Ciasta krucheCiasta z owocamiSłodkościTarty

Tarta z malinami i borówkami

Tarta z malinami i borówkami to idealny, bardzo wakacyjny wypiek. Składa się z kruchego spodu i pysznego kremu budyniowego, którego używam również do kremówki czy karpatki. Wierzch tarty możesz udekorować świeżymi owocami lata np. malinami, truskawkami, borówkami czy jagodami. Jest po prostu obłędna w smaku!

Tarta z owocami cieszy się u nas dużą popularnością. Równie dobrze możesz ją zalać jeszcze ulubioną galaretką i będzie równie smaczna! Tylko wtedy polecam ją przygotować nie w foremce do tarty lecz np. w tortownicy.

Przepis na: Tartę z malinami i borówkami

 Przygotowanie: 60 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 85 min

 Liczba porcji: 12-16

Składniki:

  • 200g mąki pszennej lub krupczatki
  • 120g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 150g cukru drobnego
  • 32 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 150g mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 150g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 200g malin
  • 200g borówek amerykańskich

Jak zrobić tartę z malinami i borówkami?

Wykonanie:

Zaczynamy od kremu budyniowego.

Do garnka wlewamy 500 ml mleka i gotujemy na małym ogniu. W osobnej misce miksujemy pozostałe mleko z cukrami, mąką, sypkim budyniem, żółtkami i jajkiem. Gdy mleko się zagotuje, wtedy wlewamy masę jajeczną cały czas mieszając łyżką lub trzepaczką. Na początku zaczną pojawiać się małe grudki, później coraz większe i po kilku minutach mieszania powinien powstać gładki, gęsty krem. Odstawiamy go do całkowitego przestygnięcia w zimne miejsce. Po tym czasie w osobnej misce ucieramy miękkie masło na jasny puch. Stopniowo dodajemy po jednej łyżce budyniu cały czas miksując.

Kruche ciasto:

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, zimne masło oraz żółtko. Składniki siekamy razem, na koniec dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto (następnie chłodzimy je minimum 30 minut w lodówce). Foremkę do tarty (u mnie o średnicy 26 cm) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy lekko i przekładamy do foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).

Po przestygnięciu ciasta, nakładamy na nie krem oraz dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego!


tarta z malinami

tarta z malinami i borówkami

tarta z owocami

tarta z malinami i budyniem

Przepis na tartę z malinami i borówkami

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Tarta z malinami i budyniem

Jeżeli chodzi o wypieki to tarta z owocami to jeden z moich ulubionych deserów, ponieważ robi się je naprawdę bardzo prosto i szybko. Moja ulubiona to tarta z malinami i budyniem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać inne owoce takie jak borówki, truskawki czy jeżyny. Dobrze przy pieczeniu wykorzystać okrągłą foremkę, ponieważ nasza tarta z malinami prezentować się będzie najładniej. Jeżeli szukasz podobnych przepisów to zobacz również moje pozostałe przepisy na tarty.

Tarta z budyniem i owocami

Tarta z budyniem i owocami jest bardzo uniwersalna. Możemy dodać na jej wierzch każdy owoc jaki będziemy chcieli. Zawsze smakuje pysznie 🙂 Spód tarty to kruche ciasto, które z powyższego przepisu wychodzi perfekcyjnie kruche i naprawdę smaczne. Do tego delikatny, domowy, waniliowy budyń. Po prostu pycha! 🙂

Jak zrobić tartę z owocami

Jak przygotowujemy naszą tartę z owocami, to najważniejszy jest kruchy spód oraz masa budyniowa. Najwięcej czasu zajmie nam domowy budyń, jednak naprawdę warto go przygotować. Jest to mój sprawdzony przepis, który wykorzystuje w wielu przepisach np. przy karpatce, ptysiach czy kremówce. Jeżeli szukasz więcej sprawdzonych przepisów to zobacz moje pozostałe przepisy kulinarne.

Close