Dania jarskieObiady

Pierogi z jagodami

Jeżeli jesteś fanem pierogów na słodko, to mam dla Was istny klasyk, który często gości w mojej kuchni – pierogi z jagodami! Przygotowuje się je dwa, a nawet trzy razy szybciej od pierogów ruskich.

Koniecznie skorzystaj z mojego sprawdzonego przepisu na idealne ciasto na pierogi (klik >>). Ciasto wychodzi mięciutkie, delikatne w smaku. Wystarczy przygotować jedynie farsz, czyli wymieszać jagody z odrobiną mąki, zlepić i ugotować. Gotowe!

Przepis na: Pierogi z jagodami

 Łącznie: 60 min  Liczba sztuk: 50

Składniki :

Ciasto:

Farsz:

  • 300 g jagód lub borówek amerykańskich
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • śmietana lub serek homogenizowany do podania
  • odrobina cukru do posypania

Jak zrobić pierogi z jagodami?

Wykonanie:

Ciasto na pierogi zrób zgodnie z recepturą na idealne ciasto na pierogi (klik >>).

Świeże jagody należy opłukać wodą, a także osuszyć na papierowych ręcznikach. Następnie oprószyć równomiernie łyżką mąki. Z kolei mrożone jagody należy wyjąć z zamrażarki przed samym lepieniem pierogów.

Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 – 3 równe części i rozwałkowywać każdą na cienki placek, obsypując stolnicę i wałek odrobiną mąki.

Za pomocą szklanki wycinać kółka, a na środek nakładać po jednej łyżeczce jagód. Następnie składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je równomiernie na suchej ściereczce, aby pierogi się nie zlepiały.

W większym garnku zagotować lekko osoloną wodę i w momencie gdy będzie mocno wrzała, delikatnie włożyć partię pierogów (ok. 10-15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu należy ustawić moc palnika na średni i gotować pierogi przez maksymalnie 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (dużo zależy od grubości ciasta). Wyławiać z wody za pomocą łyżki cedzakowej i układać na talerzach zachowując małe odstępy.

Lekko posypać pierogi cukrem i podawać ze śmietaną lub serkiem homogenizowanym (np. waniliowym). Smacznego!


Pierogi z borówkami

Przepis na pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Przepis na pierogi z jagodami

Przepis na pierogi z jagodami jest znacznie mniej czasochłonny od przepisu na pierogi ruskie, ponieważ nie musimy czekać aż ugotują nam się ziemniaki i ostygną, aby zrobić odpowiedni farsz. Są też świetną alternatywą do przygotowania obiadu na słodko w lecie, kiedy sezonowych owoców nam nie brakuje. Ważne w przepisie na pierogi z jagodami jest ciasto – jeżeli nam nie wyjdzie to prawdopodobnie pierogi nam się rozgotują. Sprawdź natomiast mój sprawdzony przepis na ciasto na pierogi – na pewno wyjdą wtedy pyszne!

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami kojarzą mi się z latem i moją babcią 🙂 Zawsze w lecie na wakacjach przygotowywała dużą porcję pierogów z borówkami lub jagodami ze śmietaną i cukrem… Po prostu pycha! Ostatni gdy byłam w rodzinnym domu, to przyniosła właśnie taką porcję do rodziców. Postanowiłam, że podpytam ją o przepis na pierogi z jagodami, abym mogła udostępnić go Wam 🙂 Tak oto powstał powyższy przepis. Smacznego!

Close