Przepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczne

Pierogi z kapustą i grzybami

Jak tam Wasze przygotowania przedświąteczne? Pewnie część z Was jest już na etapie wyszukiwania, zastanawiania się nad tym co upichcić w tym roku na Wigilię oraz Boże Narodzenie. Ja bardzo lubię eksperymentować w mojej kuchni, lecz są dania, bez których nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji. Do tych dań zdecydowanie należy barszcz z uszkami czy pasztecikami, gołąbki, ryba smażona lub po grecku, czy pierogi… O tak, pierogi lubi każdy, a właśnie w Święta smakują najlepiej. Mają wtedy jeszcze lepszy smak pewnie przez cały ten świąteczny klimat, choinkę i to, że jest to obowiązkowa potrawa. Nie wyobrażam sobie jeść kupnych pierogów i zawsze lepimy je w dużej ilości. Najczęściej w dniu Wigilii lub ewentualnie kilka dni szybciej, mrozimy i gotujemy dopiero na kolację.

Pierogi z kapustą i grzybami, oprócz oczywiście ruskich, które wręcz uwielbiam, muszą się koniecznie pojawić na wigilijnym stole. Nie jadam ich zbyt często, więc wtedy naprawdę jem je z wielkim smakiem.

Jednak przy całej tej ilości pysznego jedzenia, które byśmy zjedli oczami problem jest taki, że większość to bardzo tłuste i ciężkostrawne potrawy. Wiem, że również zdajecie sobie z tego sprawę, dlatego warto mieć pod ręką Espumisan Max , który szybko może pomóc na wzdęcia, zwłaszcza po obfitych, świątecznych posiłkach. Warto także znać domowe sposoby na wzdęcia i bóle brzucha. Wszystkie te informacje są naprawdę cenne w takich sytuacjach.

Przepis na: Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła
  • ok. 200 ml ciepłej wody

Farsz:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 100 g pieczarek
  • 50 g suszonych grzybów np. podgrzybków
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 30 g suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka przyprawy do bigosu
  • szczypta pieprzu, soli

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami

Wykonanie:

Krok 1

farsz na pierogi z kapustą i grzybami

Suszone grzyby gotujemy przez 10 minut, odstawiamy, drobno kroimy. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Gdy się zeszkli, wsypujemy drobno posiekane pieczarki, suszone grzyby i smażymy na małym ogniu przez 5 minut. Kapustę odcedzamy z nadmiaru wody i lekko siekamy nożem. Następnie dodajemy ją do pieczarek wraz z posiekanymi suszonymi śliwkami i wlewamy wodę. Smażymy na małym ogniu, co chwilkę mieszając. Doprawiamy posiekaną pietruszką, przyprawą do bigosu, solą i pieprzem.


Krok 2

ciasto na pierogi z kapustą i grzybamiMąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, dodajemy sól i masło. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę wyrabiamy ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto ma być miękkie i elastyczne, przez minimum 5   minut. Przykrywamy ściereczką, a w międzyczasie nastawiamy wodę w garnku na gotowanie, solimy.


Krok 3

ciasto na pierogi z kapustą i grzybami 2

Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy kółka.


Krok 4

Pierogi z kapustą i grzybami 2 

Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu.


Krok 5

Pierogi z kapustą i grzybami 3

Sklejamy pierogi i gotujemy do miękkości przez około 3 minutki. Pierogi z kapustą i grzybami polewamy roztopionym masełkiem.


Pierogi z kapustą i grzybami 5

Espumisan Max, wyrób medyczny CE

Pierogi z kapustą i grzybami 6

Pierogi z kapustą i grzybami 7

Pierogi z kapustą i grzybami 8

Espumisan Max, wyrób medyczny CE

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami

Aby przygotować farsz na pierogi z kapustą i grzybami, potrzebujemy przede wszystkim suszonych grzybów, pierczarek i kiszonej kapusty. Równie ważne jest przygotowanie ciasta, w które zawiniemy farsz. Ja stosuje zawsze sprawdzony przepis na idealne ciasto na pierogi.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami to tradycyjne polskie danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym wigilijnym stole. Przy okazji przygotowania farszu możemy również zrobić paszteciki z kapustą i pieczarkami.

Close