Opis przepisu
Ciasto salceson z jabłkami jest naprawdę obłędne w smaku! Mocno czekoladowe, a przede wszystkim wilgotne i rozpływające się w ustach. No palce lizać!
Ciasto salceson z jabłkami
To pyszne ciasto o ciekawej nazwie salceson jadłam pierwszy raz kilka lat temu. Było smaczne, jednak takie zwyczajne i bez zachwytu. Gdy dodałam roztopione czekolady do ciasta i zrobiłam ten wypiek nieco inaczej niż zwykle to nabrało całkiem innej konsystencji. Zależało mi żeby było wilgotne i taki efekt uzyskałam. To proste ciasto salceson z jabłkami podbiło moje serce!
Jeśli szukasz innych wypieków z dodatkiem czekolady to koniecznie wypróbuj moje sprawdzone brownie z truskawkami, bułeczki drożdżowe zawijane z czekoladą lub proste muffinki czekoladowe.
Przepis na: Ciasto salceson – wilgotne i mocno czekoladowe!
Składniki:
Ciasto:
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru np. drobnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 420 g mąki pszennej np. tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 4-5 jabłek
Dodatkowo:
Zobacz również:
Ciasto salceson – wilgotne i mocno czekoladowe! - przepis krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki
W kąpieli wodnej roztapiamy obie czekolady (łącznie 100 g, można to też zrobić w mikrofalówce w małej miseczce). Odstawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie do miski wbijamy 5 jajek i cukier (3/4 szklanki). Miksujemy przez 3-4 minuty do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Po tym czasie dodajemy proszek do pieczenia (1 łyżeczka), mąkę (420 g), kakao (2 łyżki), cynamon (1/2 łyżeczki), przestudzoną czekoladę oraz olej (3/4 szklanki). Miksujemy przez około 20 sekund jedynie do momentu połączenia się składników. Dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka i mieszamy całość za pomocą łyżki.
Krok 2
Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.
Po przestygnięciu wierzch ciasta salceson można oblać polewą czekoladową.
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Komentarze
Zrobiłam ciasto z tego przepisu. Już na początku były problemy, ponieważ ciasto wyszło za gęste i nie dało się go „rozbić”. Ciasto samo w sobie wyszło niedopieczone, a w przepisie podane jest za mało cukru, więc nie wyszło nawet słodkie. Odradzam robienia przepisów od tej użytkowniczki
Dzień dobry, Pani Xyz ma rację. Robiąc ciasto dzisiaj napotkaliśmy się na te same problemy, pomimo trzymania się ściśle przepisu. Ciasto wyszło nie słodkie, niedopieczone, prawie bez smaku czekolady. Piekarnik był wystarczająco długo nagrzewany. Co do komentarza o słodkości jabłek, to…. jest wiele gatunków jabłek, większość nie jest tak słodka by podbić ogólny poziom.
Mam naprawdę duże wątpliwości czy robi Pani moje przepisy… Pod innym przepisem napisała mi Pani, że nie dość dokładnie napisane są składniki, mimo że był podane w gramach i to zarówno w składnikach, jak i w krokach przepisu. Tutaj pisze Pani, że ciasto nie jest słodkie, a przecież dajemy do ciasta 3/4 szklanki cukru i 100 g czekolady plus jeszcze jabłka, które mają również swoją słodkość. Naprawdę ciężko wyobrazić mi sobie sytuację, aby to ciasto nie wyszło słodkie trzymając się przepisu…
CIASTO WYSZLO PRZEPYSZNE! Pulchniutkie, słodkie, cudowne… Będzie witać ciach w mojej kuchni bardzo często 🥰
Bardzo się cieszę, że tak posmakowało! ❤️
Świetnie wygląda!