Opis przepisu
Soczysta karkówka z piekarnika to genialny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do tego ziemniaki z koperkiem i kapusta zasmażana… Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na ziemniaki pieczone z rozmarynem. Będą pasować do karkówki wręcz idealnie!
Coś pysznego! Karkówka z piekarnika jest warta zaserwowania na niedzielnym obiedzie np. gdy spodziewasz się gości. Mięso można sobie upiec rano, a później przed samym przyjściem gości trzymać w ciepłym piekarniku dzięki czemu nie trzeba stać w tzw. “garach” jak już się oni pojawią. Wtedy tylko wykładasz karkówkę z piekarnika na talerze i gotowe.
Uwielbiam mięso z piekarnika wraz z warzywami, które nie nie jest pracochłonne i czasochłonne do przygotowania. Domowa karkówka z piekarnika smakuje najlepiej na ciepło. Mięso wychodzi aromatyczne i bardzo soczyste. Oczywiście dużo zależy od tego czy mięso będzie chude bez dużej ilości tłuszczyku. Jeśli tylko znajduję w sklepie mięsnym bardzo ładną karkówkę to przygotowuję ją z grilla lub piekę w piekarniku. Jeśli tylko zdecydujesz się wersję grillowaną to koniecznie wypróbuj moje sprawdzone marynaty do karkówki.
Przepis na: Soczysta karkówka z piekarnika
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 papryki czerwone
- 250 g pieczarek
- 1 marchewka
- 4 ząbki czosnku
- opcjonalnie świeży rozmaryn
Zobacz również:
Jak zrobić karkówkę z piekarnika?
Krok 1
Na patelnię nalewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kosteczkę dwie papryki, pieczarki i marchewkę. Posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Podsmażone warzywa dodajemy do naczynia żaroodpornego i wszystko mieszamy. Opcjonalnie wlewamy jeszcze 100 ml wody, chociaż w trakcie pieczenia pod przykryciem mięso i warzywa puszczą nieco sosu.
Posypujemy wierzch świeżym rozmarynem. Pieczemy pod przykryciem przez ok. 70 minut w temp. 190 stopni.
Komentarze
Rewelacyjne danie! Mięciutkie, rozpływa się w ustach 🙂 wszyscy zjedli, nawet jeśli nie przepadają za takim mięsem – wręcz brali dokładki 🙂
Bardzo dziękuję za tak miłą recenzję 🙂
Dzień dobry, jaki tryb pieczenia wybrać – góra-dół czy termoobieg?
Góra-dół 🙂
Dziękuję za cudowny przepis na karkówkę 😍 wyszła bardzo soczysta i miękka, gościom bardzo smakowało, pozdrawiam 😊
Bardzo się cieszę, że gościom smakowało ❤️ również serdecznie pozdrawiam!
witam mam pytanie odnosnie skladników:
wiec chodzi o dana mieszanke przypraw czy moze o prywatną recepture, ktorą Pani używa. Bo w kazdej co znajduje w sklepie jest wzbogacanie smaku
glutaminian sodu lub jego zamienik ekstrakt drożdżowy.
Pozdrawiam
Ja korzystałam z gotowej mieszanki sklepowej, ponieważ nie każda zawiera glutaminian. Większe opakowania takich przypraw można kupić na allegro bez problemu. Ewentualnie z tego co pamiętam to przyprawa do karkówki z knorra też nie zawiera glutaminianu.