Tarta z malinami i borówkami

4.8/5 (279 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + 25 min pieczenia

Tarta z malinami i borówkami

Opis przepisu

Tarta z malinami i borówkami to idealny, bardzo wakacyjny wypiek. Składa się z kruchego spodu i pysznego kremu budyniowego, którego używam również do kremówki czy karpatki. Wierzch tarty możesz udekorować świeżymi owocami lata np. malinami, truskawkami, borówkami czy jagodami. Jest po prostu obłędna w smaku!

Tarta z owocami cieszy się u nas dużą popularnością. Równie dobrze możesz ją zalać jeszcze ulubioną galaretką i będzie równie smaczna! Tylko wtedy polecam ją przygotować nie w foremce do tarty lecz np. w tortownicy.

Przepis na: Tarta z malinami i borówkami

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej lub krupczatki
  • 120 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody

Krem budyniowy:

Dodatkowo:

  • 200 g malin
  • 200 g borówek amerykańskich
Wyślij emailem

Tarta z malinami i borówkami - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Zaczynamy od kremu budyniowego.

Krem budyniowy przygotowujemy z tego przepisu (klik>>). Jest on sprawdzony, aksamitny i wychodzi za każdym razem.

Kruche ciasto:

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, zimne masło oraz żółtko. Składniki siekamy razem, na koniec dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto (następnie chłodzimy je minimum 30 minut w lodówce). Foremkę do tarty (u mnie o średnicy 26 cm, jednak czasami korzystam też ze średnicy 28 cm) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy lekko i przekładamy do foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).

Po przestygnięciu ciasta, nakładamy na nie krem oraz dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego!


tarta z malinami

tarta z malinami i borówkami

tarta z owocami

tarta z malinami i budyniem

Przepis na tartę z malinami i borówkami

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 279

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
36 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia
Klaudia
1 miesiąc temu

Pyszna tarta ❤️ bez problemu odchodzi od formy i pięknie się prezentuje – a smakuje jeszcze lepiej! ❤️

inbound8480613142211336741
Julia
Julia
8 miesięcy temu

Polecam

1000006564.jpg
Ania
Ania
10 miesięcy temu

Przepis bomba! Robię już któraś z kolei.
Serdecznie polecam!

inbound7738730175291203182.jpg
Agnieszka
Agnieszka
11 miesięcy temu

Gorąco polecam!

Joanna Dziedzic
Joanna Dziedzic
2 lat temu

Budyń powinien być taki na 500ml mleka czy na 750 ml z Delecty?

Bogusia
Bogusia
3 lat temu

Tarta wyszła przepyszna. Ciasto kruchutkie, krem bardzo dobry. Nie miałam malin, zastąpiłam je truskawkami. Jelsi chodzi o przepis komplementy dla Pani Joanny. Polecam bardzo

Laura Dąbrowska
Laura Dąbrowska
3 lat temu

A co zrobić, żeby krem wyszedł trochę rzadszy? Czy wystarczy dodać po prostu mniej mąki? 🙂

Paulina
Paulina
3 lat temu

Tarta pyszna
Jednak krem wyszedł mi trochę za rzadki i wylewał się z tarty…
Czy to kwestia tego, ze za krótko gotowałam ten krem na mleku?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Paulina

Pani Paulino, krem powinien miec konsystencję gęstego budyniu. Jeśli wyszedł lejący to widocznie był za krótko gotowany na małym ogniu i za mało mieszany…. Nie mam innego pojęcia co moglo pójść źle..

Kasia
Kasia
3 lat temu

Szkoda że w przepisie Pani nie napisała ze mleko połączone z masą jajeczna trzeba gotować aż do zgęstnięcia. Właśnie zrobiłam krem i jest lejący.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Kasia

W przepisie jest napisane, że wlewamy masę jajeczną do mleka i najpierw mają powstać najpierw małe grudki, a następnie coraz większe. Na samym końcu powinien powstać gęsty budyń. Oczywiście gotujemy na małym ogniu, tak jak przygotowujemy najzwyklejszy sypki budyń z mlekiem (na początku jest masa rzadka, a później w wyniku dłuższego mieszania ona gęstnieje). Padło już kiedyś takie pytanie w komentarzu 🙂

Ola
Ola
3 lat temu

Dzień dobry, czy ciasto można przygotować dzień wcześniej wieczorem i przechować w lodówce lub upiec?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Ola

Dzien dobry, oczywiscie ciasto mozna przygotowac dzien wczesniej i albo przechodwac surowe w lodowce albo upiec i zostawic na blacie kuchennym 🙂

AgaSz
AgaSz
4 lat temu

Dla jakiej średnicy jest ten przepis? Ostatnio zrobiłam na 24cm i zostało mi dużo kremu 🙁 i krem wyszedł mi “rzadki”… Coś przegapiłam? 🙁

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  AgaSz

W opisie przygotowania napisałam przecież – “Foremkę do tarty (u mnie o średnicy 26 cm, jednak czasami korzystam też ze średnicy 28 cm)” 😛

AgaSz
AgaSz
4 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

O to mi chodziło… Formy do tarty są różnej wielkości

AgaSz
AgaSz
4 lat temu
W odpowiedzi do  AgaSz

Nie widziałam tego w opisie

Paulina Piądłowska
Paulina Piądłowska
4 lat temu

Już drugi raz robię. Pycha. Tak pysznego spodu kruchego i kremu dawno nie jadłam. Wspaniałe ciasto!

