Gulasz z indyka

4.6/5 (65 ocen)
Gulasz z indyka to rewelacyjne danie jednogarnkowe przygotowywane z piersi indyka i duszone z warzywami oraz przyprawami. Można go podać właściwie ze wszystkim, zaczynając od ziemniaków, ryżu, kaszy, klusek, a kończąc nawet na pieczywie.

Ilość porcji

5-6

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

45 min

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka to pomysł na niezwykle smaczny obiad. Mięso rozpływa się w ustach, a sos jest kremowy i wyrazisty. No palce lizać! To świetna propozycja dla całej rodziny.

Uwielbiam takie jednogarnkowe dania. Można je przygotowywać np. wieczorem dzień wcześniej, a następnego dnia tylko podgrzać i serwować swoim domownikom. Do gulaszu można dodać także np. suszone pomidory, pieczarki czy nawet cukinię. Jeśli wolisz ostrzejsze sosy to proponuję dodać do smaku nieco papryki ostrej czy nawet chili.

Przepis na: Gulasz z indyka

Składniki:

  • 1 kg filetu z indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku lub oregano
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 2 cebule
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża papryka czerwona
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
Wyślij emailem

Jak zrobić gulasz z indyka?


Krok 1

Gulasz z indyka jest według mnie najsmaczniejszy jeśli wcześniej zamarynujemy sobie mięso i odstawiamy je przynajmniej na kilka godzin w lodówce.

Zaczynamy od pokrojenia mięsa w kostkę. U mnie było nieco ponad 1 kg filetu.

Posypujemy przyprawami: papryką słodką (1 płaska łyżeczka), przyprawą do kurczaka (3/4 płaskiej łyżeczki), czarnym pieprzem (1/3 łyżeczki), suszonym lubczykiem (1 płaska łyżeczka) oraz czosnkiem (przeciśnięte przez praskę 3 większe ząbki).

Nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (można na całą noc).

Jeżeli bardzo się spieszysz to możesz pominąć ten krok i od razu smażyć zamarynowane mięso (bez czekania).


Krok 2

Posypujemy mąką pszenną (2 płaskie łyżki) i mieszamy.  


Krok 3

W większej, głębokiej patelni z nieprzywierającą powierzchnią (lub średniej wielkości garnku) smażymy posiekane dwie cebule na rozgrzanym oleju (3-4 łyżki). Po około 2 minutach dodajemy zamarynowane mięso i smażymy przez około 4 minuty na średnim lub większym ogniu, aby się ładnie obsmażyło.


Krok 4

gulasz z indyka z marchewką

Dodajemy pokrojoną w kostkę dużą marchewkę oraz paprykę. Smażymy przez 2-3 minuty co chwilę mieszając.  


Krok 5

Dodajemy także listki laurowe (kilka sztuk) oraz ziele angielskie (kilka sztuk).

Wlewamy bulion np. warzywny (400 ml, lub ewentualnie samą wodę tylko wtedy trzeba będzie bardziej doprawić gulasz przyprawami).


Krok 6

gulasz drobiowy

Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 30-35 minut, aż mięso będzie miękkie i rozpływające się w ustach.

Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremowy sos to w dużym kubku mieszamy śmietankę kremówkę (150 ml) z mąką (1 nieco czubata łyżeczka) i odrobiną gorącego sosu. Mieszamy i wlewamy do mięsa. Dodajemy także posiekaną natkę pietruszki lub ewentualnie koperek. Gotujemy jeszcze przez dosłownie 1-2 minuty do zgęstnienia sosu.


Krok 7

Gulasz z indyka

Doprawiamy ewentualnie do smaku papryką słodką, solą czy czosnkiem.

Gulasz z indyka można podawać z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z duszonymi czy pieczonymi ziemniakami, frytkami z batatów czy kopytkami. Do tego domowa surówka lub ogórki kiszone/ konserwowe. Coś pysznego.

Smacznego!


Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 65

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina
Paulina
3 miesięcy temu

W skali od 1 do 10 daję temu gulaszowi 11! Serio! Jest przepyszny! Robiłam też wersję, gdzie dodatkowo dodałam mrożone podgrzybki (pominęłam wtedy śmietanę) i serwowałam z gaszą gryczaną. No obłęd! Dziękuję Ci za ten przepis ❤️

Miłosz
Miłosz
5 miesięcy temu

Wyszło genialne! Polecam!!!!

Anna
Anna
6 miesięcy temu

Jak zwykle – po prostu pycha 🙂

Anna
Anna
7 miesięcy temu

Mam pytanie. Czy zamiast indyka może być filet z kurczaka? I czy paprykę możnaby było zastąpić np. pieczarkami? 😊

znawca
znawca
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Anna

absolutnie nie mozna nic zmieniac bo wyjdzie zakalec

Olga
Olga
7 miesięcy temu

Pychota 🙂 gorąco polecam, łatwe w przygotowaniu i pyszne.

IMG_20240420_200549

Gulasz z indyka z warzywami

Gulasz z piersi indyka

gulasz z indyka z marchewką

RozwińZwiń