
Ciasto Michałek to moje najnowsze przekładane ciacho, które z pewnością Wam przypadnie do gustu. To połączenie kakaowego biszkoptu z kremem michałkowym oraz śmietankowym. Elementem, który sprawia, że ciasto nie jest mdłe i zbyt słodkie jest dżem wiśniowy. To jedno z lepszych ciast jakie do tej pory piekłam! Ciasto Michałek jest proste naprawdę proste do przygotowania, a sprawdzi się świetnie jako wypiek urodzinowy, imieninowy czy bez jakiejkolwiek okazji.
Mój przepis na ciasto Michałek opisałam poniżej bardzo szczegółowo, więc nie powinniście mieć problemu z jego zrobieniem. Ciacho pięknie się kroi na talerze i znika z nich w tempie błyskawicznym. Do przygotowania tego ciasta użyłam dżemu naturalnego Darbo (to firma z Tyrolu w Austrii, która produkuje dżemy owocowe wedle starej rodzinnej receptury od 1879 roku). Warto dodać, że do produkcji dżemów, firma ta używa tylko wysokiej jakości owoców, które są delikatnie podgrzewane i mieszane, dzięki czemu zachowują naturalny smak. Co więcej produkty Darbo nie zawierają sztucznych barwników, a także konserwantów. W swojej ofercie mają różne smaki dżemów jak np. morela, borówka, malina, owoce leśne, brzoskwinia czy nawet gorzka pomarańcza. Koniecznie wypróbujcie!
Przepis na: Ciasto Michałek
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 5 dużych jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- dodatkowo 200 g cukierków Michałków (ja użyłam o smaku mlecznej i białej czekolady)
- opcjonalnie 2 łyżki mleka w proszku
Dodatkowo:
- dżem naturalny wiśniowy Darbo
- posypka czekoladowa
- opcjonalnie do naponczowania biszkoptu np. 3 łyżki nalewki wiśniowej
Jak zrobić ciasto Michałek?
Kakaowy biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na wysokich obrotach przez 5 minut. Następnie stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy do jego całkowitego rozbicia. Wlewamy także żółtka i lekko mieszamy na małych obrotach miksera. Pod koniec wsypujemy składniki sypkie: mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz kakao.
Ciasto wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 24 cm). Piec przez 32-35 minut w temp. 170 stopni. Po tym czasie przez chwilę studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyciągamy, delikatnie rzucamy nim np. 20 cm nad blatem. Odstawiamy do przestygnięcia i wtedy go kroimy na dwa równe blaty.
Jeśli chodzi o ponczowanie biszkoptów to polecam wymieszać 2-3 łyżki nalewki wiśniowej z taką samą ilością wody i równomiernie pokropić ciasto.
Dolny blat biszkopta wkładamy z powrotem do tortownicy smarujemy dżemem wiśniowym.
Masa śmietankowa:
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem. W osobnej miseczce delikatnie zmiksować mascarpone, dodać do prawie już sztywnego kremu śmietankowego. Wszystko miksujemy do momentu powstania gęstego, sztywnego kremu (tylko nie miksuj zbyt długo żeby masa się nie zwarzyła). No i teraz tak – mniejszą połowę kremu odstawiamy do dekoracji wierzchu, a do reszty wsypujemy drobno pokrojone cukierki Michałki. Ja użyłam klasyczne czekoladowe i o smaku białej czekolady. Dodatkowo opcjonalnie można dodać mleko w proszku. Całość lekko mieszamy za pomocą łyżki.
Przygotowany krem michałkowy delikatnie wykładamy na dolny biszkopt, wierzch wyrównujemy.
Na masę michałkową nakładamy drugi biszkopt. Na wierzch nakładamy krem śmietankowy i posypkę czekoladową. Chłodzimy w lodówce.