Jeśli jesteś fanem ich ciastek czy kremu Biscoff Lotus to z pewnością ten przepis przypadnie Ci do gustu!
Sernik Biscoff Lotus
Sernik Lotus to naprawdę wyborny, jedyny w swoim rodzaju wypiek. Istna rozpusta dla podniebienia! Wychodzi niezwykle kremowy, wysoki, równiutki jak stół. Składa się z ciasteczkowego spodu i masy serowej wzbogaconej o krem Biscoff Lotus. Zrobiłam go na urodziny męża i ten sernik zrobił prawdziwą furorę.
Przepis na: Sernik Lotus Biscoff
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 210 g ciastek Biscoff Lotus
- 60 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 50 g miękkiego masła
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
- 250-300 g kremu Biscoff Lotus
Dekoracja:
- 150 g kremu Biscoff Lotus
- 40 g ciastek Biscoff Lotus
Zobacz również:
Sernik Biscoff Lotus przepis krok po kroku:
Krok 1
Sernik Biscoff Lotus zaczynamy od przygotowania ciasteczkowego spodu. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do przygotowania tego sernika będziemy potrzebować krem oraz ciasta Biscoff Lotus. Stacjonarnie to chyba można je kupić jedynie w większym Carrefourze lub Lidlu. Ja zamawiam najczęściej na Allegro.
Ciasteczkowy spód
Ciastka (210 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego.
Krok 2
Masło (60g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Ciastka mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.
Krok 3
Krok 4
Masa serowa
Do miski wkładamy twaróg (1 kg, ja zwykle używam Piątnicy lub Wieluń mój ulubiony), mascarpone (250 g), miękkie masło (50 g), cukier (150 g), skrobię lub sypki budyń (1 łyżka), a także krem Lotus (250-300 g). Miksujemy jedynie do połączenia się składników na średnich obrotach miksera (przez niecałą minutę).
Krok 5
Dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksując około 10 sekund po dodaniu każdego jajka (łącznie 5 sztuk).
Jeśli masa serowa wyszła rzadka, to znaczy, że za długo mieszałaś/eś lub użyty twaróg był dość rzadki/mazisty. Moja masa serowa wyszła mniej więcej o konsystencji gęstej śmietany 18% (może delikatnie gęstsza).
Krok 6
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
Nie napowietrzaliśmy masy zbyt długim miksowaniem, więc sernik nie powinien zbytnio urosnąć w trakcie pieczenia.
Sernik Lotus pieczemy góra-dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika (nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia). Najpierw pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni, a później zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 minut. Można piec w kąpieli wodnej.
Krok 7
Gdy sernik całkowicie przestygnie to można go udekorować. Ja dosłownie 10 sekund podgrzałam krem Lotus w mikrofalówce i rozsmarowałam nim wierzch sernika. Posypałam zmielonymi ciasteczkami.
Sernik Biscoff Lotus przechowujemy w lodówce. Zapraszam do wypróbowania moich innych przepisów na wyborne serniki – mam ich sporo na blogu!
Komentarze
Uwielbiam piec i uwielbiam od zawsze ciastka Biscoff więc idealne połączenie na pierwszą wizytę teściów w nowym mieszkaniu 🥰🥰🥰
Ps
Partner wylizał łyżki,miskę, słoik po kremie i próbował się do ciepłego dobrać 😜 to wiele mówi 😉😁
Super, cieszę się 🙂 Dzięki za miły komentarz!
Piekłam już drugi raz, za każdym razem wyszedł przepyszny, każdy się zachwycał! Przepis bardzo przejrzysty i dokładny ❤️
Sernik wygląda obłędnie 🙂
Jeden z lepszych serników jaki w życiu jadłam i zrobiłam 😁
No to świetnie! Dzięki za miłe słowo <3
Dzień dobry! A czy na spód sernika nadadzą się herbatniki pełnoziarniste albo czekoladowe? Oczywiście po wymieszaniu z masłem jak wyżej w przepisie.
Jak już to użyłabym klasycznych herbatników maślanych 🙂
Witam, czy można ten sernik upiec w formie mini serniczkow?
Można 🙂
Czy może być twaróg Delikate z Biedronki? Czy lepszy President?
Dzień dobry, niestety ja mam z obydwoma złe doświadczenia i nie polecałabym ich. Do naleśników będą ok, ale do serników są zbyt wodniste i mają za małą zawartość tłuszczy w składzie. Zdecydowanie bardziej polecam Piątnicę, Wieluń lub ewentualnie inny z zawartością tłuszczy powyżej 15 g. Taki President ma bodajże 8 g i nie wiem czy nie ta sama firma robi Delikate dla Biedronki, więc pewnie będzie podobnie. Piątnica ma 18 g, a Wieluń 26 g, więc widać tutaj dużą różnicę. W sernikach to właśnie ser jest najważniejszy, więc warto do niego dopłacić. Jednak czasami otrzymuję wiadomości, że czytelnikom wychodzą serniki z President i smakują, więc jak nie ma innej możliwości, to jednak wybrałabym ten 🙂
Czy masą ciasteczkową trzeba też wyłożyć boki czy sam spód tortownicy?
