Bez pieczeniaŚniadanieSłodkości

Mini placuszki – pomysł na śniadanie!

Mini placuszki to świetny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Faktycznie ich przygotowanie jest kilka minut dłuższe niż w przypadku zwykłych placków, ale za to prezentują się naprawdę fajnie na talerzu. Wychodzą mięciutkie dzięki temu, że smażymy je na małym ogniu. To sprawia, że na patelni ładnie rosną i stają się puchate. Jeśli będziesz je smażyć na dużym ogniu to szybko się przypalą, a w środku mogą nadal być surowe.

Co zrobić żeby wyszły takie równe mini placuszki? Najlepiej nakładać taką samą ilość ciasta za pomocą łyżeczki (oczywiście w odstępach) na patelni, tak aby podczas smażenia się nie stykały i łatwiej je było obracać za pomocą silikonowej łopatki.

Mini pancakes

Te pyszne placuszki można podawać z wieloma dodatkami. Ja tym razem zaserwowałam moje mini pancakes z konfiturą z jeżyn i bananem, jednak równie dobrze możecie zastąpić domową nutellą na bazie orzechów laskowych, świeżymi owocami, powidłami śliwkowymi czy masłem orzechowym.

Jeśli tylko szukasz podobnych przepisów na śniadaniowe placuszki to zachęcam do wypróbowania puszystych pancakes z nutellą w środku, bananowych placuszków śniadaniowychpuszystych placuszków z jagodami lub serniczków z patelni.

Przepis na: Mini placuszki – pomysł na śniadanie!

 Łącznie: 15 min

 Liczba porcji: 10

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • dowolny dżem, krem czekoladowy czy owoce

Jak zrobić mini pancakes?

Wykonanie:

Około 260g mąki pszennej przesiewamy do miski. Następnie dodajemy 2 jajka (w temp. pokojowej), 2 łyżki cukru pudru oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Wlewamy także 1/3 szklanki oleju i 300 ml mleka. Miksujemy dosłownie przez kilka sekund na małych obrotach miksera, jedynie do momentu połączenia się składników. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste. Odkładamy je na kilka minut.

Smażymy placuszki na patelni na małej ilości oleju. Jeśli korzystasz z teflonowej patelni np. do smażenia naleśnika to wystarczy dosłownie kilka kropli oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 łyżeczce ciasta w równych odstępach (ja smażyłam około 8 placuszków za jednym zamachem). Smażymy na bardzo małym ogniu (opcjonalnie pod przykryciem) żeby ładnie wyrosły i nie były spalone na zewnątrz, a surowe w środku.

Pod wpływem proszku do pieczenia i wolnego smażenia powinny wyjść puchate mini placuszki.

Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


placuszki

placuszki

placuszki

mini pancakes

mini pancakes

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 17

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button