Soczysta karkówka z piekarnika to genialny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do tego ziemniaki z koperkiem i kapusta zasmażana… Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na ziemniaki pieczone z rozmarynem. Będą pasować do karkówki wręcz idealnie!
Coś pysznego! Karkówka z piekarnika jest warta zaserwowania na niedzielnym obiedzie np. gdy spodziewasz się gości. Mięso można sobie upiec rano, a później przed samym przyjściem gości trzymać w ciepłym piekarniku dzięki czemu nie trzeba stać w tzw. “garach” jak już się oni pojawią. Wtedy tylko wykładasz karkówkę z piekarnika na talerze i gotowe.
Uwielbiam mięso z piekarnika wraz z warzywami, które nie nie jest pracochłonne i czasochłonne do przygotowania. Domowa karkówka z piekarnika smakuje najlepiej na ciepło. Mięso wychodzi aromatyczne i bardzo soczyste. Oczywiście dużo zależy od tego czy mięso będzie chude bez dużej ilości tłuszczyku. Jeśli tylko znajduję w sklepie mięsnym bardzo ładną karkówkę to przygotowuję ją z grilla lub piekę w piekarniku. Jeśli tylko zdecydujesz się wersję grillowaną to koniecznie wypróbuj moje sprawdzone marynaty do karkówki.
Przepis na: Soczysta karkówka z piekarnika
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1/2 łyżeczki przyprawy do karkówki (lub do mięs, wieprzowiny itp)
- 4 duże ząbki czosnku
- 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- opcjonalnie 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 3-4 łyżki oliwy
- świeży rozmaryn lub natka pietruszki
- 2 łyżki mąki pszennej
- duża cebula biała lub czerwona
- 1 papryka czerwone
- 250 g pieczarek
- opcjonalnie 350 ml bulionu
Zobacz również:
Jak zrobić karkówkę z piekarnika?
Krok 1
Karkówkę (moja ważyła nieco ponad kilogram) kroimy w około centymetrowe plastry (można je ubić lekko tłuczkiem do mięsa, chociaż nie zawsze tak robię). Przekładamy do większej miski czy zamykanego pojemnika plastikowego (jeśli planujesz piec mięso następnego dnia). W małej miseczce mieszamy przyprawę do karkówki (1/2 płaskiej łyżeczki), przeciśnięty przez praskę czosnek (4 większe ząbki), pieprz (1/4 płaskiej łyżeczki), sól (1/2 płaskiej łyżeczki), opcjonalnie paprykę słodką (1/4 łyżeczki), a także 3-4 łyżki oliwy czy oleju. Całość mieszamy i dokładnie nacieramy mieszanką mięso. Ja zawsze dodaję nieco świeżych gałązek rozmarynu lub natkę pietruszki czy nawet kolendrę. Przykrywamy z wierzchu folią aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum godzinę, choć równie dobrze można odłożyć na 1-2 dni.
Krok 2
Mięso wyciągamy z lodówki chwilę szybciej przed jego smażeniem. Posypujemy równomiernie mąką pszenną (około 2-3 łyżki) i smażymy partiami na oleju na większym ogniu z obu stron (aż nabierze rumianego koloru i nie będzie surowe z wierzchu). Przekładamy usmażone plastry do naczynia żaroodpornego czy garnka żeliwnego z pokrywką.
Krok 3
Krok 4
Można dodać 2-3 małe gałązki świeżego rozmarynu czy natki pietruszki, a także 3-4 kulki ziela angielskiego.
Krok 5
Dusimy mięso pod pokrywką przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Następnie pieczemy przez 30-45 minut bez pokrywki w temperaturze 150 stopni.
Komentarze
Pyszna 🙂
Cieszę się, że posmakowała ❤️
Dzień dobry, planuje to danie na obiad na Boże Narodzenie i mam jedno pytanko to podsmażanie na początku ile tak mniej więcej minut na każdą ze stron?
Aż tak dokładnie nie pamiętam, bo tego nie mierzyłam, ale myślę, że po około 1-2 minuty z każdej strony 🙂
Czy termoobieg czy gora dół?
Góra-dół 🙂
Czy można gotować w garnku nie w piekarniku?
