Soczysta karkówka z piekarnika

4.5/5 (419 ocen)

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + 70 min pieczenia

karkówka z piekarnika

Opis przepisu

Soczysta karkówka z piekarnika to genialny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do tego ziemniaki z koperkiem i kapusta zasmażana… Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na ziemniaki pieczone z rozmarynem. Będą pasować do karkówki wręcz idealnie!

Coś pysznego! Karkówka z piekarnika jest warta zaserwowania na niedzielnym obiedzie np. gdy spodziewasz się gości. Mięso można sobie upiec rano, a później przed samym przyjściem gości trzymać w ciepłym piekarniku dzięki czemu nie trzeba stać w tzw. “garach” jak już się oni pojawią. Wtedy tylko wykładasz karkówkę z piekarnika na talerze i gotowe.

Uwielbiam mięso z piekarnika wraz z warzywami, które nie nie jest pracochłonne i czasochłonne do przygotowania. Domowa karkówka z piekarnika smakuje najlepiej na ciepło. Mięso wychodzi aromatyczne i bardzo soczyste. Oczywiście dużo zależy od tego czy mięso będzie chude bez dużej ilości tłuszczyku. Jeśli tylko znajduję w sklepie mięsnym bardzo ładną karkówkę to przygotowuję ją z grilla lub piekę w piekarniku. Jeśli tylko zdecydujesz się wersję grillowaną to koniecznie wypróbuj moje sprawdzone marynaty do karkówki.

Przepis na: Soczysta karkówka z piekarnika

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 papryki czerwone
  • 250 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • opcjonalnie świeży rozmaryn
Wyślij emailem

Jak zrobić karkówkę z piekarnika?


Krok 1

jak zrobić karkówkę

Karkówkę kroimy w plastry, ubijamy lekko tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do karkówki. Do miseczki wsypujemy mąkę, następnie każdy kawałek karkówki maczamy w niej i podsmażamy na oleju (2-3 łyżki) z obu stron na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką.

Na patelnię nalewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kosteczkę dwie papryki, pieczarki i marchewkę. Posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Podsmażone warzywa dodajemy do naczynia żaroodpornego i wszystko mieszamy. Opcjonalnie wlewamy jeszcze 100 ml wody, chociaż w trakcie pieczenia pod przykryciem mięso i warzywa puszczą nieco sosu.

Posypujemy wierzch świeżym rozmarynem. Pieczemy pod przykryciem przez ok. 70 minut w temp. 190 stopni.


karkówka z piekarnika

karkówka z piekarnika

soczysta karkówka z piekarnika

wieprzowina z piekarnika

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 419

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
5 miesięcy temu

Rewelacyjne danie! Mięciutkie, rozpływa się w ustach 🙂 wszyscy zjedli, nawet jeśli nie przepadają za takim mięsem – wręcz brali dokładki 🙂

Martyna
Martyna
7 miesięcy temu

Dzień dobry, jaki tryb pieczenia wybrać – góra-dół czy termoobieg?

Marika
Marika
8 miesięcy temu

Dziękuję za cudowny przepis na karkówkę 😍 wyszła bardzo soczysta i miękka, gościom bardzo smakowało, pozdrawiam 😊

Jan
Jan
1 rok temu

witam mam pytanie odnosnie skladników:

  • “1 łyżeczka przyprawy do karkówki”

wiec chodzi o dana mieszanke przypraw czy moze o prywatną recepture, ktorą Pani używa. Bo w kazdej co znajduje w sklepie jest wzbogacanie smaku
glutaminian sodu lub jego zamienik ekstrakt drożdżowy.

Pozdrawiam

Karkówka z piekarnika

Nie masz pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny? Znudziły Ci się tradycyjne kotlety na niedzielny obiad? Soczysta karkówka z piekarnika to naprawdę pyszna propozycja, która jest mało czasochłonna i pracochłonna. Ta pyszna karkówka z piekarnika najlepiej smakuje na ciepło wraz z ziemniakami i surówką. Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na ziemniaki pieczone z rozmarynem. Będą pasować do karkówki wręcz idealnie!

Karkówka pieczona

Soczysta karkówka pieczona to naprawdę świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Można powiedzieć, że to danie jednogarnkowe, do którego można też dorzucić kilka obranych ziemniaków i upiec je wraz z mięsem, a także pozostałymi warzywami jak papryka czerwona, czosnek, marchewka czy pieczarki. Ja swoją pieczoną karkówkę zaserwowałam z młodymi ziemniakami z koperkiem i kapustą zasmażaną. Palce lizać! Taka karkówka z piekarnika jest naprawdę warta zaserwowania w momencie gdy spodziewasz się gości. Mięso warto sobie wtedy upiec rano, a następnie przed samym przyjściem gości trzymać w ciepłym piekarniku dzięki czemu nie trzeba stać w tzw. “garach” jak już się oni pojawią. Wtedy wystarczy tylko wyłożyć upieczoną karkówkę na talerze i gotowe.

Pieczona karkówka

Pieczona karkówka nie jest trudna do przygotowania. Wystarczy tak naprawdę chude mięsko, przyprawy, a także dowolne warzywa. Podsmażamy wszystkie składniki przez chwilkę na patelni, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem i pieczemy do miękkości mięsa. Pieczona karkówka wychodzi aromatyczna, bardzo soczysta i wyrazista w smaku. Jeżeli się tylko zdecydujesz na wersję grillowaną to polecam wypróbować moje sprawdzone marynaty do karkówki.

RozwińZwiń