Tarta ze śliwkami i bezą

4.8/5 (34 ocen)
Ta delikatna krucha tarta ze śliwkami i bezą jest idealnym wyborem jako letni deser, ale równie dobrze świetnie się sprawdzi w chłodniejsze jesienne dni. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i naprawdę ciężko jest się oprzeć przed kolejnym kawałeczkiem!

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + 60 min pieczenia

Tarta ze śliwkami i bezą

Opis przepisu

Tarta ze śliwkami i bezą to niezwykle smaczny, sezonowy wypiek. Zrobisz ją raz, dwa! To ciasto sprawdzi się świetnie jako zwykły weekendowy wypiek dla domowników, ale z pewnością zachwycisz nim swoich gości.

Kruchutkie ciasto, warstwa soczystych śliwek węgierek i słodka, chrupiąca beza to połączenie doskonałe. Najgorsze jest oczekiwanie aż upieczone ciacho chociaż lekko przestygnie i będzie można je pokroić oraz skosztować.

Przepis na: Tarta ze śliwkami i bezą

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki do tarty o średnicy 30 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej lub krupczatki
  • 180 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie łyżka zimnej wody lub gęstej śmietany 18%

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 160 g cukru białego
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki płatków migdałowych

Dodatkowo:

  • około 400-500 g śliwek np. węgierek
Wyślij emailem

Jak zrobić tartę ze śliwkami i bezą?


Krok 1

składniki na ciasto kruche

Ciasto:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę (350 g, może to być mąka pszenna tortowa lub np. w proporcji 1:1 z krupczatką). Dodajemy także 180 g zimnego masła (najlepiej je pokroić w kosteczkę), 3 żółtka, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 nieco czubate łyżki cukru pudru.


Krok 2

kruche ciasto na tartę przed upieczeniem

Szybko zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto będzie za suche i będzie się źle zagniatało, to opcjonalnie możemy dodać łyżkę zimnej wody lub gęstej śmietany 18%. Formujemy z ciasta kulę, a następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 10-15 minut.

Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i wstępnie rozwałkowujemy mniej więcej na rozmiar naszej foremki. Przenosimy ciasto na foremkę i ręcznie wylepiamy ciastem dno i boki blaszki, tak aby zajęło całą jej powierzchnie. Ja użyłam specjalnej foremki do tarty o średnicy 30 cm z wyjmowanym dnem. Jeżeli masz starszą foremkę lub nie masz wyjmowanego dna, to polecam posmarować boki i dno masłem, aby łatwiej było ją później wyjąć.

Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy wraz z całą foremką na 30 minut do lodówki lub 10 minut do zamrażalnika.

Pieczemy przez 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka) aż będzie równomiernie rumiane.


Krok 3

kruche ciasto na tartę po upieczeniu

Wyjmujemy tartę z piekarnika i będziemy na ciasto układać śliwki.


Krok 4

pokrojone śliwki węgierki na cieście kruchym

Najlepiej się sprawdzą śliwki węgierki (oczywiście pozbywamy się pestek). Kroimy je na połówki lub najlepiej w ćwiartki.  


Krok 5

beza na tarcie ze śliwkami przed upieczeniem

Beza:

Cztery białka miksujemy ze szczyptą soli przez około 30 sekund. Po tym czasie zaczynamy dodawać po łyżce cukru cały czas miksując, aż cały cukier (160 g) się rozbije. To powinno zająć około 10 minut.

Gdy ubite białka będą bardzo sztywne, wtedy dodajemy skrobię (1 płaska łyżka) i tylko przez chwilkę miksujemy na małych obrotach miksera.

Białka nakładamy na śliwki, łyżka za łyżką. Równomiernie rozsmarowujemy po całej powierzchni ciasta.


Krok 6

beza z płatkami migdałowymi na tarcie ze śliwkami przed upieczeniem

Posypujemy płatkami migdałowymi (2 łyżki).

Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), a następnie zmniejszamy temp. do 130 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Tarta ze śliwkami i bezą gotowa! Kroimy dopiero gdy całkowicie wystygnie.

Szukasz innych pomysłów na ciasta ze śliwkami? W takim razie polecam mój sprawdzony, najprostszy placek ze śliwkami czy ciasto ucierane ze śliwkami.


tarta śliwkowa z bezą

Tarta ze śliwkami i bezą przepis

Tarta ze śliwkami i bezą

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 34

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Bogusia
Bogusia
4 dni temu

Jak zwykle super przepis 🙂 ciasto rozpływa się w ustach!

1725825351777
Aleksandra
Aleksandra
11 dni temu

Ciasto super! Kruche pyszne, beza tez, ale te sliwki do końca mi nie pasują. Czy można byłoby je zastąpić ? Pozdrawiam 😋