Przepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczne

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami robię obowiązkowo co roku na święta Bożego Narodzenia. Wraz z barszczem czerwonym stanowią połączenie doskonałe. Nie wyobrażam sobie wigilii bez domowych uszek i barszczu. U mnie w domu robimy je zwykle tylko raz w roku, aby na święta smakowały szczególnie, a nie jak inne pospolite danie, które się je przez cały rok.

Uszka

Szczerze mówiąc samodzielnie uszka zaczęłam robić kilka lat temu (3 lub 4 max). Do tej pory ja byłam odpowiedzialna bardziej za słodkie wypieki na wigilię, a z kolei moja mama robiła słone potrawy jak uszka, pierogi czy gołąbki. Jakiś podział w końcu musi być skoro jest zawsze w okresie przedświątecznym naprawdę sporo rzeczy do zrobienia.

Farsz grzybowy do uszek

Uwielbiam domowe uszka z grzybami. Na święta Bożego Narodzenia robię taką ilość farszu, żeby wystarczyło na dwa dni dla 10-osobowej rodziny. Jeśli chcecie to oczywiście możecie zrobić z połowy porcji. Uszka z grzybami suszonymi oraz pieczarkami można wykonać 1-2 dni przed wigilią lub jeszcze wcześniej i po prostu sobie zamrozić (a przed samą wigilią wrzucić na chwilę do wrzącej wody). Jestem pewna, że farsz do uszek nie sprawi Wam jakichkolwiek trudności. Jeżeli chodzi o ciasto na uszka, to korzystam z mojego ulubionego ciasta na pierogi – pasuje do uszek idealnie.

Szukasz innych przepisów na Boże Narodzenie? W takim razie koniecznie odwiedź mój wpis na 12 potraw wigilijnych. Znajdziesz w nim sporo inspiracji.

Przepis na: Uszka z grzybami

  Łącznie: 2 h  Liczba sztuk: 100

Składniki:

Farsz:

  • 2 cebule
  • opcjonalnie 3 ząbki czosnku
  • 1 kg pieczarek
  • 60 g suszonych grzybów np. podgrzybków, borowików
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny mielony
  • olej do smażenia

Ciasto:


Uszka – przepis krok po kroku:

farsz z suszonych grzybów na uszka
Krok 1 

Zaczynamy od farszu. Suszone grzyby (około 60 g) wrzucamy do małego garnka.


suszone grzyby na uszka
Krok 2 

Zalewamy grzyby wrzątkiem i gotujemy przez 15-20 minut na małym ogniu. Następnie je dokładnie płuczemy i odcedzamy.


Cebula na patelni
Krok 3

W tym czasie obieramy cebule (2 średnie sztuki) i kroimy dość drobno. Tak samo robimy z pieczarkami (1 kg).

Na większej patelni na małej ilości oleju podsmażamy cebulę na średnim ogniu. Opcjonalnie dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek (3-4 ząbki).  


składniki na uszka
Krok 4

Następnie dodajemy odcedzone i posiekane drobno suszone grzyby.


farsz grzybowy do uszek
Krok 5

Dodajemy także posiekane pieczarki i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut co chwilę mieszając. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie przepuszczamy farsz przez maszynkę do mięsa.


ciasto na uszka przepis
Krok 6

Ciasto na uszka przepis

Ciasto na uszka robię prawie identyczne jak ciasto na pierogi. Na stolnicę wsypujemy mąkę, na jej środku robimy wgłębienie i wbijamy tam jajka, a także dodajemy miękkie masło oraz sól. Siekamy nożem dolewając stopniowo gorącą wodę.


przepis na ciasto na uszka
Krok 7 

Wyrobione ciasto odkładamy na 10 minut, aby “odpoczęło”. Najlepiej je lekko oprószyć z każdej strony mąką i przykryć jakąś miseczką. Po tym czasie ciasto będzie bardziej elastyczne.


ciasto na uszka
Krok 8 

Stolnicę oraz ciasto podsypujemy lekko mąką. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części. Każdą rozwałkowujemy cienko i wycinamy kółka za pomocą np. większego kieliszka do wódki.


przepis na uszka z grzybami
Krok 9

Na ciasto (w zależności od wielkości kółka) nakładamy po pół łyżeczki farszu grzybowego.


uszka z grzybami przepis
Krok 10

Najpierw zlepiamy ciasto jak na pierogi, a następnie krańce uszka zlepiamy ze sobą.


