Pasztet z żurawiną

4.6/5 (57 ocen)

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

120 min + 90 min pieczenia

pasztet z żurawiną

Opis przepisu

Pasztet z żurawiną suszoną smakuje naprawdę świetnie. Ładnie się kroi, a co więcej długo zachowuje świeżość. Uwielbiam taką lekko słodką nutkę wyczuwalną w tym pasztecie! Koniecznie go wypróbujcie to sami się przekonacie jaki jest smaczny! Idealny na święta, imprezy rodzinne, jednak równie dobrze można go upiec bez jakiejkolwiek okazji.

Pasztet pieczony

Uwielbiam piec domowe pasztety, ponieważ mają rewelacyjny skład (wysokiej jakości mięso i totalny brak dodatkowej i niepotrzebnej chemii). To całkiem coś innego niż te sklepowe. Wystarczy zrobić go raz, aby od razu stwierdzić (tak jak ja), że innego pasztetu niż tego domowego nie zjesz. Pasztet z żurawiną piekę w sumie najczęściej na zmianę z pasztetem drobiowym, bo oba mi niezwykle smakują. Wy również często korzystacie z tych przepisów na moim blogu, z czego bardzo mi miło!

Pasztet domowy

Ten pasztet domowy drobiowo-wieprzowy zrobiłam na bazie szynki wieprzowej, wątróbki i udek z kurczaka (ja często korzystam z kurczaka Zagrodowego lub Kukurydzianego). Dodaję także ugotowane w bulionie warzywa – marchewki i pietruszkę. Na sam koniec przyprawy (u mnie obowiązkowo gałka muszkatołowa oraz kmin rzymski). No i gotowe! Nic więcej tak naprawdę nie potrzeba żeby stworzyć rewelacyjny w smaku pasztet.

Można upiec go w jednej większej, podłużnej keksówce lub w kilku małych (a następnie rozdać rodzinie lub część po prostu pomrozić).

Przepis na: Pasztet z żurawiną

Składniki:

  • 3 l bulionu
  • 4 liście laurowe
  • 6 kuleczek ziela angielskiego
  • 2 większe marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 900 g wieprzowiny (np. szynka, karkówka, łopatka)
  • 3 udka z kurczaka
  • 200 g surowego boczku lub wątróbki
  • 3 jajka
  • duży ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 bułka np. kajzerka
  • garść suszonej żurawiny
Wyślij emailem

Pasztet z żurawiną - przepis krok po kroku


Krok 1

gotowanie mięsa na pasztet

Zaczynamy od ugotowania mięsa. Do gotującego się bulionu dodajemy 4 liście laurowe, 6 kuleczek ziela angielskiego, 2 większe marchewki i pietruszkę (korzeń plus opcjonalnie trochę natki pietruszki).

Wkładamy także pokrojoną w większą kostkę wieprzowinę (900 g, u mnie szynka) i udka (3 większe sztuki). Jeśli dodajecie surowy boczek to również go dodajecie do garnka. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez ok 1,5-2 godziny.

Pod koniec gotowania mięsa w bulionie, na patelni z małą ilością tłuszczu podsmażamy wątróbkę (około 200 g) tak przez około 5 minut na średnim ogniu.

Garść suszonej żurawiny zalewamy wrzątkiem (tyle, aby woda ją przykryła) i odstawiamy.


Krok 2

mięso z rosołu na pasztet z żurawiną

Po tym czasie wyjmujemy wszystkie składniki z gorącego bulionu, aby przestygły.

Z ugotowanego mięsa starannie usuwamy wszystkie kości, chrząstki itp.

Bułkę moczymy w bulionie, a następnie ją lekko odsączyć z wody. Dodajemy ją do odłożonych w misce warzyw i mięsa. Dodajemy także ząbek czosnku.


Krok 3

mielenie mięsa na pasztet

Przepuszczamy wszystko przez maszynkę do mielenia – najlepiej 3 razy. Aż powstanie jednolita masa. (Polecam spróbować zmielone, ugotowane mięso żeby sprawdzić czy trzeba dodawać sól).


Krok 4

składniki na pasztet z żurawiną

Do zmielonych składników dodajemy 3 żółtka, gałkę muszkatołową (1/3 łyżeczki), kmin rzymski (1/2 łyżeczki), paprykę słodką (1/3 łyżeczki), a także szczyptę papryki ostrej i pieprzu czarnego mielonego. Całość mieszamy za pomocą dłoni lub łyżki.

