Dania jarskieObiadyPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczne

Najlepsze pierogi ruskie

Przepis na pierogi ruskie – najlepszy! Chyba nie znam Polaka, który by powiedział, że nie lubi pierogów 🙂 To tak jak z kremówkami z kultowego Shreka. Wiadomo, że każda babcia robi najlepsze pierogi ruskie – to fakt. Domyślam się, że Twoja również robi je pyszne i pod nosem sobie właśnie mówisz, że to właśnie Twoja robi je najlepsze na świecie. (Myślę, że jesteś jednak w błędzie…!)

Postanowiłam w tym roku szybciej przygotować dla Was sporą dawkę przepisów świątecznych. Tylko jakie danie najbardziej kojarzy Ci się z wigilią? Tak pierwsze skojarzenie? Jak dla mnie nie ma wigilii bez pysznych pierożków polanych masełkiem, podsmażoną cebulką! Raj dla podniebienia <3

Przedstawiam Wam mój przepis na najlepsze domowe pierogi ruskie. Zdaję sobie sprawę, że pewnie inni robią je troszkę inaczej, może do ciasta nie dodają jajek i masła, ale testowałam juz sporo różnych przepisów i te są naprawdę najsmaczniejsze. Ci co myślą, że dodanie jajek do ciasta sprawia, że ciasto będzie twarde są w wielkim błędzie 🙂

Przepis na: Najlepsze pierogi ruskie

 Łącznie: 1 h  Liczba sztuk: 60

Składniki :

Ciasto:

Farsz:

  • 2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 450 g sera białego np. Garwolin
  • 2 cebule
  • sól i czarny pieprz

Farsz do pierogów ruskich

Wykonanie:

Krok 1

farsz na pierogi ruskie

Cebulę kroimy bardzo drobno, podsmażamy na małej ilości masła do jej zeszklenia. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.


Krok 2

farsz na pierogi ruskie 2

Gdy ugotowane ziemniaki przestygną, wtedy przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z cebulą.


Krok 3

farsz na pierogi ruskie 3

Twaróg nie może być bardzo nasączony. Ja osobiście dodaję zawsze okrągły twaróg garwoliński delikatesowy półtłusty. Najpierw kruszymy go widelcem a następnie dodajemy do farszu i mieszamy całość łyżką. Farsz musi być naprawdę dobrze wymieszany, dlatego można się trochę przy tym namachać. Jak tylko jest okazja to dajcie się wykazać mężowi lub jakiemuś facetowi 🙂


Krok 4

pierogi ruskie

Farsz do pierogów doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i znowu bardzo dokładnie mieszamy.


Krok 5

ciasto na pierogi ruskie

Ciasto na pierogi robimy z tego poradnika: Idealne ciasto na pierogi. Rozwałkowujemy je bardzo cienko i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Sklejamy dokładnie pierogi, aby podczas gotowania nie wypływał z nich farsz.

Gotujemy w osolonej wodzie do momentu ich wypłynięcia do góry. Odcedzamy i przekładamy na chwilkę do garnka z zimną wodą. Przekładamy nasze pierogi ruskie na suchą ściereczkę, aby pozbyć się wody (ważne aby pierożki się nie stykały). Na koniec wykładamy je na talerze lub półmisek i polewamy roztopionym masełkiem. Najlepiej podawać pierożki z podsmażoną cebulką. Smacznego!


pierogi ruskie

najlepsze pierogi ruskie

pierogi ruskie

pierogi ruskie przepis

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 142

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button