
Przepis na pierogi ruskie – najlepszy! Chyba nie znam Polaka, który by powiedział, że nie lubi pierogów 🙂 To tak jak z kremówkami z kultowego Shreka. Wiadomo, że każda babcia robi najlepsze pierogi ruskie – to fakt. Domyślam się, że Twoja również robi je pyszne i pod nosem sobie właśnie mówisz, że to właśnie Twoja robi je najlepsze na świecie. (Myślę, że jesteś jednak w błędzie…!)
Postanowiłam w tym roku szybciej przygotować dla Was sporą dawkę przepisów świątecznych. Tylko jakie danie najbardziej kojarzy Ci się z wigilią? Tak pierwsze skojarzenie? Jak dla mnie nie ma wigilii bez pysznych pierożków polanych masełkiem, podsmażoną cebulką! Raj dla podniebienia <3
Przedstawiam Wam mój przepis na najlepsze domowe pierogi ruskie. Zdaję sobie sprawę, że pewnie inni robią je troszkę inaczej, może do ciasta nie dodają jajek i masła, ale testowałam juz sporo różnych przepisów i te są naprawdę najsmaczniejsze. Ci co myślą, że dodanie jajek do ciasta sprawia, że ciasto będzie twarde są w wielkim błędzie 🙂
Przepis na: Najlepsze pierogi ruskie
Łącznie: 1 h
Liczba sztuk: 60
Składniki :
Ciasto:
Farsz:
- 2 kg ugotowanych ziemniaków
- 450 g sera białego np. Garwolin
- 2 cebule
- sól i czarny pieprz
Farsz do pierogów ruskich
Wykonanie:
Krok 1
Cebulę kroimy bardzo drobno, podsmażamy na małej ilości masła do jej zeszklenia. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 2
Gdy ugotowane ziemniaki przestygną, wtedy przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z cebulą.
Krok 3
Twaróg nie może być bardzo nasączony. Ja osobiście dodaję zawsze okrągły twaróg garwoliński delikatesowy półtłusty. Najpierw kruszymy go widelcem a następnie dodajemy do farszu i mieszamy całość łyżką. Farsz musi być naprawdę dobrze wymieszany, dlatego można się trochę przy tym namachać. Jak tylko jest okazja to dajcie się wykazać mężowi lub jakiemuś facetowi 🙂
Krok 4
Farsz do pierogów doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i znowu bardzo dokładnie mieszamy.
Krok 5
Ciasto na pierogi robimy z tego poradnika: Idealne ciasto na pierogi. Rozwałkowujemy je bardzo cienko i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Sklejamy dokładnie pierogi, aby podczas gotowania nie wypływał z nich farsz.
Gotujemy w osolonej wodzie do momentu ich wypłynięcia do góry. Odcedzamy i przekładamy na chwilkę do garnka z zimną wodą. Przekładamy nasze pierogi ruskie na suchą ściereczkę, aby pozbyć się wody (ważne aby pierożki się nie stykały). Na koniec wykładamy je na talerze lub półmisek i polewamy roztopionym masełkiem. Najlepiej podawać pierożki z podsmażoną cebulką. Smacznego!