Sernik Lotus Biscoff

4.4/5 (533 ocen)
To zdecydowanie coś dla fanów korzennych ciasteczek Lotus Biscoff, które wykorzystałam do stworzenia spodu oraz do posypania wierzchu sernika. W masie serowej dodałam również krem Lotus Biscoff dla podkręcenia smaku. Całość wyszła naprawdę genialnie!

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

15 min

Sernik Lotus

Jeśli jesteś fanem ich ciastek czy kremu Biscoff Lotus to z pewnością ten przepis przypadnie Ci do gustu!

Sernik Biscoff Lotus

Sernik Lotus to naprawdę wyborny, jedyny w swoim rodzaju wypiek. Istna rozpusta dla podniebienia! Wychodzi niezwykle kremowy, wysoki, równiutki jak stół. Składa się z ciasteczkowego spodu i masy serowej wzbogaconej o krem Biscoff Lotus. Zrobiłam go na urodziny męża i ten sernik zrobił prawdziwą furorę.

Przepis na: Sernik Lotus Biscoff

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 210 g ciastek Biscoff Lotus
  • 60 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 250-300 g kremu Biscoff Lotus

Dekoracja:

  • 150 g kremu Biscoff Lotus
  • 40 g ciastek Biscoff Lotus
Wyślij emailem

Sernik Biscoff Lotus przepis krok po kroku:

Krok 1

Sernik Biscoff Lotus zaczynamy od przygotowania ciasteczkowego spodu. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do przygotowania tego sernika będziemy potrzebować krem oraz ciasta Biscoff Lotus. Stacjonarnie to chyba można je kupić jedynie w większym Carrefourze lub Lidlu. Ja zamawiam najczęściej na Allegro.

Ciasteczkowy spód

Ciastka (210 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego.


Krok 2

Masło (60g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Ciastka mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.


Krok 3

Tortownicę (moja o średnicy 24 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Ja wyłożyłam także nieco boki tortownicy – fajnie “uklepuje” się to ciasteczkowe ciasto za pomocą kokilki do zapiekania. Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej. 


Krok 4

Masa serowa

Do miski wkładamy twaróg (1 kg, ja zwykle używam Piątnicy lub Wieluń mój ulubiony), mascarpone (250 g), miękkie masło (50 g), cukier (150 g), skrobię lub sypki budyń (1 łyżka), a także krem Lotus (250-300 g). Miksujemy jedynie do połączenia się składników na średnich obrotach miksera (przez niecałą minutę). 


Krok 5

Dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksując około 10 sekund po dodaniu każdego jajka (łącznie 5 sztuk).

Jeśli masa serowa wyszła rzadka, to znaczy, że za długo mieszałaś/eś lub użyty twaróg był dość rzadki/mazisty. Moja masa serowa wyszła mniej więcej o konsystencji gęstej śmietany 18% (może delikatnie gęstsza).


Krok 6

 

Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. 

Nie napowietrzaliśmy masy zbyt długim miksowaniem, więc sernik nie powinien zbytnio urosnąć w trakcie pieczenia. 

Sernik Lotus pieczemy góra-dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika (nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia). Najpierw pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni, a później zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 minut. Można piec w kąpieli wodnej.


Krok 7

Sernik Lotus

Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Dopiero po 10 minutach lekko uchylamy drzwiczki. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Gdy sernik całkowicie przestygnie to można go udekorować. Ja dosłownie 10 sekund podgrzałam krem Lotus w mikrofalówce i rozsmarowałam nim wierzch sernika. Posypałam zmielonymi ciasteczkami.

Sernik Biscoff Lotus przechowujemy w lodówce. Zapraszam do wypróbowania moich innych przepisów na wyborne serniki – mam ich sporo na blogu! 