Domowe uszka wigilijne
Krok 11

Zagniatamy dokładnie, aby podczas gotowania się nie rozkleiły.  


przepis na uszka
Krok 12

Uszka najlepiej przygotowywać partiami, aby ciasto nie wyschło. Ze względu na ich rozmiar, sklejanie uszek jest nieco dłuższe i bardziej pracochłonne.  


uszka z grzybami suszonymi
Krok 13

Gotujemy we wrzącej wodzie, aż nasze uszka wypłyną na wierzch. Ja zwykle przekładam uszka do durszlaku i oblewam je pod strumieniem zimnej wody, aby się nie lepiły. Gotowe!


uszka wigilijne

Barszcz czerwony z uszkami

uszka przepis

uszka z grzybami suszonymi

uszka z grzybami suszonymi

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwszy!

Uszka z grzybami

Powiem Wam, że uszka po raz pierwszy zrobiłam samodzielnie kilka lat temu z przepisu mojej babci. Do tej pory to ja szykowałam przed wigilią słodkie wypieki, a mama z babcią słone. Odkąd nauczyłam się robić domowe uszka z grzybami to nie potrafię zrobić ich w małej ilości. Tak mi smakują, że często robię podwójną porcję i część po prostu mrożę. Następnie wyciągam je z zamrażalnika, kiedy tylko mam na nie ochotę. Jak dla mnie farsz na uszka z suszonych grzybów i pieczarek jest najlepszy! Taki robiła moja babcia, mama i teraz ja. Ja zawsze robię uszka z grzybami (uszka wigilijne) – najczęściej z suszonymi np. borowikami czy podgrzybkami. To farszu dodaję także cebulę, czosnek oraz pieczarki.

Uszka do barszczu

Nie wyobrażam sobie świąt bez uszek do barszczu czerwonego! Uwielbiam je jeść, jednak nieco mniej robić, ponieważ są dość pracochłonne. Domowe uszka do barszczu przygotowuję na takim samym cieście co pierogi ruskie. Jest ono elastyczne i super się na nim pracuje. Jeśli nie wiesz jak zrobić uszka z grzybami to koniecznie przeczytaj mój przepis krok po kroku. Opisałam go dość szczegółowo z dużą ilością zdjęć z procesu ich powstawania. Jestem pewna, że ugotowane uszka do barszczu z tego przepisu będą hitem na świątecznym stole. Szczerze polecam !

Przepis na uszka z grzybami – tzw. wigilijne

Przepis na wigilijne uszka z grzybami jest naprawdę prosty, chociaż nie ukrywam, że czasochłonny. Aby przygotować przepis będziemy potrzebować następujące składniki: drobno pokrojoną cebulę, czosnek, trochę grzybów (grzyby podsuszone takie jak podgrzybki i borowiki oraz dodatkowo pieczarki), 2 łyżki bułki tartej, szczypty soli i pieprzu do smaku oraz trochę oleju do smażenia. Różne są przepisy, ale ja zawsze korzystam z tego sprawdzonego. Najpierw musimy zająć się grzybami i gotować na wodzie przez 20 min. Grzyby dokładnie myjemy, aby nie było czuć chrupania pod zębami (Nie ma nic gorszego niż pyszny barszczyk z chrupiącymi pod zębami uszkami). Następnie wszystkie składniki kroimy, łącznie z grzybami kroimy i smażymy na patelni w odpowiedniej kolejności. W ten sposób mamy już farsz, który dodamy do ciasta i będziemy gotować na wodzie.

Przepis na ciasto na uszka

Skoro mamy już farsz grzybowy gotowy, to czas na ciasto na uszka. Ja korzystam z przepisu takiego samego jak na ciasto na pierogi. Potrzebować będziemy: mąka typ 500 (np. Poznańska lub z Lubelli, specjalna do pierogów), jajka, gorącą wodę, 4 łyżeczki miękkiego masła oraz sól. Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę i robimy w niej wgłębienie, a następnie dodajemy masło, sól, jaja oraz stopniowo wodę. Wszystko zagniatamy, aż ciasto przestanie się kleić do rąk i zostawiamy na 10 min. Z ciasta wycinamy kółeczka, które będą naszymi uszkami (te sterczące końce). Następnie za pomocą łyżeczki do ciasta dodajemy farsz, zaklejamy, a następnie sklejamy uszkami i wrzucamy do gotującej się wody. Po wyjęciu z gorącej wody polecam oblać je zimną wodą, aby jeszcze lepiej się skleiły.

Back to top button