Najlepsze pierogi ruskie

4.8/5 (503 ocen)
Odkryj smak prawdziwych Pierogów Ruskich, zrobionych według tradycyjnej receptury, pełnych aromatycznego farszu z białego sera, ziemniaków i cebuli.

Ilość porcji

60

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

pierogi ruskie

Przepis na pierogi ruskie – najlepszy! Chyba nie znam Polaka, który by powiedział, że nie lubi pierogów 🙂 To tak jak z kremówkami z kultowego Shreka. Wiadomo, że każda babcia robi najlepsze pierogi ruskie – to fakt. Domyślam się, że Twoja również robi je pyszne i pod nosem sobie właśnie mówisz, że to właśnie Twoja robi je najlepsze na świecie. (Myślę, że jesteś jednak w błędzie…!)

Postanowiłam w tym roku szybciej przygotować dla Was sporą dawkę przepisów świątecznych. Tylko jakie danie najbardziej kojarzy Ci się z wigilią? Tak pierwsze skojarzenie? Jak dla mnie nie ma wigilii bez pysznych pierożków polanych masełkiem, podsmażoną cebulką! Raj dla podniebienia <3

pierogi ruskie

Przedstawiam Wam mój przepis na najlepsze domowe pierogi ruskie. Zdaję sobie sprawę, że pewnie inni robią je troszkę inaczej, może do ciasta nie dodają jajek i masła, ale testowałam juz sporo różnych przepisów i te są naprawdę najsmaczniejsze. Ci co myślą, że dodanie jajek do ciasta sprawia, że ciasto będzie twarde są w wielkim błędzie 🙂

pierogi ruskie

Pierogi ruskie – porady na start

  • Do przygotowania ciasta zazwyczaj korzystam z mąki poznańskiej lub Lubelli do pierogów (typ 500). Są to moje ulubione rodzaje mąki, które pozwalają uzyskać cieniutkie ciasto, które nie rozpada się podczas gotowania.
  • Podstawą jest połączenie gorącej wody z odpowiednim rodzajem mąki. Próbowałam wielu przepisów na pierogi, ale te z jajkiem i miękkim masłem okazały się najbardziej smakowite.
  • Wodę dodawaj stopniowo – podczas wyrabiania ciasta będziesz czuć, czy potrzeba więcej wody, czy może trochę mąki. Ale uważaj, bo zbyt duża ilość mąki może sprawić, że ciasto po ugotowaniu będzie twarde.
  • Woda, którą dodajesz, musi być gorąca, ale nie wrząca.
  • Wyrabianie ciasta powinno trwać co najmniej 10 minut, ale najpierw składniki powinny być posiekane nożem.
  • Wyrobione ciasto powinno odpocząć pod przykryciem przez co najmniej 10 minut, aby stało się bardziej elastyczne.
  • Do ciasta zawsze dodajemy masło o zawartości tłuszczu co najmniej 82%, a nie margarynę.
  • Ciasto wałkujemy na cienko, szybko wycinamy kółka za pomocą szklanki, nakładamy farsz, a po uformowaniu co najmniej 10 pierogów wrzucamy je do wrzącej wody. Zbyt długie leżakowanie ulepionych pierogów może spowodować, że ciasto stanie się twarde.
  • Gotuj pierogi w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch, co najmniej 2-3 minuty.

Przepis na: Najlepsze pierogi ruskie

Składniki:

Farsz:

  • 2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 550 g sera białego np. Garwolin
  • 3 cebule
  • sól i czarny pieprz

Ciasto:

  • 500 g mąki typ 500 (np. Poznańska lub z Lubelli, specjalna do pierogów)
  • 2 jajka
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 bardzo płaska łyżka soli
Wyślij emailem

Najlepsze pierogi ruskie - przepis krok po kroku


Krok 1

farsz na pierogi ruskie

Farsz do pierogów ruskich

Pierogi ruskie zaczynamy od przygotowania farszu.

