Jeśli jesteś fanem ich ciastek czy kremu Biscoff Lotus to z pewnością ten przepis przypadnie Ci do gustu!
Sernik Biscoff Lotus
Sernik Lotus to naprawdę wyborny, jedyny w swoim rodzaju wypiek. Istna rozpusta dla podniebienia! Wychodzi niezwykle kremowy, wysoki, równiutki jak stół. Składa się z ciasteczkowego spodu i masy serowej wzbogaconej o krem Biscoff Lotus. Zrobiłam go na urodziny męża i ten sernik zrobił prawdziwą furorę.
Przepis na: Sernik Lotus Biscoff
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 210 g ciastek Biscoff Lotus
- 60 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 50 g miękkiego masła
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
- 250-300 g kremu Biscoff Lotus
Dekoracja:
- 150 g kremu Biscoff Lotus
- 40 g ciastek Biscoff Lotus
Zobacz również:
Sernik Biscoff Lotus przepis krok po kroku:
Krok 1
Sernik Biscoff Lotus zaczynamy od przygotowania ciasteczkowego spodu. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do przygotowania tego sernika będziemy potrzebować krem oraz ciasta Biscoff Lotus. Stacjonarnie to chyba można je kupić jedynie w większym Carrefourze lub Lidlu. Ja zamawiam najczęściej na Allegro.
Ciasteczkowy spód
Ciastka (210 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego.
Krok 2
Masło (60g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Ciastka mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.
Krok 3
Krok 4
Masa serowa
Do miski wkładamy twaróg (1 kg, ja zwykle używam Piątnicy lub Wieluń mój ulubiony), mascarpone (250 g), miękkie masło (50 g), cukier (150 g), skrobię lub sypki budyń (1 łyżka), a także krem Lotus (250-300 g). Miksujemy jedynie do połączenia się składników na średnich obrotach miksera (przez niecałą minutę).
Krok 5
Dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksując około 10 sekund po dodaniu każdego jajka (łącznie 5 sztuk).
Jeśli masa serowa wyszła rzadka, to znaczy, że za długo mieszałaś/eś lub użyty twaróg był dość rzadki/mazisty. Moja masa serowa wyszła mniej więcej o konsystencji gęstej śmietany 18% (może delikatnie gęstsza).
Krok 6
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
Nie napowietrzaliśmy masy zbyt długim miksowaniem, więc sernik nie powinien zbytnio urosnąć w trakcie pieczenia.
Sernik Lotus pieczemy góra-dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika (nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia). Najpierw pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni, a później zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 minut. Można piec w kąpieli wodnej.
Krok 7
Gdy sernik całkowicie przestygnie to można go udekorować. Ja dosłownie 10 sekund podgrzałam krem Lotus w mikrofalówce i rozsmarowałam nim wierzch sernika. Posypałam zmielonymi ciasteczkami.
Sernik Biscoff Lotus przechowujemy w lodówce. Zapraszam do wypróbowania moich innych przepisów na wyborne serniki – mam ich sporo na blogu!
Komentarze
Sernik lotus jest obłędny! Robiłam pierwszy raz na urodziny i goście byli zachwyceni, pyszny kremowy sernik i łatwy do zrobienia pycha 🫶🏼
Przez Pani pyszne przepisy będe grubsza o 10kg 😆
Sernik wygląda obłędnie 🙂 Bardzo dziękuję za miły komentarz i zdjęcie!
dzień dobry, czy wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej?
Dzień dobry, tak jak napisałam w pierwszym kroku – wszystkie składniki mają być w temp pokojowej 🙂
Mam pytanie. Czy jak piekę z podwójnej procji to czas pieczenia i temperatura jest jak w przepisie? I jaki Pani poleca wymiar blaszki?
