujemy w garnku z nieprzywierającą powierzchnią.

Na rozgrzaną, większą patelnię nalewamy olej (około 3 łyżki) i dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Smażymy przez kilka minut na małym ogniu (do zezłocenia się cebuli).


Krok 2

Leczo, 3

Do przygotowania leczo użyłam dobrej jakości kiełbasy drobiowej (około 600 g), jednak równie dobrze sprawdzi się wieprzowa. Jeśli chcecie to można ją obrać ze skórki, choć ja to pominęłam i pokroiłam od razu w plasterki.


Krok 3

Leczo, 4

Do podsmażonej cebuli wsypujemy pokrojoną w plasterki lub kostkę kiełbasę i smażymy przez kilka minut na średnim ogniu co chwilę mieszając.


Krok 4

Leczo, 4

Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (u mnie dwie duże sztuki, łączna waga przed obraniem to około 1 kg). Całość mieszamy i smażymy przez 3 minuty.


Krok 5

Leczo, 1

Dodajemy pokrojoną w kostkę papryki czerwone, żółtą, a także przeciśnięty przez praskę czosnek (2 lub 3 większe ząbki) oraz wodę (150 ml). Dusimy pod przykryciem przez 15-20 minut.


Krok 6

Leczo, 6

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory lub krojone z puszki (łącznie około 700 g), passatę pomidorową (300 g), sól (1 płaska łyżeczka), paprykę słodką (1 płaska łyżeczka), paprykę ostrą (szczypta, lub więcej jeśli lubisz leczo w wersji pikantnej), zioła prowansalskie (1/2 łyżeczki), pieprz (większa szczypta), a także opcjonalnie suszone pomidory z bazylią (1 płaska łyżeczka).


Krok 7

Leczo, 7

Całość dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym lub średnim ogniu przez około 10 minut. Gdyby była potrzeba to doprawiamy jeszcze do smaku.

Podajemy z pieczywem. Smacznego!


Leczo, 8

Leczo, 9

Leczo, 10

Leczo, 11

Leczo, 12

Leczo, 13

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 131

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lila
Lila
5 miesięcy temu

Rewelacyjne wychodzi to leczo ❤️ Robię już 5 raz i na pewno nie ostatni 🙂

Leczo przepis

Jestem przekonana, że ten sprawdzony przepis na leczo z cukinią podpije Twoje serce, od pierwszego kęsa! Właściwie co roku przygotowuję domowe leczo, kiedy tylko pojawia się sezon na cukinie. Poniekąd jest to spowodowane tym, że zawsze ktoś z rodziny ma posadzoną cukinię w nadmiarze, a ten nadmiar trafia chcąc nie chcąc do mnie 🙂 Wtedy właśnie przygotowuję leczo z cukinią i jeżeli przygotuję go za dużo, to po prostu resztę mrożę w zamrażalniku lub pasteryzuję w słoiczkach na zimę. Cukinia jest bardzo zdrowa i zawiera w sobie dużo witamin i wartości odżywczych. Jest też niskokaloryczna, dlatego polecana jest dla osób dbających o linię, które mogą przygotować np. placki z cukinii czy też fit leczo.

Leczo z papryki

Narodową przyprawą Wegier jest papryka, więc znajdziemy ją w wielu daniach z tego regionu. Co ciekawe tradycyjne leczo z papryki nie posiada w swoich składnikach cukinii, która jest niezwykle popularne w naszym regionie. Pozostałe składniki w tradycyjnym wydaniu to cebula, boczku, pomidorów, pasty paprykowej, słodkiej papryki oraz ostrej. Do smaku doprawia się jeszcze solą i pieprzem. Nie chcę ujmować tej wersji ale uważam, że nasza Polska wersja jest znacznie smaczniejsza i osobiście zawsze właśnie ją bym wybrała.

Leczo z cukinii

Klasyczne leczo z cukinią to szybkie do przygotowania, a zarazem bardzo pożywne danie jednogarnkowe, które łączy w sobie nieskomplikowane składniki. Leczo z cukinii pochodzi z kuchni węgierskiej, ale jest również znane i lubiane między innymi w Polsce, na Słowacji, a nawet w Izraelu, chociaż składniki mogą się różnić w każdym regionie. U nas najpopularniejsze jest leczo z cukinii z dodatkiem kiełbasy, serwowane z chlebem. Ciekawą wersją jest jednak np. wersja z ryżem, który dodaje się w momencie podczas duszenia na patelni. Ryż podczas gotowania zagęszcza potrawę. Przy najbliższej okazji polecam wypróbować te pyszne leczo w tej wersji.

Przepis na leczo z kiełbasą

Leczo można przygotować na wiele sposobów, ale w moim odczuciu najlepszy przepis to leczo z kiełbasą. Można je przygotowywać właściwie przez cały rok, chociaż najczęściej wykonujemy je w okresie sierpnia/września, kiedy mamy świeże warzywa z naszych rodzimych stronach, ale w dzisiejszych czasach właściwie wszystkie składniki na leczo z kiełbasą możemy znaleźć w każdym większym sklepie o każdej porze roku. Wiadomo jednak, że te Polskie warzywa z sezonu są znacznie smaczniejsze niż te importowane w zimie z ciepłych krajów. Najmniejszy problem jest z mięsem, ponieważ kiełbasę mamy możliwość kupić w dowolnym momencie i ich jakość generalnie się nie zmienia.

Leczo z kiełbasą i warzywami

Prosty, tani i smaczny obiad w wakacje? Z całą pewnością musi to być leczo z kiełbasą i warzywami! W wielu Polskich domach przygotowuje się je w hurtowych ilościach, aby cieszyć się smakiem świeżych warzyw w zimowe dni. Ja w moim przepisie wykorzystuję dużą ilość kiełbasy (po prostu taką wersję lubię), ale możesz zmniejszyć ją ilość lub ewentualnie całkiem z niej zrezygnować i zrobić leczo z cukinią w wersji wegetariańskiej.

RozwińZwiń