Pieczone roladki z kurczaka to pomysł na przepyszny, sycący obiad. Mięso wychodzi bardzo soczyste, rozpływające się w ustach. W połączeniu z frytkami z batatów i surówką Colesław smakuje naprawdę wybornie.
Przepis na: Roladki z kurczaka
Składniki:
- 1 kg filetów z piersi kurczaka
- 100 g świeżego szpinaku
- 40 g sera Feta
- 3 łyżki suszonych pomidorów w oleju
- 40 g żółtego sera np. Goudy lub mozzarella
- 1 roztrzepane jajko
- 3 łyżki mleka
- niecałe 3/4 szklanki bułki tartej
- 5-6 łyżek passaty pomidorowej
- 30 g parmezanu
Zobacz również:
Jak zrobić roladki z kurczaka ?
Krok 1
Roladki z kurczaka zaczynamy od pokrojenia mięsa (łącznie użyłam około 1 kg filetów z piersi kurczaka). Każdą pierś kroimy na dwa cienkie, podłużne plastry (lub trzy plastry jeśli pierś była sporej wielkości). Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa.
Krok 2
Na patelni na małej ilości oleju smażymy świeże liście szpinaku. Po chwili powinny zmniejszyć swoją objętość. Dodajemy fetę (około 40 g), mieszamy i zdejmujemy po chwili z palnika.
Krok 3
Krok 4
Na środek każdej piersi układamy łyżkę szpinaku, odrobinę suszonych pomidorów oraz ser. Staramy się jak najszczelniej zwinąć roladkę, tak aby farsz nam nie wyciekł w trakcie pieczenia. Jeśli nie udało Ci się ładnie uformować roladek to nic się nie dzieje – powbijaj kilka wykałaczek żeby całość się trzymała.
Krok 5
Moczymy każdą roladkę w roztrzepanym jajku z odrobiną mleka, a później w bułce tartej.
Krok 6
Roladki z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Na środku każdej nakładałam po płaskiej łyżce passaty. Jak widać na powyższym zdjęciu wyszło mi 6 roladek.
Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190 stopni (grzanie góra-dół), następnie 3-4 minuty w tej samej temperaturze, ale włączamy funkcję grill lub termoobieg.
Krok 7
Wyciągamy z piekarnika i posypujemy roladki z wierzchu parmezanem.
Ponownie pieczemy przez około 5 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie grill lub termoobieg).
Roladki drobiowe gotowe!
Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Mi bardzo smakują z frytkami z batatów oraz surówką Colesław.
Komentarze