Cebule (3 sztuki) kroimy bardzo drobno, podsmażamy na małej ilości masła do jej zeszklenia. Ziemniaki (2 kg) obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.


Krok 2

farsz na pierogi ruskie 2

Gdy ugotowane ziemniaki przestygną, wtedy przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z cebulą.


Krok 3

farsz do pierogów

Twaróg nie może być bardzo nasączony. Ja osobiście dodaję zawsze okrągły twaróg garwoliński delikatesowy półtłusty (550 g). Najpierw kruszymy go widelcem a następnie dodajemy do farszu i mieszamy całość łyżką. Farsz musi być naprawdę dobrze wymieszany, dlatego można się trochę przy tym namachać. Jak tylko jest okazja to dajcie się wykazać mężowi lub jakiemuś facetowi 🙂


Krok 4

pierogi ruskie

Farsz do pierogów doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i znowu bardzo dokładnie mieszamy.


Krok 5

Idealne ciasto na pierogi 2

Ciasto do pierogów ruskich

Jeżeli farsz mamy gotowy, to zabieramy się za przygotowanie ciasta na pierogi.

Na stolnicę lub blat kuchenny wsypujemy przesianą mąkę (500 g), tworząc małe wgłębienie. Następnie dodajemy do niej jajka (2 szt.), sól (płaska łyżka) i miękkie masło (2 łyżki).


Krok 6

jarski obiad

Używając noża, stopniowo mieszamy składniki, jednocześnie powoli dolewając gorącą wodę (200 ml).


Krok 7

pomysł na obiad

Przez co najmniej 10 minut wyrabiamy ciasto, dążąc do osiągnięcia gładkiej i delikatnej konsystencji.


Krok 8

kuchnia polska

Ciasto powinno wchłonąć całą dodaną mąkę i stać się elastyczne, przestając lepić się do rąk. Jeżeli nadal ciasto lepi się do rąk, to możesz je podsypać niewielką ilością mąki, ale uważaj, żeby nie przesadzić, wtedy ciasto zrobi się twarde.


Krok 9

pomysł na obiad

Teraz odkładamy nasze gotowe ciasto na chwilę pod przykryciem, aby odpoczęło przez minimum 10 minut. W ten sposób mamy przygotowane idealne ciasto do pierogów, a więc możemy zacząć formować nasze smakowite pierogi.


Krok 10

ciasto na pierogi ruskie

Rozwałkowujemy je bardzo cienko i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Sklejamy dokładnie pierogi, aby podczas gotowania nie wypływał z nich farsz.


Krok 11

pierogi ruskie

Gotujemy w osolonej wodzie do momentu ich wypłynięcia do góry. Odcedzamy i przekładamy na chwilkę do garnka z zimną wodą. Przekładamy nasze pierogi ruskie na suchą ściereczkę, aby pozbyć się wody (ważne aby pierożki się nie stykały). Na koniec wykładamy je na talerze lub półmisek i polewamy roztopionym masełkiem. Najlepiej podawać pierożki z podsmażoną cebulką. Smacznego!


Jak mrozić pierogi?

Pierogi ruskie można mrozić zarówno surowe, jak i już gotowe, pamiętając o kilku prostych zasadach:

  • Zaczynamy od przygotowania tacki, która swymi wymiarami pasuje do naszego zamrażarki.
  • Jeśli zamierzamy mrozić surowe pierogi, posypujemy tackę niewielką ilością mąki, a jeżeli planujemy mrozić już ugotowane, to lekko ją natłuszczamy olejem. Chodzi o to, aby pierogi nie przywierały do tacy.
  • Rozkładamy pierogi na tackę, pamiętając o tym, aby nie stykały się ze sobą. Jeśli mrożone będą gotowe pierogi, upewnij się, że całkowicie wystygły przed zamrożeniem.
  • Następnie umieszczamy tacę w zamrażarce na około 1,5 do 2 godzin.
  • Po tym czasie możemy przenieść pierogi do wspólnego woreczka lub pojemnika. Kiedy są już zamrożone, nie będą się do siebie przyklejać.