Sernik Lotus

Sernik Lotus

Sernik Lotus

Sernik biscoff Lotus

Sernik Lotus

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 533

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
220 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Julia
Julia
1 godzina temu

Sernik lotus jest obłędny! Robiłam pierwszy raz na urodziny i goście byli zachwyceni, pyszny kremowy sernik i łatwy do zrobienia pycha 🫶🏼
Przez Pani pyszne przepisy będe grubsza o 10kg 😆

IMG_5531
Wiktoria
Wiktoria
4 dni temu

dzień dobry, czy wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej?

Jaga
Jaga
10 dni temu

Mam pytanie. Czy jak piekę z podwójnej procji to czas pieczenia i temperatura jest jak w przepisie? I jaki Pani poleca wymiar blaszki?

Aleksandra
Aleksandra
10 dni temu

Zachęcona pozytywnymi opiniami postanowiłam zrobić ten oto sernik na weekend. Jutro będziemy smakować, ale czuję że to będzie sztos. Te grudki na polewie to od kremu ponieważ kupiłam wersję z ,crunchy’.

IMG_3309
Anna
Anna
12 dni temu

Super przepis a sernik przepyszny

20250114_092213
Agnieszka
Agnieszka
13 dni temu

Sernik wizualnie wyszedł super, jest na przyjazd teściowej i jutro będziemy próbować. Jedyne co to zapomniałam dodać masła do masy serowej i martwię się, że to może jakoś wpłynąć na smak/konsystencje jego.
Średnica formy 18cm 😅

IMG_4161
Asia
Asia
17 dni temu

Przez nieuwagę zapomniałam dodać mascarpone, sernik dość mocno popękał , ale czy mimo to nadaje się do jedzenia czy lepiej wyrzucić ? Tu jeszcze przed oblaniem kremem

image
marta
marta
23 dni temu

jak piec w kapieli wodnej?

Marcin
Marcin
23 dni temu

Jak i ile piec w kąpieli wodnej?

Joanna
Joanna
16 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Czy piekła może Pani z funkcją pary w piekarniku zamiast naczynia z gorącą wodą ?

Agata
Agata
29 dni temu

Przepycha, sztos i w ogóle petarda 🙂
Pieczony w kąpieli wodnej (blaszka wypełniona wrzątkiem pod kratką, na której stoi sernik) 20 minut w 170 stopniach i 45 minut w 140 stopniach. Mega ileadnie kremowy. Cudo!

Gabriela
Gabriela
30 dni temu

Sernik bardzo smaczny, kremowy rozpływa się w ustach. Pieczony z twarogu pół tłustego w kąpieli wodnej z dodatkiem laski z wanilii- wyszło ekstra!!
Już mam zamównienia od rodziny 🫣❤️

IMG_2723
donatkaf1
Donata
1 miesiąc temu

Nigdy nie przepadałam za sernikami ale ten jest przepychota! Nawet goście mówili,że to najsmaczniejszy sernik jaki jedli :). Boję się, że się uzależnię od niego hi, hi …

Aleksandra
Aleksandra
1 miesiąc temu

Mniaaam:)

1000057086
Aleksandra
Aleksandra
1 miesiąc temu

Wyszło pyyycha! 🙂

1000057135
Katolina
Katolina
1 miesiąc temu

Czy jeżeli dodam krem ale w wersji crunchy to znacząco to wpłynie na sernik? Nie udało mi się dostać go w wersji kremowej

Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Dzień dobry. Sernik zrobiłam z Pani przepisu dodając krem Lotus. Wyszedł fantastyczny. A teraz pytanie, jeżeli krem Lotus zamienię na ten orzechowy, to czy również sernik upiecze się?

1000006188
Paulina
Paulina
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Kasia

Tak, ostatnio robiłam, dodałam na oko dwie łyżki kremu do masy i wyszło przepyszne

Kasia
Kasia
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Paulina

Moja Droga! Sernik wyszedł przepyszny z tym kremem! Lekko orzechowy smak, bardzo delikatny ❤️

1000006227
Kasia
Kasia
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

A smak to istne niebo w gębie 😻 ogólnie ten przepis na sernik jest najlepszy😍😍

Kasia
Kasia
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Paulina

Dziekuję❤️ zaraz zrobię i dam znać jak wyszło! Słodkiego i Szczęśliwego nowego roku!✨🥂🍾

Agata
Agata
1 miesiąc temu

Genialny!!!!!

