Opis przepisu
Tarta z malinami i borówkami to idealny, bardzo wakacyjny wypiek. Składa się z kruchego spodu i pysznego kremu budyniowego, którego używam również do kremówki czy karpatki. Wierzch tarty możesz udekorować świeżymi owocami lata np. malinami, truskawkami, borówkami czy jagodami. Jest po prostu obłędna w smaku!
Tarta z owocami cieszy się u nas dużą popularnością. Równie dobrze możesz ją zalać jeszcze ulubioną galaretką i będzie równie smaczna! Tylko wtedy polecam ją przygotować nie w foremce do tarty lecz np. w tortownicy.
Przepis na: Tarta z malinami i borówkami
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej lub krupczatki
- 120 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki zimnej wody
Krem budyniowy:
- przepis na krem budyniowy >>
Dodatkowo:
- 200 g malin
- 200 g borówek amerykańskich
Zobacz również:
Tarta z malinami i borówkami - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Zaczynamy od kremu budyniowego.
Krem budyniowy przygotowujemy z tego przepisu (klik>>). Jest on sprawdzony, aksamitny i wychodzi za każdym razem.
Kruche ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, zimne masło oraz żółtko. Składniki siekamy razem, na koniec dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto (następnie chłodzimy je minimum 30 minut w lodówce). Foremkę do tarty (u mnie o średnicy 26 cm, jednak czasami korzystam też ze średnicy 28 cm) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy lekko i przekładamy do foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).
Po przestygnięciu ciasta, nakładamy na nie krem oraz dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego!
Komentarze
Polecam 🙂
Dzięki 🙂
Tarta przepyszna, robiłam pierwszy raz ale juz wiem , że będzie to moje ciasto sezonowe. Ciasto kruchutkie, budyń pycha 😘
Super! Cieszę się 🙂
Witam, tartę robiłam pierwszy raz w życiu i wyszła idealnie, budyń z Pani przepisu pyszny, gładki i gesty. Tarta z truskawkami ponieważ jest teraz sezon. Dziękuję za wspaniałe przepisy i pozdrawiam 😀
super 🙂 równiez pozdrawiam
Pyszna tarta ❤️ bez problemu odchodzi od formy i pięknie się prezentuje – a smakuje jeszcze lepiej! ❤️
Wygląda jak z cukierni! Brawo <3
Polecam
Piękna wyszła 😍😍 Dziękuję za przesłanie zdjęcia i życzę smacznego 🙂
Przepis bomba! Robię już któraś z kolei.
Serdecznie polecam!
Pięknie się prezentuje 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że tak smakuje 🙂
Gorąco polecam!
Dzięki! 🙂
Budyń powinien być taki na 500ml mleka czy na 750 ml z Delecty?
To obojętne przecież daje się tylko łyżkę
dokładnie 🙂
Tarta wyszła przepyszna. Ciasto kruchutkie, krem bardzo dobry. Nie miałam malin, zastąpiłam je truskawkami. Jelsi chodzi o przepis komplementy dla Pani Joanny. Polecam bardzo
A co zrobić, żeby krem wyszedł trochę rzadszy? Czy wystarczy dodać po prostu mniej mąki? 🙂
Tarta pyszna
Jednak krem wyszedł mi trochę za rzadki i wylewał się z tarty…
Czy to kwestia tego, ze za krótko gotowałam ten krem na mleku?
Pani Paulino, krem powinien miec konsystencję gęstego budyniu. Jeśli wyszedł lejący to widocznie był za krótko gotowany na małym ogniu i za mało mieszany…. Nie mam innego pojęcia co moglo pójść źle..
Szkoda że w przepisie Pani nie napisała ze mleko połączone z masą jajeczna trzeba gotować aż do zgęstnięcia. Właśnie zrobiłam krem i jest lejący.