Jeśli zechcesz zjeść zamrożone pierogi później, to możesz je wrzucić bezpośrednio do wrzącej wody. Jeśli są to już ugotowane pierogi, to możesz je najpierw rozmrozić, a następnie podsmażyć na patelni.


pierogi ruskie

pierogi ruskie

pierogi ruskie

pierogi ruskie

 

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 503

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jan
Jan
1 miesiąc temu

Zrobiłem te pierogi i zostało mi sporo farszu. Czy nie jest za mało ciasta ?

Malwina
Malwina
28 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

U mnie na ciasto z 0,5 kg mąki daję 0,8/0,9 kg farszu (i absolutnie żadnych jajek). Ciasto wałkuję cienko i daję bardzo dużo farszu. Zrobiłam wielkie oczy widząc u Ciebie 2,5 kg farszu. Robisz pierogi czy pączki?

1000003106
Katarzyna
Katarzyna
3 miesięcy temu

Okrpny przepis na ciasto. Za grube

Barbara
Barbara
2 godzin temu
W odpowiedzi do  Katarzyna

Głupoty piszesz źle zrobiłaś robię całe życie jest wspaniałe trzeba cienko walkowac i dużo farszu nie maszpraktyki w robienu pierogów .źle robisza narzekasz złej tancerce spódnica przeszkadza to ciasto jest najlepsze cieniutkie i pyszne dobrze się klei .

PIOTR
PIOTR
5 miesięcy temu

Do ciasta na pierogi NIE WOLNO dodawać jajek bo po ugotowaniu staną się twarde… i łamliwe.

Barbara
Barbara
2 godzin temu
W odpowiedzi do  PIOTR

Co za bzdury z Was kucharki jak z koziej trąba

tusia_m
Tusia
1 rok temu

Nie mam maszynki do miesa. Jag moge inaczej “zmielic” ser i ziemniaki?

PIOTR
PIOTR
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Sera NIE WOLNO puszczać przez maszynkę bo farsz będzie mokry i luźny.

Madziulka
Madziulka
2 lat temu

ale bym zjadła takie pierogi!

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  Madziulka

No to pomysł na obiadek piątkowy lub weekendowy gotowy 🙂 Zachęcam, ponieważ wychodzą pyszne!

Basia
Basia
3 lat temu

W jakim celu należy przełożyć pierogi do zimnej wody? 🙂

Barbara
Barbara
1 rok temu
W odpowiedzi do  Basia

ja mysle dlatego aby sie nie posklejaly, w zmnej wodzie hartuje sie przetwory z maaki…makarony, kluski i pierogi ;))

Przepis na najlepsze pierogi ruskie

Pierogi ruskie to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce i trudno temu zaprzeczyć. Obcokrajowcy zawsze zachwalają właśnie to danie i oczywiście nie bezpodstawnie 🙂 Kto z nas nie lubi pierogów? Pamiętam, jak jeszcze będąc dzieckiem, wracałam w piątek po szkole do babci, a tam czekały na mnie świeżutkie pierogi ruskie. Ach, jakie to było cudowne!

Farsz do pierogów ruskich

Najważniejszy w pierogach jest farsz do pierogów 🙂 Ciężko znaleźć idealne proporcje ziemniaków, sera i cebulki. Na szczęście u mnie w rodzinie pierogi są na tyle popularne, że każdy miał swój sprawdzony przepis. Metodą prób i błędów wybrałam moim zdaniem najlepszy przepis na farsz do pierogów ruskich.

Pierogi ruskie – skąd pochodzą?