A to nie lepiej upiec po prostu dwa serniki w takim razie? Oczywiście czas będzie dłuższy, ale nie jestem w stanie oszacować tego dokładnie…
Na moim blogu jest przelicznik foremek, więc może sobie tam Pani sprawdzić w jak dużej blaszce trzeba by było upiec taki ogromny sernik z dwóch kilogramów twarogu 🙂
Zachęcona pozytywnymi opiniami postanowiłam zrobić ten oto sernik na weekend. Jutro będziemy smakować, ale czuję że to będzie sztos. Te grudki na polewie to od kremu ponieważ kupiłam wersję z ,crunchy’.
Super wyszedł! 🙂 Mam nadzieję, że posmakuje 🙂
Super przepis a sernik przepyszny
Wygląda bosko 🙂
Sernik wizualnie wyszedł super, jest na przyjazd teściowej i jutro będziemy próbować. Jedyne co to zapomniałam dodać masła do masy serowej i martwię się, że to może jakoś wpłynąć na smak/konsystencje jego.
Średnica formy 18cm 😅
Nie powinno mieć to dużego znaczenia 🙂
Przez nieuwagę zapomniałam dodać mascarpone, sernik dość mocno popękał , ale czy mimo to nadaje się do jedzenia czy lepiej wyrzucić ? Tu jeszcze przed oblaniem kremem
Pęknięcie to tylko kwestia wizualna. Bez przesady żeby przez taki błachy powód wyrzucać sernik… Wystarczy zakryć polewą 🙂
Wystarczy poćwiczyć pieczenie serników, aby nabrać wprawy, wyczuć swój piekarnik i serniki będą wychodzić jak z cukierni 😛
Smacznego.
jak piec w kapieli wodnej?
Napisałam szczegółowo w komentarzu poniżej, w odpowiedzi do komentarza Marcina 🙂
Jak i ile piec w kąpieli wodnej?
Czas pieczenia się nie zmienia 🙂 Można piec w kąpieli na dwa sposoby.
Pierwszy to na samym początku foremkę szczelnie owijamy folią aluminiową od zewnątrz (najlepiej dwukrotnie, aby zapobiec dostaniu się wody do środka) i dopiero zabieramy się do robienia przepisu. Przed włożeniem ciasta do piekarnika, na wyjętą blachę z piekarnika kładziemy większą foremkę i do niej wsadzamy foremkę z ciastem. Większą foremkę zalewamy gorącą wodą mniej więcej do połowy wysokości foremki z sernikiem i wkładamy całość do piekarnika.
Drugi sposób to podłożenie po prostu na sam spód piekarnika naczynia żaroodpornego lub foremki z gorącą wodą.
Czy piekła może Pani z funkcją pary w piekarniku zamiast naczynia z gorącą wodą ?
Tak 🙂
Przepycha, sztos i w ogóle petarda 🙂
Pieczony w kąpieli wodnej (blaszka wypełniona wrzątkiem pod kratką, na której stoi sernik) 20 minut w 170 stopniach i 45 minut w 140 stopniach. Mega ileadnie kremowy. Cudo!
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂
Sernik bardzo smaczny, kremowy rozpływa się w ustach. Pieczony z twarogu pół tłustego w kąpieli wodnej z dodatkiem laski z wanilii- wyszło ekstra!!
Już mam zamównienia od rodziny 🫣❤️
Nigdy nie przepadałam za sernikami ale ten jest przepychota! Nawet goście mówili,że to najsmaczniejszy sernik jaki jedli :). Boję się, że się uzależnię od niego hi, hi …
Bardzo się cieszę, że sernik smakował 🙂
Mniaaam:)
Idealny! 😍
Wyszło pyyycha! 🙂
Piękny serniczek 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował ♥️
Czy jeżeli dodam krem ale w wersji crunchy to znacząco to wpłynie na sernik? Nie udało mi się dostać go w wersji kremowej
Nie 🙂 Co najwyżej dekoracja na wierzchu będzie delikatnie cięższa do rozsmarowania 🙂
Dzień dobry. Sernik zrobiłam z Pani przepisu dodając krem Lotus. Wyszedł fantastyczny. A teraz pytanie, jeżeli krem Lotus zamienię na ten orzechowy, to czy również sernik upiecze się?