IMG_7523
Wiola
Wiola
1 miesiąc temu

Sernik wyszedł przepyszny, wszystkim bardzo smakował. Serniki zawsze robię z Pani przepisów i nigdy się nie zawiodłam😊

1000015982
Angelika
Angelika
1 miesiąc temu

Polecam bardzo pyszne przepisy sernik też wyszedł idealny. 🤩

IMG_20241225_090929
Paula
Paula
1 miesiąc temu

Wszyscy oszaleli na punkcie tego smaku! Robiłam na twarogu z wiaderka 6% i super wyszedł

20241223_214900
Iwona
Iwona
1 miesiąc temu

Przepyszny, teraz to będzie mój ulubiony sernik <3 bardzo sycący, trzeba kroić niewielkie kawałki 😛

WhatsApp-Image-2024-12-26-at-20.03.32
Nikola
Nikola
1 miesiąc temu

Sernik wyszedł pyszny

IMG_5683
Nikola
Nikola
1 miesiąc temu

Sernik wyszedł pyszny 😍

IMG_5684
Zofia
Zofia
1 miesiąc temu

Serniczek wyszedł obłędny 🙂 robiłam go już dwa razy wcześniej i wszyscy się nim zachwycają

Joanna
Joanna
1 miesiąc temu

sernik dobry ale dla mnie minusem jest że jest bardzo kremowy, taki zwarty,ciężki, malutki kawałek i człowiek ma dość 🤭 nie należy do lekkich puszystych serników . Za to smak bardzo dobry 😁

Ania
Ania
1 miesiąc temu

Witam, mam pytanie.
Czy “wszystkie” składniki powinny być w temperaturze pokojowej? Ser, jajka, mascarpone, masło etc?

Martyna
Martyna
1 miesiąc temu

Wszystko wyszło według przepisu, jutro będzie próbowany

IMG_8874
Sylwia
Sylwia
1 miesiąc temu

Witam, czy wkładamy sernik do nagrzanego piekarnika ?

Basia
Basia
1 miesiąc temu

Dziś zrobione, jutro będziemy próbować na Wigilii 🙂 Sposób pieczenia super opisany, sernik nie popękał. Natomiast zmodyfikowałam trochę ilości składników – 3 jajka L, bo już konsystencja wyglądała ok oraz 60 g cukru zamiast 150 g, według mnie wyszedłby zbyt słodki, sam krem Lotus jest bardzo słodki.

Natalia
Natalia
1 miesiąc temu

Witam, czy wyciek z dna blaszki, masła z ciasteczkowego spod jest normalny?

Julita
Julita
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Natalia

Tak, mi też się tak stało. Przy lotusie zawsze coś wypłynie, najlepiej dać pod spód jakąś blaszkę, żeby nie musieć myć piekarnika. 🙂

Julia
Julia
1 miesiąc temu

Coś tu jest nie tak. Za duzo masy serowej wychodzi. Musialam zrobic sernik na dwie formy i dokupić ciasteczka na spod.

Dorota
Dorota
1 miesiąc temu

Sernik przepyszny, wyszedł mi jak na załączonym obrazku, mega smak polecam

IMG20241222212513
Zuza
Zuza
1 miesiąc temu

U mnie coś chyba nie wyszło, środek wydaje się dalej surowy co widać przez pęknięcia, robiłam wszystko według przepisu, w kąpieli wodnej i nie wiem co zrobiłam źle. Czy da się go jakoś jeszcze uratować?

image
Pati
Pati
1 miesiąc temu

Polecam, na pewno zrobię jeszcze raz 😁

1000032413
Aneta
Aneta
1 miesiąc temu

Sernik wyszedł przepyszny jeszcze takiego nie jadłam. Napewno do niego wrócę 😊 nie wiem czemu ale pękł mi na środku ale mi to nie przeszkadza 🤭 polecam sernik jak najbardziej bo jest obłędny 😊

Aneta
Aneta
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję za poradę spróbuję tak następnym razem😊

Kinga
Kinga
1 miesiąc temu

Czy sernik będzie w porządku by zrobić go 3 dni przed okazją?

