CiastaCiasta krucheCiasta z krememCiasta z owocamiSłodkościTarty na słodko

Tarta z malinami i borówkami

Tarta z malinami i borówkami to idealny, bardzo wakacyjny wypiek. Składa się z kruchego spodu i pysznego kremu budyniowego, którego używam również do kremówki czy karpatki. Wierzch tarty możesz udekorować świeżymi owocami lata np. malinami, truskawkami, borówkami czy jagodami. Jest po prostu obłędna w smaku!

Tarta z owocami cieszy się u nas dużą popularnością. Równie dobrze możesz ją zalać jeszcze ulubioną galaretką i będzie równie smaczna! Tylko wtedy polecam ją przygotować nie w foremce do tarty lecz np. w tortownicy.

Przepis na: Tartę z malinami i borówkami

 Przygotowanie: 60 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 85 min

 Liczba porcji: 12-16

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej lub krupczatki
  • 120 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody

Krem budyniowy:

Dodatkowo:

  • 200g malin
  • 200g borówek amerykańskich

Jak zrobić tartę z malinami i borówkami?

Wykonanie:

Zaczynamy od kremu budyniowego.

Krem budyniowy przygotowujemy z tego przepisu (klik>>). Jest on sprawdzony, aksamitny i wychodzi za każdym razem.

Kruche ciasto:

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, zimne masło oraz żółtko. Składniki siekamy razem, na koniec dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto (następnie chłodzimy je minimum 30 minut w lodówce). Foremkę do tarty (u mnie o średnicy 26 cm, jednak czasami korzystam też ze średnicy 28 cm) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy lekko i przekładamy do foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).

Po przestygnięciu ciasta, nakładamy na nie krem oraz dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego!


tarta z malinami

tarta z malinami i borówkami

tarta z owocami

tarta z malinami i budyniem

Przepis na tartę z malinami i borówkami

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 251

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
29 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Karolina
10 miesięcy temu

Zrobiłam przepis z wielką starannością, a jednak krem wyszedł za rzadki. Wstawienie tarty na 12h do lodówki nie wiele pomogło. Budyń był odpowiednio długo gotowany i dostatecznie wymieszany, a jednak nie wyszło. Moim zdaniem w przepisie jest podana zła proporcja mleka (750 ml to zdecydowanie za dużo na taką tartę – 26/28 cm).

Joanna Dziedzic
11 miesięcy temu

Budyń powinien być taki na 500ml mleka czy na 750 ml z Delecty?

Bogusia
1 rok temu

Tarta wyszła przepyszna. Ciasto kruchutkie, krem bardzo dobry. Nie miałam malin, zastąpiłam je truskawkami. Jelsi chodzi o przepis komplementy dla Pani Joanny. Polecam bardzo

Laura Dąbrowska
1 rok temu

A co zrobić, żeby krem wyszedł trochę rzadszy? Czy wystarczy dodać po prostu mniej mąki? 🙂

Paulina
1 rok temu

Tarta pyszna
Jednak krem wyszedł mi trochę za rzadki i wylewał się z tarty…
Czy to kwestia tego, ze za krótko gotowałam ten krem na mleku?

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Paulina

Pani Paulino, krem powinien miec konsystencję gęstego budyniu. Jeśli wyszedł lejący to widocznie był za krótko gotowany na małym ogniu i za mało mieszany…. Nie mam innego pojęcia co moglo pójść źle..

Kasia
1 rok temu

Szkoda że w przepisie Pani nie napisała ze mleko połączone z masą jajeczna trzeba gotować aż do zgęstnięcia. Właśnie zrobiłam krem i jest lejący.

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Kasia

W przepisie jest napisane, że wlewamy masę jajeczną do mleka i najpierw mają powstać najpierw małe grudki, a następnie coraz większe. Na samym końcu powinien powstać gęsty budyń. Oczywiście gotujemy na małym ogniu, tak jak przygotowujemy najzwyklejszy sypki budyń z mlekiem (na początku jest masa rzadka, a później w wyniku dłuższego mieszania ona gęstnieje). Padło już kiedyś takie pytanie w komentarzu 🙂

Ola
2 lat temu

Dzień dobry, czy ciasto można przygotować dzień wcześniej wieczorem i przechować w lodówce lub upiec?

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Ola

Dzien dobry, oczywiscie ciasto mozna przygotowac dzien wczesniej i albo przechodwac surowe w lodowce albo upiec i zostawic na blacie kuchennym 🙂

AgaSz
2 lat temu

Dla jakiej średnicy jest ten przepis? Ostatnio zrobiłam na 24cm i zostało mi dużo kremu 🙁 i krem wyszedł mi “rzadki”… Coś przegapiłam? 🙁

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  AgaSz

W opisie przygotowania napisałam przecież – “Foremkę do tarty (u mnie o średnicy 26 cm, jednak czasami korzystam też ze średnicy 28 cm)” 😛

AgaSz
2 lat temu
Odpowiedź do  Po Prostu Pycha

O to mi chodziło… Formy do tarty są różnej wielkości

AgaSz
2 lat temu
Odpowiedź do  AgaSz

Nie widziałam tego w opisie

Paulina Piądłowska
2 lat temu

Już drugi raz robię. Pycha. Tak pysznego spodu kruchego i kremu dawno nie jadłam. Wspaniałe ciasto!

