PrzekąskiPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczne

Paszteciki z pieczarkami

Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? U mnie na pierwszym miejscu stawiam barszcz na domowym zakwasie. Do niego obowiązkowo muszą być uszka lub paszteciki z pieczarkami.

Paszteciki

Jak dla mnie paszteciki z pieczarkami są nieodłącznym elementem barszczu czerwonego. Uwielbiam je jeść! Jedynie na wigilię zawsze podaję barszcz z uszkami. Taka u nas po prostu tradycja! Domyślam się jednak, że w każdym domu może być po prostu inaczej. Oczywiście nie neguję. Domowe paszteciki z pieczarkami wychodzą mięciutkie, na maślanym, drożdżowym cieście. Zwykle wierzch oprószam kminkiem, bo tak je u nas zawsze podawała babcia i takie mi po prostu bardzo smakują.

Paszteciki z grzybami

Koniecznie wypróbuj moje paszteciki z pieczarkami i suszonymi grzybami! Jestem pewna, że Ci posmakują… Dlatego jeśli spodziewasz się gości to polecam zrobić od razu podwójną porcję. Muszę przyznać, że uwielbiam je jeszcze cieplutkie, zaraz po upieczeniu. Domowe paszteciki z grzybami są najlepsze!

Szukasz innych przepisów na Boże Narodzenie? W takim razie koniecznie odwiedź mój wpis na 12 potraw wigilijnych. Znajdziesz w nim sporo inspiracji.

Przepis na: Paszteciki z pieczarkami

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 20 g drożdży świeżych
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 roztrzepane jajka (jedno do farszu, drugie do posmarowania pasztecików przed pieczeniem)
  • sól, pieprz
  • kminek do posypania pasztecików

Paszteciki z pieczarkami – przepis krok po kroku:

ciasto drożdżowe przepis
Krok 1

Do kubka kruszymy świeże drożdże (20g), a następnie dodajemy 50 ml letniego mleka, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia aż rozczyn zapełni całkowicie kubek.

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (450g), a także roztopione, przestygnięte masło (80 ml), resztę mleka (100 ml), jajko, rozczyn oraz sól (1/2 łyżeczki). Całość mieszamy początkowo łyżką, a w późniejszym etapie wyrabiamy ręcznie aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.


ciasto drożdżowe
Krok 2:

W tym czasie ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.


farsz do pasztecików
Krok 3

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na małej ilości oleju.


farsz do pasztecików z pieczarkami
Krok 4:

Opcjonalnie dodajemy suszone grzyby (np. borowiki lub podgrzybki, około 20-30g). Najpierw trzeba je opłukać i następnie zalać wrzątkiem (odstawić na minimum 20 minut).

Dodajemy do lekko podsmażonej cebuli drobno posiekane pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek (3-4 ząbki), a także posiekaną natkę pietruszki (1 łyżka). Smażymy na średnim ogniu, co chwilę mieszając (przez 5-7 minut).


paszteciki drożdzowe z pieczarkami
Krok 5

Dodajemy opcjonalnie posiekane suszone grzyby i dalej smażymy przez 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.


farsz do pasztecików
Krok 6:

Dodajemy roztrzepane jajko oraz bułkę tartą (1 czubata łyżka). Wszystko mieszamy za pomocą łyżki


przepis na paszteciki z pieczarkami
Krok 7

Ciasto drożdżowe ponownie wyrabiamy przez chwilkę. Rozwałkowujemy na większy prostokąt i nakładamy równomiernie farsz.


paszteciki z grzybami
Krok 8:

Zwijamy jak roladę (dość ciasno).


paszteciki
Krok 9:

Za pomocą ostrego noża kroimy równe plastry (po około 3-5 cm).


paszteciki z grzybami
Krok 10:

Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem. Odstawiamy jeszcze paszteciki na 5 minut, aby nieco podrosły. W tym czasie włączamy piekarnik na 190 stopni. Pieczemy przez 20-23 minuty do ich zarumienienia. Smacznego!


paszteciki z pieczarkami

potrawy wigilijne

paszteciki z grzybami

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 189

Oceń ten post jako pierwszy!

Paszteciki

Szukasz prostego przepisu na domowe paszteciki? Ja uwielbiam paszteciki z kapustą i grzybami oraz takie z pieczarkami. U mnie obowiązkowo na drożdżowym, maślanym cieście, ale równie dobrze można upiec paszteciki z pieczarkami na cieście francuskim. W moim domu są uwielbiane! Najczęściej je przygotowuję w połączeniu z barszczem czerwonym. W końcu domowe paszteciki i kubek gorącego barszczyku to najlepsze co tylko może być!

Przepis na paszteciki z pieczarkami

Mój przepis na paszteciki z pieczarkami i suszonymi grzybami z pewnością Wam przypadnie do gustu. Opisałam go dość szczegółowo z dużą ilością zdjęć krok po kroku. Jestem pewna, że to właśnie bardzo ułatwia korzystanie z moich przepisów. Paszteciki z pieczarkami są dość proste do przygotowania. Najpierw zaczynamy od rozrobienia ciasta drożdżowego, a w międzyczasie gdy ono nam ładnie rośnie to robimy farsz grzybowy. Paszteciki drożdżowe z pieczarkami zwykle posypuję z wierzchu kminkiem, ale jeśli tylko chcecie to możecie go pominąć. Jak dla mnie są najlepsze zaraz po upieczeniu.

Paszteciki z grzybami

Paszteciki z grzybami czy domowe uszka to nieodzowny element barszczu czerwonego. Często je przygotowuję na przyjęcia rodzinne lub święta Bożego Narodzenia. Uwielbiamy je jeść! Szukasz innych przepisów na Boże Narodzenie? W takim razie koniecznie odwiedź mój wpis na 12 potraw wigilijnych. Znajdziesz w nim sporo inspiracji.

Back to top button