Dania mięsneObiady

Soczysta karkówka z piekarnika

Soczysta karkówka z piekarnika to genialny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do tego ziemniaki z koperkiem i kapusta zasmażana… Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na ziemniaki pieczone z rozmarynem. Będą pasować do karkówki wręcz idealnie!

Coś pysznego! Karkówka z piekarnika jest warta zaserwowania na niedzielnym obiedzie np. gdy spodziewasz się gości. Mięso można sobie upiec rano, a później przed samym przyjściem gości trzymać w ciepłym piekarniku dzięki czemu nie trzeba stać w tzw. “garach” jak już się oni pojawią. Wtedy tylko wykładasz karkówkę z piekarnika na talerze i gotowe.

Uwielbiam mięso z piekarnika wraz z warzywami, które nie nie jest pracochłonne i czasochłonne do przygotowania. Domowa karkówka z piekarnika smakuje najlepiej na ciepło. Mięso wychodzi aromatyczne i bardzo soczyste. Oczywiście dużo zależy od tego czy mięso będzie chude bez dużej ilości tłuszczyku. Jeśli tylko znajduję w sklepie mięsnym bardzo ładną karkówkę to przygotowuję ją z grilla lub piekę w piekarniku. Jeśli tylko zdecydujesz się wersję grillowaną to koniecznie wypróbuj moje sprawdzone marynaty do karkówki.

 Przygotowanie: 10  Pieczenie: 70  Łącznie: 80 min 

 Liczba porcji: 4-6

Przepis na: Karkówka z piekarnika

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
  • szczypta soli, pieprzu
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 papryki czerwone
  • 250 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • opcjonalnie świeży rozmaryn

Jak zrobić karkówkę z piekarnika?

jak zrobić karkówkę
Krok 1 

Karkówkę kroimy w plastry, ubijamy lekko tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do karkówki. Do miseczki wsypujemy mąkę, następnie każdy kawałek karkówki maczamy w niej i podsmażamy na oleju (2-3 łyżki) z obu stron na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką.

Na patelnię nalewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kosteczkę dwie papryki, pieczarki i marchewkę. Posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Podsmażone warzywa dodajemy do naczynia żaroodpornego i wszystko mieszamy. Opcjonalnie wlewamy jeszcze 100 ml wody, chociaż w trakcie pieczenia pod przykryciem mięso i warzywa puszczą nieco sosu.

Posypujemy wierzch świeżym rozmarynem. Pieczemy pod przykryciem przez ok. 70 minut w temp. 190 stopni.


karkówka z piekarnika

karkówka z piekarnika

soczysta karkówka z piekarnika

wieprzowina z piekarnika

Print Friendly, PDF & Email

Karkówka z piekarnika

Nie masz pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny? Znudziły Ci się tradycyjne kotlety na niedzielny obiad? Soczysta karkówka z piekarnika to naprawdę pyszna propozycja, która jest mało czasochłonna i pracochłonna. Ta pyszna karkówka z piekarnika najlepiej smakuje na ciepło wraz z ziemniakami i surówką. Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na ziemniaki pieczone z rozmarynem. Będą pasować do karkówki wręcz idealnie!

Karkówka pieczona

Soczysta karkówka pieczona to naprawdę świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Można powiedzieć, że to danie jednogarnkowe, do którego można też dorzucić kilka obranych ziemniaków i upiec je wraz z mięsem, a także pozostałymi warzywami jak papryka czerwona, czosnek, marchewka czy pieczarki. Ja swoją pieczoną karkówkę zaserwowałam z młodymi ziemniakami z koperkiem i kapustą zasmażaną. Palce lizać! Taka karkówka z piekarnika jest naprawdę warta zaserwowania w momencie gdy spodziewasz się gości. Mięso warto sobie wtedy upiec rano, a następnie przed samym przyjściem gości trzymać w ciepłym piekarniku dzięki czemu nie trzeba stać w tzw. “garach” jak już się oni pojawią. Wtedy wystarczy tylko wyłożyć upieczoną karkówkę na talerze i gotowe.

Pieczona karkówka

Pieczona karkówka nie jest trudna do przygotowania. Wystarczy tak naprawdę chude mięsko, przyprawy, a także dowolne warzywa. Podsmażamy wszystkie składniki przez chwilkę na patelni, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem i pieczemy do miękkości mięsa. Pieczona karkówka wychodzi aromatyczna, bardzo soczysta i wyrazista w smaku. Jeżeli się tylko zdecydujesz na wersję grillowaną to polecam wypróbować moje sprawdzone marynaty do karkówki.

Close