Sernik Lotus Biscoff

4.3/5 (153 ocen)
To zdecydowanie coś dla fanów korzennych ciasteczek Lotus Biscoff, które wykorzystałam do stworzenia spodu oraz do posypania wierzchu sernika. W masie serowej dodałam również krem Lotus Biscoff dla podkręcenia smaku. Całość wyszła naprawdę genialnie!

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

15 min

Sernik Lotus

Jeśli jesteś fanem ich ciastek czy kremu Biscoff Lotus to z pewnością ten przepis przypadnie Ci do gustu!

Sernik Biscoff Lotus

Sernik Lotus to naprawdę wyborny, jedyny w swoim rodzaju wypiek. Istna rozpusta dla podniebienia! Wychodzi niezwykle kremowy, wysoki, równiutki jak stół. Składa się z ciasteczkowego spodu i masy serowej wzbogaconej o krem Biscoff Lotus. Zrobiłam go na urodziny męża i ten sernik zrobił prawdziwą furorę.

Przepis na: Sernik Lotus Biscoff

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 210 g ciastek Biscoff Lotus
  • 60 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 250-300 g kremu Biscoff Lotus

Dekoracja:

  • 150 g kremu Biscoff Lotus
  • 40 g ciastek Biscoff Lotus
Wyślij emailem
Wyślij smsem

Sernik Biscoff Lotus przepis krok po kroku:

Krok 1

Sernik Biscoff Lotus zaczynamy od przygotowania ciasteczkowego spodu. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do przygotowania tego sernika będziemy potrzebować krem oraz ciasta Biscoff Lotus. Stacjonarnie to chyba można je kupić jedynie w większym Carrefourze lub Lidlu. Ja zamawiam najczęściej na Allegro.

Ciasteczkowy spód

Ciastka (210 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego.


Krok 2

Masło (60g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Ciastka mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.


Krok 3

Tortownicę (moja o średnicy 24 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Ja wyłożyłam także nieco boki tortownicy – fajnie “uklepuje” się to ciasteczkowe ciasto za pomocą kokilki do zapiekania. Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej. 


Krok 4

Masa serowa

Do miski wkładamy twaróg (1 kg, ja zwykle używam Piątnicy lub Wieluń mój ulubiony), mascarpone (250 g), miękkie masło (50 g), cukier (150 g), skrobię lub sypki budyń (1 łyżka), a także krem Lotus (250-300 g). Miksujemy jedynie do połączenia się składników na średnich obrotach miksera (przez niecałą minutę). 


Krok 5

Dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksując około 10 sekund po dodaniu każdego jajka (łącznie 5 sztuk).

Jeśli masa serowa wyszła rzadka, to znaczy, że za długo mieszałaś/eś lub użyty twaróg był dość rzadki/mazisty. Moja masa serowa wyszła mniej więcej o konsystencji gęstej śmietany 18% (może delikatnie gęstsza).


Krok 6

 

Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. 

Nie napowietrzaliśmy masy zbyt długim miksowaniem, więc sernik nie powinien zbytnio urosnąć w trakcie pieczenia. 

Sernik Lotus pieczemy góra-dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika (nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia). Najpierw pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni, a później zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 minut. Można piec w kąpieli wodnej.


Krok 7

Sernik Lotus

Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Dopiero po 10 minutach lekko uchylamy drzwiczki. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Gdy sernik całkowicie przestygnie to można go udekorować. Ja dosłownie 10 sekund podgrzałam krem Lotus w mikrofalówce i rozsmarowałam nim wierzch sernika. Posypałam zmielonymi ciasteczkami.

Sernik Biscoff Lotus przechowujemy w lodówce. Zapraszam do wypróbowania moich innych przepisów na wyborne serniki – mam ich sporo na blogu! 


Sernik Lotus

Sernik Lotus

Sernik Lotus

Sernik biscoff Lotus

Sernik Lotus

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 153

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
71 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Eliza
Eliza
11 dni temu

Sernik przepyszny, ale w polewie na wierzchu zostały mi grudki kremu… za słabo rozgrzałam?

