Pierogi z borówkami

4.7/5 (57 ocen)

Ilość porcji

50

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami amerykańskimi to pomysł na smaczny, letni obiad. Bardzo je lubię podawać z serkiem homogenizowanym waniliowym i cukrem trzcinowym… No coś pysznego!

Obiad na słodko

Domowe pierogi z borówkami robi się naprawdę ekspresowo. Ich czas przygotowania nawet nie ma co porównywać np. z pierogami ruskimi czy w wersji z kapustą i grzybami, gdzie sam farsz robi się dość długo.

Pierogi z owocami

Osobiście bardzo lubię takie pierogi na słodko w okresie wakacyjnym, kiedy trwa sezon na soczyste borówki amerykańskie. To dla mnie kwintesencja i smaki lata! Polecam zajrzeć także na bardzo podobny przepis na moim blogu – pierogi z jagodami. Jeśli szukasz jeszcze szybszego do zrobienia obiadu jarskiego na słodko to polecam wypróbować kopytka leniwe z owocami.

Przepis na: Pierogi z borówkami

Składniki:

Ciasto:

Farsz:

  • 400 g borówek amerykańskich
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • śmietana lub serek homogenizowany do podania
  • odrobina cukru np. trzcinowego (do posypania)
Wyślij emailem

Pierogi z borówkami - przepis krok po kroku


Krok 1

obiad na słodko

Ciasto na pierogi zrób zgodnie z recepturą na idealne ciasto na pierogi (klik >>). Jest ono bardzo klasyczne i można z niego przygotować zarówno pierogi z farszem słonym czy słodkim.


Krok 2

pierogi na słodko

Świeże borówki należy opłukać wodą, a także osuszyć na papierowych ręcznikach. Następnie oprószyć równomiernie łyżką mąki, wymieszać.

Z kolei mrożone borówki należy najpierw rozmrozić (później również osuszyć ręcznikiem i oprószyć mąką).

Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 – 3 równe części i rozwałkowywać każdą na cienki placek, obsypując stolnicę i wałek odrobiną mąki.

Za pomocą szklanki wycinać kółka, a na środek nakładać po jednej łyżeczce borówek. Następnie składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je równomiernie na suchej ściereczce, aby pierogi się nie zlepiały.

W większym garnku zagotować lekko osoloną wodę i w momencie gdy będzie mocno wrzała, delikatnie włożyć partię pierogów (ok. 10-15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu należy ustawić moc palnika na średni i gotować pierogi przez maksymalnie 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (dużo zależy od grubości ciasta). Wyławiać z wody za pomocą łyżki cedzakowej i układać na talerzach zachowując małe odstępy. Gotowe!

Pierogi na słodko polecam posypać cukrem trzcinowym i podawać serkiem homogenizowanym (np. waniliowym). Smacznego!


Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

ciasto na pierogi z jagodami

pierogi z jagodami

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 57

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments