
Bananowiec – ciasto na zimno z galaretką to naprawdę coś pysznego! Jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Uwielbiam takie ciasta na zimno, które bez problemu można przyrządzić nawet w największe upały.
Ciasto bananowiec
To ciasto bananowiec jest lekkie i mocno owocowe. Muszę przyznać, że ciężko poprzestać na jednym kawałku i oprzeć się dokładce. Masa bananowa rozpływa się w ustach, a elementem chrupkości są okrągłe biszkopciki (można je w sumie zastąpić krakersami jeśli chcesz przygotować ciasto w prostokątnej foremce). Do tego plasterki bananów i galaretka… No pychota!
Do przygotowania tego ciasta możecie użyć galaretek cytrynowych lub np. o smaku mango. Do masy użyłam serki homogenizowane waniliowe, ale równie dobrze możesz użyć gęstych jogurtów bananowych.
Przepis na: Bananowiec ciasto
Składniki:
- 800 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 średnie banany
- 1 galaretka cytrynowa lub mango
- 200 ml wrzątku
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 galaretki cytrynowe lub mango
- 700 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- paczka okrągłych biszkoptów
- 2 małe banany
Ciasto z bananami – przepis krok po kroku:
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy we wrzątku (200 ml), odstawiamy do przestygnięcia, a później wkładamy do lodówki. Wyciągamy ją z lodówki kiedy zacznie się robić lekko tężejąca.
W misce rozgniatamy za pomocą widelca dwa dojrzałe banany. Dodajemy serki homogenizowane (lub jogurty bananowe) i lekko miksujemy. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy tylko do połączenia się składników.
Dodajemy czekoladę posiekaną w drobną kosteczkę, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Masę wkładamy do lodówki.
Spód i boki blaszki (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na spodzie okrągłe biszkopty.
Kiedy masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją dopiero na biszkopty.
Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy. Kiedy zaczną się robić tężejące, wtedy wyciągamy ją z lodówki. Banany kroimy w plasterki i układamy na masie jogurtowej.
Wylewamy galaretki na wierzch ciasta. Całość chłodzimy np. całą noc w lodówce. Smacznego!
Lucja