Nie trzeba 🙂 Jak kto woli…
Cześć, czy sernik może długo stać poza lodówką? Chodzi mi o słodki stół na weselu. Czy łatwo się kroi i spód się nie kruszy?
Oczywiście można go przygotować na wesele. Mi się łatwo kroił i nic nie kruszyło… 🙂
Sernik przepyszny, ale w polewie na wierzchu zostały mi grudki kremu… za słabo rozgrzałam?
Możliwe 🙂 Chociaż ten klasyczny krem Lotus jest dość kremowy i nie powinny wyjść grudki, no chyba, że się zwarzył… Ciężko powiedzieć.
Sernik rewelacyjny!!! Przepis przejrzysty i dokładny. Robiłam pierwszy raz ten sernik i jestem zachwycona.
Wygląda fenomenalnie 🙂
Jak Pani ściągała papier z ciasta po upieczeniu?
Większość ciast piekę na papierze do pieczenia i normalnie lekko podważam za pomocą łopatki jak do naleśników i zdejmuję ostrożnie 🙂
Czy nie jest zbyt słodki? Czy można dać mniej cukru?
Ciężko jednoznacznie powiedzieć, ponieważ każdy z nas inaczej określa co jest za słodkie 🙂 Dla mnie ten sernik nie jest za słodki, ponieważ krem lotus sam w sobie nie jest bardzo słodki. Oczywiście może Pani dodać mniej cukru 🙂
Polecam! Jest przepyszny! Chciałabym zapytać, ile by było potrzebnych składników, żeby zrobic 4 takie serniki ale w tych malutkich okrągłych formach , mają chyba po 11 i 17,5 cm średnicy?
Niestety nie wiem…
Wyszedł przepyszny !!! Rodzinka zachwycona. Robię drugi raz na Święta Wielkanocne 😊 pozdrawiam
Sernik jest wyśmienity w smaku, ale podczas pieczenia wypłynęło mi dość sporo masła 🙁
Czy mogę uścisnąć Pani wirtualnie dłoń??? To był mój pierwszy sernik w życiu, efekt przerósł moje oczekiwania, wyszedł idealny a goście nie uwierzyli mi, że to moje pierwsze sernikowe dzieło. Kolejny będzie pistacjowy! Pozdrawiam serdecznie i smacznego wszystkim 🙂
Niezmiernie miło mi to czytać! Takie komentarze doceniają moją pracę i czas włożony w dopracowywanie przepisów <3 Cieszę się, że smakował!
Moja Droga🌹 zrobiłam Lotusiaka z Twojego przepisu pierwszy raz w życiu! Nie chcę już innego przepisu! Ten jest meeeeeega❤❤ nawet narzeczony się zajada🥰🥰 ps. Ja użyłam kremu z ciasteczkami dlatego środek ma kropeczki 🙂
Najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Dziękuję za ten przepis, wszyscy zachwyceni❤️
Wygląda rewelacyjnie 🙂 Dzięki za miłą recenzję!
Wyszedł obłędny. Polecam z całego serca🙂
Świetnie wyszedł ❤️ Smacznego! 🙂
Sam sernik super, ale ze spodu wycieka masło :/ widzę po komentarzach nie ja pierwsza mam taki problem.
A zostały użyte oryginalne ciasteczka lotus, czy inne ciasteczka korzenne?
Niestety zawiodłam się. Sernik nie wyszedł kremowy, jest on bardziej puszysty niż kremowy. Wszystko wykonane zgodnie z przepisem. Po przeczytaniu komentarzy miałam co do niego znacznie wyższe oczekiwania. Jeśli komuś zależy naprawdę na kremowym serniku to polecam sernik baskijski 😉
Ciężko zrobić sernik bardziej kremowy niż sernik baskijski, więc szukanie przepisu, który ma go “pobić” w konsystencji jest trochę skazane na porażkę 🙂 Ciężko też tutaj porównywać baskijski do tego sernika, ponieważ w baskijskim używa się serków śmietankowych typu Philadelphia, a tutaj zwykłego twarogu, więc konsystencja będzie się różnić. Co do konsystencji w Pani przypadku, to jaki ser został użyty do przygotowania? Mi wyszedł kremowy, osobom w komentarzach również, więc tutaj szukałabym przyczyny.
Wyszedł świetny! Dziękuję za przepis!
Cieszę się, że smakuje 🙂
Bardzo łatwe wykonanie. Serniczek przepyszny👏🙂
Piękny wyszedł serniczek! ❤️ Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje 🙂
Przepyszny ! Zbity ale kremowy. Będę wracać do przepisu i na pewno zrobię nie jeden sernik z Pani przepisu 🙂
Nie powinien wyjść zbity, tylko właśnie kremowy 🙂 A jaki ser został użyty?
