Soczysta karkówka z piekarnika

4.8/5 (524 ocen)

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

karkówka z piekarnika

Soczysta karkówka z piekarnika to genialny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do tego ziemniaki z koperkiem i kapusta zasmażana… Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na ziemniaki pieczone z rozmarynem. Będą pasować do karkówki wręcz idealnie!

Coś pysznego! Karkówka z piekarnika jest warta zaserwowania na niedzielnym obiedzie np. gdy spodziewasz się gości. Mięso można sobie upiec rano, a później przed samym przyjściem gości trzymać w ciepłym piekarniku dzięki czemu nie trzeba stać w tzw. “garach” jak już się oni pojawią. Wtedy tylko wykładasz karkówkę z piekarnika na talerze i gotowe.

Uwielbiam mięso z piekarnika wraz z warzywami, które nie nie jest pracochłonne i czasochłonne do przygotowania. Domowa karkówka z piekarnika smakuje najlepiej na ciepło. Mięso wychodzi aromatyczne i bardzo soczyste. Oczywiście dużo zależy od tego czy mięso będzie chude bez dużej ilości tłuszczyku. Jeśli tylko znajduję w sklepie mięsnym bardzo ładną karkówkę to przygotowuję ją z grilla lub piekę w piekarniku. Jeśli tylko zdecydujesz się wersję grillowaną to koniecznie wypróbuj moje sprawdzone marynaty do karkówki.

Przepis na: Soczysta karkówka z piekarnika

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do karkówki (lub do mięs, wieprzowiny itp)
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli
  • opcjonalnie 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 3-4 łyżki oliwy
  • świeży rozmaryn lub natka pietruszki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • duża cebula biała lub czerwona
  • 1 papryka czerwone
  • 250 g pieczarek
  • opcjonalnie 350 ml bulionu
Wyślij emailem

Jak zrobić karkówkę z piekarnika?


Krok 1

Zaczynamy od zamarynowania mięsa.

Karkówkę (moja ważyła nieco ponad kilogram) kroimy w około centymetrowe plastry (można je ubić lekko tłuczkiem do mięsa, chociaż nie zawsze tak robię). Przekładamy do większej miski czy zamykanego pojemnika plastikowego (jeśli planujesz piec mięso następnego dnia). W małej miseczce mieszamy przyprawę do karkówki (1/2 płaskiej łyżeczki), przeciśnięty przez praskę czosnek (4 większe ząbki), pieprz (1/4 płaskiej łyżeczki), sól (1/3 płaskiej łyżeczki), opcjonalnie paprykę słodką (1/4 łyżeczki), a także 3-4 łyżki oliwy czy oleju. Całość mieszamy i dokładnie nacieramy mieszanką mięso. Ja zawsze dodaję nieco świeżych gałązek rozmarynu lub natkę pietruszki czy nawet kolendrę. Przykrywamy z wierzchu folią aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum godzinę, choć równie dobrze można odłożyć na 1-2 dni. 


Krok 2

Mięso wyciągamy z lodówki chwilę szybciej przed jego smażeniem. Posypujemy równomiernie mąką pszenną (około 2-3 łyżki) i smażymy partiami na oleju na większym ogniu z obu stron (aż nabierze rumianego koloru i nie będzie surowe z wierzchu). Przekładamy usmażone plastry do naczynia żaroodpornego czy garnka żeliwnego z pokrywką. 


Krok 3

Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w większe piórka cebulę (można dodać nieco oleju). Po chwili dodajemy także pokrojone w kostkę pieczarki oraz paprykę. 


Krok 4

Do mięsa dodajemy podsmażone warzywa. Całość delikatnie mieszamy.

Można dodać 2-3 małe gałązki świeżego rozmarynu czy natki pietruszki, a także 3-4 kulki ziela angielskiego.


Krok 5

Możesz wlać około 200 ml gorącej wody na dno naczynia czy garnka. Jednak moim zdaniem mięso wychodzi smaczniejsze, a także miększe z dodatkiem bulionu (np. wołowego czy warzywnego, około 350 ml, nie musi przykrywać całego mięsa). Można użyć domowego rosołu czy nawet rozpuszczonego bulionu ze słoiczka (można kupić w większych sklepach typu Lidl, Carrefour, Auchan itp).

