Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? U mnie na pierwszym miejscu stawiam barszcz na domowym zakwasie. Do niego obowiązkowo muszą być uszka lub paszteciki z pieczarkami.
Paszteciki
Jak dla mnie paszteciki z pieczarkami są nieodłącznym elementem barszczu czerwonego. Uwielbiam je jeść! Jedynie na wigilię zawsze podaję barszcz z uszkami. Taka u nas po prostu tradycja! Domyślam się jednak, że w każdym domu może być po prostu inaczej. Oczywiście nie neguję. Domowe paszteciki z pieczarkami wychodzą mięciutkie, na maślanym, drożdżowym cieście. Zwykle wierzch oprószam kminkiem, bo tak je u nas zawsze podawała babcia i takie mi po prostu bardzo smakują.
Paszteciki z grzybami
Koniecznie wypróbuj moje paszteciki z pieczarkami i suszonymi grzybami! Jestem pewna, że Ci posmakują… Dlatego jeśli spodziewasz się gości to polecam zrobić od razu podwójną porcję. Muszę przyznać, że uwielbiam je jeszcze cieplutkie, zaraz po upieczeniu. Domowe paszteciki z grzybami są najlepsze!
Szukasz innych przepisów na Boże Narodzenie? W takim razie koniecznie odwiedź mój wpis na 12 potraw wigilijnych. Znajdziesz w nim sporo inspiracji.
Przepis na: Paszteciki z pieczarkami
Składniki:
- 450 g mąki
- 20 g drożdży świeżych
- 150 ml ciepłego mleka
- 80 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
Farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 roztrzepane jajka (jedno do farszu, drugie do posmarowania pasztecików przed pieczeniem)
- sól, pieprz
- kminek do posypania pasztecików
Zobacz również:
Paszteciki z pieczarkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (450 g), a także roztopione, przestygnięte masło (80 ml), resztę mleka (100 ml), jajko, rozczyn oraz sól (1/2 łyżeczki). Całość mieszamy początkowo łyżką, a w późniejszym etapie wyrabiamy ręcznie aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Krok 4
Dodajemy do lekko podsmażonej cebuli drobno posiekane pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek (3-4 ząbki), a także posiekaną natkę pietruszki (1 łyżka). Smażymy na średnim ogniu, co chwilę mieszając (przez 5-7 minut).
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 10
Komentarze
A jakby dodać do farszu troszkę mięsa mielonego ? Było by dobrze?
Pewnie też będzie dobrze smakować 🙂
Witam
mogę dac 25 drożdzy bo taka jest podziałka na drozdzach (drozdze piekarskie prasowane)
Tak 🙂
Jak przechowywać paszteciki, by się nie zeschły?
Szczelnie owinąć folią spożywczą 🙂
Ile pasztecików wychodzi z tego przepisu? 🙂
Niestety nie pamiętam, a robiłam je już jakiś czas temu… 🙂
Czy do farszu można dodac starty ser zółty? Nie zepsuje to jego konsystencji i np. utrudni pieczenie?
Nie robiłam raczej z żółtym serem, więc ciężko powiedzieć. Ewentualnie można posypać ser w momencie nałożenia już farszu na ciasto, a jeszcze przed ich zwijaniem 🙂
Niestety nie wszystkie komentarze zostają dodane … szkoda bo często korzystam z Pani strony
Będę korzystać z tego przepisu. Pozdrawiam
Cieszę się 🙂
Zrobiłem i bije brawo, a ciasto rewelacja. Mam pytanie jak można to ciasto wykorzystać do drożdżówki na słodko?
Ale jak do ciasta drożdżowego była dodana sól, to prędzej bym poszła w wytrawne nadzienia, czy nawet cebularze 🙂
Czy można surowe zamrozić? Chciałbym zrobić kilka dni wcześniej.
Surowych niestety nie mroziłam, ale można zamrozić je po upieczeniu i całkowitym wystygnięciu. Rozmrażamy w temperaturze pokojowej i przed podaniem możemy podgrzać je w piekarniku 🙂
Czy farsz mozna zrobic dzien naprzod?
Tak 🙂
Paszteciki Wyszły pyszne , pierwszy raz na świąteczny stół 😋
Wyszły rewelacyjnie 🙂
tez zrobiłam wyszły pyszne …boje się za zaraz mogą wyjść …musze je schować na święta. Pozdrawiam wszystkich w kuchni siedzących
Cieszę się, że smakują 🙂
Paszteciki wyszły dobre jednak ciasto zdecydowanie za mało słone
moje 🙂
Ile wychodzi pasztecików z tej porcji