Dania mięsneObiady

Soczysta karkówka z piekarnika

Soczysta karkówka z piekarnika to genialny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do tego ziemniaki z koperkiem i kapusta zasmażana… Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na ziemniaki pieczone z rozmarynem. Będą pasować do karkówki wręcz idealnie!

Coś pysznego! Karkówka z piekarnika jest warta zaserwowania na niedzielnym obiedzie np. gdy spodziewasz się gości. Mięso można sobie upiec rano, a później przed samym przyjściem gości trzymać w ciepłym piekarniku dzięki czemu nie trzeba stać w tzw. “garach” jak już się oni pojawią. Wtedy tylko wykładasz karkówkę z piekarnika na talerze i gotowe.

Uwielbiam mięso z piekarnika wraz z warzywami, które nie nie jest pracochłonne i czasochłonne do przygotowania. Domowa karkówka z piekarnika smakuje najlepiej na ciepło. Mięso wychodzi aromatyczne i bardzo soczyste. Oczywiście dużo zależy od tego czy mięso będzie chude bez dużej ilości tłuszczyku. Jeśli tylko znajduję w sklepie mięsnym bardzo ładną karkówkę to przygotowuję ją z grilla lub piekę w piekarniku. Jeśli tylko zdecydujesz się wersję grillowaną to koniecznie wypróbuj moje sprawdzone marynaty do karkówki.

 Przygotowanie: 10  Pieczenie: 70  Łącznie: 80 min 

 Liczba porcji: 4-6

Przepis na: Karkówka z piekarnika

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
  • szczypta soli, pieprzu
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 papryki czerwone
  • 250 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • opcjonalnie świeży rozmaryn

Jak zrobić karkówkę z piekarnika?

jak zrobić karkówkę
Krok 1 

Karkówkę kroimy w plastry, ubijamy lekko tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do karkówki. Do miseczki wsypujemy mąkę, następnie każdy kawałek karkówki maczamy w niej i podsmażamy na oleju (2-3 łyżki) z obu stron na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką.

Na patelnię nalewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kosteczkę dwie papryki, pieczarki i marchewkę. Posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Podsmażone warzywa dodajemy do naczynia żaroodpornego i wszystko mieszamy. Opcjonalnie wlewamy jeszcze 100 ml wody, chociaż w trakcie pieczenia pod przykryciem mięso i warzywa puszczą nieco sosu.

Posypujemy wierzch świeżym rozmarynem. Pieczemy pod przykryciem przez ok. 70 minut w temp. 190 stopni.


karkówka z piekarnika

karkówka z piekarnika

soczysta karkówka z piekarnika

wieprzowina z piekarnika

Print Friendly, PDF & Email
Back to top button