Domowy pasztet drobiowy

4.7/5 (225 ocen)

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

121 min + 90 min pieczenia

Domowy pasztet drobiowy

Opis przepisu

Ciekawa jestem ile moich czytelniczek robiło kiedykolwiek swój domowy pasztet drobiowy? Powiem Ci, że jak raz go upieczesz to nie tkniesz tego ze sklepu, który jest zrobiony ze składników, których lepiej nie wymieniać aby nie stracić apetytu…

Poniżej prezentuję Wam za to sprawdzony przepis na pasztet drobiowy, zawierający tylko właściwe składniki. Wiem, że jest pracochłonny i trzeba chwile czasu poświęcić na jego przygotowanie, ale mówię Wam, że WARTO! 🙂 Kroi się fenomenalnie, jak szynka. Pachnie i smakuje tak samo czy w pierwszy dzień, czy to w drugim tygodniu. Takie są właśnie zalety domowych wędlin, pasztetów itp.

Zachęcam Cię do wypróbowania mojego przepisu na domowy pasztet drobiowy. Dodatkowo jeżeli lubisz słodką nutę, to polecam Ci dodać suszone śliwki na środek keksówki przed włożeniem do piekarnika!

Przepis na: Domowy pasztet drobiowy

Składniki:

  • 4 l wody
  • 4 liście laurowe
  • 8 kuleczek ziela angielskiego
  • 2 większe marchewki
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 300 g surowego boczku lub wątróbki
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 2 łyżki smalcu lub masła
Wyślij emailem

Domowy pasztet drobiowy - przepis krok po kroku


Jak zrobić pasztet drobiowy?

Krok 1

Zacznij od ugotowania mięsa. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj 4 liście laurowe, 8 kuleczek ziela angielskiego 2 większe marchewki, 1 łyżkę posiekanego lubczyku, 1 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego, 4 udka z kurczaka, 1 kg piersi z kurczaka oraz 300 g surowego boczku lub wątróbki. Gotujemy przez około 60 minut aż mięso będzie miękkie (można to sprawdzić za pomocą widelca- jeżeli będzie łatwo wchodził tzn, że już jest ugotowane). Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia na kilka godzin (szybciej będzie jak wyjmiesz z zalewy mięso oraz marchewki i przełożysz do większej miski).

Z ugotowanego mięsa starannie usuwamy wszystkie kości, chrząstki itp. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia minimum 2 razy wraz z marchewką. (Dzięki takiej ilości zmielenia po pierwsze pasztet będzie miał lepszą konsystencję, po drugie mamy gwarantowane, że później podczas jedzenia pasztetu nie znajdziemy żadnych małych grudek itp).


Krok 2

Składniki na domowy pasztet

Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, 2 szczypty pieprzu, gałkę muszkatołową, 1/2 łyżeczki soli oraz zaczynamy mieszać całość łyżką, a także miękkie masło lub smalec i wyrabiamy pasztet łyżką lub łatwiej dłońmi.


Krok 3

Przepis na pasztet drobiowy

3 szklanki zimnej zalewy z gotującego się mięsa dodajemy do naszej miski z wyrabianym mięsem. Dodajemy także curry, paprykę słodką i ostrą. Można delikatnie popróbować czy mięso jest dobrze przyprawione. 


Krok 4

Domowy pasztet przed upeiczeniem

Gotową masę przekładamy do jednej dłuższej lub dwóch mniejszych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Konsystencja pasztetu przed upieczeniem przypomina troszkę sernika- można ją nawet przelać do foremki. Wierzch można jeszcze podlać kilkoma łyżeczkami wody z zalewy, w której gotowało się mięso oraz posypać papryką słodką i opcjonalnie mielonym kminkiem. Piec ok 90 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu należy odstawić pasztet do ostygnięcia w piekarniku, później radziłabym wsadzić go do lodówki na całą noc. Gdy się go pokroi od razu to będzie bardzo sypki, natomiast gdy przeleży kilka godzin w lodówce to na drugi dzień będzie zwarty i bez problemu pokroicie go na plasterki. Smacznego!

