Opis przepisu
Pasztet z żurawiną suszoną smakuje naprawdę świetnie. Ładnie się kroi, a co więcej długo zachowuje świeżość. Uwielbiam taką lekko słodką nutkę wyczuwalną w tym pasztecie! Koniecznie go wypróbujcie to sami się przekonacie jaki jest smaczny! Idealny na święta, imprezy rodzinne, jednak równie dobrze można go upiec bez jakiejkolwiek okazji.
Pasztet pieczony
Uwielbiam piec domowe pasztety, ponieważ mają rewelacyjny skład (wysokiej jakości mięso i totalny brak dodatkowej i niepotrzebnej chemii). To całkiem coś innego niż te sklepowe. Wystarczy zrobić go raz, aby od razu stwierdzić (tak jak ja), że innego pasztetu niż tego domowego nie zjesz. Pasztet z żurawiną piekę w sumie najczęściej na zmianę z pasztetem drobiowym, bo oba mi niezwykle smakują. Wy również często korzystacie z tych przepisów na moim blogu, z czego bardzo mi miło!
Pasztet domowy
Ten pasztet domowy drobiowo-wieprzowy zrobiłam na bazie szynki wieprzowej, wątróbki i udek z kurczaka (ja często korzystam z kurczaka Zagrodowego lub Kukurydzianego). Dodaję także ugotowane w bulionie warzywa – marchewki i pietruszkę. Na sam koniec przyprawy (u mnie obowiązkowo gałka muszkatołowa oraz kmin rzymski). No i gotowe! Nic więcej tak naprawdę nie potrzeba żeby stworzyć rewelacyjny w smaku pasztet.
Można upiec go w jednej większej, podłużnej keksówce lub w kilku małych (a następnie rozdać rodzinie lub część po prostu pomrozić).
Przepis na: Pasztet z żurawiną
Składniki:
- 3 l bulionu
- 4 liście laurowe
- 6 kuleczek ziela angielskiego
- 2 większe marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 900 g wieprzowiny (np. szynka, karkówka, łopatka)
- 3 udka z kurczaka
- 200 g surowego boczku lub wątróbki
- 3 jajka
- duży ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 1 bułka np. kajzerka
- garść suszonej żurawiny
Zobacz również:
Pasztet z żurawiną - przepis krok po kroku
Krok 1
Wkładamy także pokrojoną w większą kostkę wieprzowinę (900 g, u mnie szynka) i udka (3 większe sztuki). Jeśli dodajecie surowy boczek to również go dodajecie do garnka. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez ok 1,5-2 godziny.
Pod koniec gotowania mięsa w bulionie, na patelni z małą ilością tłuszczu podsmażamy wątróbkę (około 200 g) tak przez około 5 minut na średnim ogniu.
Garść suszonej żurawiny zalewamy wrzątkiem (tyle, aby woda ją przykryła) i odstawiamy.
Krok 2
Z ugotowanego mięsa starannie usuwamy wszystkie kości, chrząstki itp.
Bułkę moczymy w bulionie, a następnie ją lekko odsączyć z wody. Dodajemy ją do odłożonych w misce warzyw i mięsa. Dodajemy także ząbek czosnku.
Krok 3
Krok 4
W osobnej misce miksujemy białka ze szczyptą soli aż powstanie sztywna piana.
Krok 5
Krok 7
Pieczemy przez około 90 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu studzimy pasztet przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy będzie już całkowicie wystudzony, wtedy wkładamy go do lodówki (najlepiej na całą noc). Gdy się go pokroi od razu (gdy jest jeszcze ciepły) to będzie dość sypki. Jednak gdy poleży kilka godzin w lodówce to na drugi dzień będzie zwarty i bez problemu pokroicie go na plasterki. Smacznego!
Komentarze