Naleśniki z pieczarkami z ciągnącym się żółtym serem to super pomysł na obiad czy na kolację. Uwielbiam je w formie zapiekanej. Najlepiej mi smakują na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Naleśniki wytrawne
Nie masz pomysłu co zrobić z dodatkiem pieczarek? Może się skusisz na te zapiekane naleśniki na słono. Są bardzo smaczne i sycące. Do farszu polecam dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a także świeżą natkę pietruszki. Z kolei jeśli chodzi o ser to fajnie się tu sprawdzi mozzarella czy cheddar.
Z przepisu wychodzi 6 naleśników z pieczarkami.
Przepis na: Naleśniki z pieczarkami
Składniki:
Naleśniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
Farsz:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 600 g pieczarek
- 100 g żółtego sera
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu czarnego
Dodatkowo:
- 30 g żółtego sera
Zobacz również:
Naleśniki z pieczarkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Naleśniki
Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego.
Do wysokiej miski dodajemy mąkę pszenną (ok 1 i 3/4 szklanki), mleko (1 szklanka), wodę gazowaną (1 szklanka), 2 jajka i opcjonalnie szczyptę soli. Miksujemy przez pół minuty do momentu połączenia się składników.
Naleśniki smażymy na patelni (najlepiej z nieprzywierającą powierzchnią). Ja nie używam żadnego tłuszczu do ich smażenia, ale jeżeli masz starszą patelnię to polecam ją najpierw natłuścić np. dolewając 2 łyżki oleju. Następnie przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy do zarumienia naleśników.
Krok 2
Farsz na naleśniki z pieczarkami
Dużą cebulę kroimy dość drobno. Smażymy na małej ilości oleju na średnim ogniu aż do jej zeszklenia. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) i całość mieszamy.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 7
Zapiekane naleśniki
Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Te naleśniki z pieczarkami smakują najlepiej na ciepło, więc ja upiekłam je w dwóch turach (w mniejszym naczyniu, po 3 naleśniki).
Wierzch dekorujemy odrobiną farszu pieczarkowego i posypujemy startym na tarce żółtym serem (ok 30 g). Pieczemy do rozpuszczenia się sera – około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni (np. z termoobiegiem).
Zostały Ci jeszcze pieczarki lub szukasz innych przepisów z nimi w roli głównej? W takim razie koniecznie wypróbuj moje krokiety z pieczarkami, chrupiące pieczarki w serowym cieście czy kurczaka w sosie pieczarkowym. Warte skosztowania są także zapiekanki z pieczarkami na bazie domowych bułek pszennych.
Komentarze
Ile smażyć pieczarki?
Ciężko powiedzieć, ponieważ wszystko zależy na jakiej mocy palnika będą smażone 🙂 Muszą wyglądać mniej więcej tak jak u mnie w kroku 3 🙂
moije ulubione naleśniki
Ja również bardzo lubię 🙂