Bez pieczeniaCiastaCiasta z krememCiasta z owocamiDla dzieciDla dzieciPrzepisy świąteczneSpecjalne okazjeSłodkości

Bananowa krówka (bez pieczenia)

Osłodzę Ci teraz dzień! Jeżeli stoisz to lepiej usiądź, bo przygotowałam istną ambrozję dla podniebienia. Jest to bananowa krówka bez pieczenia. Składa się z kilku warstw herbatników, kremu budyniowego, masy kajmakowej, a także dużej ilości bananów. Jeżeli jesteś łasuchem, za którym co chwilę chodzi coś słodkiego to koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Ciasto bananowe bez pieczenia

Ciasto bananowe bez pieczenia to hit każdej imprezy. Smakuje podobnie jak znane wszystkim ciasto 3 bit, które również wykonujemy na bazie herbatników. Polecam Wam także wypróbować ciasto Kinder Bueno. No muszę przyznać, że uwielbiam takie ciasta bez pieczenia! Szczególnie w lecie, kiedy są wysokie temperatury i nie chcę włączać piekarnika.

Ciasto Krówka

Ciasto krówka bananowa jest niesamowicie proste do przygotowania i ciężko mu się oprzeć. Mam nadzieję, że poniżej zamieszczony filmik instruktażowy pomoże Wam wykonać idealnie to ciacho!

Przepis na: Bananowa krówka (bez pieczenia)

 Łącznie: 45 min + chłodzenie

Składniki:

  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 1 mała masa kajmakowa w puszce (ok. 350 g)
  • 1 l mleka
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 160 g cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 220 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 śmietan-fix w proszku lub bita śmietana
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% (dobrze schłodzonej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 banany
  • odrobina soku z cytryny do skropienia bananów
  • płatki migdałowe do dekoracji

Jak zrobić ciasto z bananami bez pieczenia?

Bananowa krówka
Krok 1 

Najwięcej czasu schodzi na masę budyniową więc od niej zaczynamy. W rondelku gotujemy na małym ogniu 800 ml mleka. W drugim naczyniu miksujemy 200 ml mleka z cukrem białym (160 g) oraz waniliowym (32 g), mąką (220 g), 1 jajkiem i 3 żółtkami.


ciasto z bananami
Krok 2 

Gdy mleko będzie się “podnosić” to wlewamy naszą zmiksowaną masę. Mieszamy cały czas żeby się nie przypaliła, gotujemy na małym ogniu. Na początku budyń będzie bardzo rzadki, po około 4 minutach mieszania powinien się zrobić gęsty budyń. Gorący budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.


przepis na ciasto z bananami
Krok 3

Banany (3 szt.) kroimy w grubsze plasterki. Kropimy je odrobiną soku z cytryny.


ciasto bez pieczenia
Krok4

Masło (200 g) ucieramy mikserem, aż powstanie jasny puch. 


ciasto bez pieczenia
Krok 5

Dodajemy po łyżce przygotowanej wcześniej masy budyniowej i dokładnie miksujemy. Robimy to partiami – dodajemy łyżkę i miksujemy. Powtarzamy aż masa budyniowa się skończy.


Bananowa krówka
Krok 6

W prostokątnej foremce (u mnie o wymiarach 18 x 30 cm) wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Na nią nakładamy połowę kremu budyniowego.


ciasto bananowa krówka
Krok 7

Wyrównujemy i układamy na niej banany, lekko dociskamy palcem, aby je zanurzyć w krem. Nakładamy kolejną warstwę herbatników oraz rozsmarowujemy ok. 3/4 puszki masy kajmakowej.


bananowa krówka bez pieczenia
Krok 8

Schłodzoną śmietankę kremówkę (500 ml) ubijamy na wysokich obrotach wraz z 1 śmietan-fixem (lub bitą śmietaną w proszku) oraz cukrem pudrem (3 łyżki). Masa ma być gęsta.


krówka bananówka
Krok 9

Płatki migdałowe (3 łyżki) podprażamy na suchej patelni na rumiany kolor.


ciasto z bananami
Krok 10

Na masę kajmakową nakładamy kolejną warstwę herbatników. Nakładamy pozostałą część kremu budyniowego. Znowu nakładamy warstwę herbatników, a na nią przygotowaną bitą śmietanę i posypujemy płatkami migdałowymi na wierzch. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego!