Nigdy nie korzystałam z tego kremu więc ciężko mi podpowiedzieć…
Tak, ostatnio robiłam, dodałam na oko dwie łyżki kremu do masy i wyszło przepyszne
Moja Droga! Sernik wyszedł przepyszny z tym kremem! Lekko orzechowy smak, bardzo delikatny ❤️
Wygląda pięknie! 🙂
A smak to istne niebo w gębie 😻 ogólnie ten przepis na sernik jest najlepszy😍😍
Cieszę się 🙂
Dziekuję❤️ zaraz zrobię i dam znać jak wyszło! Słodkiego i Szczęśliwego nowego roku!✨🥂🍾
🙂
Genialny!!!!!
Sernik wyszedł przepyszny, wszystkim bardzo smakował. Serniki zawsze robię z Pani przepisów i nigdy się nie zawiodłam😊
Polecam bardzo pyszne przepisy sernik też wyszedł idealny. 🤩
Wszyscy oszaleli na punkcie tego smaku! Robiłam na twarogu z wiaderka 6% i super wyszedł
Przepyszny, teraz to będzie mój ulubiony sernik <3 bardzo sycący, trzeba kroić niewielkie kawałki 😛
Sernik wyszedł pyszny
Sernik wyszedł pyszny 😍
Serniczek wyszedł obłędny 🙂 robiłam go już dwa razy wcześniej i wszyscy się nim zachwycają
sernik dobry ale dla mnie minusem jest że jest bardzo kremowy, taki zwarty,ciężki, malutki kawałek i człowiek ma dość 🤭 nie należy do lekkich puszystych serników . Za to smak bardzo dobry 😁
Witam, mam pytanie.
Czy “wszystkie” składniki powinny być w temperaturze pokojowej? Ser, jajka, mascarpone, masło etc?
Wszystko wyszło według przepisu, jutro będzie próbowany
Witam, czy wkładamy sernik do nagrzanego piekarnika ?
Zawsze 🙂
Dziś zrobione, jutro będziemy próbować na Wigilii 🙂 Sposób pieczenia super opisany, sernik nie popękał. Natomiast zmodyfikowałam trochę ilości składników – 3 jajka L, bo już konsystencja wyglądała ok oraz 60 g cukru zamiast 150 g, według mnie wyszedłby zbyt słodki, sam krem Lotus jest bardzo słodki.
Witam, czy wyciek z dna blaszki, masła z ciasteczkowego spod jest normalny?
Tak, mi też się tak stało. Przy lotusie zawsze coś wypłynie, najlepiej dać pod spód jakąś blaszkę, żeby nie musieć myć piekarnika. 🙂
Coś tu jest nie tak. Za duzo masy serowej wychodzi. Musialam zrobic sernik na dwie formy i dokupić ciasteczka na spod.
Sernik przepyszny, wyszedł mi jak na załączonym obrazku, mega smak polecam
U mnie coś chyba nie wyszło, środek wydaje się dalej surowy co widać przez pęknięcia, robiłam wszystko według przepisu, w kąpieli wodnej i nie wiem co zrobiłam źle. Czy da się go jakoś jeszcze uratować?
Ze zdjęcia nie widać, żeby był surowy. Jak jeszcze był gorący to przez pękniecie może się tak wydawać, ale sernik staje się stabilny dopiero po całkowitym przestygnięciu 🙂 Polecam kawałeczek ukroić jutro i sprawdzić.
Polecam, na pewno zrobię jeszcze raz 😁
No i piękny wyszedł ❤️ Życzę smacznego!
Sernik wyszedł przepyszny jeszcze takiego nie jadłam. Napewno do niego wrócę 😊 nie wiem czemu ale pękł mi na środku ale mi to nie przeszkadza 🤭 polecam sernik jak najbardziej bo jest obłędny 😊
Cieszę się, że smakował 🙂
Może jednak u Pani w piekarniku trzeba ustawiać temp delikatnie niższą, bo pewnie dość mocno rósł w trakcie pieczenia i później lekko opadł pękając.
