Naleśniki z pieczarkami

4.8/5 (221 ocen)

Ilość porcji

6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

25 min

Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami z ciągnącym się żółtym serem to super pomysł na obiad czy na kolację. Uwielbiam je w formie zapiekanej. Najlepiej mi smakują na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Naleśniki wytrawne

Nie masz pomysłu co zrobić z dodatkiem pieczarek? Może się skusisz na te zapiekane naleśniki na słono. Są bardzo smaczne i sycące. Do farszu polecam dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a także świeżą natkę pietruszki. Z kolei jeśli chodzi o ser to fajnie się tu sprawdzi mozzarella czy cheddar.

Z przepisu wychodzi 6 naleśników z pieczarkami.

Przepis na: Naleśniki z pieczarkami

Składniki:

Naleśniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

Farsz:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g pieczarek
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu czarnego

Dodatkowo:

  • 30 g żółtego sera
Wyślij emailem

Naleśniki z pieczarkami - przepis krok po kroku


Krok 1

naleśniki

Naleśniki

Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego.

Do wysokiej miski dodajemy mąkę pszenną (ok 1 i 3/4 szklanki), mleko (1 szklanka), wodę gazowaną (1 szklanka), 2 jajka i opcjonalnie szczyptę soli. Miksujemy przez pół minuty do momentu połączenia się składników.

Naleśniki smażymy na patelni (najlepiej z nieprzywierającą powierzchnią). Ja nie używam żadnego tłuszczu do ich smażenia, ale jeżeli masz starszą patelnię to polecam ją najpierw natłuścić np. dolewając 2 łyżki oleju. Następnie przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy do zarumienia naleśników.


Krok 2

cebula do farszu

Farsz na naleśniki z pieczarkami

Dużą cebulę kroimy dość drobno. Smażymy na małej ilości oleju na średnim ogniu aż do jej zeszklenia. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) i całość mieszamy.


Krok 3

pieczarki do farszu

Wsypujemy umyte i pokrojone drobno pieczarki (600 g), a następnie smażymy na średnim ogniu (najlepiej pod przykryciem), co chwilę mieszając.


Krok 4

farsz pieczarkowo serowy

Dodajemy 1/4 płaskiej łyżeczki soli i starty na tarce o dużych oczkach ser żółty (około 100 g). Całość mieszamy i od razu zdejmujemy z ognia.


Krok 5

farsz na naleśniki z pieczarkami

Na sam koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki (1 łyżeczka), a także pieprz czarny mielony (większa szczypta). Lekko mieszamy.


Krok 6

zawijane naleśniki z pieczarkami

Na naleśnika nakładamy około 2-3 łyżki ciepłego farszu. Zwijamy w rulonik.


Krok 7

naleśniki z pieczarkami i serem żółtym pieczone

Zapiekane naleśniki

Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Te naleśniki z pieczarkami smakują najlepiej na ciepło, więc ja upiekłam je w dwóch turach (w mniejszym naczyniu, po 3 naleśniki).

Wierzch dekorujemy odrobiną farszu pieczarkowego i posypujemy startym na tarce żółtym serem (ok 30 g). Pieczemy do rozpuszczenia się sera – około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni (np. z termoobiegiem).

Zostały Ci jeszcze pieczarki lub szukasz innych przepisów z nimi w roli głównej? W takim razie koniecznie wypróbuj moje krokiety z pieczarkamichrupiące pieczarki w serowym cieście czy kurczaka w sosie pieczarkowym. Warte skosztowania są także zapiekanki z pieczarkami na bazie domowych bułek pszennych.


Naleśniki z pieczarkami i serem

Pyszne naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami

naleśniki z pieczarkami i serem

zapiekane naleśniki z pieczarkami

naleśniki z pieczarkami i serem żółtym

Przepis na naleśniki z pieczarkami i serem

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 221

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Frania
Frania
4 miesięcy temu

Ile smażyć pieczarki?

Nat
Nat
1 rok temu

moije ulubione naleśniki

Pyszne naleśniki z pieczarkami

Szukasz pomysłu na obiad? W takim razie wypróbuj te pyszne naleśniki z pieczarkami! Wychodzą naprawdę rewelacyjne, więc jeżeli lubisz wytrawne naleśniki to z całą pewnością przypadną Ci do gustu. Ja przygotowuję średnio raz w tygodniu różne rodzaje, zarówno na słono jak i na słodko. Zostało mi to chyba jeszcze z dzieciństwa, gdzie moja babcia regularnie przygotowywała naleśniki w piątek. Najczęściej z dżemem lub serem, jednak z wiekiem polubiłam również je w wersji wytrawnej, z mięsem, szpinakiem i fetą, czy właśnie naleśniki z pieczarkami i serem żółtym.

Naleśniki z pieczarkami i serem żółtym

Takie naleśniki z pieczarkami i serem żółtym to świetny pomysł na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny. Czas przygotowania to zaledwie 25 min, a smak jest naprawdę obłędny! Naleśniki z pieczarkami i serem żółtym możesz dodatkowo na koniec obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni, zamiast w piekarniku. W tej wersji również są pyszne!

Przepis na naleśniki z pieczarkami i serem

Przepis na naleśniki z pieczarkami i serem żółtym jest bardzo prosty i wykonasz go w niecałe 25 min. Najpierw przygotowujemy ciasto naleśnikowe, a następnie smażymy cienkie naleśniki. W między czasie możemy już pokroić w małą kostkę cebulę i podsmażyć ją na patelni wraz z czosnkiem. W kolejnym kroku pieczarki myjemy i kroimy również w kostkę, dodając je na patelnię. Smażymy, aż woda z pieczarek odparuje. Doprawiamy solą i dodajemy starty ser żółty. Mieszamy dokładnie i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy pieprzem, mieszamy i gotowy farsz nakładamy na przygotowane wcześniej naleśniki.

RozwińZwiń