Tarta czekoladowa z orzechami

4.8/5 (28 ocen)

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie 5 h

Tarta czekoladowa

Opis przepisu

Tarta czekoladowa z orzechami to wyborna tarta na słodko. Składa się z kakaowego ciasta, kremu czekoladowego i polewy z gorzkiej czekolady.

Wierzch udekorowałam orzechami laskowymi, ale równie dobrze możesz zastąpić włoskimi czy pekan. Jeśli wolisz przełamać słodycz i nadać owocowej nutki to polecam udekorować wierzch świeżymi owocami np. malinami, borówkami czy truskawkami.

Przepis na: Tarta czekoladowa z orzechami

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki do tarty o średnicy 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Krem czekoladowy:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 120 g czekolady gorzkiej
  • 150 g mascarpone
  • 40 g orzechów laskowych lub włoskich

Ciasto kakaowe:

  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 140 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

Polewa czekoladowa:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 40 g orzechów laskowych, włoskich lub pekan
Wyślij emailem

Tarta czekoladowa z orzechami - przepis krok po kroku


Krok 1

Krem czekoladowy

Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę (300 ml) – ja używam np. śmietanki UHT (tej czerwonej). Podgrzewamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z palnika. Po chwili wrzucamy lekko posiekaną czekoladę mleczną (100g) oraz gorzką (120 g). 


Krok 2

Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki do powstania jednolitej konsystencji. Gdy zawartość garnka się nieco przestudzi, wtedy wierzch zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.  


Krok 3

Po kilku godzinach w lodówce wyciągamy garnek i dodajemy mascarpone (150g, schłodzone, prosto z lodówki) i całość miksujemy przez kilkanaście sekund za pomocą miksera do powstania gęstego, kremowego kremu. Krem czekoladowy jest już gotowy.

Ja jednak dodałam także zmielone w blenderze orzechy laskowe lub włoskie (40 g) i wymieszałam całość za pomocą łyżki.


Krok 4

Krem powinien wyjść sztywny i stabilny. 


Krok 5

Kakaowe ciasto

Do miski dodajemy wszystkie składniki: mąkę (240 g), kakao (3 łyżeczki), cukier puder (2 łyżki), posiekane w kostkę zimne masło (140 g), żółtko, oraz zimną wodę (1 łyżka). Zagniatamy ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na 10 minut.


Krok 6

Ja użyłam specjalnej blaszki do tarty o średnicy 28 cm. Dno i boki wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do zamrażalnika na 10 minut lub do lodówki na 30-40 minut. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka) i pieczemy przez 23-25. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.  


Krok 7

Na kruche ciasto nakładamy krem czekoladowy.

Polewa czekoladowa

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (80 ml). Zdejmujemy z palnika i po chwili wsypujemy posiekaną czekoladę (100 g). Całość mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy. Gdy przestygnie, wtedy polewamy wierzch tarty.


Krok 8

Tarta czekoladowa

Dekorujemy posiekanymi orzechami np. laskowymi, pekan czy włoskimi. Jeśli wolisz przełamać słodycz tarty to fajnie też się sprawdzą świeże owoce np. maliny czy borówki.

Tarta czekoladowa gotowa! Polecam jednak włożyć ją do lodówki na minimum 30 minut, aby polewa zastygła – wtedy ciasto będzie się ładnie kroić.

Lubisz tarty na słodko? W takim razie zachęcam także do wypróbowania tarty z kremem budyniowym i malinami. 


Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa z orzechami

Tarta czekoladowa z orzechami

Tarta czekoladowa z orzechami

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 28

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Madzia
Madzia
1 miesiąc temu

Na pewno wypróbuję przepis. Piszę, bo wkradł się mały błąd. W liście składników jest 100 g czekolady mlecznej i 120g gorzkiej, a w wykonaniu 140g mlecznej i 80g gorzkiej. Podejrzewam, że tak naprawdę chybe nie ma wiekszego znaczenia której czekolady będzie więcej, ale skoro już wypatrzyłam tą różnicę, to daję znać 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Magda
Magda
1 miesiąc temu

Wygląda obłędnie 🙂