Pierogi z borówkami amerykańskimi to pomysł na smaczny, letni obiad. Bardzo je lubię podawać z serkiem homogenizowanym waniliowym i cukrem trzcinowym… No coś pysznego!
Obiad na słodko
Domowe pierogi z borówkami robi się naprawdę ekspresowo. Ich czas przygotowania nawet nie ma co porównywać np. z pierogami ruskimi czy w wersji z kapustą i grzybami, gdzie sam farsz robi się dość długo.
Pierogi z owocami
Osobiście bardzo lubię takie pierogi na słodko w okresie wakacyjnym, kiedy trwa sezon na soczyste borówki amerykańskie. To dla mnie kwintesencja i smaki lata! Polecam zajrzeć także na bardzo podobny przepis na moim blogu – pierogi z jagodami. Jeśli szukasz jeszcze szybszego do zrobienia obiadu jarskiego na słodko to polecam wypróbować kopytka leniwe z owocami.
Przepis na: Pierogi z borówkami
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
- 400 g borówek amerykańskich
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- śmietana lub serek homogenizowany do podania
- odrobina cukru np. trzcinowego (do posypania)
Zobacz również:
Pierogi z borówkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Z kolei mrożone borówki należy najpierw rozmrozić (później również osuszyć ręcznikiem i oprószyć mąką).
Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 – 3 równe części i rozwałkowywać każdą na cienki placek, obsypując stolnicę i wałek odrobiną mąki.
Za pomocą szklanki wycinać kółka, a na środek nakładać po jednej łyżeczce borówek. Następnie składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je równomiernie na suchej ściereczce, aby pierogi się nie zlepiały.
W większym garnku zagotować lekko osoloną wodę i w momencie gdy będzie mocno wrzała, delikatnie włożyć partię pierogów (ok. 10-15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu należy ustawić moc palnika na średni i gotować pierogi przez maksymalnie 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (dużo zależy od grubości ciasta). Wyławiać z wody za pomocą łyżki cedzakowej i układać na talerzach zachowując małe odstępy. Gotowe!
Pierogi na słodko polecam posypać cukrem trzcinowym i podawać serkiem homogenizowanym (np. waniliowym). Smacznego!
Komentarze