Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w lekkim sosie serowym to pyszny pomysł na obiad. To danie jest naprawdę przepyszne i łatwe do przygotowania.
Domowy makaron ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami mogłabym jeść codziennie. To danie mi się nigdy nie nudzi. Myślę, że moim domownikom także. Bez problemu można je przygotować na kilka dni, wystarczy zrobić podwójną czy potrójną porcję. Z tego przepisu zjedzą spokojnie 2 lub 3 osoby.
Kurczak ze szpinakiem
Ten pyszny kurczak ze szpinakiem najlepiej smakuje na ciepło. Makaron zawsze gotuję osobno w osolonej wodzie według wskazań producenta. Na większej patelni przygotowuję kurczaka w sosie śmietanowym wraz ze szpinakiem (możecie użyć świeżego lub mrożonego np. rozdrobnionego) i suszonymi pomidorami.
Pappardelle z kurczakiem
Jeśli szukasz podobnych przepisów z kurczakiem w roli głównej to koniecznie wypróbuj stripsy z kurczaka jak z KFC, kapsalon, czy tortillę z kurczakiem i krążkami cebulowymi.
Przepis na: Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Składniki:
- 200 g makaronu np. pappardelle, spaghetti czy tagliatelle
- 450 g piersi z kurczaka
- 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2-3 łyżki oleju
- 2 małe ząbki czosnku
- 150 g świeżych liści szpinaku
- 60 g suszonych pomidorów
- 250 ml śmietanki 30 %
- 100 ml bulionu lub wody
- 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- większa szczypta pieprzu
- 50 g parmezanu
Zobacz również:
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem przepis krok po kroku:
Krok 1
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem to proste i szybkie do przygotowania danie. Najlepiej zacząć od ugotowania makaronu – możesz użyć dowolny makaron np. pappardelle, penne, spaghetti czy tagliatelle.
Krok 2
Filet z piersi kurczaka (450 g) kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka (1/2 płaskiej łyżeczki).
Krok 3
Krok 4
Możesz użyć świeżych liści szpinaku (około 150 g) lub rozmrożony szpinak (400 g).
Krok 5
Krok 6
Krok 7
W dużym kubku mieszamy śmietankę (250 ml), bulion warzywny lub ewentualnie wodę (100 ml) oraz mąkę (płaska łyżeczka). Wlewamy na patelnię i gotujemy na średnim ogniu co chwilkę mieszając do zagęstnienia sosu. Wsypujemy ser parmezan. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, opcjonalnie odrobiną ziół prowansalskich.
Nie smażymy zbyt długo, aby mięso nie zrobiło się twarde.
Krok 8
Ciepły, odcedzony makaron (u mnie pappardelle) nakładamy na talerze. Polewamy sosem.
Wyszły mi trzy porcje obiadowe. Smacznego!
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem można zabrać w pojemniku do pracy – wystarczy podgrzać w mikrofalówce.
Zachęcam także do wypróbowania moich innych przepisów ze szpinakiem – mi bardzo smakują naleśniki ze szpinakiem oraz fetą, a także zapiekanka ze szpinakiem.
Komentarze
Pyszne😋
Cieszę się, że posmakowało ❤️
Czy zamiast świeżego szpinaku można dodać mrożony?
Jasne 🙂
Uwielbiam takie dania! Szybkie, proste – idealne dla rodzinki.
Pozdrawiam Agnieszka
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂 Również pozdrawiam!
Czy zamiast śmietanki kremówki można użyć serek mascarpone?
Nie robiłam z mascarpone…