Ola
Ola
4 lat temu

Krem wyszedł bardzo ciemny przez cukier z wanilia 🙁 czy po wlaniu masy do mleka należy całość ponownie zagotować czy zestawić z ognia?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Ola

Po wlaniu masy jajecznej do gotującego się mleka nadal gotujemy na małym ogniu. Ciagle mieszajac będą powstawać małe grudki, pozniej coraz wieksze i jak zacznie powstawac gesty krem, wtedy sciagamy z ognia i mieszamy do momentu uzyskania gładkiego kremu 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

Moja masa wyszła kolorystycznie tak jak na zdjęciu ciasta 😛 a tak się akurat złozylo, ze robię tą masę także w tym momencie do ciasta kinder bueno bez pieczenia… 🙂 Szczerze mówiąc nie wiem skąd się mogła wziąć taka ciemna masa… Zawsze mozna dodac po prostu cukier wanilinowy bez czastek z laski wanilii 🙂

Teresa
Teresa
4 lat temu

Czy można ciasto schować później do lodówki?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu

Nie rozumiem pytania…

Teresa
Teresa
4 lat temu

Jak nie mam cukru z prawdziwą wanilia? Czym zastąpić?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Teresa

Zwykłym cukrem wanilinowym 🙂

Marta Markowska
Marta Markowska
4 lat temu

mam dużo mrożonych, swoiskich malin – czy mogę je tu wykorzystać?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Marta Markowska

Pani Marto, tutaj maliny i borówki pełnią funkcję dekoracyjną tej tarty. Jeżeli doda Pani rozmrożone maliny to po pierwsze takie rozmrożone nie będą ładnie na niej wyglądać, a po drugie mogą puścić sporo soku i wejdą w krem budyniowy. Raczej mrożone maliny użyłabym do jakichś muffinek, czy ciast, do których dodaje się w środku rozmrożone maliny i się je piecze. W tym przypadku bym ich nie dodawała 🙂

Marta Markowska
Marta Markowska
4 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

Baardzo dziękuję za odpowiedź! 🙂 Na pewno coś wymyślę 🙂 teraz jest czas na eksperymentowanie 🙂

Alicja
Alicja
4 lat temu

Dzięki wielkie za ten pyszny przepis. To moja ulubiona tarta z owocami 😀

Marcela
Marcela
4 lat temu

Tarta wygląda przeeeepysznie 🙂 Wczoraj ją piekłam, a dzisiaj cała rodzinka się nią zajada

Joanna Daniel Patent
Joanna Daniel Patent
4 lat temu

hej. Właśnie dostałam Twoją książkę. Bardzo m i się podoba. Jedyne czego mogłabym się przyczepić to zdjęcia na okładce dań, których nie ma w książce, to trochę mylące. Wypróbowałam już ciasto arbuz. Biszkopt wyszedł super puszysty i całe ciasto pyszne. Pozdrawiam.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Joanna Daniel Patent

Cześć, zdjęcia na okładce są również mojego autorstwa 🙂 Zrobiłam więcej przepisów niż te, które są w książce jednak nie wszystkie się do środka po prostu zmieściły. Cieszę się bardzo, że kupiła Pani książkę, a przepisy wychodzą. Mam nadzieję, że będzie Pani z niej zadowolona i wypróbuje przynajmniej połowę przepisów z książki. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Tarta z malinami i budyniem

Jeżeli chodzi o wypieki to tarta z owocami to jeden z moich ulubionych deserów, ponieważ robi się je naprawdę bardzo prosto i szybko. Moja ulubiona to tarta z malinami i budyniem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać inne owoce takie jak borówki, truskawki czy jeżyny. Dobrze przy pieczeniu wykorzystać okrągłą foremkę, ponieważ nasza tarta z malinami prezentować się będzie najładniej. Jeżeli szukasz podobnych przepisów to zobacz również moje pozostałe przepisy na tarty.

Tarta z budyniem i owocami

Tarta z budyniem i owocami jest bardzo uniwersalna. Możemy dodać na jej wierzch każdy owoc jaki będziemy chcieli. Zawsze smakuje pysznie 🙂 Spód tarty to kruche ciasto, które z powyższego przepisu wychodzi perfekcyjnie kruche i naprawdę smaczne. Do tego delikatny, domowy, waniliowy budyń. Po prostu pycha! 🙂

Jak zrobić tartę z owocami

Jak przygotowujemy naszą tartę z owocami, to najważniejszy jest kruchy spód oraz masa budyniowa. Najwięcej czasu zajmie nam domowy budyń, jednak naprawdę warto go przygotować. Jest to mój sprawdzony przepis, który wykorzystuje w wielu przepisach np. przy karpatce, ptysiach czy kremówce. Jeżeli szukasz więcej sprawdzonych przepisów to zobacz moje pozostałe przepisy kulinarne.

RozwińZwiń