Dania jarskieObiadyPrzepisy na Boże Narodzenie

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami smakują zawsze wyśmienicie, czy to z barszczem czerwonym, czy też solo bez żadnych dodatków. Jest to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej, dlatego przygotowuję je zawsze na wigilijny stół, ale uwielbiam je nie tylko od święta. Ciężko im się oprzeć i zawsze znikają bardzo szybko. W końcu kto by się nie skusił na takiego jednego krokiecika albo ewentualnie pięć? 🙂

Poniżej znajdziesz mój sprawdzony przepis na krokiety z kapustą i grzybami suszonymi. Dla urozmaicenia smaku, dodaję do nich czasem także pieczarki. Ogólnie jest to bardzo proste i smaczne danie, ale niestety czasochłonne. Przed świętami raczej nie ma problemu z kupieniem kiszonej kapusty (ja często kupuję taką pół kilogramową kapustę w wiaderku wraz z suszonymi grzybami w środku).

Kapustę płuczemy zawsze przed przygotowaniem farszu, a długość płukania ma też znaczenie. Jeżeli nie przepadasz za kwaśną kapustą to polecam trzymać ją troszkę dłużej pod wodą.

Jeśli wolisz tańsze i szybsze do zrobienia krokiety to wypróbuj krokiety z pieczarkami i żółtym serem. Cieszą się również bardzo dużym zainteresowaniem.

Z przepisu wychodzi około 6 większych krokietów.

Przepis na: Krokiety z kapustą i grzybami

  Łącznie: 70 min

Składniki:

Naleśniki:

Farsz:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 20 g grzybów suszonych (podgrzybki, borowiki)
  • opcjonalnie 200 g pieczarek
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej

Krokiety z kapustą i grzybami – przepis krok po kroku:

ciasto na krokiety
Krok 1:  

Naleśniki

Dokładny przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tu >>.

Smażymy naleśniki z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią łyżeczkę oleju. 


przygotowanie krokietów z kapustą i grzybami
Krok 2:  

Farsz

Do małego garnka wsypujemy suszone grzyby i zalewamy je wrzątkiem (wystarczy 1,5 szklanki). Gotujemy przez 30 minut. W osobnym garnku dodajemy przepłuczoną kiszoną kapustę i gotujemy na małym ogniu z dodatkiem wody (około 100 ml), liści laurowych (3-4 sztuki), ziela angielskiego (kilka kulek) i mielonego pieprzu (2 szczypty). Kiedy kapusta zmięknie (to zajmuje średnio 20-30 minut), porządnie odciskamy ją z nadmiaru wody, a następnie drobno siekamy.

Dużą cebulę kroimy dość drobno. Smażymy na małej ilości oleju na średnim ogniu aż do jej zeszklenia. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) i całość mieszamy.

Dodajemy opcjonalnie drobno pokrojone pieczarki i smażymy na średnim ogniu (najlepiej pod przykryciem), co chwilę mieszając. Następnie dodajemy kapustę kiszoną odciśniętą z nadmiaru soku, a także odcedzone, drobno posiekane suszone grzyby.

Całość mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez około 7 minut.


Farsz do krokietów z kapustą i grzybami
Krok 3:  

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja czasami dodaję odrobinę przyprawy do bigosu lub gałki muszkatołowej. Całość dokładanie mieszamy i zdejmujemy z ognia, aby farsz nieco przestygł.


przygotowanie krokietów z kapustą
Krok 4:  

Do jednej miseczki wsypujemy mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciej roztrzepane jajka.

Na środek każdego naleśnika nakładamy około 2 łyżki farszu.


Zawijanie krokietów z grzybami
Krok 5:  

Zawijamy najpierw naleśniki zaginając ich dwa boki do środka, a następnie rolujemy całość.

Najpierw moczymy zawiniętego naleśnika w mące, a następnie w roztrzepanych jajkach, a potem w bułce tartej.


smażenie krokietów krokietów z kapustą i grzybami
Krok 6:  

Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju (na średniej mocy palnika). Smacznego!

Szukasz innych przepisów z grzybami w roli głównej? W takim razie koniecznie wypróbuj moje sprawdzone uszka z grzybami lub sos grzybowy.


Krokiety z kapustą i grzybami

krokiety z kapustą i grzybami przepis

przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami?

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 264

Oceń ten post jako pierwszy!

Farsz do krokietów z kapustą i grzybami

W mniejszym garnku grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 min. W tym czasie możemy zająć się kapustą, płucząc ją pod bieżącą wodą. Długość płukania zależy od tego jak bardzo nasza kapusta kiszona jest kwaśna oraz jak bardzo lubimy jej kwaskowatość 🙂 Reguła jest prosta: im dłużej płuczemy tym mniej jest kwaśna. Następnie dajemy ją do garnka z niewielką ilością wody (ok. 100 ml) i dodajemy do kapusty liście laurowe, ziele angielskie i pieprz czarny.

Po 20-30 wyciągamy kapustę, porządnie odsączamy z wody i drobno siekamy. Podsmażamy na patelni drobno pokrojoną cebulę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wracamy do naszej kapusty i dodajemy ją na patelnię wraz z odcedzonymi, drobno posiekanymi grzybami. Całość mieszamy i smażymy przez kilka minut. Dodajemy dla smaku szczyptę soli i pieprzu. W ten sposób farsz do krokietów z kapustą i grzybami mamy gotowy!

Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami?

Najpierw przygotowujemy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki. Następnie na przestudzony naleśnik nakładamy gotowy farsz, również przestudzony. Dwa boki ciasta zagniatamy do środka, a następnie rolujemy całość. Przygotowany krokiet obtaczamy najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku, a na końcu w bułce tartej i smażymy równomiernie na małym ogniu, aż panierka będzie miała złoty kolor. Krokiety z kapustą i grzybami podajemy z barszczem czerwonym lub solo, w zależności od preferencji 🙂

Back to top button