Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad? Przychodzę Ci z pomocą! Ekspresowa zapiekanka z kopytkami w kremowym sosie pomidorowym z pewnością Ci posmakuje. Do tego suszone pomidory, czerwona papryka, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia i mozzarella… To naprawdę fajne i sycące połączenie smakowe. Szczególnie mi smakuje kiedy zapiekanka z kopytkami jest jeszcze gorąca, a ser lekko ciągnący. No pychota!
Zapiekanka z warzywami
No dobra, ale przejdźmy do tego – dlaczego określiłam tą zapiekankę jako ekspresową? Jeśli chcesz to możesz kupić gotowe kopytka, gnocchi czy tortellini (w sklepach jest ich naprawdę sporo). Ja jednak chciałabym Cię namówić na pyszne, domowe kopytka, które wcale nie są pracochłonne. Dzień wcześniej najlepiej sobie ugotować ziemniaki, a następnego dnia tylko je podusić, dodać pozostałe składniki, uformować i ugotować. Jeśli masz już ugotowane i przestudzone ziemniaki, to reszta roboty zajmuje maksymalnie 15 minut. Z kolei pieczesz zapiekankę 10 minut.
Kopytka są u mnie bazą, czyli takim głównym składnikiem mojej zapiekanki. Jednak nie smakowałaby ona tak dobrze jakbym dodała tylko same warzywa i starty ser. O nie! Tutaj bardzo fajnie komponuje się gęsty sos pomidorowy ze śmietaną marki Dawtona. Ma on bardzo dobry (a co ważne – krótki) skład. Ten pełny smaku i aromatu sos nie zawiera konserwantów i zbędnych ulepszaczy.
Nie wiem czy wiecie, ale Dawtona to polska, rodzinna firma, o prawie 30-letniej tradycji. Posiadają 4 700 ha własnych pól uprawnych, z których zbierane są ich warzywa i owoce. Są jednym z pięciu top producentów w Polsce oraz numerem 1 w kategorii produktów pomidorowych (soki, passaty, a także sosy) i numerem 2 w kategorii kukurydza, groszek, koncentrat. Sosy Dawtona są dostępne w dużych słoikach (550 g), w wielu sklepach spożywczych. Świetnie się sprawdzają kiedy nie mamy zbytnio czasu na przygotowywanie czasochłonnych obiadów dla całej rodziny.
Przepis na: Ekspresowa zapiekanka z kopytkami
Składniki:
Kopytka:
- 650 g ziemniaków (500 g po obraniu i ugotowaniu)
- 1 jajko
- 130 g mąki pszennej + do podsypywania
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- sos pomidorowy ze śmietaną Dawtona (550 g)
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 płaskie łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- 6 pomidorków koktajlowych
- 50 g mozzarelli
- świeża bazylia
Zobacz również:
Ekspresowa zapiekanka z kopytkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Jeśli chcesz uzyskać naprawdę szybki obiad to ugotuj sobie więcej ziemniaków dzień wcześniej (np. do obiadu), a następnego dnia je poduś, dodaj pozostałe składniki i ugotuj kopytka. Możesz równie dobrze ugotować sobie kopytka dzień wcześniej lub nawet użyć tych sklepowych (zamiast kopytek mogą być też gnocchi, czy tortellini).
Kopytka przepis
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 30 minut (do momentu aż widelec będzie ładnie wchodził w ziemniaki). Następnie je dokładnie odcedzamy i odstawiamy na minimum 15 minut aż lekko przestygną.
Krok 3
Krok 4
W tym czasie do garnka nalewamy wodę i nastawiamy na średnią moc palnika. Gdy woda będzie kipiała to wtedy ją nieco solimy i dopiero zaczynamy formować kopytka.
Krok 5
Za pomocą noża kroimy każdy pasek w poprzek (na ukośne kawałki) w odległości ok. 2-3 cm.
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Do naczynia żaroodpornego nakładamy kopytka (u mnie zajęły 1/2 powierzchni naczynia).
Krok 10
Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 190 stopni (z termoobiegiem).
Ja dodatkowo posypuję jej wierzch świeżymi listkami bazylii. Gotowe!
Komentarze