
Zbliżają się Święta! Czas wybrać przepisy na wigilijny stół. Ja polecam przygotować sernik krakowski na kruchym cieście wraz z charakterystyczną kratką na wierzchu i cytrynowym lukrem. Jest genialny w smaku i żałuję, że wcześniej go nie piekłam. Nie jest to tradycyjny, napuszony sernik. Wręcz odwrotnie! Jest zbity, ciężki, naprawdę przepyszny.
Do masy serowej warto dodać cukier z prawdziwą wanilią (lub dodać ekstraktu waniliowego), a także kandyzowaną skórkę pomarańczową (ja zawsze używam z firmy Bakalland, ponieważ jest niezawodna do wszystkich wypieków). Jeżeli lubisz rodzynki to koniecznie zalej je chwilę wcześniej ciepłą wodą, a następnie odsącz z nadmiaru wody. Dzięki temu będą bardziej soczyste. Ogólnie nie przepadam za rodzynkami w wypiekach, ale rodzynki sułtańskie Bakalland w tym serniku stanowiły świetne wykończenie, jeżeli chodzi o końcowy smak sernika.
Przepis na: Sernik krakowski
Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 70 min
Łącznie: 140 min
Składniki :
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 60 cukru pudru
- 170 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
Masa serowa:
(składniki koniecznie muszą być w temp. pokojowej)
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (lub podwójnie zmielonego twarogu)
- 220 g cukru
- 30 g cukru z prawdziwą wanilią
- 150 g miękkiego masła
- 6 jajek
- 2 białka (które zostały z ciasta)
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Bakalland
- 50 g rodzynek sułtańskich Bakalland
Lukier cytrynowy:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Ciasto:
Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, cukru z prawdziwą wanilią i jajek zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Dzielimy ciasto na dwie równe części.
Jedną część ciasta wykładamy na foremkę (u mnie kwadratowa 25 x 25 cm), lekko dociskamy palcami. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni.
Masa serowa:
Rodzynki zalewamy wodą (ok. 200 ml).
W tym czasie w misie miksera dodajemy miękkie masło, 150 g cukru oraz żółtka i ubijamy na jasny puch. Następnie dodajemy twaróg sernikowy. Chwilkę miksujemy. W osobnym naczyniu miksujemy białka (8 sztuk) na wysokich obrotach miksera, po chwili wsypujemy pozostały cukier i nadal ubijamy na sztywną pianę.
Do masy serowej dodajemy ubitą pianę, skórkę pomarańczową i rodzynki. Całość mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
Na podpieczony spód ciasta wylewamy masę serową, wierzch wyrównujemy.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy cienkie paseczki i robimy krateczkę na serniku.
Pieczemy w temp. 170°C (bez termoobiegu) około 60 – 70 minut (najlepiej w kąpieli wodnej), pod koniec (ok. 55 min) pieczenia zmniejszamy temp. do 140 stopni. Sernik krakowski studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut.
Wpis powstał we współpracy z firmą Bakalland