Dania jarskieObiady

Kopytka

Kopytka to pyszny pomysł na jarski obiad, jako dodatek do mięsa czy sosu lub nawet w wersji na słodko np. polane śmietaną i obsypane cynamonem oraz cukrem. W każdym wydaniu smakują obłędnie!

Przed Wami istny smak mojego dzieciństwa, którym zajadałam się z wielkim smakiem (na zmianę z naleśnikami i pierogami ruskimi). Myślę, że większość osób je gdzieś jadła, ale jestem bardzo ciekawa ile z Was je przygotowywało własnoręcznie… Jeżeli jesteś totalnym amatorem tego pysznego dania, to polecam Ci wypróbować mój przepis na kopytka.

Przepis na kopytka

Przygotowałam dla Was podstawowy, sprawdzony i do tego bardzo prosty przepis na kopytka. Robi się je u mnie w domu od wielu, wielu lat. Ja najbardziej lubię je w najprostszej postaci, czyli polane masełkiem. Świetnie smakują też obsypane świeżym koperkiem czy podsmażoną cebulką. Dodatkowo kopytka stanowią świetny dodatek np do gulaszu, sosu pieczarkowego czy soczystych żeberek z piekarnika.

Przepis na: Kopytka

  Łącznie: 50 min

 Liczba porcji: 2-4 osób

Składniki :

  • 650 g ziemniaków (500 g po obraniu i ugotowaniu)
  • 1 jajko
  • 130 g mąki pszennej + do podsypywania
  • sól, pieprz

Jak zrobić kopytka?

przepis na kopytka
Krok 1 

Do przygotowania domowych kopytek będą potrzebne przede wszystkim ugotowane ziemniaki. Możesz równie dobrze użyć ugotowanych ziemniaków z dnia wczorajszego jeżeli zostało Ci ich sporo z obiadu. Pamiętaj jednak żeby je przepuścić przez praskę.

Przepis na kopytka

Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie (do momentu aż widelec będzie ładnie wchodził w ziemniaki). Następnie je dokładnie odcedzamy i odstawiamy na 1-2 minutki aż lekko przestygną. Jeszcze ciepłe od razu przepuszczamy przez praskę, ponieważ gdy będą zimne (całkowicie przestudzone) wtedy robią się twardsze i ciężej je podusić.

Ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy także mąkę pszenną, jajko, a także większą szczyptę soli i odrobinkę pieprzu. Szybko zagniatamy ręcznie gładkie ciasto (gdyby byłoby bardzo klejące, a zależy to głównie od odmiany ziemniaków i tego czy są np. wodniste, wtedy podsyp odrobinę więcej mąki, tylko nie wolno przesadzić, bo wyjdą twarde kopytka po ugotowaniu).


jak zrobić kopytka
Krok 2 

W tym czasie do garnka nalewamy wodę i nastawiamy na średnią moc palnika. Gdy woda będzie kipiała to wtedy ją lekko solimy i dopiero zaczynamy formować kopytka. Stolnicę lekko podsypujemy mąką. Ja polecam podzielić sobie ciasto np. na dwie lub trzy kule. Z każdej kuli formujemy dłońmi cienkie paski.

Za pomocą noża kroimy każdy pasek w poprzek (na ukośne kawałki) w odległości ok. 2-3 cm.  


jak zrobić kopytka
Krok 3 

Poucinane ciasto delikatnie oprószamy z wierzchu mąką, a następnie delikatnie wrzucamy do wrzątku. Pamiętaj, że kopytka należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotujemy chwilę, ok. 2 – 3 min. od momentu wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową. Patent mojej babci na kopytka jest taki, że najlepiej po wyciągnięciu ich z wrzątku, zanurzyć je w zimnej wodzie nalanej np do garnka obok. Wtedy nie są tak klejące po ugotowaniu. Można także rozpuścić na patelni 2-2 łyżki masła i polać nim kopytka żeby się nie posklejały jeżeli nie podajesz ich od razu na talerze tylko np chcesz je włożyć do lodówki i zjeść następnego dnia. 


kopytka

kopytka

kopytka ziemniaczane

Print Friendly, PDF & Email
Back to top button