Ale w sensie zbity że nie ciapkowaty kremowy był bardzo może źle się wyraziłam. Piątnica. Przepyszny!
Dzień dobry
Nie, to jest sernik Lotus Biscoff, więc pominięcie kremu czy zastąpienie go innym nie ma totalnie sensu. W takim razie lepiej upiec coś innego 🙂
A jeśli chciałabym upiec sernik po prostu na spodzie z tych ciastek to nie wyjdzie?
Jeżeli ma Pani na myśli klasyczny sernik, ale na spodzie z tych ciasteczek lotus połączonych z masłem tak jak w tym przepisie, to jak najbardziej tak 🙂 Jeżeli jednak w pytaniu chodzi o to, aby zrobić spód z samych ciasteczek bez masła, to niestety nie, ponieważ będzie zbyt sypki.
Sernik jest przepyszny. Moje dziecko zjadło mój pierwszy kawałek a to najlepsza rekomendacja:)
cieszę się 🙂 Wygląda super!
Można podpiec spod ?
Nie ma potrzeby pieczenia herbatników 🙂
Przepyszny
Wyszedł idealnie! 🙂 Dziękuję za dodanie zdjęcia swojego serniczka.
Pyszny i łatwy przepis!! Dziękuję!
Idealnie wyszedł 🙂
Pyszny!
Sernik przepyszny,na pewno jeszcze zagosci u mnie nie raz. Super latwy przepis, dziekuje 🥰
Sernik pycha ♥️napewno często będzie gościł u Nas na stole.
Ten sernik jest przepyszny!
Sernik wyszedł pyszny 🍰🍰🍰
Sernik obłędny! Polecam przepis 😊😊
Sernik pycha ♥️🤦♀️wszystkim smakował
Dziekuje za przepis. Sernik jest przepyszny
Polecam przepis. Sernik zrobiłam z sera w wiaderku President. Sernik jest kremowy, rozpływa się w ustach.
Wygląda fenomenalnie 🙂 Cieszę się!
Witam. Co mogłam zrobić źle że ze spodu wypłynęło masło ?🤔
Ale sernik ogólnie wyszedł normalnie tylko z tego herbatnikowego spodu wypłynęło to masło w trakcie pieczenia/po upieczeniu? 🙂
Dzień dobry. Właśnie robię ten sernik. Niestety nie będę mogła go zostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Jeden piekarnik, dużo pieczenia 🤪
Czy mocno mu zaszkodzę wyjmyjąc wcześniej?
Ile minimum trzymać?
Pozdrawiam serdecznie.
Minimum 45 minut trzymałam kiedyś sernik 🙂
Kolejny świetny przepis na sernik 😋
Pieknie wyszedł 🙂 dzieki wielkie za zdjęcie!
Mam podobnie. Sernik siedzi w piekarniku i kapie tłuszcz 😞
Dzień dobry. Zrobiłam sernik. Jest przepyszny. Ale mam takie pytanie, bo nie wiem co zrobiłam źle-bo po wyjęciu z pieca, masło zaczęło mi wypływać. A potem jak schłodziła go, to tam gdzie wypłynął tej tłuszcz, tam takie nieestetyczny tłuszcz mi zostal(takie typowy tłuszcz po schlodzeniu). Jakby nie wpływa to na smak, ale na wygląd. Co źle zrobiłam? Pozdrawiam.
Cieszę się, że sernik smakował 🙂 a zostały użyte ciasteczka Lotus? Nie miałam takiego przypadku… ale to nie powinno wpłynąć zarówno na smak czy wygląd sernika 🙂 ewentualnie następnym razem proszę spróbować dać odrobinę mniej masła do ciasteczkowego spodu
Krótko skomentuję- po prostu pycha 😍. Aktualnie mój numer 1 wśród serników!
Wyszedł naprawdę rewelacyjnie <3
Piekłam wczoraj. Jest bardzo pyszny, palce lizać 😋😊🥰
Bardzo dziękuję za miłe słowa!Smacznego 🙂
Jest i on ♥️ Czeka na jutro na imprezke. Pachnie cudownie w całym domu
Piękny wyszedł! 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i mam nadzieję, że posmakuje ❤️ Życzę w takim razie udanej imprezki!
Chciałam dopytać czy sernik piec na termoobiegu czy góra/dół? 🙂
Żadnego sernika nie piekę z termoobiegiem 🙂
Dziś spróbowałam wykonać…na prawdę łatwy i szybki w wykonaniu Dziękuję za przepis i polecam wszystkim ❤️
Piękny wyszedł 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował ❤️
Robiłam, polecam jest pyszny, a do tego szybki w przygotowaniu. No tylko najgorszy ten czas na ostygnięcie 🤭🤭🤭
Róbcie bo warto 😘
Super wyszedł! Jesteś szybka jak błyskawica ❤️ Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje 🙂