Ciasta ucieraneCiasta z owocamiMurzynki i piernikiSłodkości

Ciasto salceson – wilgotne i mocno czekoladowe!

Ciasto salceson z jabłkami jest naprawdę obłędne w smaku! Mocno czekoladowe, a przede wszystkim wilgotne i rozpływające się w ustach. No palce lizać!

Ciasto czekoladowe

To pyszne ciasto czekoladowe o ciekawej nazwie salceson jadłam pierwszy raz kilka lat temu. Było smaczne, jednak takie zwyczajne i bez zachwytu. Gdy dodałam roztopione czekolady do ciasta i zrobiłam ten wypiek nieco inaczej niż zwykle to nabrało całkiem innej konsystencji. Zależało mi żeby było wilgotne i taki efekt uzyskałam. To proste ciasto salceson z jabłkami podbiło moje serce!

Jeśli szukasz innych wypieków z dodatkiem czekolady to koniecznie wypróbuj moje sprawdzone brownie z truskawkami, bułeczki drożdżowe zawijane z czekoladą lub proste muffinki czekoladowe.

Przepis na: Ciasto salceson – wilgotne i mocno czekoladowe!

 Przygotowanie:  10 min  Pieczenie: 50 min  Łącznie: 60 min

Składniki:

Ciasto:

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru np. drobnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 420 g mąki pszennej np. tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 4-5 jabłek

Dodatkowo:


Ciasto salceson przepis

czekoladowe ciasto
Krok 1

Ciasto salceson jest dość szybkie do przygotowania, więc od razu nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W kąpieli wodnej roztapiamy obie czekolady (łącznie 100g, można to też zrobić w mikrofalówce w małej miseczce). Odstawiamy do przestygnięcia.

W tym czasie do miski wbijamy 5 jajek i cukier (3/4 szklanki). Miksujemy przez 3-4 minuty do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Po tym czasie dodajemy proszek do pieczenia (1 łyżeczka), mąkę (420 g), kakao (2 łyżki), cynamon (1/2 łyżeczki), przestudzoną czekoladę oraz olej (3/4 szklanki). Miksujemy przez około 20 sekund jedynie do momentu połączenia się składników. Dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka i mieszamy całość za pomocą łyżki.


czekoladowe ciasto
Krok 2 

Ciasto przelewamy do keksówki. Ja użyłam keksówki o długości 36 cm. Możecie to ciasto upiec także np. w tortownicy o średnicy 24 cm.

Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.

Po przestygnięciu wierzch ciasta salceson można oblać polewą czekoladową.

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.


Ciasto salceson

Ciasto salceson

Ciasto salceson

Ciasto salceson

placek salceson

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwszy!

Salceson ciasto

Salceson ciasto smakuje naprawdę wybitnie smacznie. Uwielbiam je w moim domu. Wychodzi wilgotne, mięciutkie i delikatne w smaku. Placek salceson pięknie się kroi i zawsze rzuca się gościom w oczy na stole. Uwielbiam takie ciasta, które można w tak prosty i szybki sposób przygotować. Wystarczy kilka tanich i ogólnodostępnych składników i gotowe! Ciasto salceson przepis nie powinno Ci sprawić jakichkolwiek trudności. Jestem pewna, że wyjdzie Ci już za pierwszym razem i będziesz często wracać do tego przepisu.

Ciasto salceson przepis

To proste do przygotowania ciasto salceson, przepis opisałam krok po kroku. Wraz z dodanymi zdjęciami z etapu przygotowań sprawi, że ten wypiek będzie dla Ciebie jeszcze łatwiejszy i przyjemniejszy do zrobienia. Ciasto salceson potrafi uzależnić i sprawić, że ciężko nie sięgnąć po dokładkę. Ten wypiek ma kilka nazw, między innymi ciasto czekoladowe z jabłkami czy ciasto dla leniwych z jabłkami. Ja najczęściej mówię na nie ciasto salceson, ponieważ od zawsze tak się u mnie w domu na nie mówiło. Dla mnie to po prostu placek salceson i innych nazw nie akceptuję.

Ciasto salceson z jabłkami

Ciasto salceson z jabłkami jest naprawdę wyjątkowe. Mega wilgotne, a przy okazji pięknie się kroi na talerzyki. Ja je zwykle piekę w keksówce. Jednak to ciasto salceson na dużą blachę również się nadaje, tylko wtedy wszystkie składniki należy przemnożyć razy 1,5 porcji. Salceson z jabłkami jest naprawdę obłędny w smaku! No palce lizać! Do ciasta można dodać pokrojone w kostkę jabłka lub gruszki. Lubisz takie ciasta? Szukasz może podobnych przepisów z jabłkami? Koniecznie zobacz moje przepisy z jabłkami w roli głównej. Ja najbardziej lubię, a wręcz kocham szarlotkę na kruchym cieście z jabłkami, a na słodki, jarski obiad racuchy drożdżowe z jabłkami.
Back to top button