Roladki z kurczaka

4.5/5 (65 ocen)
Soczyste i aromatyczne roladki z kurczaka w panierce, to idealny pomysł na obiad czy też kolację. Nadziewane szpinakiem i serem feta, a następnie zapiekane w piekarniku, stanowią pyszny i sycący posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.

Ilość porcji

6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

roladki z kurczaka

Pieczone roladki z kurczaka to pomysł na przepyszny, sycący obiad. Mięso wychodzi bardzo soczyste, rozpływające się w ustach. W połączeniu z frytkami z batatów i surówką Colesław smakuje naprawdę wybornie.

Przepis na: Roladki z kurczaka

Składniki:

  • 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 40 g sera Feta
  • 3 łyżki suszonych pomidorów w oleju
  • 40 g żółtego sera np. Goudy lub mozzarella
  • 1 roztrzepane jajko
  • 3 łyżki mleka
  • niecałe 3/4 szklanki bułki tartej
  • 5-6 łyżek passaty pomidorowej
  • 30 g parmezanu
Wyślij emailem

Jak zrobić roladki z kurczaka ?


Krok 1

ubita tłuczkiem pierś z kurczaka

Roladki z kurczaka zaczynamy od pokrojenia mięsa (łącznie użyłam około 1 kg filetów z piersi kurczaka). Każdą pierś kroimy na dwa cienkie, podłużne plastry (lub trzy plastry jeśli pierś była sporej wielkości). Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa.


Krok 2

szpinak z fetą na patelni

Na patelni na małej ilości oleju smażymy świeże liście szpinaku. Po chwili powinny zmniejszyć swoją objętość. Dodajemy fetę (około 40 g), mieszamy i zdejmujemy po chwili z palnika.


Krok 3

składniki na roladki z kurczakiem

Szpinak przekładamy do miseczki. Przygotowujemy także żółty ser (40 g, kroimy w kawałki) oraz posiekane suszone pomidory (3 łyżki).  


Krok 4

przygotowanie roladek z kurczaka ze szpinakiem i serem

Na środek każdej piersi układamy łyżkę szpinaku, odrobinę suszonych pomidorów oraz ser. Staramy się jak najszczelniej zwinąć roladkę, tak aby farsz nam nie wyciekł w trakcie pieczenia. Jeśli nie udało Ci się ładnie uformować roladek to nic się nie dzieje – powbijaj kilka wykałaczek żeby całość się trzymała.  


Krok 5

panierowanie w bułce tartej roladki z kurczaka

Moczymy każdą roladkę w roztrzepanym jajku z odrobiną mleka, a później w bułce tartej.  


Krok 6

roladki z kurczaka w foremce przed upieczeniem z passatą na wierzchu

Roladki z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Na środku każdej nakładałam po płaskiej łyżce passaty. Jak widać na powyższym zdjęciu wyszło mi 6 roladek.

Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190 stopni (grzanie góra-dół), następnie 3-4 minuty w tej samej temperaturze, ale włączamy funkcję grill lub termoobieg.


Krok 7

posypanie wierzchu żółtym serem

Wyciągamy z piekarnika i posypujemy roladki z wierzchu parmezanem.

Ponownie pieczemy przez około 5 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie grill lub termoobieg).

Roladki drobiowe gotowe!

Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Mi bardzo smakują z frytkami z batatów oraz surówką Colesław.  


Roladki z kurczaka

soczyste roladki z kurczaka z piekarnika

Przepis na roladki z kurczaka

Roladki z kurczaka przepis

roladki z kurczaka z szpinakiem

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 65

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments