
Osłodzę Ci teraz dzień! Jeżeli stoisz to lepiej usiądź, bo przygotowałam istną ambrozję dla podniebienia. Jest to bananowa krówka bez pieczenia. Składa się z kilku warstw herbatników, kremu budyniowego, masy kajmakowej, a także dużej ilości bananów. Jeżeli jesteś łasuchem, za którym co chwilę chodzi coś słodkiego to koniecznie zapisz sobie ten przepis.
Ciasto bananowe bez pieczenia
Ciasto bananowe bez pieczenia to hit każdej imprezy. Smakuje podobnie jak znane wszystkim ciasto 3 bit, które również wykonujemy na bazie herbatników. Polecam Wam także wypróbować ciasto Kinder Bueno. No muszę przyznać, że uwielbiam takie ciasta bez pieczenia! Szczególnie w lecie, kiedy są wysokie temperatury i nie chcę włączać piekarnika.
Ciasto Krówka
Ciasto krówka bananowa jest niesamowicie proste do przygotowania i ciężko mu się oprzeć. Mam nadzieję, że poniżej zamieszczony filmik instruktażowy pomoże Wam wykonać idealnie to ciacho!
Przepis na: Bananowa krówka (bez pieczenia)
Łącznie: 45 min + chłodzenie
Składniki:
- 1 duże opakowanie herbatników
- 1 mała masa kajmakowa w puszce (ok. 350 g)
- 1 l mleka
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 160 g cukru
- 32 g cukru waniliowego
- 220 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 śmietan-fix w proszku lub bita śmietana
- 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% (dobrze schłodzonej)
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 banany
- odrobina soku z cytryny do skropienia bananów
- płatki migdałowe do dekoracji
Jak zrobić ciasto z bananami bez pieczenia?
Najwięcej czasu schodzi na masę budyniową więc od niej zaczynamy. W rondelku gotujemy na małym ogniu 800 ml mleka. W drugim naczyniu miksujemy 200 ml mleka z cukrem białym (160 g) oraz waniliowym (32 g), mąką (220 g), 1 jajkiem i 3 żółtkami.
Gdy mleko będzie się “podnosić” to wlewamy naszą zmiksowaną masę. Mieszamy cały czas żeby się nie przypaliła, gotujemy na małym ogniu. Na początku budyń będzie bardzo rzadki, po około 4 minutach mieszania powinien się zrobić gęsty budyń. Gorący budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Banany (3 szt.) kroimy w grubsze plasterki. Kropimy je odrobiną soku z cytryny.
Masło (200 g) ucieramy mikserem, aż powstanie jasny puch.
Dodajemy po łyżce przygotowanej wcześniej masy budyniowej i dokładnie miksujemy. Robimy to partiami – dodajemy łyżkę i miksujemy. Powtarzamy aż masa budyniowa się skończy.
W prostokątnej foremce (u mnie o wymiarach 18 x 30 cm) wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Na nią nakładamy połowę kremu budyniowego.
Wyrównujemy i układamy na niej banany, lekko dociskamy palcem, aby je zanurzyć w krem. Nakładamy kolejną warstwę herbatników oraz rozsmarowujemy ok. 3/4 puszki masy kajmakowej.
Schłodzoną śmietankę kremówkę (500 ml) ubijamy na wysokich obrotach wraz z 1 śmietan-fixem (lub bitą śmietaną w proszku) oraz cukrem pudrem (3 łyżki). Masa ma być gęsta.
Płatki migdałowe (3 łyżki) podprażamy na suchej patelni na rumiany kolor.
Na masę kajmakową nakładamy kolejną warstwę herbatników. Nakładamy pozostałą część kremu budyniowego. Znowu nakładamy warstwę herbatników, a na nią przygotowaną bitą śmietanę i posypujemy płatkami migdałowymi na wierzch. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego!
Przepyszne wszyscy uwielbiają ❤
No to bardzo się cieszę, że wszystkim smakowało 🙂
Mój wczorajszy deser – bananowa krówka, może nie wyszedł tak idealnie jak na zdjęciach (chyba dobrze mieć blachę z rozpinanym brzegiem) ale smak super! Słodkie, kremowe, bananowe… Migdały dodają chrupkości. Na pewno powtórzę ten przepis 🙂
Najważniejsze, że smakuje! 🙂 Chociaż faktycznie taka foremka otwierana pomaga przy wielu przepisach 🙂
Pani Joanno!
Zrobiłem jak w przepisie ciasto, smakowo dobre ale po zdjęciu foremki wypływa masa budyniowa jakby była za rzadka. Co zrobić by tak nie było następnym razem? Czego dodać lub czego ująć z przepisu.
Będę wdzięczny za odpowiedź
Pozdrawiam
p.s.
a może dlatego tak się dzieje, że w książce jest 170 g mąki a tutaj 220 g?
Witam, różnica pomiędzy przepisem w książce, a na blogu jest taka, że na blogu jest użyta sama mąka, a w książce mąka plus sypki budyń. Dodał Pan ten budyn?
Masa budyniowa ohyda. Gęsta jak beton , nie polecam. Wszystko robione według przepisu i nic z tego
Moje ulubione ciacho, ktore zawsze wychodzi 😀 Jak zwykle petarda!
czy może być foremka o wymiarach 36×23 ?
Czy moze być blacha o wymiarach 33×22 ?
czy ta masa kajmakowa to smak oryginalny czy orzechowy lub czekoladowy, bo jakas dziwnie ciemna na filmiku ?
To smak oryginalny 😀 Nie używalam ani orzechowej, ani czekoladowej 🙂
a ta masa kajmakowa to masa oryginalna czy o smaku czekoladowym, bo na filmiku jakas ciemna jest ?
Wygląda po królewsku <3
Uwielbiam takie ciasta 🙂
Dostałam ślinotoku wygląda bardzo apetycznie 😀