Myślę, że tak 🙂 Chociaż do tej pory żeberka zawsze piekłam, a nie gotowałam.
Czy na 1kg mięsa wystarczy te poł łyżeczki przyprawy do karkówki?
Ale to jest tylko jedna z przypraw, jets tam jeszcze świeży czosnek, sól, pieprz itp… 🙂
Czy konieczne jest gotowanie tak długo i jeszcze pieczenie w piekarniku? Nie wystarczy samo pieczenie lub tylko gotowanie?
Ja zawsze piekę ,bez gotowania i obsmażania i wychodzi super
Ale co tu się niby gotuje długo? W przepisie wyraźnie napisałam, że smażymy na patelni mięso (nie gotujemy) na dużym ogniu przez dosłownie chwilę i przekładamy od razu do naczynia żaroodpornego… 🙂
Ja dopiero po komentarzu zorientowałam się, że nie dusiła pani w garnku (bardzo mylące zdjęcia) tylko całość była w piekarniku robiona… u mnie będzie dzisiaj duszona w garnku niestety
Dziwny komentarz zważywszy na to, ze sam tytuł przepisu brzmi – “soczysta karkówka z piekarnika”… Na zdjęciach jest garnek żeliwny, w którym można piec, a kilkukrotnie w przepisie jest informacja o pieczeniu wraz z podaniem temp i czasu pieczenia.
Karkówkę równie dobrze można dusić w garnku, ale ten przepis jest stricte opisany pod piekarnik 🙂
W kroku 5 czytamy “Dusimy mięso pod pokrywką przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Następnie pieczemy przez 30-45 minut bez pokrywki w temperaturze 150 stopni ” dlatego ta Pani pyta czy trzeba tak długo dusić i jeszcze piec
Ale cały ten proces 1,5 godziny to piecze się mięso w piekarniku, tylko najpierw pod przykryciem, później bez pokrywki i w nieco niższej temperaturze.
Pani z powyższego komenatrza pytała o gotowanie, a tu się nic nie gotuje na palniku tylko najpierw jedynie smaży przez krótki okres na patelni.
Czyli pieczenie, 1.5h razem. Dlugo ale pewnie mieso sie rozpada ladnie
Robiłam karkówkę w weekend dla gości , zachwyceni i powiedzieli że termomix takich obiadów nie robi jak ja 🥰 nie zdążyłam zrobić zdjęcia, robiłam z ok 2kg i było na dwa obiady
Duzo gosci musialo byc. Thermomix jest ok na male dania…
Super, cieszę się, że smakowało 🙂
Rewelacyjne danie! Mięciutkie, rozpływa się w ustach 🙂 wszyscy zjedli, nawet jeśli nie przepadają za takim mięsem – wręcz brali dokładki 🙂
Bardzo dziękuję za tak miłą recenzję 🙂
Dzień dobry, jaki tryb pieczenia wybrać – góra-dół czy termoobieg?
Góra-dół 🙂
Dziękuję za cudowny przepis na karkówkę 😍 wyszła bardzo soczysta i miękka, gościom bardzo smakowało, pozdrawiam 😊
Bardzo się cieszę, że gościom smakowało ❤️ również serdecznie pozdrawiam!
witam mam pytanie odnosnie skladników:
wiec chodzi o dana mieszanke przypraw czy moze o prywatną recepture, ktorą Pani używa. Bo w kazdej co znajduje w sklepie jest wzbogacanie smaku
glutaminian sodu lub jego zamienik ekstrakt drożdżowy.
Pozdrawiam
Glutaminian sodu to substancja która
jest stosowana jako przyprawa. Występuje naturalne w ciele człowieka. M.in. w kobiecym mleku. Nie ma żadnych dowodów na jego szkodliwe działanie, chyba że w przypadku przedawkowania. A przedawkować można wszystko , nawet wodę. W kuchni dalekowschodniej stosowany od stuleci. Proszę się douczyć.
Ja korzystałam z gotowej mieszanki sklepowej, ponieważ nie każda zawiera glutaminian. Większe opakowania takich przypraw można kupić na allegro bez problemu. Ewentualnie z tego co pamiętam to przyprawa do karkówki z knorra też nie zawiera glutaminianu.