Paszteciki z pieczarkami

4.4/5 (603 ocen)
paszteciki z pieczarkami przepis

Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? U mnie na pierwszym miejscu stawiam barszcz na domowym zakwasie. Do niego obowiązkowo muszą być uszka lub paszteciki z pieczarkami.

Paszteciki

Jak dla mnie paszteciki z pieczarkami są nieodłącznym elementem barszczu czerwonego. Uwielbiam je jeść! Jedynie na wigilię zawsze podaję barszcz z uszkami. Taka u nas po prostu tradycja! Domyślam się jednak, że w każdym domu może być po prostu inaczej. Oczywiście nie neguję. Domowe paszteciki z pieczarkami wychodzą mięciutkie, na maślanym, drożdżowym cieście. Zwykle wierzch oprószam kminkiem, bo tak je u nas zawsze podawała babcia i takie mi po prostu bardzo smakują.

Paszteciki z grzybami

Koniecznie wypróbuj moje paszteciki z pieczarkami i suszonymi grzybami! Jestem pewna, że Ci posmakują… Dlatego jeśli spodziewasz się gości to polecam zrobić od razu podwójną porcję. Muszę przyznać, że uwielbiam je jeszcze cieplutkie, zaraz po upieczeniu. Domowe paszteciki z grzybami są najlepsze!

Szukasz innych przepisów na Boże Narodzenie? W takim razie koniecznie odwiedź mój wpis na 12 potraw wigilijnych. Znajdziesz w nim sporo inspiracji.

Przepis na: Paszteciki z pieczarkami

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 20 g drożdży świeżych
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 roztrzepane jajka (jedno do farszu, drugie do posmarowania pasztecików przed pieczeniem)
  • sól, pieprz
  • kminek do posypania pasztecików
Wyślij emailem

Paszteciki z pieczarkami - przepis krok po kroku


Krok 1

ciasto drożdżowe przepis

Do kubka kruszymy świeże drożdże (20 g), a następnie dodajemy 50 ml letniego mleka, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia aż rozczyn zapełni całkowicie kubek.

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (450 g), a także roztopione, przestygnięte masło (80 ml), resztę mleka (100 ml), jajko, rozczyn oraz sól (1/2 łyżeczki). Całość mieszamy początkowo łyżką, a w późniejszym etapie wyrabiamy ręcznie aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.


Krok 2

ciasto drożdżowe

W tym czasie ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.


Krok 3

farsz do pasztecików

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na małej ilości oleju.


Krok 4

farsz do pasztecików z pieczarkami

Opcjonalnie dodajemy suszone grzyby (np. borowiki lub podgrzybki, około 20-30 g). Najpierw trzeba je opłukać i następnie zalać wrzątkiem (odstawić na minimum 20 minut).

Dodajemy do lekko podsmażonej cebuli drobno posiekane pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek (3-4 ząbki), a także posiekaną natkę pietruszki (1 łyżka). Smażymy na średnim ogniu, co chwilę mieszając (przez 5-7 minut).


Krok 5

paszteciki drożdzowe z pieczarkami

Dodajemy opcjonalnie posiekane suszone grzyby i dalej smażymy przez 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Krok 6

farsz do pasztecików

Dodajemy roztrzepane jajko oraz bułkę tartą (1 czubata łyżka). Wszystko mieszamy za pomocą łyżki


Krok 7

przepis na paszteciki z pieczarkami

Ciasto drożdżowe ponownie wyrabiamy przez chwilkę. Rozwałkowujemy na większy prostokąt i nakładamy równomiernie farsz.


Krok 8

paszteciki z grzybami

Zwijamy jak roladę (dość ciasno).


Krok 9

paszteciki

Za pomocą ostrego noża kroimy równe plastry (po około 3-5 cm).


