Ciasto bananowe to pyszny i tani wypiek. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Polecam przygotować to proste ciasto bananowe gdy zalegają Ci w kuchni bardzo dojrzałe banany.
Ciasto z bananami
Uwielbiam domowe ciasto z bananami. Wychodzi mięciutkie, wilgotne i rozpływające się w ustach. Można je po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem, lecz tym razem przygotowałam je w wypasionej wersji. Ciasto bananowe udekorowałam kremem śmietankowym z mascarpone, bananami, orzechami i solonym karmelem. No powiem Wam, że efekt końcowy spełnił moje największe oczekiwania. To ciasto z bananów wyszło rewelacyjne! Moje bananowe ciasto jest idealne na uroczystości rodzinne czy jako coś słodkiego do kawy. Moim zdaniem naprawdę pięknie się prezentuje i z pewnością rzuci się w oczy Twoim gościom.
Jeśli szukasz innego przepisu na ciasto z bananami to koniecznie wypróbuj:
Przepis na: Ciasto bananowe
Składniki:
Ciasto bananowe:
- 3 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 270 g mąki pszennej
- 120 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
Krem śmietankowy:
Solony karmel:
- 3 łyżki białego cukru drobnego
- 50 ml wody
- 6 łyżek śmietanki kremówki 30%
- 2 płaskie łyżki masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 banan
- kilka orzechów włoskich lub pekan
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto bananowe?
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Trzy dojrzałe banany rozgniatamy za pomocą widelca na papkę.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Piec przez około 35 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.
Krok 7
Do rondelka z szerszym dnem wsypujemy równomiernie cukier (ma powstać cienka warstwa z cukru na dnie garnka). Podgrzewamy na średniej mocy palnika, jednak na tym etapie nic nie mieszamy tylko czekamy aż się cukier rozpuści i będzie lekko brązowieć.
Krok 8
Krok 9
Krok 11
Komentarze
Ciasto pycha, wilgotne. Dodatkowo dodałam rodzynki i żurawinę. Zamiast kremu polewę z gorzkiej czekolady. Polecam 🙂
Wygląda świetnie ciacho 🙂 Super, że smakowało!
Zmienilam troszke proporcje i wyszlo cudo: mąka 250g, dodalam jedno zoltko wiecej i pol lyzeczki sody, cynamon i przyprawa do piernika, Rewelacja 🙂
No to super Pani Kasiu 🙂 Czyli wyszło bardziej aromatyczne skoro dodany został cynamon i przyprawa do piernika… 🙂
Bardzo smaczne ciacho bananowe. Ja zrobiłam bez kremu 🙂
Wygląda przepysznie 🙂