Gulasz z indyka to pomysł na niezwykle smaczny obiad. Mięso rozpływa się w ustach, a sos jest kremowy i wyrazisty. No palce lizać! To świetna propozycja dla całej rodziny.
Uwielbiam takie jednogarnkowe dania. Można je przygotowywać np. wieczorem dzień wcześniej, a następnego dnia tylko podgrzać i serwować swoim domownikom. Do gulaszu można dodać także np. suszone pomidory, pieczarki czy nawet cukinię. Jeśli wolisz ostrzejsze sosy to proponuję dodać do smaku nieco papryki ostrej czy nawet chili.
Przepis na: Gulasz z indyka
Składniki:
- 1 kg filetu z indyka
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- 3/4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku lub oregano
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- 2 cebule
- 1 duża marchewka
- 1 duża papryka czerwona
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka listków laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Zobacz również:
Jak zrobić gulasz z indyka?
Krok 1
Zaczynamy od pokrojenia mięsa w kostkę. U mnie było nieco ponad 1 kg filetu.
Posypujemy przyprawami: papryką słodką (1 płaska łyżeczka), przyprawą do kurczaka (3/4 płaskiej łyżeczki), czarnym pieprzem (1/3 łyżeczki), suszonym lubczykiem (1 płaska łyżeczka) oraz czosnkiem (przeciśnięte przez praskę 3 większe ząbki).
Nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (można na całą noc).
Jeżeli bardzo się spieszysz to możesz pominąć ten krok i od razu smażyć zamarynowane mięso (bez czekania).
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Wlewamy bulion np. warzywny (400 ml, lub ewentualnie samą wodę tylko wtedy trzeba będzie bardziej doprawić gulasz przyprawami).
Krok 6
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 30-35 minut, aż mięso będzie miękkie i rozpływające się w ustach.
Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremowy sos to w dużym kubku mieszamy śmietankę kremówkę (150 ml) z mąką (1 nieco czubata łyżeczka) i odrobiną gorącego sosu. Mieszamy i wlewamy do mięsa. Dodajemy także posiekaną natkę pietruszki lub ewentualnie koperek. Gotujemy jeszcze przez dosłownie 1-2 minuty do zgęstnienia sosu.
Krok 7
Doprawiamy ewentualnie do smaku papryką słodką, solą czy czosnkiem.
Gulasz z indyka można podawać z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z duszonymi czy pieczonymi ziemniakami, frytkami z batatów czy kopytkami. Do tego domowa surówka lub ogórki kiszone/ konserwowe. Coś pysznego.
Smacznego!
Komentarze
W skali od 1 do 10 daję temu gulaszowi 11! Serio! Jest przepyszny! Robiłam też wersję, gdzie dodatkowo dodałam mrożone podgrzybki (pominęłam wtedy śmietanę) i serwowałam z gaszą gryczaną. No obłęd! Dziękuję Ci za ten przepis ❤️
Bardzo dziękuję za tak miły komentarz 🙂 Polecam wypróbować inne moje przepisy! Pozdrawiam serdecznie
Wyszło genialne! Polecam!!!!
Jak zwykle – po prostu pycha 🙂
Super, cieszę się 🙂
Mam pytanie. Czy zamiast indyka może być filet z kurczaka? I czy paprykę możnaby było zastąpić np. pieczarkami? 😊
absolutnie nie mozna nic zmieniac bo wyjdzie zakalec
Oczywiście, że tak 🙂
Pychota 🙂 gorąco polecam, łatwe w przygotowaniu i pyszne.
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