Ciasto czekoladowe z malinami

4.6/5 (81 ocen)

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Ciasto czekoladowe z malinami

Ciasto czekoladowe z malinami to niezwykle smaczny i prosty wypiek. Wychodzi mięciutkie, puszyste i świetnie się kroi. Do tego domowa polewa czekoladowa… Coś pysznego!

Ciasto z malinami

Jeśli lubisz ciasta z malinami to koniecznie wypróbuj je w takiej czekoladowej wersji. Jak dla mnie to strzał w dziesiątkę! Wykorzystaj sezon na maliny i upiecz to pyszne ciacho.

Przepis na: Ciasto czekoladowe z malinami

Składniki:

Ciasto:

  • 220 g masła
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 250 ml mleka
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 150 g malin
  • opcjonalnie 100 g jeżyn

Polewa:

  • 100 g masła
  • 40 g kakao
  • 100 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
Wyślij emailem

Ciasto czekoladowe z malinami przepis krok po kroku:


Krok 1

placek malinowy

W małym rondelku rozpuszczamy masło (około 220 g).


Krok 2

ciasto malinowe

Roztopione masło zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekane czekolady: gorzką (150 g) i mleczną (50 g). Mieszamy do momentu ich rozpuszczenia. Następnie dolewamy mleko (250 ml) i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.  


Krok 3

szybkie ciasto z malinami

W tym czasie jajka w temperaturze pokojowej (5 szt) miksujemy z cukrem (około 150 g) i cukrem z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka) na wysokich obrotach miksera.


Krok 4

proste ciasto z malinami

Po około 4-5 minutach powinna powstać puszysta, jasna masa.  


Krok 5

ciasta z malinami

Do jajek wlewamy przestudzoną masę czekoladową I mieszamy lekko za pomocą trzepaczki. 


Krok 6

placek z malinami

Wsypujemy mąkę pszenną (300 g), kakao (2 łyżki) i  proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Mieszamy za pomocą trzepaczki jedynie do połączenia się składników.


Krok 7

przepis na ciasto z malinami

Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja kwadratowa 24×24 cm).


Krok 8

czekoladowe ciasto z malinami

Na wierzchu układamy równomiernie maliny i jeżyny. Jeśli zapadną Wam się w ciasto, to nic się nie dzieje. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 170 stopni.


Krok 9

polewa czekoladowa

Gdy ciasto czekoladowe będzie całkowicie zimne, wtedy przygotowujemy polewę czekoladową.

W małym rondelku rozpuszczamy masło. Gdy się rozpuści, wtedy dodajemy przesiane kakao, cukier puder, a także mleko w temp. pokojowej i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki (nie doprowadzamy do wrzenia, bo się zwarzy!), ściągamy z palnika. Gdy lekko przestygnie, wtedy dekorujemy nią wierzch ciasta.

Opcjonalnie układamy na wierzchu świeże owoce – ja użyłam garść malin.


Ciasto czekoladowe z malinami

Ciasto czekoladowe z malinami

Ciasto czekoladowe z malinami

Ciasto z malinami

 

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 81

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Julia
Julia
7 miesięcy temu

super przepis, bardzo jasno i klarownie opisany 🙂 właśnie wyjęłam ciasto z piekarnika, pachnie pięknie – polecam!

IMG_20230823_122938.jpg
Ania
Ania
1 rok temu

Właśnie je piekę, pominęłam owoce, bo akurat ich nie miałam ale i tak już ślinka na nie cieknie ❤️🤤 tylko tutaj znajduje przepisy, które są proste w wykonaniu i smaczne dziękuję 😊