Opis przepisu
Osłodzę Ci teraz dzień! Jeżeli stoisz to lepiej usiądź, bo przygotowałam istną ambrozję dla podniebienia. Jest to bananowa krówka bez pieczenia. Składa się z kilku warstw herbatników, kremu budyniowego, masy kajmakowej, a także dużej ilości bananów. Jeżeli jesteś łasuchem, za którym co chwilę chodzi coś słodkiego to koniecznie zapisz sobie ten przepis.
Ciasto bananowe bez pieczenia
Ciasto bananowe bez pieczenia to hit każdej imprezy. Smakuje podobnie jak znane wszystkim ciasto 3 bit, które również wykonujemy na bazie herbatników. Polecam Wam także wypróbować ciasto Kinder Bueno. No muszę przyznać, że uwielbiam takie ciasta bez pieczenia! Szczególnie w lecie, kiedy są wysokie temperatury i nie chcę włączać piekarnika.
Ciasto Krówka
Ciasto krówka bananowa jest niesamowicie proste do przygotowania i ciężko mu się oprzeć. Mam nadzieję, że poniżej zamieszczony filmik instruktażowy pomoże Wam wykonać idealnie to ciacho!
Przepis na: Bananowa krówka (bez pieczenia)
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 18 x 30 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
- 1 duże opakowanie herbatników
- 1 mała masa kajmakowa w puszce (ok. 350 g)
- 1 l mleka
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 160 g cukru
- 32 g cukru waniliowego
- 220 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 śmietan-fix w proszku lub bita śmietana
- 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% (dobrze schłodzonej)
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 banany
- odrobina soku z cytryny do skropienia bananów
- płatki migdałowe do dekoracji
Zobacz również:
Bananowa krówka (bez pieczenia) - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 10
Komentarze
Cześć! Ciasto będę robić w tortownicy i chciałam dookoła dać rurki i zawiązać kokardką. Czy nie namokną mi rurki od budyniu?
Polecam, robiłam na Święta, mega pyszny, polecam jedynie nie dawać tyle składników co w przeliczniku u mnie blacha 26×36 ponieważ ciasto nie mieściło się w brytfannie 🙈 musiałam zrezygnować z 1 warstwy kajmaku. Ogólnie pyszne, świetny przepis 😉
Górę posypałam kako
Cieszę się, że posmakowało ❤️ może kwestia za dużego zaokrąglenia w górę? 🙂 Bo widzę, że z proporcji na taką blaszkę trzeba przemnożyć składniki x 1.73, więc pytanie czy nie zostały przypadkiem dane składniki x 2? 🙂
Najlepszy przepis ❤️
Idealnie wyszło 🙂 dziękuję ślicznie za zdjęcie!
Jedno z ulubionych ciast 😊 Łatwe do przygotowania 😊
Łatwe, a jakie smaczne 🙂
Przepyszne wszyscy uwielbiają ❤
No to bardzo się cieszę, że wszystkim smakowało 🙂
Mój wczorajszy deser – bananowa krówka, może nie wyszedł tak idealnie jak na zdjęciach (chyba dobrze mieć blachę z rozpinanym brzegiem) ale smak super! Słodkie, kremowe, bananowe… Migdały dodają chrupkości. Na pewno powtórzę ten przepis 🙂
Najważniejsze, że smakuje! 🙂 Chociaż faktycznie taka foremka otwierana pomaga przy wielu przepisach 🙂
Pani Joanno!
Zrobiłem jak w przepisie ciasto, smakowo dobre ale po zdjęciu foremki wypływa masa budyniowa jakby była za rzadka. Co zrobić by tak nie było następnym razem? Czego dodać lub czego ująć z przepisu.
Będę wdzięczny za odpowiedź
Pozdrawiam
p.s.
a może dlatego tak się dzieje, że w książce jest 170 g mąki a tutaj 220 g?
Witam, różnica pomiędzy przepisem w książce, a na blogu jest taka, że na blogu jest użyta sama mąka, a w książce mąka plus sypki budyń. Dodał Pan ten budyn?
Masa budyniowa ohyda. Gęsta jak beton , nie polecam. Wszystko robione według przepisu i nic z tego
Moje ulubione ciacho, ktore zawsze wychodzi 😀 Jak zwykle petarda!
czy może być foremka o wymiarach 36×23 ?
Czy moze być blacha o wymiarach 33×22 ?
czy ta masa kajmakowa to smak oryginalny czy orzechowy lub czekoladowy, bo jakas dziwnie ciemna na filmiku ?
To smak oryginalny 😀 Nie używalam ani orzechowej, ani czekoladowej 🙂
a ta masa kajmakowa to masa oryginalna czy o smaku czekoladowym, bo na filmiku jakas ciemna jest ?
Wygląda po królewsku <3
Dostałam ślinotoku wygląda bardzo apetycznie 😀
Uwielbiam takie ciasta 🙂