Ciasta biszkoptowe i babkiPrzepisy na Boże NarodzenieSłodkości

Ciasto biały Lion

Ciasto biały Lion to pomysł na pyszne i oryginalne ciasto, które z pewnością zachwyci Twoich domowników. Możesz je upiec na Boże Narodzenie, imieniny, domówkę czy bez jakiejkolwiek okazji.

Ciasto biały lion na biszkopcie przełożyłam pysznym kremem śmietankowym z dodatkiem białej czekolady, a także masą kajmakową wymieszaną z ryżem preparowanym. Jak dla mnie to jedno z najlepszych ciast, jakie ostatnio piekłam. Ciacho pięknie się kroi, a znika z talerzy w oka mgnieniu.

Do przygotowania mojego ciasta biały lion użyłam śmietanki UHT marki MU! (36% tłuszczu). To moja ulubiona śmietanka, idealna do ubijania.

Przepis na: Ciasto biały Lion

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki UHT MU! 36%
  • 250 g mascarpone
  • 50 g białej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo:

  • 130 g ryżu preparowanego
  • 1 puszka masy kajmakowej ok. 400 g
  • opcjonalnie czekoladowe gwiazdki i biała posypka “śnieżynki” cukrowe

Jak zrobić ciasto biały Lion?

Krok 1 

Biszkopt:

Jajka powinny być w temp. pokojowej. Do biszkoptu użyłam 6 sztuk jajek, które najlepiej wyciągnąć kilka godzin wcześniej z lodówki.

Oddzielamy bardzo dokładnie żółtka od białek. Białka przekładamy do suchej miski (nie może być nawet kilka kropli wody, bo nasze białka się źle ubiją). Ubijamy je na wysokich obrotach wraz ze szczyptą soli przez 5 minut. Następnie stopniowo dosypujemy cukier (ok. 3/4 szklanki) i ubijamy do jego całkowitego rozbicia. Wlewamy także żółtka i lekko mieszamy na małych obrotach miksera. Pod koniec wsypujemy składniki sypkie: przesianą mąkę pszenną (3/4 szklanki) oraz ziemniaczaną (1/2 szklanki).

Ciasto biszkoptowe wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 24 cm, ale równie dobrze możesz użyć o średnicy 26 cm). Piec przez 33-36 minut w temp. 170 stopni. Po tym czasie przez chwilę studzimy biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyciągamy, delikatnie rzucamy nim np. 20 cm nad blatem.  Odstawiamy do przestygnięcia i wtedy go kroimy na dwa równe blaty.

Jeśli chodzi o ponczowanie biszkoptów to ja polecam wymieszać 3 łyżki likieru np. słony karmel z taką samą ilością wody i równomiernie pokropić oba blaty biszkoptu.

Dolny blat biszkopta wkładamy z powrotem do tortownicy. Masę kajmakową z puszki (ok. 400 g) przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż masa stanie się nieco rzadsza. Wtedy wsypujemy ryż preparowany (ok. 130g). Całość mieszamy i zdejmujemy z palnika (nie gotujemy).


Krok 2 

Na dolny blat biszkoptu, który jest umieszczony w foremce nakładamy ryż preparowany wymieszany z masą kajmakową. Lekko dociskamy tą warstwę łyżką żeby powstała równa, zwarta linia. Dzięki temu ciastko w trakcie krojenia nie będzie się sypać (chodzi głównie o ten ryż preparowany). 


Krok 3 

Masa śmietankowa:

Pół tabliczki białej czekolady (ok. 50g) roztapiamy w kąpieli wodnej lub przez kilka sekund w mikrofalówce. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę UHT 36% (500 ml) miksujemy wraz z cukrem pudrem (3 łyżki) i śmietan-fixem. W osobnej miseczce delikatnie zmiksować mascarpone (250 g) i zimną roztopioną czekoladę, dodać do prawie już sztywnego kremu śmietankowego. Wszystko miksujemy do momentu powstania gęstego, sztywnego kremu (tylko nie miksuj zbyt długo żeby masa się nie zwarzyła).

Około 3/4 kremu śmietankowego nakładamy na ryż preparowany.  


Krok 4 

Na masę śmietankową nakładamy górny biszkopt i pozostały krem śmietankowy. Wierzch wyrównujemy. Opcjonalnie ozdabiamy czekoladowymi gwiazdkami i białą posypką (“śnieżynki” cukrowe).  


 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 63

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button