Opis przepisu
Szukasz najprostszego przepisu na tradycyjny sernik? Może masz problem z opadaniem sernika i brzydkimi pęknięciami na środku? Proponuję Ci skusić się na moją niezawodną recepturę na pyszny sernik na kruchym cieście.
Sernik
Na samym początku muszę Ci powiedzieć, że kiedyś też miałam problem z upieczeniem domowego sernika. Jednak stosując się do kilku ważnych zasad, jestem pewna, że upieczesz nareszcie swojego wymarzonego sernika, który zachwyci nie tylko Ciebie, ale też Twoich gości.
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej
To zapewnienie wilgotności sernikowi w trakcie jego pieczenia. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej:
- Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka). Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.
- Do nagrzanego piekarnika wkładamy sernik na środkową półkę piekarnika. Piętro niżej wkładamy blaszkę napełnioną wodą, dzięki czemu zachodzi również parowanie jak w opisanej pierwszej metodzie. Polecam ten drugi sposób szczególnie dla osób, które nie mają szczelnych foremek.
Przepis na: Sernik
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka śmietany 18%
Masa serowa:
- 3 żółtka
- 5 białek
- 180 g cukru
- 32 g cukru z prawdziwą wanilią
- opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy do sernika
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
- 80 g masła
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Przepis na sernik, który nie opada
Kilka wskazówek:
- Najważniejszy jest tu twaróg. Ja najczęściej sama mielę (przynajmniej dwukrotnie) twaróg. Jeżeli korzystam z twarogu sernikowego z wiaderka to zawsze korzystam z firmy Wieluń (mój ulubiony) lub w ostateczności z firmy Piątnica.
- Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej
- Sernik należy piec bez termoobiegu, najlepiej w temp. 150-160 stopni, ale przez dłuższy czas np. 90 minut
- Polecam piec sernik w kąpieli wodnej
- Po upieczeniu należy go studzić w zamkniętym piekarniku (przez 30 minut), a później studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika
Jak zrobić sernik?
Krok 1
Ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Następnie wykładamy je na spód w foremki (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) i piec przez około 15 minut w temp. 180 stopni.
Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej!
W misce zmiksuj cukier, cukier wanilinowy wraz z żółtkami przez 3 minuty. Następnie dodaj twaróg, skrobię ziemniaczaną, miękkie masło, a także opcjonalnie przyprawę do sernika. Całość zmiksuj ponownie przez 3-4 minuty
Krok 2
Krok 3
Komentarze
Pani Asiu a gdyby go zrobić na spodzie z ciasteczek i masła to będzie ok? Jak Pani myśli? 🙂
Najlepszy sposób na sernik. Wyjdzie każdemu, nawet takiemu antytalentowi kuchennemu jak ja haha
No to super 🙂
Chciałem powiedzieć,że spód to jest ciasto pòł kuchen a nie kruchè.spròbuję w kąpieli wodnej.Zobaczę jak wyjdzie.Serdecznie pozdrawiam.
Nigdy wcześniej nie wyszedł mi tak wysoki sernik! Wszyscy nim zachwyceni, a ja tym bardziej 🙂
https://uploads.disquscdn.c…
pięknie wyszedł serniczek 🙂 Dzięki wielkie za zdjęcie
A gdzie mąka ziemniaczana która jest w przepisie?
W Pani przepisie na inny sernik, również jest wspominane o kąpieli
wodnej, lecz inaczej opisane. Mianowicie – na niższej półce, pod blaszką z sernikiem postawić blaszkę/naczynie zaroodporne z wodą. Czy stanowi to jakąś różnice? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Pierwszy sernik, który mi nie opadł! Wyszedł przeeeepyszny 😛 Ja zrobiłam polewe czekoladowa na wierzch
Czy jeśli będę piekła sernik tradycyjnie (bez kąpieli wodnej) to zastosowac te same parametry piekarnika- 90min, 160°? 😉
Oczywiście, można piec tradycyjnie 🙂
przepysznie wygląda
dzięki 🙂