Opis przepisu
Tarta czekoladowa z orzechami to wyborna tarta na słodko. Składa się z kakaowego ciasta, kremu czekoladowego i polewy z gorzkiej czekolady.
Wierzch udekorowałam orzechami laskowymi, ale równie dobrze możesz zastąpić włoskimi czy pekan. Jeśli wolisz przełamać słodycz i nadać owocowej nutki to polecam udekorować wierzch świeżymi owocami np. malinami, borówkami czy truskawkami.
Przepis na: Tarta czekoladowa z orzechami
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki do tarty o średnicy 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Krem czekoladowy:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g czekolady mlecznej
- 120 g czekolady gorzkiej
- 150 g mascarpone
- 40 g orzechów laskowych lub włoskich
Ciasto kakaowe:
- 240 g mąki pszennej tortowej
- 3 łyżeczki kakao
- 2 płaskie łyżki cukru
- 140 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Polewa czekoladowa:
- 80 ml śmietanki kremówki 30 %
- 100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- 40 g orzechów laskowych, włoskich lub pekan
Zobacz również:
Tarta czekoladowa z orzechami - przepis krok po kroku
Krok 1
Krem czekoladowy
Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę (300 ml) – ja używam np. śmietanki UHT (tej czerwonej). Podgrzewamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z palnika. Po chwili wrzucamy lekko posiekaną czekoladę mleczną (100g) oraz gorzką (120 g).
Krok 2
Krok 3
Ja jednak dodałam także zmielone w blenderze orzechy laskowe lub włoskie (40 g) i wymieszałam całość za pomocą łyżki.
Krok 4
Krok 5
Kakaowe ciasto
Do miski dodajemy wszystkie składniki: mąkę (240 g), kakao (3 łyżeczki), cukier puder (2 łyżki), posiekane w kostkę zimne masło (140 g), żółtko, oraz zimną wodę (1 łyżka). Zagniatamy ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na 10 minut.
Krok 6
Krok 7
Na kruche ciasto nakładamy krem czekoladowy.
Polewa czekoladowa
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (80 ml). Zdejmujemy z palnika i po chwili wsypujemy posiekaną czekoladę (100 g). Całość mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy. Gdy przestygnie, wtedy polewamy wierzch tarty.
Krok 8
Tarta czekoladowa gotowa! Polecam jednak włożyć ją do lodówki na minimum 30 minut, aby polewa zastygła – wtedy ciasto będzie się ładnie kroić.
Lubisz tarty na słodko? W takim razie zachęcam także do wypróbowania tarty z kremem budyniowym i malinami.
Komentarze
Na pewno wypróbuję przepis. Piszę, bo wkradł się mały błąd. W liście składników jest 100 g czekolady mlecznej i 120g gorzkiej, a w wykonaniu 140g mlecznej i 80g gorzkiej. Podejrzewam, że tak naprawdę chybe nie ma wiekszego znaczenia której czekolady będzie więcej, ale skoro już wypatrzyłam tą różnicę, to daję znać 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Faktycznie, chodziło o łączną gramaturę czekolad 220g. Już poprawiłam, ale w obu wypadkach nie byloby za bardzo czuć róznicy 🙂
Wygląda obłędnie 🙂
dzięki 🙂