Krok 10

paszteciki z grzybami

Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem. Odstawiamy jeszcze paszteciki na 5 minut, aby nieco podrosły. W tym czasie włączamy piekarnik na 190 stopni. Pieczemy przez 20-23 minuty do ich zarumienienia. Smacznego!


paszteciki z pieczarkami

potrawy wigilijne

paszteciki z grzybami

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 603

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
24 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
kicia
kicia
3 miesięcy temu

Witam
mogę dac 25 drożdzy bo taka jest podziałka na drozdzach (drozdze piekarskie prasowane)

Anna
Anna
4 miesięcy temu

Jak przechowywać paszteciki, by się nie zeschły?

Oliwia
Oliwia
5 miesięcy temu

Ile pasztecików wychodzi z tego przepisu? 🙂

Aga
Aga
5 miesięcy temu

Czy do farszu można dodac starty ser zółty? Nie zepsuje to jego konsystencji i np. utrudni pieczenie?

Ania
Ania
5 miesięcy temu

Niestety nie wszystkie komentarze zostają dodane … szkoda bo często korzystam z Pani strony

Janina
Janina
5 miesięcy temu

Będę korzystać z tego przepisu. Pozdrawiam

Jacek
Jacek
6 miesięcy temu

Zrobiłem i bije brawo, a ciasto rewelacja. Mam pytanie jak można to ciasto wykorzystać do drożdżówki na słodko?

Natalia
Natalia
9 miesięcy temu

Czy można surowe zamrozić? Chciałbym zrobić kilka dni wcześniej.

Elzbieta
Elzbieta
1 rok temu

Czy farsz mozna zrobic dzien naprzod?

xMoniaxx
Monia
1 rok temu

Paszteciki Wyszły pyszne , pierwszy raz na świąteczny stół 😋

InShot_20221223_233024543~2.jpg
gosia55
gosia55
1 rok temu

tez zrobiłam wyszły pyszne …boje się za zaraz mogą wyjść …musze je schować na święta. Pozdrawiam wszystkich w kuchni siedzących

Ewelina B.
Ewelina B.
6 lat temu

Paszteciki wyszły dobre jednak ciasto zdecydowanie za mało słone

Ewa Pasiut
Ewa Pasiut
6 lat temu

moje 🙂 comment image

Ania
Ania
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Ewa Pasiut

Ile wychodzi pasztecików z tej porcji

Paszteciki

Szukasz prostego przepisu na domowe paszteciki? Ja uwielbiam paszteciki z kapustą i grzybami oraz takie z pieczarkami. U mnie obowiązkowo na drożdżowym, maślanym cieście, ale równie dobrze można upiec paszteciki z pieczarkami na cieście francuskim. W moim domu są uwielbiane! Najczęściej je przygotowuję w połączeniu z barszczem czerwonym. W końcu domowe paszteciki i kubek gorącego barszczyku to najlepsze co tylko może być!

Przepis na paszteciki z pieczarkami

Mój przepis na paszteciki z pieczarkami i suszonymi grzybami z pewnością Wam przypadnie do gustu. Opisałam go dość szczegółowo z dużą ilością zdjęć krok po kroku. Jestem pewna, że to właśnie bardzo ułatwia korzystanie z moich przepisów. Paszteciki z pieczarkami są dość proste do przygotowania. Najpierw zaczynamy od rozrobienia ciasta drożdżowego, a w międzyczasie gdy ono nam ładnie rośnie to robimy farsz grzybowy. Paszteciki drożdżowe z pieczarkami zwykle posypuję z wierzchu kminkiem, ale jeśli tylko chcecie to możecie go pominąć. Jak dla mnie są najlepsze zaraz po upieczeniu.

Paszteciki z grzybami

Paszteciki z grzybami czy domowe uszka to nieodzowny element barszczu czerwonego. Często je przygotowuję na przyjęcia rodzinne lub święta Bożego Narodzenia. Uwielbiamy je jeść! Szukasz innych przepisów na Boże Narodzenie? W takim razie koniecznie odwiedź mój wpis na 12 potraw wigilijnych. Znajdziesz w nim sporo inspiracji.

RozwińZwiń