Ciasto biały Lion to pomysł na pyszne i oryginalne ciasto, które z pewnością zachwyci Twoich domowników. Możesz je upiec na Boże Narodzenie, imieniny, domówkę czy bez jakiejkolwiek okazji.
Ciasto biały lion na biszkopcie przełożyłam pysznym kremem śmietankowym z dodatkiem białej czekolady, a także masą kajmakową wymieszaną z ryżem preparowanym. Jak dla mnie to jedno z najlepszych ciast, jakie ostatnio piekłam. Ciacho pięknie się kroi, a znika z talerzy w oka mgnieniu.
Do przygotowania mojego ciasta biały lion użyłam śmietanki UHT marki MU! (36% tłuszczu). To moja ulubiona śmietanka, idealna do ubijania.
Przepis na: Ciasto biały Lion
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki UHT MU! 36%
- 250 g mascarpone
- 50 g białej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo:
- 130 g ryżu preparowanego
- 1 puszka masy kajmakowej ok. 400 g
- opcjonalnie czekoladowe gwiazdki i biała posypka “śnieżynki” cukrowe
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto biały Lion?
Krok 1
Jajka powinny być w temp. pokojowej. Do biszkoptu użyłam 6 sztuk jajek, które najlepiej wyciągnąć kilka godzin wcześniej z lodówki.
Oddzielamy bardzo dokładnie żółtka od białek. Białka przekładamy do suchej miski (nie może być nawet kilka kropli wody, bo nasze białka się źle ubiją). Ubijamy je na wysokich obrotach wraz ze szczyptą soli przez 5 minut. Następnie stopniowo dosypujemy cukier (ok. 3/4 szklanki) i ubijamy do jego całkowitego rozbicia. Wlewamy także żółtka i lekko mieszamy na małych obrotach miksera. Pod koniec wsypujemy składniki sypkie: przesianą mąkę pszenną (3/4 szklanki) oraz ziemniaczaną (1/2 szklanki).
Ciasto biszkoptowe wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 24 cm, ale równie dobrze możesz użyć o średnicy 26 cm). Piec przez 33-36 minut w temp. 170 stopni. Po tym czasie przez chwilę studzimy biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyciągamy, delikatnie rzucamy nim np. 20 cm nad blatem. Odstawiamy do przestygnięcia i wtedy go kroimy na dwa równe blaty.
Jeśli chodzi o ponczowanie biszkoptów to ja polecam wymieszać 3 łyżki likieru np. słony karmel z taką samą ilością wody i równomiernie pokropić oba blaty biszkoptu.
Dolny blat biszkopta wkładamy z powrotem do tortownicy. Masę kajmakową z puszki (ok. 400 g) przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż masa stanie się nieco rzadsza. Wtedy wsypujemy ryż preparowany (ok. 130g). Całość mieszamy i zdejmujemy z palnika (nie gotujemy).
Krok 2
Krok 3
Pół tabliczki białej czekolady (ok. 50g) roztapiamy w kąpieli wodnej lub przez kilka sekund w mikrofalówce. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę UHT 36% (500 ml) miksujemy wraz z cukrem pudrem (3 łyżki) i śmietan-fixem. W osobnej miseczce delikatnie zmiksować mascarpone (250 g) i zimną roztopioną czekoladę, dodać do prawie już sztywnego kremu śmietankowego. Wszystko miksujemy do momentu powstania gęstego, sztywnego kremu (tylko nie miksuj zbyt długo żeby masa się nie zwarzyła).
Około 3/4 kremu śmietankowego nakładamy na ryż preparowany.
Krok 4
Komentarze
Czy jest jakaś różnica jak użyje śmietanki kremówki 30%?
Jakaś drastyczna to nie, jedynie krem może być ciutkę mniej stabilny niż w przypadku śmietanki 36%.
A czym można zastąpić likier do ponczowania biszkoptu w tym wypadku?😊
Likier nie jest obowiązkowy, wystarczy nawet odrobina przestudzonej herbaty 🙂
Czy zamiast ryżu preparowanego można użyć jęczmienia ekspandowanego?
Oj nie mam pojęcia. Nigdy taki jęczmień nawet nie rzucił mi się w sklepie w oczy… 🙂 Raczej nie zmieniałabym składników.
Ile czasu po przygotowaniu ciasto można przechowywać?
Nie testowałam tego… U mnie wytrzymało około 5 dni 🙂
Czy wychodzi on bardzo słodki ?
Ciężko powiedzieć, ponieważ to kwestia gustu do dla kogo jest słodkie 🙂 Według mnie jest to jeden ze słodszych wypieków, ale nie przesadnie słodki.
Wygląda obłędnie 🙂 czy ryż miękknie po jakimś czasie czy jest chrupiący ?
Oczywiście, że ryż zmięknie pod wpływem kremu… 🙂
Czy te proporcje wyjdą też na dużą blachę prostokątną?
Skoro w przepisie jest użyta średniej wielkości tortownica to logiczne, że w dużej prostokątnej blaszce będzie to ciasto dość niskie. Trzeba wtedy przemnożyc składniki razy 1,5 🙂
Czemu masa wyszła rzadka jak proporcje mam z przepisu. nawet po całonocnym chłodzeniu w lodówce nie była sztywna
W takim razie została niestety źle ubita. Masa powinna być od razu bardzo sztywna.
a czego uzyc zamiast smietanki fix?
W przypadku użycia śmietanki 36% to można opcjonalnie pominąć dodatek fixu 🙂
gdzie kupujesz tą śmietankę?
Ja kupowałam w Carrefour, ale powinna też być w innych większych sklepach 🙂 Ewentualnie można użyć śmietanki 36% innej firmy.