Beata
Beata
1 miesiąc temu

Witam. A czy można użyć serka philadelphia zamiast twarogu ?

Beata
Beata
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Mała aktualizacja bo może ktoś będzie chciał użyć serka philadelphia . Sernik wyszedł przepyszny robiłam pierwszy raz , wszyscy zachwyceni. Dziękuję za pomoc. 🤗

IMG_7681
Agnieszka
Agnieszka
1 miesiąc temu

Gdzie mogę kupić krem Lotus? Nie spotkałam się z nim nigdy

DagaZet
Dagmara
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Agnieszka

Można go dostać w Selgrosie, Dealz, Kauflandzie i poprzez Allegro

Joanna
Joanna
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Agnieszka

Pojawił się w DINO

Aneta
Aneta
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Agnieszka

Ciastka i krem są w Dealz

Natalia
Natalia
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Aneta

Ciasteczka kupiłam w biedronce

Magda
Magda
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Agnieszka

Są teraz w Dino, często też sklepy typu Dealz albo Action

Magdalena
Magdalena
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Agnieszka

W sklepie Dealz jest.

Maciej
Maciej
1 miesiąc temu

XD

IMG_7509
Duśka
Duśka
1 miesiąc temu

Sernik wyszedl przepyszny, użyłam kremu ciasteczkowego i ciasteczek korzennych z lidla

inbound3090039526623792264
Magda
Magda
1 miesiąc temu

Witam, czy na tortownicę 30cm, 1,5 porcji będzie ok?

Magda
Magda
1 miesiąc temu

Witam, chce upiec ten sernik na święta. Mam tortownicę 28cm. Czy zwiększać proporcje na 1,5 porcji? Nie będzie za duży? Czy może robić z tych proporcji które Pani podała… 🙂

Magda
Magda
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Czyli jeśli tortownica 28-30cm to zrobić z normalnej porcji tak? Bo przelicznik Pani podał właśnie że muszę zrobić z 1,5 porcji i też mi się wydaje to dużo….

Natalia
Natalia
2 miesięcy temu

Czy można górę posypać orzechami ? Czy mają zostać ciasteczka ?

Marlena
Marlena
2 miesięcy temu

Czy po wystygnieciu można go od razu podać, czy powinien wylądować najpierw w lodówce?

Anna
Anna
2 miesięcy temu

Najlepsze

IMG_4395
Anna
Anna
2 miesięcy temu

Przepyszne

Natalia
Natalia
2 miesięcy temu

Zrobione 🙂

IMG_2209
Daniel
Daniel
2 miesięcy temu

Jeszcze nie wystygł do końca…., bez dekoracji a już wygląda wyśmienicie 🥰🥰

5C3A84F6-AE3C-4D13-A23F-DCFEC8D714D7
Bożena
Bożena
2 miesięcy temu

Przepychota . Pierwszy raz wyszedł mi sernik idealny . Na pewno będę jeszcze piec z tego przepisu
Bardzo sycący
Dziękuję za rewelacyjny przepis

Iwona
Iwona
2 miesięcy temu

Szukałam długo przepisu na ten sernik,trafiłam na ten, zaryzykowałam i zrobiłam.Sernik wyszedł idealny jak dla mnie.Niebiański smak .Na pewno innym polecę ten przepis i jeszcze nie raz zrobię.

IMG20241123145835
Karolina
Karolina
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Iwona

Czy piekła Pani na tą blachę z porcji podanej w przepisie?

Iwona
Iwona
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Karolina

Tak