bananowa krowka

ciasto krówka bananówka

bananowa krówka bez pieczenia

krówka bez pieczenia

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 238

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
16 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Joanna
1 miesiąc temu

Przepyszne wszyscy uwielbiają ❤

Malgo
2 miesięcy temu

Mój wczorajszy deser – bananowa krówka, może nie wyszedł tak idealnie jak na zdjęciach (chyba dobrze mieć blachę z rozpinanym brzegiem) ale smak super! Słodkie, kremowe, bananowe… Migdały dodają chrupkości. Na pewno powtórzę ten przepis 🙂

Andre Z
2 lat temu

Pani Joanno!
Zrobiłem jak w przepisie ciasto, smakowo dobre ale po zdjęciu foremki wypływa masa budyniowa jakby była za rzadka. Co zrobić by tak nie było następnym razem? Czego dodać lub czego ująć z przepisu.
Będę wdzięczny za odpowiedź
Pozdrawiam
p.s.
a może dlatego tak się dzieje, że w książce jest 170 g mąki a tutaj 220 g?

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Andre Z

Witam, różnica pomiędzy przepisem w książce, a na blogu jest taka, że na blogu jest użyta sama mąka, a w książce mąka plus sypki budyń. Dodał Pan ten budyn?

Maja
3 lat temu

Masa budyniowa ohyda. Gęsta jak beton , nie polecam. Wszystko robione według przepisu i nic z tego

Karolina
4 lat temu

Moje ulubione ciacho, ktore zawsze wychodzi 😀 Jak zwykle petarda!

Paulina Żyła
4 lat temu

czy może być foremka o wymiarach 36×23 ?

Paulina Żyła
4 lat temu

Czy moze być blacha o wymiarach 33×22 ?

maklo9
4 lat temu

czy ta masa kajmakowa to smak oryginalny czy orzechowy lub czekoladowy, bo jakas dziwnie ciemna na filmiku ?

Po Prostu Pycha
4 lat temu
Odpowiedź do  maklo9

To smak oryginalny 😀 Nie używalam ani orzechowej, ani czekoladowej 🙂

maklo9
4 lat temu

a ta masa kajmakowa to masa oryginalna czy o smaku czekoladowym, bo na filmiku jakas ciemna jest ?

Angelika_Monika Candy Pandas
4 lat temu

Wygląda po królewsku <3

Słodkie okruszki
4 lat temu

Uwielbiam takie ciasta 🙂

4 lat temu

Dostałam ślinotoku wygląda bardzo apetycznie 😀

Ciasto bez pieczenia

Na moim blogu znajdziesz różne ciasta bez pieczenia. Do tej pory upiekłam ich już całkiem sporo. Najczęściej robię je w lecie, gdy wysoka temperatura uniemożliwia włączenie piekarnika. Jeśli lubisz ciasta bez pieczenia to koniecznie wypróbuj ciasto Kinder Bueno, ciasto cytrynowiec, ciasto 3 bit czy nawet cytrynowy śnieżny puch. Wszystkie powyżej zaproponowane wypieki są przepyszne i cieszą się na moim blogu dużą popularnością.

Ciasto z bananami

Bananowa krówka to świetne ciasto z bananami, któremu ciężko odmówić dokładki. Uwielbiam je przygotowywać! Połączenie delikatnego kremu budyniowego, masy kajmakowej, bananów i kremu śmietankowego to coś przepysznego! To ciacho się pięknie kroi na talerzyki. Jeśli lubisz ciasta z bananami to koniecznie wypróbuj chlebek bananowy, ciasto bananowiec bez pieczenia lub ciasto bananowe z kremem i solonym karmelem. Ja dość często piekę muffinki bananowe z posiekaną czekoladą.

Ciasto krówka bananówka

Moje ciasto krówka bananówka jest słodkie, idealne dla łasuchów. Do kawy idealne! Bananowa krówka bez pieczenia rozpływa się w ustach i cieszy się w moim domu bardzo dużą popularnością. Goście zawsze proszą o dokładkę i wcale im się nie dziwię, bo to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Domowe ciasto bananowa krówka z pewnością Ci przypadnie do gustu!

Back to top button