Makaron ze szpinakiem i kurczakiem to pyszny pomysł na obiad. To danie jest naprawdę przepyszne i łatwe do przygotowania.
Domowy makaron ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami mogłabym jeść codziennie. To danie mi się nigdy nie nudzi. Myślę, że moim domownikom także. Bez problemu można je przygotować na kilka dni, wystarczy zrobić podwójną czy potrójną porcję. Z tego przepisu zjedzą spokojnie 2 lub 3 osoby.
Kurczak ze szpinakiem
Ten pyszny kurczak ze szpinakiem najlepiej smakuje na ciepło. Makaron zawsze gotuję osobno w osolonej wodzie według wskazań producenta. Na większej patelni przygotowuję kurczaka w sosie śmietanowym wraz ze szpinakiem (możecie użyć świeżego lub mrożonego np. rozdrobnionego) i suszonymi pomidorami.
Ja użyłam makaronu (Bucatini n.9), który przypomina spaghetti jednakże jest od niego grubszy. Równie dobrze się tu sprawdzi makaron tagliatelle czy wstążki.
Obiad z kurczakiem
Jeśli szukasz podobnych przepisów z kurczakiem w roli głównej to koniecznie wypróbuj stripsy z kurczaka jak z KFC, kapsalon, czy tortillę z kurczakiem i krążkami cebulowymi.
Przepis na: Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Składniki:
- 180 g makaronu np. do spaghetti czy tagliatelle
- 450 g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2-3 łyżki oleju
- 2 małe ząbki czosnku
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 70 g suszonych pomidorów
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie 50 g sera mozzarella lub Cheddar
Zobacz również:
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem - przepis krok po kroku
Makaron (180 g, waga przed ugotowaniem) gotujemy według wskazań producenta w osolonej wodzie.
Piersi z kurczaka (450 g) kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą do kurczaka (1/2 łyżeczki). Na większą patelnię wlewamy 2 lub 3 łyżki oleju. Gdy się rozgrzeje, wtedy nakładamy kurczaka i smażymy na średniej mocy palnika. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 małe ząbki). Po chwili nakładamy na patelnię także szpinak (200 g, jeśli będziesz korzystać z mrożonego to najlepiej go wcześniej rozmrozić i pozbyć się nadmiaru wody) i suszone pomidory, które należy pokroić na mniejsze kawałki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 3 minuty. Co chwilę mieszamy. Wlewamy śmietankę (250 ml), a także dodajemy sól (1/2 łyżeczki) i szczyptę pieprzu. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze na małym ogniu przez kilka minut. Opcjonalnie dodajemy starty na tarce ser np. mozzarellę czy cheddar.
Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Odcedzony makaron możemy dodać na patelnię i całość wymieszać (jeśli zjecie wszystko jednego dnia). Jeśli przygotowałaś/eś większą porcję na kilka dni, to najlepiej trzymać w osobnym naczyniu odcedzony makaron i osobno na patelni sos.
Smacznego!
Komentarze