Każdy lubi pierogi ruskie, nie każdy jednak wie, skąd właściwie pochodzą i dlaczego mówimy na nie “ruskie”? Historia pierogów jest tak samo ciekawa, jak ich smak. Nadziewane ciasto to bowiem potrawa niezwykle popularna i przyrządzana w wielu zakątkach świata. W wersji słowiańskiej, czyli tej, którą kochamy najbardziej, pierogi powstały w Ukrainie. Ich nazwa pochodzi nie od Rosji, ale od Rusi Czerwonej, czyli historycznego obszaru na południowym zachodzie Ukrainy. Początkowo Ukraińcy jako farszu używali smalcu i ziemniaków. Zamożniejsi dodawali do niego również ser, który – jak wierzono – miał odstraszać złe moce.

Jak zrobić pierogi ruskie?

Jak przyrządzić pierogi ruskie? Przepis, który przygotowałam dla Ciebie na mojej stronie, składa się z pięciu prostych kroków. Wykonanie ich wszystkich zajmie Ci około godziny. Przed gotowaniem musisz zaopatrzyć się tylko w ziemniaki, biały ser, cebulę, sól, czarny pieprz, mąkę, jajka, wodę i masło. Większość z tych składników masz już pewnie w lodówce. Całość wystarczy połączyć umiejętnie według moich wskazówek i cieszyć się pysznym daniem. Pamiętaj tylko, że sekretem do udanych pierogów jest dobry farsz, w który warto włożyć jak najwięcej serca!

Farsz na pierogi ruskie – jaki jest jego sekret?

Nie ma pierogów bez farszu! To one decydują o tym, czy danie jest udane. W przypadku pierogów ruskich farsz jest jednak całkiem prosty do przyrządzenia. W moim przepisie znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować farsz, który zachwyci domowników i gości. Zdając sobie sprawę, że dla początkujących jego wykonanie może wiązać się z pewnym wyzwaniem, zadbałam o to, by każdy krok został jak najdokładniej i najprościej opisany. Wierzę, że doskonały farsz na pierogi ruskie nie jest zarezerwowany tylko dla doświadczonych. Potrzeba tylko dobrych składników i dużo pasji do gotowania!

Pierogi ruskie – przepis dla każdego

Pierogi ruskie to jedno z najbardziej ukochanych dań Polaków. Wiele osób uważa jednak, że pierogi są trudne i czasochłonne do przyrządzenia. Fakt, że nie jest to najszybsze danie. Wbrew powszechnej opinii, pierogi nie są jednak zarezerwowane tylko dla osób, które doskonale znają się na kuchni. Do ich przyrządzenia potrzebna jest tylko odrobina wprawy i cierpliwości. Jeśli będziesz uważnie podążać za moimi instrukcjami, pierogi nie powinny sprawić Ci większego problemu.

Pierogi ruskie – kiedy je zaserwować?

Mój przepis na pierogi ruskie jest na tyle prosty i intuicyjny, że każdy sobie z nim poradzi. Kiedy po niego sięgać? Oczywiście pierogi serwujemy tradycyjnie podczas świąt – głównie Bożego Narodzenia. Dla niektórych stanowią też nieodłączną część Wigilii. Pierogi są jednak daniem na tyle uniwersalnym, że stanowią również świetny pomysł na obiad. Podać je możesz również na tradycyjny niedzielny poczęstunek, na który zaprosisz całą rodzinę.

Przepis na pierogi ruskie – z czym je podawać?

Wiesz już, jak zrobić pierogi ruskie. Jak je jednak serwować? To bardzo tradycyjne danie, które przyrządza się według starych receptur. Najczęściej podawano je z omastą z masła (lub oleju) oraz z zeszkloną cebulą. Tak prezentują się i dziś w klasycznej wersji. Jeśli masz jednak ochotę na kulinarne eksperymenty, możesz pokusić się o zestawienie pierogów ruskich z mniej oczywistymi składnikami. Z jakimi? Na przykład ze śmietaną, ze skwarkami czy z omastą z boczku. Mimo że pierogi są potrawą zakorzenioną w historii i tradycji, to są też dość uniwersalne, w związku z czym można łączyć je z wieloma ciekawymi, innowacyjnymi smakami. Na pewno będzie pysznie!

RozwińZwiń