Sernik z jagodami na ciasteczkowym spodzie to bardzo smaczny, owocowy wypiek. Jego wierzch udekorowałam kremem jagodowym oraz świeżymi jagodami leśnymi – no palce lizać!
Sernik jagodowy
Domowy sernik jagodowy to dla mnie taki mocno wakacyjny wypiek. Wykorzystałam moment, że jest akurat sezon na jagody leśne i się skusiłam, aby go ponownie upiec. Świetnie się sprawdzi na różne uroczystości rodzinne.
Z pewnością posmakuje Twoim gościom oraz domownikom.
Przepis na: Sernik z jagodami
Porady na start
- Jagody leśne możesz zastąpić borówkami amerykańskimi.
- Krem jagodowy na wierzchu możesz pominąć, ale według mnie dodaje fajnego smaku.
- Zamiast ciasteczkowego spodu możesz przygotować tradycyjne kruche ciasto.
- W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 28 cm, ale możesz użyć również 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 170 g herbatników maślanych
- 60 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
- 5 jajek
- 180 g cukru
- 50 g miękkiego masła
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
- 100 g jagód leśnych (świeżych lub mrożonych)
Krem jagodowy:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki jagód leśnych lub konfitury jagodowej
Zobacz również:
Jak zrobić sernik z jagodami?
Krok 1
Krok 2
Tortownicę (moja większa o średnicy 28 cm, ale może być 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Krok 3
Masa serowa:
Wszystkie składniki do masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.
Do miski wkładamy twaróg (1 kg), miękkie masło (50 g), cukier (180 g) oraz skrobię lub sypki budyń waniliowy (2 płaskie łyżki).
Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Dodajemy stopniowo po jednym jajku (łącznie 5 sztuk), miksujemy przez około 10-15 sekund po dodaniu każdego jajka.
Krok 4
1 lub 2 łyżki jagód można dodać do masy serowej (ja tym razem to pominęłam i dodałam więcej na wierzch masy serowej już w tortownicy).
Krok 5
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Moja była o konsystencji gęstej śmietany.
Krok 6
Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), a później zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Po tym czasie studzimy sernik w zamkniętym piekarniku przez około 10 minut. Następnie lekko otwieramy drzwiczki i czekamy, aż sernik wystudzi się całkowicie w piekarniku.
Krok 7
Krem jagodowy:
Dobrze schłodzoną śmietankę 36% (200 ml) miksujemy z mascarpone (250 g) i cukrem pudrem (2 płaskie łyżki). Dodatkowo w sezonie letnim dodaję śmietan-fix lub żelatynę do deserów, aby usztywnić krem.
Miksujemy przez chwilę do momentu powstania sztywnego kremu. Dodajemy 2 łyżki umytych i osuszonych jagód leśnych lub konfiturę jagodową (ja użyłam swojej domowej).
Krok 8
Miksujemy przez kilka sekund do połączenia się składników. Wierzch wystudzonego sernika dekorujemy kremem jagodowym. Można dodatkowo posypać wierzch odrobiną jagód oraz udekorować listkami mięty.
Sernik z jagodami gotowy! Wkładamy do lodówki na minimum 1-2 godziny (lub najlepiej na całą noc).
Wolisz sernik w wersji bez pieczenia? W takim razie polecam wypróbować sernik borówkowy na zimno.
Komentarze
Super sernik 😊
Rewelacja, smacznego! 🙂
Dzień dobry! Dziś będę próbowała tego przepisu, jeśli używam jagód mrożonych to czy trzeba je rozmrozić wcześniej?
Dzień dobry! Tak, najlepiej na sitku, aby odsączyć od razu nadmiar soku 🙂