Bananowiec – ciasto na zimno z galaretką to naprawdę coś pysznego! Jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Uwielbiam takie ciasta na zimno, które bez problemu można przyrządzić nawet w największe upały.
Ciasto bananowiec
To ciasto bananowiec jest lekkie i mocno owocowe. Muszę przyznać, że ciężko poprzestać na jednym kawałku i oprzeć się dokładce. Masa bananowa rozpływa się w ustach, a elementem chrupkości są okrągłe biszkopciki (można je w sumie zastąpić krakersami jeśli chcesz przygotować ciasto w prostokątnej foremce). Do tego plasterki bananów i galaretka… No pychota!
Do przygotowania tego ciasta możecie użyć galaretek cytrynowych lub np. o smaku mango. Do masy użyłam serki homogenizowane waniliowe, ale równie dobrze możesz użyć gęstych jogurtów bananowych.
Przepis na: Bananowiec ciasto
Składniki:
- 800 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 średnie banany
- 1 galaretka cytrynowa lub mango
- 200 ml wrzątku
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 galaretki cytrynowe lub mango
- 700 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- paczka okrągłych biszkoptów
- 2 małe banany
Zobacz również:
Ciasto z bananami – przepis krok po kroku:
Krok 1
W misce rozgniatamy za pomocą widelca dwa dojrzałe banany. Dodajemy serki homogenizowane (lub jogurty bananowe) i lekko miksujemy. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy tylko do połączenia się składników.
Dodajemy czekoladę posiekaną w drobną kosteczkę, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Masę wkładamy do lodówki.
Krok 2
Kiedy masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją dopiero na biszkopty.
Krok 3
Wylewamy galaretki na wierzch ciasta. Całość chłodzimy np. całą noc w lodówce. Smacznego!
Komentarze
To ciasto jest przeeeeepyszne! 😄Proste w przygotowaniu, a efekt niesamowity!
Cieszę się, że przypadł do gustu ❤️
Lucja