Racuchy drożdżowe z owocami są niezwykle smaczne i sycące. Idealne na deser czy obiad na słodko. Są uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych.
Przepis na racuchy
Możesz do nich dodać ulubione owoce jak truskawki, maliny, borówki, gruszki, jabłka czy nawet banana. Jeśli chcesz może być to jeden owoc, czy tak jak u mnie kilka rodzajów.
Śmiało można je zabrać ze sobą na drugie śniadanie do szkoły, pracy, piknik itp. Smakują najlepiej jak są jeszcze cieplutkie, zaraz po usmażeniu. Jednak równie dobrze na drugi dzień, tylko wtedy trzeba je przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku (można je przez kilka sekund podgrzać w mikrofalówce).
Przepis na: Racuchy drożdżowe z owocami
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru lub białego
- 2 żółtka
- 250 ml letniego mleka
- 30 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 1 mały banan
- 1 garść borówek
- 4 większe truskawki
- 1/2 gruszki
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Jak zrobić racuchy drożdżowe z owocami?
Krok 1
Racuchy drożdżowe z owocami można przygotować na bazie świeżych lub suszonych drożdży.
Rozczyn drożdżowy:
Do kubka kruszymy 20 g świeżych drożdży (lub 10 g instant), a następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Krok 2
Ciasto drożdżowe:
Ciasto drożdżowe można wyrabiać ręcznie (np. za pomocą łyżki, bo ciasto będzie dość klejące) lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką typu hak do ciast drożdżowych.
Dodajemy do miski żółtka (2 szt. z dużych jajek), cukier puder lub biały (70 g), letnie mleko (około 250 ml), mąkę pszenną (450 g), a także miękkie masło (30 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut.
Krok 3
Opcjonalnie możesz dodać łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Krok 4
Ciasto powinno podwoić swoją objętość, nabrać puszystości.
Krok 5
Przygotowujemy sobie świeże owoce. Ja użyłam małego banana, garść borówek amerykańskich, pokrojone na mniejsze kawałki 4 większe truskawki, a także pokrojoną w małą kostkę połowę gruszki. Jeśli chcesz to możesz użyć np. samych truskawek, samych borówek itp.
Krok 6
Do ciasta drożdżowego dodajemy owoce. Zwilżamy łyżkę w wodzie i całość nieco mieszamy.
Większą patelnię z nieprzywierającą powierzchnią rozgrzewamy z dodatkiem oleju – ja nalewałam około 4-5 łyżek tłuszczu (ma być po prostu cieniutka tafla oleju). Ustawiamy średnią moc palnika.
Gdy olej będzie nagrzany to zabieramy się za smażenie racuchów. Łyżkę można moczyć w miseczce z wodą i nabierać ciasto (tylko wtedy należy uważać z możliwym pryskaniem oleju).
Usmażone racuchy układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Z przepisu wychodzi około 14-16 racuchów.
Krok 7
Racuchy drożdżowe można oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło, ale jeśli chcesz je jeść np. na drugi dzień to przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Zapraszam także do wypróbowania racuchów drożdżowych z jabłkami, racuchy na kefirze oraz racuchy na maślance.
Komentarze