Pierogi leniwe to pomysł na ekspresowy obiad. Są szczególnie uwielbiane przez dzieci! Ja zajadałam się nimi z wielkim smakiem. A z czego tak naprawdę składają się pierogi leniwe? Główne składniki to twaróg, jajko i mąka… To takie proste i szybkie do przygotowania!
Kluski leniwe
Kluski leniwe czy pierogi leniwe? Jak mówi się u Was na to danie? Ja od zawsze nazywałam je pierogi leniwe i taka nazwa została ze mną do teraz. Nie ukrywam, że jak już to częściej przygotowuję moje domowe kopytka (koniecznie wypróbujcie mój przepis!) na bazie ugotowanych ziemniaków, ale te ekspresowe kluski leniwe są równie smaczne. To jarski obiad, który można podać zarówno na słodko jak i na słono. Ja tym razem zaserwowałam najprostszą możliwą wersję – na słono wraz z rozpuszczonym masłem. Coś pysznego!
Przepis na: Pierogi leniwe
Składniki:
- 350 g twarogu półtłustego w kostce
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypywania
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
Zobacz również:
Jak zrobić pierogi leniwe?
Krok 1
Twaróg w kostce można przepuścić przez maszynkę lub tak jak ja skorzystać z tłuczka do ziemniaków i przez chwilę podusić ser w misce.
Krok 2
Krok 3
Za pomocą noża kroimy każdy pasek w poprzek (na ukośne kawałki) w odległości ok. 2-3 cm.
Krok 4
Leniwe pierogi – gotowanie:
Poucinane pierogi leniwe delikatnie wrzucamy do wrzątku. Pamiętaj, że należy je gotować porcjami. Wkładamy je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotujemy chwilę, a gdy wypłyną na wierzch to gotujemy je jeszcze przez około 15 sekund (czas liczony od momentu wypłynięcia). Wyciągamy łyżką cedzakową. Patent mojej babci na kopytka jest taki, że najlepiej po wyciągnięciu ich z wrzątku, zanurzyć je w zimnej wodzie nalanej np do garnka obok. Wtedy nie są tak klejące po ugotowaniu. Można także rozpuścić na patelni 2 łyżki masła i polać nim leniwe żeby się nie posklejały jeżeli nie podajesz ich od razu na talerze tylko np chcesz je włożyć do lodówki i zjeść następnego dnia.
Mi najbardziej smakują leniwe podsmażone lekko na patelni z samym masłem. Smacznego!
Komentarze
Rzadko robię kluseczki A serowych to już dawno….
Te wyszły przepyszne, mięciutkie, nierozwalone.
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Matko, prosty przepis a opisany jakby trzeba było 3 dni je robic. Nie można tego zrobić w kilku zdaniach??
Dla Pani jest prosty, a niektórzy potrafią się na nich wyłożyć, więc wszystkie przepisy opisuję dokładnie.
Pani Asiu, swietny pomysl z opisem krok po kroku w pani przepisach . Nie mam talentu w gotowaniu i Pani przepisy pomagaja mi w kuchni. Dziekuje .
Bardzo miło mi to czytać 🙂