Joanna
Joanna
23 dni temu

Sernik rewelacyjny!!! Przepis przejrzysty i dokładny. Robiłam pierwszy raz ten sernik i jestem zachwycona.

inbound955139713150738226
Aneta30
Aneta
1 miesiąc temu

Jak Pani ściągała papier z ciasta po upieczeniu?

Asia
Asia
1 miesiąc temu

Czy nie jest zbyt słodki? Czy można dać mniej cukru?

Aneta30
Aneta
1 miesiąc temu

Polecam! Jest przepyszny! Chciałabym zapytać, ile by było potrzebnych składników, żeby zrobic 4 takie serniki ale w tych malutkich okrągłych formach , mają chyba po 11 i 17,5 cm średnicy?

Patrycja
Patrycja
1 miesiąc temu

Wyszedł przepyszny !!! Rodzinka zachwycona. Robię drugi raz na Święta Wielkanocne 😊 pozdrawiam

20240303_075657
Katarzyna
Katarzyna
1 miesiąc temu

Sernik jest wyśmienity w smaku, ale podczas pieczenia wypłynęło mi dość sporo masła 🙁

Kkkkkk
Kkkkkk
1 miesiąc temu

Czy mogę uścisnąć Pani wirtualnie dłoń??? To był mój pierwszy sernik w życiu, efekt przerósł moje oczekiwania, wyszedł idealny a goście nie uwierzyli mi, że to moje pierwsze sernikowe dzieło. Kolejny będzie pistacjowy! Pozdrawiam serdecznie i smacznego wszystkim 🙂

Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Moja Droga🌹 zrobiłam Lotusiaka z Twojego przepisu pierwszy raz w życiu! Nie chcę już innego przepisu! Ten jest meeeeeega❤❤ nawet narzeczony się zajada🥰🥰 ps. Ja użyłam kremu z ciasteczkami dlatego środek ma kropeczki 🙂

inbound8607000155034258586
Ewelina
Ewelina
1 miesiąc temu

Najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Dziękuję za ten przepis, wszyscy zachwyceni❤️

IMG20231225170959
Ewelina
Ewelina
1 miesiąc temu

Wyszedł obłędny. Polecam z całego serca🙂

IMG20240120151153
Aneta
Aneta
2 miesięcy temu

Sam sernik super, ale ze spodu wycieka masło :/ widzę po komentarzach nie ja pierwsza mam taki problem.

Marzena
Marzena
2 miesięcy temu

Niestety zawiodłam się. Sernik nie wyszedł kremowy, jest on bardziej puszysty niż kremowy. Wszystko wykonane zgodnie z przepisem. Po przeczytaniu komentarzy miałam co do niego znacznie wyższe oczekiwania. Jeśli komuś zależy naprawdę na kremowym serniku to polecam sernik baskijski 😉

Roksana
Roksana
2 miesięcy temu

Wyszedł świetny! Dziękuję za przepis!

IMG_2322
Dagmara
Dagmara
2 miesięcy temu

Bardzo łatwe wykonanie. Serniczek przepyszny👏🙂

1000018878
Agnieszka
Agnieszka
3 miesięcy temu

Przepyszny ! Zbity ale kremowy. Będę wracać do przepisu i na pewno zrobię nie jeden sernik z Pani przepisu 🙂

20240120_225420
Agnieszka
Agnieszka
3 miesięcy temu

Ale w sensie zbity że nie ciapkowaty kremowy był bardzo może źle się wyraziłam. Piątnica. Przepyszny!

Malwina
Malwina
3 miesięcy temu

Dzień dobry

  • Mam pytanie czy zamiast kremu Biscoff Lotus można dać inny krem lub całkowicie pominąć krem?
Marta
Marta
3 miesięcy temu

Sernik jest przepyszny. Moje dziecko zjadło mój pierwszy kawałek a to najlepsza rekomendacja:)

20240110_212138
Agnieszka
Agnieszka
3 miesięcy temu

Można podpiec spod ?

