Ciasta z owocamiSłodkości

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe to pyszny i tani wypiek. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Polecam przygotować to proste ciasto bananowe gdy zalegają Ci w kuchni bardzo dojrzałe banany.

Ciasto z bananami

Uwielbiam domowe ciasto z bananami. Wychodzi mięciutkie, wilgotne i rozpływające się w ustach. Można je po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem, lecz tym razem przygotowałam je w wypasionej wersji. Ciasto bananowe udekorowałam kremem śmietankowym z mascarpone, bananami, orzechami i solonym karmelem. No powiem Wam, że efekt końcowy spełnił moje największe oczekiwania. To ciasto z bananów wyszło rewelacyjne! Moje bananowe ciasto jest idealne na uroczystości rodzinne czy jako coś słodkiego do kawy.  Moim zdaniem naprawdę pięknie się prezentuje i z pewnością rzuci się w oczy Twoim gościom.

Jeśli szukasz innego przepisu na ciasto z bananami to koniecznie wypróbuj:

Przepis na: Ciasto bananowe

Składniki:

Ciasto bananowe:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 270 g mąki pszennej
  • 120 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu

Krem śmietankowy:

Solony karmel:

  • 3 łyżki białego cukru drobnego
  • 50 ml wody
  • 6 łyżek śmietanki kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżki masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 banan
  • kilka orzechów włoskich lub pekan

Ciasto bananowe – przepis krok po kroku:

ciasto z bananami
Krok 1 

Ciasto bananowe:

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Trzy dojrzałe banany rozgniatamy za pomocą widelca na papkę. 


ciasto z bananami
Krok 2 

W osobnej misce miksujemy jajko z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią na jasną puszystą masę (wystarczy miksować niecałą minutę). Do tego celu możecie użyć miksera lub w ostateczności trzepaczkę kuchenną.


ciasto z bananami
Krok 3 

Do rozgniecionych bananów dodajemy przesianą mąkę, masę jajeczną, olej, proszek do pieczenia oraz cynamon.


szybkie ciasto bananowe
Krok 4

Całość mieszamy za pomocą trzepaczki kuchennej lub łyżki jedynie do momentu połączenia się składników. Powinna powstać dosyć gęsta konsystencja.


szybkie ciasto bananowe
Krok 5

Ciasto przekładamy do tortownicy (u mnie o długości 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nie wychodzi jakieś super wysokie, więc nie polecam je piec w większej tortownicy.

Piec przez około 35 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.


szybkie ciasto bananowe
Krok 6 

Cisto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. 


solony karmel
Krok 7 

Solony karmel:

Do rondelka z szerszym dnem wsypujemy równomiernie cukier (ma powstać cienka warstwa z cukru na dnie garnka). Podgrzewamy na średniej mocy palnika, jednak na tym etapie nic nie mieszamy tylko czekamy aż się cukier rozpuści i będzie lekko brązowieć.


solony karmel
Krok 8 

Gdy cukier się rozpuści i osiągnie ten jasny brązowy kolor to wlewamy wodę (tutaj trzeba uważać bo zacznie pryskać woda, ja polecam mieszać w rękawicach kuchennych) i od razu energicznie mieszamy (to powinno zająć około minuty, cały czas gotujemy, ale już na delikatnie mniejszym ogniu).


solony karmel
Krok 9

Wlewamy śmietankę i gotujemy przez 3-4 minuty, co chwilkę mieszamy. Po tym czasie dodajemy masło oraz sól i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez -2 minuty i ściągamy z palnika.  


solony karmel
Krok 10

Odstawiamy do przestygnięcia. Karmel po chwili powinien się zrobić nieco gęstszy.


krem do tortu
Krok 11

Po przestygnięciu ciasta dekorujemy je kremem śmietankowym z mascarpone (przepis klik), pokrojonymi plasterkami banana, posiekanymi orzechami włoskimi lub pekan i polecamy przestygniętym solonym karmelem. 


Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

ciasto bananowe

ciasto bananowe

ciasto bananowe

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 32

Oceń ten post jako pierwszy!

Ciasto z bananami

Przygotowałam dzisiaj niesamowite ciasto z bananami! Dosyć, że pięknie się prezentuje to jeszcze smakuje rewelacyjnie. Powiem Wam, że to bananowe ciasto podbiło dzisiaj moje serce! Wierzch udekorowałam kremem śmietankowym z mascarpone, plasterkami banana, posiekanymi orzechami i solonym karmelem… No jak dla mnie rewelka! To połączenie smakowe jest wybitnie smaczne. Musicie je koniecznie wypróbować! Oczywiście to ciasto bananowe możecie po upieczeniu oprószyć tylko cukrem pudrem, ale z zaproponowanymi przeze mnie dodatkami jest dużo smaczniejsze. No i do tego jak się pięknie prezentuje! To ciasto bananowe wilgotne wychodzi mięciutkie i delikatne w smaku. 

Szybkie ciasto bananowe

To szybkie ciasto bananowe z solonym karmelem jest wyraziste w smaku i ładnie się kroi. Jest proste do przygotowania i nie sprawia żadnych trudności. Nawet tym całkiem początkującym w kuchni. Bananowiec ciasto składa się przede wszystkim z dojrzałych i słodkich bananów, takich, które bez problemu można rozdrobnić za pomocą widelca. Jak dla mnie to ciasto bananowe – przepis doskonały! Wydaje się być skomplikowane, ale w rzeczywistości jest banalnie proste. Jeżeli masz sporo dojrzałych bananów to zaserwuj sobie placuszki bananowe śniadaniowe. Są przepyszne i bardzo sycące!

Ciasto z bananów

Jeśli lubisz domowe ciasto z bananów to mam dla Ciebie kilka pysznych i sprawdzonych inspiracji. Najczęściej polecam każdemu mój przepis na chlebek bananowy, który cieszy się na blogu bardzo dużą popularnością. Jeżeli wolisz jakieś nieco odchudzony wypiek to podrzucam mój fit ciasto bananowe. Pyszne ciasto z bananami to także ciasto kopiec kreta  na spodzie z ciasta czekoladowego. Każdy ten placek bananowy wyjdzie Ci idealnie! Muffinki bananowe z czekoladą wykonuję dosyć często i również wychodzą świetnie za każdym razem. Jako polecajkę na coś do picia podrzucam Ci koktajl bananowy, który wykonasz w mniej niż 5 minut.
Back to top button