Ola
2 lat temu

Krem wyszedł bardzo ciemny przez cukier z wanilia 🙁 czy po wlaniu masy do mleka należy całość ponownie zagotować czy zestawić z ognia?

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Ola

Po wlaniu masy jajecznej do gotującego się mleka nadal gotujemy na małym ogniu. Ciagle mieszajac będą powstawać małe grudki, pozniej coraz wieksze i jak zacznie powstawac gesty krem, wtedy sciagamy z ognia i mieszamy do momentu uzyskania gładkiego kremu 🙂

Teresa
2 lat temu

Czy można ciasto schować później do lodówki?

Teresa
2 lat temu

Jak nie mam cukru z prawdziwą wanilia? Czym zastąpić?

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Teresa

Zwykłym cukrem wanilinowym 🙂

Marta Markowska
2 lat temu

mam dużo mrożonych, swoiskich malin – czy mogę je tu wykorzystać?

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Marta Markowska

Pani Marto, tutaj maliny i borówki pełnią funkcję dekoracyjną tej tarty. Jeżeli doda Pani rozmrożone maliny to po pierwsze takie rozmrożone nie będą ładnie na niej wyglądać, a po drugie mogą puścić sporo soku i wejdą w krem budyniowy. Raczej mrożone maliny użyłabym do jakichś muffinek, czy ciast, do których dodaje się w środku rozmrożone maliny i się je piecze. W tym przypadku bym ich nie dodawała 🙂

Marta Markowska
2 lat temu
Odpowiedź do  Po Prostu Pycha

Baardzo dziękuję za odpowiedź! 🙂 Na pewno coś wymyślę 🙂 teraz jest czas na eksperymentowanie 🙂

Alicja
2 lat temu

Dzięki wielkie za ten pyszny przepis. To moja ulubiona tarta z owocami 😀

Marcela
2 lat temu

Tarta wygląda przeeeepysznie 🙂 Wczoraj ją piekłam, a dzisiaj cała rodzinka się nią zajada

Joanna Daniel Patent
2 lat temu

hej. Właśnie dostałam Twoją książkę. Bardzo m i się podoba. Jedyne czego mogłabym się przyczepić to zdjęcia na okładce dań, których nie ma w książce, to trochę mylące. Wypróbowałam już ciasto arbuz. Biszkopt wyszedł super puszysty i całe ciasto pyszne. Pozdrawiam.

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Joanna Daniel Patent

Cześć, zdjęcia na okładce są również mojego autorstwa 🙂 Zrobiłam więcej przepisów niż te, które są w książce jednak nie wszystkie się do środka po prostu zmieściły. Cieszę się bardzo, że kupiła Pani książkę, a przepisy wychodzą. Mam nadzieję, że będzie Pani z niej zadowolona i wypróbuje przynajmniej połowę przepisów z książki. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Tarta z malinami i budyniem

Jeżeli chodzi o wypieki to tarta z owocami to jeden z moich ulubionych deserów, ponieważ robi się je naprawdę bardzo prosto i szybko. Moja ulubiona to tarta z malinami i budyniem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać inne owoce takie jak borówki, truskawki czy jeżyny. Dobrze przy pieczeniu wykorzystać okrągłą foremkę, ponieważ nasza tarta z malinami prezentować się będzie najładniej. Jeżeli szukasz podobnych przepisów to zobacz również moje pozostałe przepisy na tarty.

Tarta z budyniem i owocami

Tarta z budyniem i owocami jest bardzo uniwersalna. Możemy dodać na jej wierzch każdy owoc jaki będziemy chcieli. Zawsze smakuje pysznie 🙂 Spód tarty to kruche ciasto, które z powyższego przepisu wychodzi perfekcyjnie kruche i naprawdę smaczne. Do tego delikatny, domowy, waniliowy budyń. Po prostu pycha! 🙂

Jak zrobić tartę z owocami

Jak przygotowujemy naszą tartę z owocami, to najważniejszy jest kruchy spód oraz masa budyniowa. Najwięcej czasu zajmie nam domowy budyń, jednak naprawdę warto go przygotować. Jest to mój sprawdzony przepis, który wykorzystuje w wielu przepisach np. przy karpatce, ptysiach czy kremówce. Jeżeli szukasz więcej sprawdzonych przepisów to zobacz moje pozostałe przepisy kulinarne.

Back to top button