SernikiSłodkości

Sernik

Szukasz najprostszego przepisu na tradycyjny sernik? Może masz problem z opadaniem sernika i brzydkimi pęknięciami na środku? Proponuję Ci skusić się na moją niezawodną recepturę na pyszny sernik na kruchym cieście.

Sernik

Na samym początku muszę Ci powiedzieć, że kiedyś też miałam problem z upieczeniem domowego sernika. Jednak stosując się do kilku ważnych zasad, jestem pewna, że upieczesz nareszcie swojego wymarzonego sernika, który zachwyci nie tylko Ciebie, ale też Twoich gości.

Przepis na sernik, który nie opada

Kilka wskazówek:

  • Najważniejszy jest tu twaróg. Ja najczęściej sama mielę (przynajmniej dwukrotnie) twaróg. Jeżeli korzystam z twarogu sernikowego z wiaderka to zawsze korzystam z firmy Wieluń (mój ulubiony) lub w ostateczności z firmy Piątnica.
  • Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej
  • Sernik należy piec bez termoobiegu, najlepiej w temp. 150-160 stopni, ale przez dłuższy czas np. 90 minut
  • Polecam piec sernik w kąpieli wodnej
  • Po upieczeniu należy go studzić w zamkniętym piekarniku (przez 30 minut), a później studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej

Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka).

Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka).

Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.

Przepis na: Sernik

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 15 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 90 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 105 min

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%

Masa serowa:

  • 3 żółtka
  • 5 białek
  • 180 g cukru
  • 32 g cukru z prawdziwą wanilią
  • opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy do sernika
  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 80 g masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • cukier puder do oprószenia

Jak zrobić sernik?

jak zrobić mase serowa
Krok 1 

Składniki na kruche ciasto wsypujemy do miski, zagniatamy kruche ciasto.

Ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Następnie wykładamy je na spód w foremki (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) i piec przez około 15 minut w temp. 180 stopni.

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej!

W misce zmiksuj cukier, cukier wanilinowy wraz z żółtkami przez 3 minuty. Następnie dodaj twaróg, miękkie masło, a także opcjonalnie przyprawę do sernika. Całość zmiksuj ponownie przez 3-4 minuty  


przygotowanie masy do puszystego sernika
Krok 2 

W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy ubite białka do masy serowej i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki. Na samym końcu dodajemy skórkę pomarańczową i tylko przez kilka sekund mieszamy.


masa na sernik
Krok 3 

Na podpieczony spód ciasta przekładamy masę serową. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 90 minut w temp. 160 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 30 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.


sernik

puszysty sernik

przepis na sernik

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Najlepszy ser na Sernik

Pamiętaj, że najważniejszym składnikiem sernika jest SER! Nie możesz więc na nim oszczędzać. Jeżeli korzystasz z sera z wiaderka to nie kupuj tego najtańszego w sklepie. Ja osobiście polecam Wieluń, Piątnica lub President. Te trzy mam naprawdę wypróbowane i gwarantuje Ci, że smak będzie dużo dużo lepszy od tego najtańszego. Jeżeli natomiast zamierzasz zmielić ser w maszynce, to również zakup ten ser lepszej jakości i zmiel go dla pewności dwa razy, żeby usunąć wszystkie możliwe grudki.

Sernik, który nie opada i nie pęka

Jeszcze do niedawna miałam spory problem z upieczeniem domowego sernika i jego pękaniem podczas pieczenia. Wystarczy jednak, że będziesz się stosować do kilku bardzo ważnych zasad, a z pewnością upieczesz swojego wymarzonego sernika, który powali Cię na kolana. Oprócz dobrej jakości sera, trzeba pamiętać, że wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej. Jest to najczęstszy błąd przy pieczeniu sernika. Najlepiej wyjąć wszystkie składniki z lodówki dwie godziny wcześniej. Aby sernik nie pękał, musimy go piec bez termoobiegu i w kąpieli wodnej. Przy termoobiegu sernik po prostu się wysusza i zaczyna pękać. Przy zwykłym pieczeniu również, ale w mniejszym stopniu, dlatego najlepiej stosować kąpiel wodną, aby zwiększyć wilgotność w środku piekarnika. Ostatnią ważną rzeczą jest pozostawienie go w piekarniku po upieczeniu przez 30 min. Nie otwieramy drzwiczek, aby nie było zbyt dużej różnicy temperatur, która powoduje opadanie sernika.

Przepis na sernik

Jest to naprawdę szybki i sprawdzony przepis na klasyczny sernik na kruchym spodzie. Jeżeli szukasz idealnego przepisu to nie musisz już dłużej szukać 🙂 Pamiętaj tylko, żeby stosować się do powyższych rad dotyczących przygotowania i pieczenia. Gdy go zrobisz przy najbliższej okazji to mam nadzieję, że nie zostanie ani jeden okruszek 🙂

 

Close