Sernik z jagodami

4.9/5 (110 ocen)
Sernik z jagodami to pyszny i łatwy w przygotowaniu deser, który idealnie nadaje się na letnie spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Kremowa masa serowa połączona z lekko kwaskowatymi jagodami to połączenie, któremu trudno się oprzeć!

Ilość porcji

14-18

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

20 min

sernik z jagodami

Sernik z jagodami na ciasteczkowym spodzie to bardzo smaczny, owocowy wypiek. Jego wierzch udekorowałam kremem jagodowym oraz świeżymi jagodami leśnymi – no palce lizać!

Sernik jagodowy

Domowy sernik jagodowy to dla mnie taki mocno wakacyjny wypiek. Wykorzystałam moment, że jest akurat sezon na jagody leśne i się skusiłam, aby go ponownie upiec. Świetnie się sprawdzi na różne uroczystości rodzinne.

Z pewnością posmakuje Twoim gościom oraz domownikom.

Przepis na: Sernik z jagodami

Porady na start

  • Jagody leśne możesz zastąpić borówkami amerykańskimi.
  • Krem jagodowy na wierzchu możesz pominąć, ale według mnie dodaje fajnego smaku.
  • Zamiast ciasteczkowego spodu możesz przygotować tradycyjne kruche ciasto.
  • W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 28 cm, ale możesz użyć również 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 170 g herbatników maślanych
  • 60 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 100 g jagód leśnych (świeżych lub mrożonych)

Krem jagodowy:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki jagód leśnych lub konfitury jagodowej
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik z jagodami?

Krok 1

ciasteczkowy spód

Herbatniki (170g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (60g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Krok 2

spód z herbatników do sernika

Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.

Tortownicę (moja większa o średnicy 28 cm, ale może być 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


Krok 3

składniki na masę sernikową

Masa serowa:

Wszystkie składniki do masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Do miski wkładamy twaróg (1 kg), miękkie masło (50 g), cukier (180 g) oraz skrobię lub sypki budyń waniliowy (2 płaskie łyżki).

Miksujemy tylko do połączenia się składników.

Dodajemy stopniowo po jednym jajku (łącznie 5 sztuk), miksujemy przez około 10-15 sekund po dodaniu każdego jajka.


Krok 4

masa serowa na sernik z jagodami

1 lub 2 łyżki jagód można dodać do masy serowej (ja tym razem to pominęłam i dodałam więcej na wierzch masy serowej już w tortownicy).


Krok 5

sernik przed upieczeniem

Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Moja była o konsystencji gęstej śmietany. 


Krok 6

sernik z jagodami przed upieczeniem

Delikatnie, równomiernie umieszczamy na wierzchu umyte i osuszone jagody leśne (można je dodatkowo lekko obtoczyć w cukrze pudrze lub skrobi ziemniaczanej).

Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), a później zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.

Po tym czasie studzimy sernik w zamkniętym piekarniku przez około 10 minut. Następnie lekko otwieramy drzwiczki i czekamy, aż sernik wystudzi się całkowicie w piekarniku.  


Krok 7

składniki na krem jagodowy

Krem jagodowy:

Dobrze schłodzoną śmietankę 36% (200 ml) miksujemy z mascarpone (250 g) i cukrem pudrem (2 płaskie łyżki). Dodatkowo w sezonie letnim dodaję śmietan-fix lub żelatynę do deserów, aby usztywnić krem.

Miksujemy przez chwilę do momentu powstania sztywnego kremu. Dodajemy 2 łyżki umytych i osuszonych jagód leśnych lub konfiturę jagodową (ja użyłam swojej domowej).


Krok 8

krem jagodowy

Miksujemy przez kilka sekund do połączenia się składników. Wierzch wystudzonego sernika dekorujemy kremem jagodowym. Można dodatkowo posypać wierzch odrobiną jagód oraz udekorować listkami mięty.

Sernik z jagodami gotowy! Wkładamy do lodówki na minimum 1-2 godziny (lub najlepiej na całą noc).

Wolisz sernik w wersji bez pieczenia? W takim razie polecam wypróbować sernik borówkowy na zimno


prosty sernik z jagodami

sernik z jagodami pieczony

sernik z jagodami

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 110

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
4 miesięcy temu

Super sernik 😊

20240728_080038
Patrycja
Patrycja
4 miesięcy temu

Dzień dobry! Dziś będę próbowała tego przepisu, jeśli używam jagód mrożonych to czy trzeba je rozmrozić wcześniej?

Sernik z jagodami pieczony

Wielokrotnie już powtarzałam, że uwielbiam serniki pod każdą postacią, więc i tym razem postanowiłam go upiec. Ostatnio pojawiało się u mnie dużo ciastek bez pieczenia, więc tym razem zdecydowałam się na sernik z jagodami pieczony. Dlaczego akurat ten? Ponieważ mamy lipiec i mam do dyspozycji pyszne jagody, które ostatnio udało mi się kupić na targu. Wiem, że lipiec kojarzy się z wysokimi temperaturami, ale akurat przeszła u mnie dwudniowa burza, która ochłodziła mieszkanie i pozwoliła na uruchomienie piekarnika.

Prosty sernik z jagodami

RozwińZwiń