W osobnej misce miksujemy białka ze szczyptą soli aż powstanie sztywna piana.


Krok 5

pasztet przepis krok po kroku

Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub dłoni (najwygodniej dłonią).


Krok 6

pasztet z żurawiną

Na sam koniec dodajemy namoczoną wcześniej żurawinę (oczywiście ją wcześniej odcedzamy).


Krok 7

pasztet z żurawina przepis

Gotową masę przekładamy do jednej dłuższej lub dwóch, trzech mniejszych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch można udekorować kilkoma liśćmi laurowymi. Ja dodatkowo wbijam zwykle z wierzchu jeszcze kilka sztuk suszonej żurawiny.

Pieczemy przez około 90 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu studzimy pasztet przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy będzie już całkowicie wystudzony, wtedy wkładamy go do lodówki (najlepiej na całą noc). Gdy się go pokroi od razu (gdy jest jeszcze ciepły) to będzie dość sypki. Jednak gdy poleży kilka godzin w lodówce to na drugi dzień będzie zwarty i bez problemu pokroicie go na plasterki. Smacznego!


Pasztet z żurawiną

Pasztet z żurawiną

Jak zrobić pasztet mięsny z żurawiną?

przepis na domowy pasztet z żurawiną

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 57

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Domowy pasztet z żurawiną

Myślę, że każdy przyzna, że domowy pasztet z żurawiną jest o niebo lepszy, od tego kupionego w sklepie. Ja lubię przygotowywać go w różny sposób i z różnym mięsem. Najczęściej robię go z mięsa wieprzowego oraz drobiowego i dodaję do niego trochę wątróbki drobiowej oraz suszoną żurawinę. Ten ostatni składnik powoduję, że smak pasztetu jest delikatnie słodki. Ja osobiście uwielbiam takie połączenia mięsa i słodkiego składnika, dlatego domowy pasztet z żurawiną to moja ulubiona wersja.

Jak zrobić pasztet mięsny z żurawiną?

Aby zrobić panelowe z drutu fi 5 ocynkowane kolor antracyt, będziemy potrzebować następujące składniki: mięso (wieprzowe i drobiowe), bulion, marchew, jajka, pietruszka, czosnek, kajzerka, żurawina, boczek lub wątróbka oraz przyprawy. Najpierw trzeba zacząć od ugotowania mięsa w bulionie i zalania wrzątkiem żurawiny. Z przestygniętego mięsa usuwamy wszystkie kostki, chrząstki itd, natomiast do warzyw dodajemy namoczoną bułkę tartą.

W następnym kroku będziemy wykorzystywać maszynkę do mielenia mięsa i warzyw z bulionu. Najlepiej tą zmieloną masę na pasztet mięsny z żurawiną przepuścić przez maszynkę jeszcze 2 razy. Następnie dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami za pomocą łyżki lub ręki. W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka i dodajemy do masy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Nasz pasztet mięsny z żurawiną należy piec przez ok. 90 min.

Przepis na pasztet domowy z żurawiną

Ten przepis na smaczny pasztet domowy z żurawiną jest prosty do przygotowania, jednak wymaga od nas troszkę zaangażowania. Czas przygotowania to około 3,5 godziny, ale czas gotowania bulionu to 1,5 h, a pieczenie również 1,5 godziny. Pamiętaj również, że gotowy pasztet z żurawiną smakuje najlepiej na następny dzień, a nie w dzień upieczenia, ponieważ będzie się kruszyć. Wiem jednak, że czasami ciężko wytrzymać przed ukrojeniem pierwszego kawałeczka, dlatego odczekaj chociaż do całkowitego ostygnięcia.

Pasztet domowy pieczony krok po kroku

Czy może być coś lepszego niż świeże pieczywko (najlepiej takie zrobione samodzielnie) i pyszny domowy pasztet z żurawiną? U mnie w domu pojawia się regularnie oraz jest daniem obowiązkowym daniem na świątecznym stole w okresie Wielkanocy. Dzięki temu przepisowi krok po kroku będziesz mogła przygotować pyszny pieczony pasztet z żurawiną, którym będą zachwycać się wszyscy domownicy.

RozwińZwiń