Julita
Julita
3 miesięcy temu

Przepyszny

1000021400
Aneta
Aneta
3 miesięcy temu

Pyszny i łatwy przepis!! Dziękuję!

inbound3929013564867154972
ELIZA
ELIZA
3 miesięcy temu

Pyszny!

20231223_204338
MALAMI
MALAMI
3 miesięcy temu

Sernik przepyszny,na pewno jeszcze zagosci u mnie nie raz. Super latwy przepis, dziekuje 🥰

inbound6511618041001954590
Joanna
Joanna
3 miesięcy temu

Sernik pycha ♥️napewno często będzie gościł u Nas na stole.

IMG_7754
Joanna
Joanna
4 miesięcy temu

Ten sernik jest przepyszny!

IMG_3656
Joanna
Joanna
4 miesięcy temu

Sernik wyszedł pyszny 🍰🍰🍰

Magda
Magda
4 miesięcy temu

Sernik obłędny! Polecam przepis 😊😊

IMG_2961
Joanna
Joanna
4 miesięcy temu

Sernik pycha ♥️🤦‍♀️wszystkim smakował

IMG_7754
Joanna
Joanna
4 miesięcy temu

Dziekuje za przepis. Sernik jest przepyszny

IMG_3655
Magda
Magda
4 miesięcy temu

Polecam przepis. Sernik zrobiłam z sera w wiaderku President. Sernik jest kremowy, rozpływa się w ustach.

IMG20231224104059
Magdalena
Magdalena
4 miesięcy temu

Witam. Co mogłam zrobić źle że ze spodu wypłynęło masło ?🤔

Magdalena
Magdalena
4 miesięcy temu

Dzień dobry. Właśnie robię ten sernik. Niestety nie będę mogła go zostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Jeden piekarnik, dużo pieczenia 🤪
Czy mocno mu zaszkodzę wyjmyjąc wcześniej?
Ile minimum trzymać?
Pozdrawiam serdecznie.

Karolina
Karolina
4 miesięcy temu

Kolejny świetny przepis na sernik 😋

IMG_6194.jpeg
Danuta
Danuta
4 miesięcy temu

Mam podobnie. Sernik siedzi w piekarniku i kapie tłuszcz 😞

Ilona
Ilona
4 miesięcy temu

Dzień dobry. Zrobiłam sernik. Jest przepyszny. Ale mam takie pytanie, bo nie wiem co zrobiłam źle-bo po wyjęciu z pieca, masło zaczęło mi wypływać. A potem jak schłodziła go, to tam gdzie wypłynął tej tłuszcz, tam takie nieestetyczny tłuszcz mi zostal(takie typowy tłuszcz po schlodzeniu). Jakby nie wpływa to na smak, ale na wygląd. Co źle zrobiłam? Pozdrawiam.

Natalia
Natalia
4 miesięcy temu

Krótko skomentuję- po prostu pycha 😍. Aktualnie mój numer 1 wśród serników!

IMG_9917.jpeg
Renata
Renata
4 miesięcy temu

Piekłam wczoraj. Jest bardzo pyszny, palce lizać 😋😊🥰

Ewelina
Ewelina
4 miesięcy temu

Jest i on ♥️ Czeka na jutro na imprezke. Pachnie cudownie w całym domu

IMG20231208192318.jpg
Sabina
Sabina
4 miesięcy temu

Chciałam dopytać czy sernik piec na termoobiegu czy góra/dół? 🙂

Natalia
Natalia
4 miesięcy temu

Dziś spróbowałam wykonać…na prawdę łatwy i szybki w wykonaniu Dziękuję za przepis i polecam wszystkim ❤️

inbound6272512573233208531.jpg
Julita
Julita
4 miesięcy temu

Robiłam, polecam jest pyszny, a do tego szybki w przygotowaniu. No tylko najgorszy ten czas na ostygnięcie 🤭🤭🤭
Róbcie bo warto 😘

20231118_122339.jpg