Jak tam Wasze przygotowania przedświąteczne? Pewnie część z Was jest już na etapie wyszukiwania, zastanawiania się nad tym co upichcić w tym roku na Wigilię oraz Boże Narodzenie. Ja bardzo lubię eksperymentować w mojej kuchni, lecz są dania, bez których nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji. Do tych dań zdecydowanie należy barszcz z uszkami czy pasztecikami, gołąbki, ryba smażona lub po grecku, czy pierogi… O tak, pierogi lubi każdy, a właśnie w Święta smakują najlepiej. Mają wtedy jeszcze lepszy smak pewnie przez cały ten świąteczny klimat, choinkę i to, że jest to obowiązkowa potrawa. Nie wyobrażam sobie jeść kupnych pierogów i zawsze lepimy je w dużej ilości. Najczęściej w dniu Wigilii lub ewentualnie kilka dni szybciej, mrozimy i gotujemy dopiero na kolację.
Pierogi z kapustą i grzybami, oprócz oczywiście ruskich, które wręcz uwielbiam, muszą się koniecznie pojawić na wigilijnym stole. Nie jadam ich zbyt często, więc wtedy naprawdę jem je z wielkim smakiem.
Przepis na: Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
- ok. 200 ml ciepłej wody
Farsz:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 100 g pieczarek
- 50 g suszonych grzybów np. podgrzybków
- 400 g kiszonej kapusty
- 30 g suszonych śliwek
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka przyprawy do bigosu
- szczypta pieprzu, soli
Zobacz również:
Pierogi z kapustą i grzybami - przepis krok po kroku
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
Krok 1
Suszone grzyby gotujemy przez 10 minut, odstawiamy, drobno kroimy. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Gdy się zeszkli, wsypujemy drobno posiekane pieczarki, suszone grzyby i smażymy na małym ogniu przez 5 minut. Kapustę odcedzamy z nadmiaru wody i lekko siekamy nożem. Następnie dodajemy ją do pieczarek wraz z posiekanymi suszonymi śliwkami i wlewamy wodę. Smażymy na małym ogniu, co chwilkę mieszając. Doprawiamy posiekaną pietruszką, przyprawą do bigosu, solą i pieprzem.
Krok 2
Krok 5
Sklejamy pierogi i gotujemy do miękkości przez około 3 minutki. Pierogi z kapustą i grzybami polewamy roztopionym masełkiem.
Komentarze
Ile pierogów wychodzi z przepisu?
I mam pytanie jak mrozic pierogi I jak długo mogą być zamrożone aby były dobre na święta?