
Kopytka leniwe to pomysł na ekspresowy jarski obiad. Dzieci je uwielbiają! Tym razem zaserwowałam moje pierogi leniwe na słodko z serkiem homogenizowanym, truskawkami, borówkami i podprażonymi płatkami migdałowymi. To taki świetny, letni obiad, który zrobisz raz, dwa! Jeśli nie masz soczystych, sezonowych owoców to użyj ulubioną konfiturę czy dżem.
Leniwe pierogi
Dodając jakiś czas temu przepis na klasyczne kopytka, zauważyłam, że w zależności od regionu Polski mówi się na nie inaczej. U jednych to leniwe pierogi, u innych kopytka, a jeszcze u innych kluski leniwe (lub same leniwe).
Różnica pomiędzy klasycznymi kopytkami, a tymi leniwymi polega na tym, że nie są z ugotowanych ziemniaków, tylko głównie z twarogu, mąki i jajka. Wystarczy zagnieść składniki, uformować z ciasta rulonik, powycinać nożem ukośne kopytka i ugotować. To naprawdę bardzo proste!
Kluski leniwe na słodko
Ja najbardziej lubię kluski leniwe na słodko w połączeniu z serkiem homogenizowanym waniliowym lub truskawkowym. Koniecznie wypróbujcie!
Przepis na: Kopytka leniwe
Łącznie: 15 min
Liczba porcji: 2-3 osób
Składniki :
- 500 g twarogu np. półtłustego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 90 g mąki pszennej
- opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 większy serek homogenizowany waniliowy lub truskawkowy
- 1 łyżka płatków migdałowych
- świeże owoce np. truskawki, borówki, maliny
Kopytka leniwe przepis krok po kroku:
Do miski dodajemy twaróg półtłusty (500 g), jajko oraz szczyptę soli.
Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatamy twaróg (dosłownie przez chwilkę, aby nie było większych grudek sera).
Dodajemy mąkę pszenną (90 g) – ja użyłam gęstego twarogu, więc taka ilość mąki była u mnie idealna.
Dodajemy także skrobię (1 łyżka) i cukier puder (1 łyżka).
Zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli jednak masz nieco bardziej rzadki ser to trzeba użyć nieco więcej mąki (nie polecam używać twarogu sernikowego, bo tej mąki trzeba będzie użyć duuużo więcej, a ciasto będzie wciąż lepiące).
Podsypujemy lekko blat mąką. Formujemy długi, podłużny rulonik. Za pomocą noża wycinamy skośne kawałki ciasta.
W tym czasie do garnka nalewamy wodę i nastawiamy na średnią moc palnika. Gdy woda będzie kipiała to wtedy ją lekko solimy.
Do gotującej się wody wrzucamy ostrożnie uformowane kopytka leniwe (oczywiście partiami po 15-20 sztuk). Mieszamy i gotujemy do momentu ich wynurzenia. Odcedzamy.
Kopytka leniwe na słodko podajemy z serkiem homogenizowanym waniliowym, świeżymi owocami i podprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego!