
Szukasz najprostszego przepisu na tradycyjny sernik? Może masz problem z opadaniem sernika i brzydkimi pęknięciami na środku? Proponuję Ci skusić się na moją niezawodną recepturę na pyszny sernik na kruchym cieście.
Sernik
Na samym początku muszę Ci powiedzieć, że kiedyś też miałam problem z upieczeniem domowego sernika. Jednak stosując się do kilku ważnych zasad, jestem pewna, że upieczesz nareszcie swojego wymarzonego sernika, który zachwyci nie tylko Ciebie, ale też Twoich gości.
Przepis na sernik, który nie opada
Kilka wskazówek:
- Najważniejszy jest tu twaróg. Ja najczęściej sama mielę (przynajmniej dwukrotnie) twaróg. Jeżeli korzystam z twarogu sernikowego z wiaderka to zawsze korzystam z firmy Wieluń (mój ulubiony) lub w ostateczności z firmy Piątnica.
- Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej
- Sernik należy piec bez termoobiegu, najlepiej w temp. 150-160 stopni, ale przez dłuższy czas np. 90 minut
- Polecam piec sernik w kąpieli wodnej
- Po upieczeniu należy go studzić w zamkniętym piekarniku (przez 30 minut), a później studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej
To zapewnienie wilgotności sernikowi w trakcie jego pieczenia. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej:
- Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka). Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.
- Do nagrzanego piekarnika wkładamy sernik na środkową półkę piekarnika. Piętro niżej wkładamy blaszkę napełnioną wodą, dzięki czemu zachodzi również parowanie jak w opisanej pierwszej metodzie. Polecam ten drugi sposób szczególnie dla osób, które nie mają szczelnych foremek.
Kruche ciasto: Masa serowa: Składniki na kruche ciasto wsypujemy do miski, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Następnie wykładamy je na spód w foremki (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) i piec przez około 15 minut w temp. 180 stopni. Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! W misce zmiksuj cukier, cukier wanilinowy wraz z żółtkami przez 3 minuty. Następnie dodaj twaróg, skrobię ziemniaczaną miękkie masło, a także opcjonalnie przyprawę do sernika. Całość zmiksuj ponownie przez 3-4 minuty
W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy ubite białka do masy serowej i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki. Na samym końcu dodajemy skórkę pomarańczową i tylko przez kilka sekund mieszamy.
Na podpieczony spód ciasta przekładamy masę serową. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 90 minut w temp. 160 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 30 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Przepis na: Sernik
Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 90 min
Łącznie: 105 min
Składniki:
Jak zrobić sernik?
Nigdy wcześniej nie wyszedł mi tak wysoki sernik! Wszyscy nim zachwyceni, a ja tym bardziej 🙂
https://uploads.disquscdn.c…
pięknie wyszedł serniczek 🙂 Dzięki wielkie za zdjęcie
A gdzie mąka ziemniaczana która jest w przepisie?
W Pani przepisie na inny sernik, również jest wspominane o kąpieli
wodnej, lecz inaczej opisane. Mianowicie – na niższej półce, pod blaszką z sernikiem postawić blaszkę/naczynie zaroodporne z wodą. Czy stanowi to jakąś różnice? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Pierwszy sernik, który mi nie opadł! Wyszedł przeeeepyszny 😛 Ja zrobiłam polewe czekoladowa na wierzch
Czy jeśli będę piekła sernik tradycyjnie (bez kąpieli wodnej) to zastosowac te same parametry piekarnika- 90min, 160°? 😉
Oczywiście, można piec tradycyjnie 🙂
przepysznie wygląda
dzięki 🙂