Opis przepisu
Tarta ze śliwkami i bezą to niezwykle smaczny, sezonowy wypiek. Zrobisz ją raz, dwa! To ciasto sprawdzi się świetnie jako zwykły weekendowy wypiek dla domowników, ale z pewnością zachwycisz nim swoich gości.
Kruchutkie ciasto, warstwa soczystych śliwek węgierek i słodka, chrupiąca beza to połączenie doskonałe. Najgorsze jest oczekiwanie aż upieczone ciacho chociaż lekko przestygnie i będzie można je pokroić oraz skosztować.
Przepis na: Tarta ze śliwkami i bezą
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki do tarty o średnicy 30 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej lub krupczatki
- 180 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie łyżka zimnej wody lub gęstej śmietany 18%
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 160 g cukru białego
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki płatków migdałowych
Dodatkowo:
- około 400-500 g śliwek np. węgierek
Zobacz również:
Jak zrobić tartę ze śliwkami i bezą?
Krok 1
Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę (350 g, może to być mąka pszenna tortowa lub np. w proporcji 1:1 z krupczatką). Dodajemy także 180 g zimnego masła (najlepiej je pokroić w kosteczkę), 3 żółtka, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 nieco czubate łyżki cukru pudru.
Krok 2
Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i wstępnie rozwałkowujemy mniej więcej na rozmiar naszej foremki. Przenosimy ciasto na foremkę i ręcznie wylepiamy ciastem dno i boki blaszki, tak aby zajęło całą jej powierzchnie. Ja użyłam specjalnej foremki do tarty o średnicy 30 cm z wyjmowanym dnem. Jeżeli masz starszą foremkę lub nie masz wyjmowanego dna, to polecam posmarować boki i dno masłem, aby łatwiej było ją później wyjąć.
Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy wraz z całą foremką na 30 minut do lodówki lub 10 minut do zamrażalnika.
Pieczemy przez 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka) aż będzie równomiernie rumiane.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Beza:
Cztery białka miksujemy ze szczyptą soli przez około 30 sekund. Po tym czasie zaczynamy dodawać po łyżce cukru cały czas miksując, aż cały cukier (160 g) się rozbije. To powinno zająć około 10 minut.
Gdy ubite białka będą bardzo sztywne, wtedy dodajemy skrobię (1 płaska łyżka) i tylko przez chwilkę miksujemy na małych obrotach miksera.
Białka nakładamy na śliwki, łyżka za łyżką. Równomiernie rozsmarowujemy po całej powierzchni ciasta.
Krok 6
Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), a następnie zmniejszamy temp. do 130 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Tarta ze śliwkami i bezą gotowa! Kroimy dopiero gdy całkowicie wystygnie.
Szukasz innych pomysłów na ciasta ze śliwkami? W takim razie polecam mój sprawdzony, najprostszy placek ze śliwkami czy ciasto ucierane ze śliwkami.
Komentarze
Jak zwykle super przepis 🙂 ciasto rozpływa się w ustach!
Ekstra wyszła 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakowała ❤️
Ciasto super! Kruche pyszne, beza tez, ale te sliwki do końca mi nie pasują. Czy można byłoby je zastąpić ? Pozdrawiam 😋
Można 🙂 Np. twardszymi brzoskwiniami, truskawkami czy jabłkami 🙂 Również pozdrawiam!