Pierogi z jagodami

4.5/5 (42 ocen)

Ilość porcji

50

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

Pierogi z jagodami

Jeżeli jesteś fanem pierogów na słodko, to mam dla Was istny klasyk, który często gości w mojej kuchni – pierogi z jagodami! Przygotowuje się je dwa, a nawet trzy razy szybciej od pierogów ruskich.

Koniecznie skorzystaj z mojego sprawdzonego przepisu na idealne ciasto na pierogi (klik >>). Ciasto wychodzi mięciutkie, delikatne w smaku. Wystarczy przygotować jedynie farsz, czyli wymieszać jagody z odrobiną mąki, zlepić i ugotować. Gotowe!

Przepis na: Pierogi z jagodami

Składniki:

Ciasto:

Farsz:

  • 300 g jagód lub borówek amerykańskich
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • śmietana lub serek homogenizowany do podania
  • odrobina cukru do posypania
Wyślij emailem

Pierogi z jagodami - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Ciasto na pierogi zrób zgodnie z recepturą na idealne ciasto na pierogi (klik >>).

Świeże jagody należy opłukać wodą, a także osuszyć na papierowych ręcznikach. Następnie oprószyć równomiernie łyżką mąki. Z kolei mrożone jagody należy wyjąć z zamrażarki przed samym lepieniem pierogów.

Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 – 3 równe części i rozwałkowywać każdą na cienki placek, obsypując stolnicę i wałek odrobiną mąki.

Za pomocą szklanki wycinać kółka, a na środek nakładać po jednej łyżeczce jagód. Następnie składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je równomiernie na suchej ściereczce, aby pierogi się nie zlepiały.

W większym garnku zagotować lekko osoloną wodę i w momencie gdy będzie mocno wrzała, delikatnie włożyć partię pierogów (ok. 10-15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu należy ustawić moc palnika na średni i gotować pierogi przez maksymalnie 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (dużo zależy od grubości ciasta). Wyławiać z wody za pomocą łyżki cedzakowej i układać na talerzach zachowując małe odstępy.

Lekko posypać pierogi cukrem i podawać ze śmietaną lub serkiem homogenizowanym (np. waniliowym). Smacznego!


Pierogi z borówkami

Przepis na pierogi z jagodami

pierogi z jagodami przepis babci

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 42

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kamila
Kamila
4 lat temu

Smak dziecinstwa ;p robiłam je wczoraj z jagodami

Adam
Adam
7 miesięcy temu
Reply to  Kamila

Dobry przepis.

Przepis na pierogi z jagodami

Przepis na pierogi z jagodami jest znacznie mniej czasochłonny od przepisu na pierogi ruskie, ponieważ nie musimy czekać aż ugotują nam się ziemniaki i ostygną, aby zrobić odpowiedni farsz. Są też świetną alternatywą do przygotowania obiadu na słodko w lecie, kiedy sezonowych owoców nam nie brakuje. Ważne w przepisie na pierogi z jagodami jest ciasto – jeżeli nam nie wyjdzie to prawdopodobnie pierogi nam się rozgotują. Sprawdź natomiast mój sprawdzony przepis na ciasto na pierogi – na pewno wyjdą wtedy pyszne!

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami kojarzą mi się z latem i moją babcią 🙂 Zawsze w lecie na wakacjach przygotowywała dużą porcję pierogów z borówkami lub jagodami ze śmietaną i cukrem… Po prostu pycha! Ostatni gdy byłam w rodzinnym domu, to przyniosła właśnie taką porcję do rodziców. Postanowiłam, że podpytam ją o przepis na pierogi z jagodami, abym mogła udostępnić go Wam 🙂 Tak oto powstał powyższy przepis. Smacznego!

RozwińZwiń