Domowe pasztety

Moim zdaniem największą zaletą domowych pasztetów jest to, że wiesz co jesz i z czego przede wszystkim zostały zrobione. Samo mięso, warzywa, swojskie jajka i przyprawy… Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na klasyczny pasztet lub pasztet z żurawiną. Jeśli uda Ci się zdobyć wiejskiego królika lub kupić w sklepie to polecam wykonać pasztet z królika.


Drobiowy pasztet domowy pieczony

Pasztet z drobiu

Pasztet z drobiu

Przepis na pasztet drobiowy

Przepis na pasztet drobiowy

Domowy pasztet drobiowy

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 225

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
jolanta
jolanta
1 rok temu

Czy można dodać boczek parzony lub gotowany? jakie duże mają być udka? czy 1kilo wystarczy?

Justyna
Justyna
1 rok temu

Jak mamy mniej piersi to można ten brak zastąpić np . Surowym boczkiem?

Karolina
Karolina
1 rok temu

witam mam pytanie z przepisu ile może około wyjść foremek po 250 ml . chce pasztetem podzielić sie z rodziną ale nie wiem ile foremek zamówić i ile będę miała do podziału 🙂

Karolina
Karolina
1 rok temu

Witam mam pytanie takie małe foremki 250 ml, ile mniej wiecej może wyjść foremek z tego przepisu ?? chce sie podzielić z rodzina i nie wiem ile foremek zamówić i ile będę miała do rozdania 🙂

zawodowokobieta.pl
zawodowokobieta.pl
3 lat temu

Robię bardzo podobny. Uwielbiają go moje dzieci. Dodaje więcej warzyw. I wkładam do słoiczków w ten sposób wystarcza na dłużej zachowując świeżość.

Naćpana Książkami
Naćpana Książkami
4 lat temu

Jestem tak zwaną “paszteciarą” hahahaha. Uwielbiam pasztet i nigdy sama nie robiłam takiego, ale może w wolnym czasie w końcu spróbuję.

Przepis na pasztet drobiowy

Przepis na pasztet drobiowy wymaga od nas troszkę cierpliwości 🙂 Jednak zanim opadnie Ci po tym zdaniu zapał, to zmotywuje Cię tym, że jak go zrobisz, to będzie to najprawdopodobniej najpyszniejszy pieczony pasztet drobiowy jaki ostatnio jadłaś 🙂 Możesz też od razu przygotować np. dwie keksówki, aby mieć go na dłużej. W lodówce domowy pasztet z drobiu, może leżeć nawet 10 – 14 dni, więc będziemy mieć dużo czasu na zachwycanie się jego smakiem!

Pasztet z drobiu

Do przepisu na pasztet drobiowy z warzywami, dodaję również wątróbkę lub boczku, chociaż moim zdaniem z boczkiem smakuje lepiej. Najważniejsze jednak jest to, aby użyć dobrej jakości mięsa, np. ze sprawdzonego sklepu mięsnego. Pamiętajmy jednak, że zaraz po upieczeniu nasz pasztet z drobiu może się troszkę rozsypywać, a najlepszy będzie dopiero na następny dzień. Dobrze zatem go ostudzić i odstawić na noc do lodówki.

Drobiowy pasztet domowy pieczony

Upieczony domowy drobiowy pasztet to jeden z moich ulubionych dodatków na kanapkę. Naprawdę ciężko go przyrównać do jakiegoś sklepowego, a odkąd mam nowy piekarnik to przygotowuję go znacznie częściej. Do tej pory przygotowywałam pieczony pasztet drobiowy lub pasztet z królika tylko w święta, więc cała rodzina bardzo się cieszy, że go przygotowuje przynajmniej raz w miesiącu 🙂

RozwińZwiń