Ekspresowa zapiekanka z kopytkami

4.8/5 (52 ocen)

Ilość porcji

3-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

zapiekanka z kopytkami

Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad? Przychodzę Ci z pomocą! Ekspresowa zapiekanka z kopytkami w kremowym sosie pomidorowym z pewnością Ci posmakuje. Do tego suszone pomidory, czerwona papryka, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia i mozzarella… To naprawdę fajne i sycące połączenie smakowe. Szczególnie mi smakuje kiedy zapiekanka z kopytkami jest jeszcze gorąca, a ser lekko ciągnący. No pychota!

Zapiekanka z warzywami

No dobra, ale przejdźmy do tego – dlaczego określiłam tą zapiekankę jako ekspresową? Jeśli chcesz to możesz kupić gotowe kopytka, gnocchi czy tortellini (w sklepach jest ich naprawdę sporo). Ja jednak chciałabym Cię namówić na pyszne, domowe kopytka, które wcale nie są pracochłonne. Dzień wcześniej najlepiej sobie ugotować ziemniaki, a następnego dnia tylko je podusić, dodać pozostałe składniki, uformować i ugotować. Jeśli masz już ugotowane i przestudzone ziemniaki, to reszta roboty zajmuje maksymalnie 15 minut. Z kolei pieczesz zapiekankę 10 minut.

Kopytka są u mnie bazą, czyli takim głównym składnikiem mojej zapiekanki. Jednak nie smakowałaby ona tak dobrze jakbym dodała tylko same warzywa i starty ser. O nie! Tutaj bardzo fajnie komponuje się gęsty sos pomidorowy ze śmietaną marki Dawtona. Ma on bardzo dobry (a co ważne – krótki) skład. Ten pełny smaku i aromatu sos nie zawiera konserwantów i zbędnych ulepszaczy.

Nie wiem czy wiecie, ale Dawtona to polska, rodzinna firma, o prawie 30-letniej tradycji. Posiadają 4 700 ha własnych pól uprawnych, z których zbierane są ich warzywa i owoce. Są jednym z pięciu top producentów w Polsce oraz numerem 1 w kategorii produktów pomidorowych (soki, passaty, a także sosy) i numerem 2 w kategorii kukurydza, groszek, koncentrat. Sosy Dawtona są dostępne w dużych słoikach (550 g), w wielu sklepach spożywczych. Świetnie się sprawdzają kiedy nie mamy zbytnio czasu na przygotowywanie czasochłonnych obiadów dla całej rodziny.

Przepis na: Ekspresowa zapiekanka z kopytkami

Składniki:

Kopytka:

  • 650 g ziemniaków (500 g po obraniu i ugotowaniu)
  • 1 jajko
  • 130 g mąki pszennej + do podsypywania
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • sos pomidorowy ze śmietaną Dawtona (550 g)
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 płaskie łyżki posiekanych suszonych pomidorów
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 50 g mozzarelli
  • świeża bazylia
Wyślij emailem

Ekspresowa zapiekanka z kopytkami - przepis krok po kroku


Krok 1

Do przygotowania domowych kopytek będą potrzebne przede wszystkim ugotowane i przestudzone ziemniaki.

Jeśli chcesz uzyskać naprawdę szybki obiad to ugotuj sobie więcej ziemniaków dzień wcześniej (np. do obiadu), a następnego dnia je poduś, dodaj pozostałe składniki i ugotuj kopytka. Możesz równie dobrze ugotować sobie kopytka dzień wcześniej lub nawet użyć tych sklepowych (zamiast kopytek mogą być też gnocchi, czy tortellini).

Kopytka przepis

Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 30 minut (do momentu aż widelec będzie ładnie wchodził w ziemniaki). Następnie je dokładnie odcedzamy i odstawiamy na minimum 15 minut aż lekko przestygną.


Krok 2

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę.


Krok 3

Ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy także mąkę pszenną, jajko, a także większą szczyptę soli i odrobinkę pieprzu. 


Krok 4

Szybko zagniatamy ręcznie gładkie ciasto (gdyby byłoby bardzo klejące, a zależy to głównie od odmiany ziemniaków i tego czy są np. wodniste, wtedy podsyp odrobinę więcej mąki, tylko nie wolno przesadzić, bo wyjdą twarde kopytka po ugotowaniu).

W tym czasie do garnka nalewamy wodę i nastawiamy na średnią moc palnika. Gdy woda będzie kipiała to wtedy ją nieco solimy i dopiero zaczynamy formować kopytka.


Krok 5

Stolnicę lekko podsypujemy mąką. Ja polecam podzielić sobie ciasto np. na dwie lub trzy kule. Z każdej kuli formujemy dłońmi cienkie paski.

Za pomocą noża kroimy każdy pasek w poprzek (na ukośne kawałki) w odległości ok. 2-3 cm.


Krok 6

Poucinane ciasto delikatnie oprószamy z wierzchu mąką, lekko je turlamy dłońmi formując podłużne kopytka.


Krok 7

Delikatnie wrzucamy je do wrzątku. Pamiętaj, że kopytka powinno się gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotujemy chwilę, ok. 2 – 3 min. od momentu wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową. Gotowe.


Krok 8

Przygotowujemy sobie składniki do zapiekanki. Mozzarellę ścieramy na tarce, pomidorki kroimy w połówki, pomidory suszone i paprykę w kosteczkę.

Do naczynia żaroodpornego nakładamy kopytka (u mnie zajęły 1/2 powierzchni naczynia).


Krok 9

Dodajemy posiekane warzywa i zalewamy sosem pomidorowym ze śmietaną.


Krok 10

Posypujemy startym serem.

Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 190 stopni (z termoobiegiem).

Ja dodatkowo posypuję jej wierzch świeżymi listkami bazylii. Gotowe!


zapiekanka z kopytkami

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 52

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments