Tak jak zazwyczaj przygotowuję serniki w tortownicach to sernik krakowski zawsze piekę w większych prostokątnych blaszkach. Łatwiej wtedy nałożyć tą kratkę z kruchego ciasta na wierzch masy serowej. Jest przepyszny i świetnie się kroi na talerze. Naprawdę ciężko odmówić dokładki!
Do masy serowej zwykle dodaję rodzynki sułtańskie oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Jednak jeśli tylko chcecie to możecie dodać jeszcze np. suszoną żurawinę.
Na moim blogu jest mnóstwo sprawdzonych przepisów na domowe serniki. Koniecznie wypróbuj sernik z białą czekoladą, wiedeński lub z kajmakiem. Jeśli znudziły Ci się klasyczne, tradycyjne serniki to bardzo polecam sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady – to jeden z ostatnich hitów na blogu!
Przepis na: Sernik krakowski
Składniki:
Kruchy spód:
- 380 g mąki pszennej
- 80 cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
Masa serowa:
- 1250 g twarogu np. sernikowego z wiaderka (lub podwójnie zmielonego twarogu)
- 220 g cukru białego np. drobnego
- 40 g cukru z prawdziwą wanilią
- 80 g miękkiego masła
- 6 jajek
- 1 płaska łyżka skrobii ziemniaczanej
- opcjonalnie 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 40 g rodzynek sułtańskich
Lukier cytrynowy:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
Zobacz również:
Sernik krakowski - przepis krok po kroku
Krok 1
Sernik krakowski zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta jego na spód i wierzch.
Kruchy spód
Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Do miski dodajemy mąkę pszenną (380 g), zimne masło pokrojone w kostkę (200 g), cukier puder (80 g), żółtka (2 szt) oraz całe jajko. Czasami opcjonalnie dodaję także łyżeczkę gęstej śmietany 18%.
Krok 2
Krok 3
Po tym czasie foremkę (u mnie 22×36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą część ciasta wykładamy na spód foremki. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 18 minut w temp. 190 stopni (góra dół).
Krok 4
Masa serowa
Do przygotowania tego sernika użyłam nieco więcej sera niż zwykle – 1 kg twarogu z wiaderka i zmieliłam sobie 250 g wiejskiego twarogu.
W misce miksujemy przez około 2 minuty miękkie masło (80g) z twarogiem (1250 g), cukrem (220 g) i cukrem z prawdziwą wanilią (40 g).
Dodajemy żółtka (6 szt) i miksujemy przez 30 sekund.
Krok 5
Rodzynki sułtańskie najlepiej chwilę wcześniej zalać ciepłą wodą. Odstawić na 5 minut, a następnie odcedzić i dodać do masy serowej.
Następnie dodajemy skrobię (1 płaska łyżka) i rodzynki (40 g). Opcjonalnie można dodać także skórkę pomarańczową (około 50 g). Miksujemy przez około 30 sekund na małych obrotach miksera.
Krok 6
W osobnej misce miksujemy białka (6 sztuk) na wysokich obrotach miksera wraz ze szczyptą soli. To powinno zająć około 4 minuty – aż powstanie sztywna piana. Jeśli obrócisz miskę to ubite białka nie powinny z niej wypaść.
Dodajemy je stopniowo do masy serowej i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
Krok 8
Pozostałe kruche ciasto rozwałkowujemy dość cienko na większy prostokąt (mniej więcej wielkości Waszej użytej blaszki). Za pomocą noża kroimy cienkie paski z ciasta. Jeśli Wasze paski będą zbyt grubo rozwałkowane (ciężkie) to mogą w trakcie pieczenia zatopić się w masie serowej.
Nakładamy je delikatnie na masę serową tworząc kratkę.
Pieczemy najpierw przez 30 minut w temp. 170 stopni, a następnie przez 60 minut w temp. 140 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku przez minimum 15 minut, a po tym czasie go studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krok 9
Sernik krakowski odstawiamy do całkowitego ostudzenia w piekarniku. Po tym czasie jego wierzch dekorujemy lukrem cytrynowym – w miseczce wystarczy wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny (sok dodajemy stopniowo do momentu uzyskania konsystencji lukru).
Komentarze
Sernik na zdjęciach wygląda po prostu wyśmienicie 🙂
Dziękuję bardzo! 🙂
a czy tę dodatkową kostkę twarogu możemy zblendować?
Tak 🙂
Pyszny sernik! Robiłam już kilka razy i napewno zrobię jeszcze nie raz 😊 wychodzi idealny 🙂
Cieszę się bardzo, ze smakuje 🙂