W przepisie jest napisane, że wlewamy masę jajeczną do mleka i najpierw mają powstać najpierw małe grudki, a następnie coraz większe. Na samym końcu powinien powstać gęsty budyń. Oczywiście gotujemy na małym ogniu, tak jak przygotowujemy najzwyklejszy sypki budyń z mlekiem (na początku jest masa rzadka, a później w wyniku dłuższego mieszania ona gęstnieje). Padło już kiedyś takie pytanie w komentarzu 🙂
Dzień dobry, czy ciasto można przygotować dzień wcześniej wieczorem i przechować w lodówce lub upiec?
Dzien dobry, oczywiscie ciasto mozna przygotowac dzien wczesniej i albo przechodwac surowe w lodowce albo upiec i zostawic na blacie kuchennym 🙂
Dla jakiej średnicy jest ten przepis? Ostatnio zrobiłam na 24cm i zostało mi dużo kremu 🙁 i krem wyszedł mi “rzadki”… Coś przegapiłam? 🙁
W opisie przygotowania napisałam przecież – “Foremkę do tarty (u mnie o średnicy 26 cm, jednak czasami korzystam też ze średnicy 28 cm)” 😛
O to mi chodziło… Formy do tarty są różnej wielkości
Nie widziałam tego w opisie
Już drugi raz robię. Pycha. Tak pysznego spodu kruchego i kremu dawno nie jadłam. Wspaniałe ciasto!
Krem wyszedł bardzo ciemny przez cukier z wanilia 🙁 czy po wlaniu masy do mleka należy całość ponownie zagotować czy zestawić z ognia?
Po wlaniu masy jajecznej do gotującego się mleka nadal gotujemy na małym ogniu. Ciagle mieszajac będą powstawać małe grudki, pozniej coraz wieksze i jak zacznie powstawac gesty krem, wtedy sciagamy z ognia i mieszamy do momentu uzyskania gładkiego kremu 🙂
Moja masa wyszła kolorystycznie tak jak na zdjęciu ciasta 😛 a tak się akurat złozylo, ze robię tą masę także w tym momencie do ciasta kinder bueno bez pieczenia… 🙂 Szczerze mówiąc nie wiem skąd się mogła wziąć taka ciemna masa… Zawsze mozna dodac po prostu cukier wanilinowy bez czastek z laski wanilii 🙂
Czy można ciasto schować później do lodówki?
Nie rozumiem pytania…
Jak nie mam cukru z prawdziwą wanilia? Czym zastąpić?
Zwykłym cukrem wanilinowym 🙂
mam dużo mrożonych, swoiskich malin – czy mogę je tu wykorzystać?
Pani Marto, tutaj maliny i borówki pełnią funkcję dekoracyjną tej tarty. Jeżeli doda Pani rozmrożone maliny to po pierwsze takie rozmrożone nie będą ładnie na niej wyglądać, a po drugie mogą puścić sporo soku i wejdą w krem budyniowy. Raczej mrożone maliny użyłabym do jakichś muffinek, czy ciast, do których dodaje się w środku rozmrożone maliny i się je piecze. W tym przypadku bym ich nie dodawała 🙂
Baardzo dziękuję za odpowiedź! 🙂 Na pewno coś wymyślę 🙂 teraz jest czas na eksperymentowanie 🙂
Dzięki wielkie za ten pyszny przepis. To moja ulubiona tarta z owocami 😀
Tarta wygląda przeeeepysznie 🙂 Wczoraj ją piekłam, a dzisiaj cała rodzinka się nią zajada
hej. Właśnie dostałam Twoją książkę. Bardzo m i się podoba. Jedyne czego mogłabym się przyczepić to zdjęcia na okładce dań, których nie ma w książce, to trochę mylące. Wypróbowałam już ciasto arbuz. Biszkopt wyszedł super puszysty i całe ciasto pyszne. Pozdrawiam.
Cześć, zdjęcia na okładce są również mojego autorstwa 🙂 Zrobiłam więcej przepisów niż te, które są w książce jednak nie wszystkie się do środka po prostu zmieściły. Cieszę się bardzo, że kupiła Pani książkę, a przepisy wychodzą. Mam nadzieję, że będzie Pani z niej zadowolona i wypróbuje przynajmniej połowę przepisów z książki. Pozdrawiam serdecznie 🙂