Karkówka w sosie pieczarkowym to bardzo smaczny pomysł na obiad. Mięso wychodzi mięciutkie, rozpływające się w ustach, a sos pieczarkowy jest fajnym uzupełnieniem tego dania.
Przepis na: Karkówka w sosie pieczarkowym
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
- 2 duże cebule
- 250 g pieczarek
- świeża natka pietruszki lub koperek
- 300 ml bulionu np. warzywnego lub rosołu
- 3-4 listki laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i świeżo mielony pieprz czarny (do smaku)
Zobacz również:
Karkówka w sosie pieczarkowym przepis krok po kroku:
Krok 1
Mięso wyciągamy chwilę szybciej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.
Karkówkę kroimy w około centymetrowe plastry i lekko rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa. Równomiernie posypujemy mąką pszenną (2 płaskie łyżki).
Na oleju lub maśle klarowanym smażymy plastry mięsa. Najlepiej robić to na średnim lub dużym ogniu na rumiany kolor (z obu stron – to nie powinno zająć dużo czasu). Mięso smażymy partiami na większej patelni (ma się smażyć, a nie gotować, więc nie nakładamy zbyt dużo plastrów za jednym zamachem). Następnie zdejmujemy je widelcem z patelni na jakiś głębszy talerz. Odkładamy na bok.
Krok 2
Na tej samej głębszej patelni lub w garnku smażymy na oleju posiekane w plasterki cebule (ja użyłam 2 większe sztuki). Po kilku minutach smażenia na średnim ogniu dodajemy pokrojone w plasterki lub kostkę pieczarki.
Smażymy przez około 3-4 minuty na średnim ogniu.
Krok 3
Do podsmażonych pieczarek dodajemy mięso oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek (1 płaska łyżka).
Wlewamy bulion warzywny lub rosół (300 ml, ewentualnie samą wodę tylko wtedy trzeba będzie doprawić do smaku większą ilością soli oraz pieprzu), a także dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki), sól (1/4 łyżeczki), pieprz (1/4 łyżeczki), liście laurowe (3-4 szt), ziele angielskie (5-6 kulek).
Dusimy np. pod przykryciem na małym ogniu przez około 40-45 minut.
Co jakiś czas warto przemieszać mięso i sprawdzić czy nic się nie przypala od spodu. Jeśli jest potrzeba to dolewamy dodatkową ilość bulionu.
Ważne żeby mięso w większości było zanurzone w bulionie.
Krok 4
W większym kubku lub miseczce mieszamy śmietankę (150 ml) wraz z mąką pszenną (1 łyżka), a także wrzątkiem (100 ml). Wlewamy całość do mięsa i mieszamy.
Dodajemy opcjonalnie dodatkową łyżeczkę posiekanej natki pietruszki lub koperku.
Po dodaniu śmietanki cały czas mieszamy do momentu aż sos nam się nieco zagęści, a mięso będzie miękkie, rozpływające się w ustach.
PS. Długość duszenia się mięsa będzie zależne od grubości plastrów mięsa. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem.
Karkówkę w sosie pieczarkowym podajemy z ulubionymi dodatkami. Fajnie pasują tu ziemniaki duszone lub pieczone, duszone czy kasza, ryż.
Do tego domowa surówka np. surówka z kapusty pekińskiej lub marchewka z groszkiem. Smacznego!
Komentarze