Dusimy mięso pod pokrywką przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Następnie pieczemy przez 30-45 minut bez pokrywki w temperaturze 150 stopni.


karkówka z piekarnika

karkówka z piekarnika

karkówka z piekarnika

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 524

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
15 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Goga
Goga
30 dni temu

Czy konieczne jest gotowanie tak długo i jeszcze pieczenie w piekarniku? Nie wystarczy samo pieczenie lub tylko gotowanie?

Monika
Monika
21 dni temu

W kroku 5 czytamy “Dusimy mięso pod pokrywką przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Następnie pieczemy przez 30-45 minut bez pokrywki w temperaturze 150 stopni ” dlatego ta Pani pyta czy trzeba tak długo dusić i jeszcze piec

Roksanak
Roksanak
1 miesiąc temu

Robiłam karkówkę w weekend dla gości , zachwyceni i powiedzieli że termomix takich obiadów nie robi jak ja 🥰 nie zdążyłam zrobić zdjęcia, robiłam z ok 2kg i było na dwa obiady

Anna
Anna
10 miesięcy temu

Rewelacyjne danie! Mięciutkie, rozpływa się w ustach 🙂 wszyscy zjedli, nawet jeśli nie przepadają za takim mięsem – wręcz brali dokładki 🙂

Martyna
Martyna
11 miesięcy temu

Dzień dobry, jaki tryb pieczenia wybrać – góra-dół czy termoobieg?

Marika
Marika
1 rok temu

Dziękuję za cudowny przepis na karkówkę 😍 wyszła bardzo soczysta i miękka, gościom bardzo smakowało, pozdrawiam 😊

Jan
Jan
1 rok temu

witam mam pytanie odnosnie skladników:

  • “1 łyżeczka przyprawy do karkówki”

wiec chodzi o dana mieszanke przypraw czy moze o prywatną recepture, ktorą Pani używa. Bo w kazdej co znajduje w sklepie jest wzbogacanie smaku
glutaminian sodu lub jego zamienik ekstrakt drożdżowy.

Pozdrawiam

Mirosław
Mirosław
1 miesiąc temu
Reply to  Jan

Glutaminian sodu to substancja która
jest stosowana jako przyprawa. Występuje naturalne w ciele człowieka. M.in. w kobiecym mleku. Nie ma żadnych dowodów na jego szkodliwe działanie, chyba że w przypadku przedawkowania. A przedawkować można wszystko , nawet wodę. W kuchni dalekowschodniej stosowany od stuleci. Proszę się douczyć.

Karkówka z piekarnika

Nie masz pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny? Znudziły Ci się tradycyjne kotlety na niedzielny obiad? Soczysta karkówka z piekarnika to naprawdę pyszna propozycja, która jest mało czasochłonna i pracochłonna. Ta pyszna karkówka z piekarnika najlepiej smakuje na ciepło wraz z ziemniakami i surówką. Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na ziemniaki pieczone z rozmarynem. Będą pasować do karkówki wręcz idealnie!

Karkówka pieczona

Soczysta karkówka pieczona to naprawdę świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Można powiedzieć, że to danie jednogarnkowe, do którego można też dorzucić kilka obranych ziemniaków i upiec je wraz z mięsem, a także pozostałymi warzywami jak papryka czerwona, czosnek, marchewka czy pieczarki. Ja swoją pieczoną karkówkę zaserwowałam z młodymi ziemniakami z koperkiem i kapustą zasmażaną. Palce lizać! Taka karkówka z piekarnika jest naprawdę warta zaserwowania w momencie gdy spodziewasz się gości. Mięso warto sobie wtedy upiec rano, a następnie przed samym przyjściem gości trzymać w ciepłym piekarniku dzięki czemu nie trzeba stać w tzw. “garach” jak już się oni pojawią. Wtedy wystarczy tylko wyłożyć upieczoną karkówkę na talerze i gotowe.

Pieczona karkówka

Pieczona karkówka nie jest trudna do przygotowania. Wystarczy tak naprawdę chude mięsko, przyprawy, a także dowolne warzywa. Podsmażamy wszystkie składniki przez chwilkę na patelni, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem i pieczemy do miękkości mięsa. Pieczona karkówka wychodzi aromatyczna, bardzo soczysta i wyrazista w smaku. Jeżeli się tylko zdecydujesz na wersję grillowaną to polecam wypróbować moje sprawdzone marynaty do karkówki.

RozwińZwiń