Jeżeli jesteś fanem pierogów na słodko, to mam dla Was istny klasyk, który często gości w mojej kuchni – pierogi z jagodami! Przygotowuje się je dwa, a nawet trzy razy szybciej od pierogów ruskich.
Koniecznie skorzystaj z mojego sprawdzonego przepisu na idealne ciasto na pierogi (klik >>). Ciasto wychodzi mięciutkie, delikatne w smaku. Wystarczy przygotować jedynie farsz, czyli wymieszać jagody z odrobiną mąki, zlepić i ugotować. Gotowe!
Przepis na: Pierogi z jagodami
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
- 300 g jagód lub borówek amerykańskich
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- śmietana lub serek homogenizowany do podania
- odrobina cukru do posypania
Zobacz również:
Pierogi z jagodami - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Ciasto na pierogi zrób zgodnie z recepturą na idealne ciasto na pierogi (klik >>).
Świeże jagody należy opłukać wodą, a także osuszyć na papierowych ręcznikach. Następnie oprószyć równomiernie łyżką mąki. Z kolei mrożone jagody należy wyjąć z zamrażarki przed samym lepieniem pierogów.
Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 – 3 równe części i rozwałkowywać każdą na cienki placek, obsypując stolnicę i wałek odrobiną mąki.
Za pomocą szklanki wycinać kółka, a na środek nakładać po jednej łyżeczce jagód. Następnie składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je równomiernie na suchej ściereczce, aby pierogi się nie zlepiały.
W większym garnku zagotować lekko osoloną wodę i w momencie gdy będzie mocno wrzała, delikatnie włożyć partię pierogów (ok. 10-15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu należy ustawić moc palnika na średni i gotować pierogi przez maksymalnie 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (dużo zależy od grubości ciasta). Wyławiać z wody za pomocą łyżki cedzakowej i układać na talerzach zachowując małe odstępy.
Lekko posypać pierogi cukrem i podawać ze śmietaną lub serkiem homogenizowanym (np. waniliowym). Smacznego!
Komentarze
Smak dziecinstwa ;p robiłam je wczoraj z jagodami
Dobry przepis.