Kopiec kreta

4.7/5 (289 ocen)
kopiec kreta przepis

Ciasto kopiec kreta robiłam do tej pory dwa razy w życiu! Przyznaję się bez bicia 🙂 Do tej pory zawsze jadłam ten wypiek w “gościach”, a wczoraj postanowiłam opracować jego jeszcze lepszą wersję.

Przygotowałam kopiec kreta na spodzie z ciasta czekoladowego, które znajduje się już na moim blogu od jakiegoś czasu (przepis znajdziecie tu >> wraz z filmikiem instruktażowym krok po kroku). Muszę przyznać, że użycie tego wilgotnego, mocno czekoladowego spodu to klucz w dziesiątkę!

Ciasto z bananami

Ciasto kopiec kreta składa się także z kremu śmietankowego wraz ze startą na drobnych oczkach czekoladą oraz bananów. W tym przepisie nie używam w moim kremie żelatyny, ponieważ zastosowanie śmietanki 36% i śmietan-fixu powoduje, że krem jest wystarczająco sztywny, nawet jak się go kroi. To ciasto z bananami jest obłędnie smaczne!

To ciacho jest lekkie, wyraziste w smaku i rozpływające się w ustach. Bez wątpienia to najlepszy przepis na kopiec kreta, jakie do tej pory jadłam. Gorąco Was zachęcam do jego wypróbowania.

Przepis na: Kopiec kreta

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

Dodatkowo:

  • 4 banany
  • sok z 1/2 cytryny
  • 750 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 śmietan-fix
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 70 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Wyślij emailem

Kopiec kreta - przepis krok po kroku


Krok 1

czekoladowe ciasto

Przepis na ciasto czekoladowe znajdziesz tu (klik >>). Polecam je piec w tortownicy np. o średnicy 26 cm.

Upieczone i przestygnięte ciasto wyciągamy z tortownicy. Z ciasta zetnij wierzch na wysokości około 3 cm. Bardzo delikatnie wydrążamy trochę miąższu za pomocą łyżki na głębokość 1 cm, zostawiając przy tym 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy ciasta przekładamy do miski i je rozkruszamy za pomocą suchych dłoni.

Banany obieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy równomiernie w wydrążonym cieście. 


Krok 2

czekoladowe ciasto

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudem. Gdy powstanie sztywna masa, wtedy dodajemy startą na tarce czekoladę. Całość mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 3

ciasto kopiec kreta

Na banany nakładamy przygotowany krem i formujemy go łyżką w kształt zaokrąglonego kopca.


Krok 4

kopiec kreta na blachę

Wierzch posypujemy równomiernie rozkruszonym ciastem czekoladowym. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!


kopiec kreta

kopiec kreta

kopiec kreta przepis

ciasto czekoladowe z bananami

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 289

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Hanna Kwit
Hanna Kwit
4 lat temu

Jeszcze nigdy nie jadłam tak dobrego kopca kreta :))

Angelika
Angelika
8 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Hanna Kwit

Można o przepis

Kopiec kreta

Kopiec kreta to lekkie ciasto składające się z ciasta czekoladowego, warstwy bananów skropionych sokiem z cytryny, a także puszystego kremu śmietankowego stracciatella. Wypiek ten jest naprawdę przepyszny i rozpływający się w ustach. Uwielbiam takie lekkie, wyraziste w smaku ciasta z bananami, które są naprawdę bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Ciasto kopiec kreta sprawdzi się świetnie jako weekendowy wypiek, czy nawet na różne okoliczności jak urodziny, imieniny czy zwykłą domówkę. Pięknie się prezentuje po przekrojeniu! Kopiec kreta ciasto rozpływa się w ustach i ciężko oprzeć się dokładce. Ciasto z bananami uwielbiają moi domownicy!

Kopiec kreta przepis

Mój przepis na ciasto kopiec kreta nie sprawi Ci żadnych większych trudności. Po przekrojeniu jest aksamitne i wilgotne w środku, a dodatkowo puszyste i delikatne na zewnątrz. Ten wypiek jest złożony z trzech elementów: ciasta czekoladowego, warstwy ułożonych blisko siebie bananów (nie ma przekrajamy je na połówki, tylko układamy je w całości) oraz puszystej masy śmietankowej z dodatkiem startej na tarce czekolady mlecznej lub gorzkiej w zależności jak słodkie chcecie uzyskać ciasto.

Ciasto kopiec kreta

Ciasto kopiec kreta tworzy ze sobą bardzo zgraną oraz wyrafinowaną kompozycję smaków. Można je upiec np. dzień przed jego wykończeniem, a następnie wystarczy tylko ułożyć warstwę skropionych sokiem z cytryny bananów, a także nałożyć masę śmietankową, a wierzch udekorować okruchami ciasta. Koniecznie wypróbujcie ciasto kopiec kreta! Bardzo je polecam, bo jest proste i efektowne. Idealny wypiek na ciepłe, letni dni. Najlepiej smakuje z bananami, ale zamiast nich można także użyć truskawek czy malin. Kopiec kreta najlepiej smakuje na drugi dzień! Jeśli szukasz podobnych, czekoladowych przepisów to koniecznie wypróbuj ciasto salceson czy nawet totalny klasyk – proste ciasto czekoladowe.

RozwińZwiń