
Ciekawa jestem ile moich czytelniczek robiło kiedykolwiek swój domowy pasztet drobiowy? Powiem Ci, że jak raz go upieczesz to nie tkniesz tego ze sklepu, który jest zrobiony ze składników, których lepiej nie wymieniać aby nie stracić apetytu…
Poniżej prezentuję Wam za to sprawdzony przepis na pasztet drobiowy, zawierający tylko właściwe składniki. Wiem, że jest pracochłonny i trzeba chwile czasu poświęcić na jego przygotowanie, ale mówię Wam, że WARTO! 🙂 Kroi się fenomenalnie, jak szynka. Pachnie i smakuje tak samo czy w pierwszy dzień, czy to w drugim tygodniu. Takie są właśnie zalety domowych wędlin, pasztetów itp.
Zachęcam Cię do wypróbowania mojego przepisu na domowy pasztet drobiowy. Dodatkowo jeżeli lubisz słodką nutę, to polecam Ci dodać suszone śliwki na środek keksówki przed włożeniem do piekarnika!
Przepis na: Domowy pasztet drobiowy
Przygotowanie: 120 min
Pieczenie: 90 min
Łącznie: 210 min
Składniki :
- 4 l wody
- 4 liście laurowe
- 8 kuleczek ziela angielskiego
- 2 większe marchewki
- 1 łyżka posiekanego lubczyku
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 4 udka z kurczaka
- 1 kg piersi z kurczaka
- 300 g surowego boczku lub wątróbki
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka curry
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 2 łyżki smalcu lub masła
Jak zrobić pasztet drobiowy?
Zacznij od ugotowania mięsa. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj 4 liście laurowe, 8 kuleczek ziela angielskiego 2 większe marchewki, 1 łyżkę posiekanego lubczyku, 1 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego, 4 udka z kurczaka, 1 kg piersi z kurczaka oraz 300 g surowego boczku lub wątróbki. Gotujemy przez około 60 minut aż mięso będzie miękkie (można to sprawdzić za pomocą widelca- jeżeli będzie łatwo wchodził tzn, że już jest ugotowane). Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia na kilka godzin (szybciej będzie jak wyjmiesz z zalewy mięso oraz marchewki i przełożysz do większej miski).
Z ugotowanego mięsa starannie usuwamy wszystkie kości, chrząstki itp. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia minimum 2 razy wraz z marchewką. (Dzięki takiej ilości zmielenia po pierwsze pasztet będzie miał lepszą konsystencję, po drugie mamy gwarantowane, że później podczas jedzenia pasztetu nie znajdziemy żadnych małych grudek itp).
Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, 2 szczypty pieprzu, gałkę muszkatołową, 1/2 łyżeczki soli oraz zaczynamy mieszać całość łyżką, a także miękkie masło lub smalec i wyrabiamy pasztet łyżką lub łatwiej dłońmi.
3 szklanki zimnej zalewy z gotującego się mięsa dodajemy do naszej miski z wyrabianym mięsem. Dodajemy także curry, paprykę słodką i ostrą. Można delikatnie popróbować czy mięso jest dobrze przyprawione.
Gotową masę przekładamy do jednej dłuższej lub dwóch mniejszych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Konsystencja pasztetu przed upieczeniem przypomina troszkę sernika- można ją nawet przelać do foremki. Wierzch można jeszcze podlać kilkoma łyżeczkami wody z zalewy, w której gotowało się mięso oraz posypać papryką słodką i opcjonalnie mielonym kminkiem. Piec ok 90 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu należy odstawić pasztet do ostygnięcia w piekarniku, później radziłabym wsadzić go do lodówki na całą noc. Gdy się go pokroi od razu to będzie bardzo sypki, natomiast gdy przeleży kilka godzin w lodówce to na drugi dzień będzie zwarty i bez problemu pokroicie go na plasterki. Smacznego!
[…] nie zjesz. Pasztet z żurawiną piekę w sumie najczęściej na zmianę z pasztetem drobiowym, bo oba mi niezwykle smakują. Wy również często korzystacie z tych przepisów na moim […]
Jak mamy mniej piersi to można ten brak zastąpić np . Surowym boczkiem?
Tak, można. Ważne aby suma mięsa mniej więcej się zgadzała 🙂
Robię bardzo podobny. Uwielbiają go moje dzieci. Dodaje więcej warzyw. I wkładam do słoiczków w ten sposób wystarcza na dłużej zachowując świeżość. http://zawodowokobieta.pl/p…
Jestem tak zwaną “paszteciarą” hahahaha. Uwielbiam pasztet i nigdy sama nie robiłam takiego, ale może w wolnym czasie w końcu spróbuję.
witam mam pytanie z przepisu ile może około wyjść foremek po 250 ml . chce pasztetem podzielić sie z rodziną ale nie wiem ile foremek zamówić i ile będę miała do podziału 🙂
Witam mam pytanie takie małe foremki 250 ml, ile mniej wiecej może wyjść foremek z tego przepisu ?? chce sie podzielić z rodzina i nie wiem ile foremek zamówić i ile będę miała do rozdania 🙂