Dziękuję za poradę spróbuję tak następnym razem😊
Czy sernik będzie w porządku by zrobić go 3 dni przed okazją?
Jasne 🙂 Sernik to nie jest wypiek, który jest smaczny tylko na drugi dzień. Spokojnie można go jeść do 5-6 dni 🙂
Witam. A czy można użyć serka philadelphia zamiast twarogu ?
Witam, myślę, że tak 🙂
Mała aktualizacja bo może ktoś będzie chciał użyć serka philadelphia . Sernik wyszedł przepyszny robiłam pierwszy raz , wszyscy zachwyceni. Dziękuję za pomoc. 🤗
Piękny wyszedł! 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował ❤️
Gdzie mogę kupić krem Lotus? Nie spotkałam się z nim nigdy
Można go dostać w Selgrosie, Dealz, Kauflandzie i poprzez Allegro
Pojawił się w DINO
Ciastka i krem są w Dealz
Ciasteczka kupiłam w biedronce
Są teraz w Dino, często też sklepy typu Dealz albo Action
W sklepie Dealz jest.
Najlepiej przez internet, chociaż można coraz częściej spotkać w marketach np. Carrefour 🙂 Ewentualnie można spróbować z innej firmy np. w Lidlu widziałam krem ciasteczkowy z firmy Sante.
XD
Sernik wyszedl przepyszny, użyłam kremu ciasteczkowego i ciasteczek korzennych z lidla
Super! 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że serniczek posmakował ❤️
Witam, czy na tortownicę 30cm, 1,5 porcji będzie ok?
Witam, chce upiec ten sernik na święta. Mam tortownicę 28cm. Czy zwiększać proporcje na 1,5 porcji? Nie będzie za duży? Czy może robić z tych proporcji które Pani podała… 🙂
Według mnie nie zmieści się do tej tortownicy taka ilośc masy serowej 🙂
Czyli jeśli tortownica 28-30cm to zrobić z normalnej porcji tak? Bo przelicznik Pani podał właśnie że muszę zrobić z 1,5 porcji i też mi się wydaje to dużo….
Ale w przepisie napisałam, że można użyć foremki o średnicy 24 lub 26 cm. Mój sernik wyszedł naprawdę wysoki, więc spokojnie by się nadał na większą blaszkę 26 cm.
W przeliczniku foremek po wpisaniu mojej formy 24 i w porównaniu ze średnicą 28 zwiększamy proporcje o 1,35, a nie 1,5 (tyle wychodzi przy średnicy 30 cm, bo to już chyba największa tortownica jaka na rynku występuje):)
Czy można górę posypać orzechami ? Czy mają zostać ciasteczka ?
Wierzch to tylko dekoracja 🙂 Proszę zrobić jak Pani uważa.
Czy po wystygnieciu można go od razu podać, czy powinien wylądować najpierw w lodówce?
Wszystkie serniki mają najlepszą konsystencję po całkowitym ostygnięciu i przechowaniu przez kilka godzin w lodówce. Jednak jeśli nie ma takiej możliwości czekania to można kroić po całkowitym ostygnięciu 🙂
Najlepsze
Serniczek wygląda obłędnie 🙂
Przepyszne
Zrobione 🙂
Wow, ekstra! 😍 Wszystkiego najlepszego dla solenizanta/solenizantki ❤️
Jeszcze nie wystygł do końca…., bez dekoracji a już wygląda wyśmienicie 🥰🥰
Przepychota . Pierwszy raz wyszedł mi sernik idealny . Na pewno będę jeszcze piec z tego przepisu
Bardzo sycący
Dziękuję za rewelacyjny przepis
Bardzo miło mi to czytać! ❤️ Cieszę się, że tak posmakował 🙂
Szukałam długo przepisu na ten sernik,trafiłam na ten, zaryzykowałam i zrobiłam.Sernik wyszedł idealny jak dla mnie.Niebiański smak .Na pewno innym polecę ten przepis i jeszcze nie raz zrobię.
Czy piekła Pani na tą blachę z porcji podanej w przepisie?
Tak
Ekstra! 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował! ❤️