Mini placuszki to świetny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Faktycznie ich przygotowanie jest kilka minut dłuższe niż w przypadku zwykłych placków, ale za to prezentują się naprawdę fajnie na talerzu. Wychodzą mięciutkie dzięki temu, że smażymy je na małym ogniu. To sprawia, że na patelni ładnie rosną i stają się puchate. Jeśli będziesz je smażyć na dużym ogniu to szybko się przypalą, a w środku mogą nadal być surowe.
Co zrobić żeby wyszły takie równe mini placuszki? Najlepiej nakładać taką samą ilość ciasta za pomocą łyżeczki (oczywiście w odstępach) na patelni, tak aby podczas smażenia się nie stykały i łatwiej je było obracać za pomocą silikonowej łopatki.
Mini pancakes
Te pyszne placuszki można podawać z wieloma dodatkami. Ja tym razem zaserwowałam moje mini pancakes z konfiturą z jeżyn i bananem, jednak równie dobrze możecie zastąpić domową nutellą na bazie orzechów laskowych, świeżymi owocami, powidłami śliwkowymi czy masłem orzechowym.
Jeśli tylko szukasz podobnych przepisów na śniadaniowe placuszki to zachęcam do wypróbowania puszystych pancakes z nutellą w środku, bananowych placuszków śniadaniowych, puszystych placuszków z jagodami lub serniczków z patelni.
Przepis na: Mini placuszki – pomysł na śniadanie!
Składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- dowolny dżem, krem czekoladowy czy owoce
Zobacz również:
Jak zrobić mini pancakes?
Wykonanie:
Około 260g mąki pszennej przesiewamy do miski. Następnie dodajemy 2 jajka (w temp. pokojowej), 2 łyżki cukru pudru oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Wlewamy także 1/3 szklanki oleju i 300 ml mleka. Miksujemy dosłownie przez kilka sekund na małych obrotach miksera, jedynie do momentu połączenia się składników. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste. Odkładamy je na kilka minut.
Smażymy placuszki na patelni na małej ilości oleju. Jeśli korzystasz z teflonowej patelni np. do smażenia naleśnika to wystarczy dosłownie kilka kropli oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 łyżeczce ciasta w równych odstępach (ja smażyłam około 8 placuszków za jednym zamachem). Smażymy na bardzo małym ogniu (opcjonalnie pod przykryciem) żeby ładnie wyrosły i nie były spalone na zewnątrz, a surowe w środku.
Pod wpływem proszku do pieczenia i wolnego smażenia powinny wyjść puchate mini placuszki.
Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Komentarze
Wszystko super i fajnie ale np. jakby ktoś nie wiedział ile to jest 300ml mleka to co wtedy?
Proszę korzystać z tej strony: http://www.ilewazy.pl Można tam znaleźć całe mnóstwo zważonych produktów.
300 ml mleka to 300 g. Najlepiej używać w kuchni wagi kuchennej, wtedy minimalizujemy prawdopodobieństwo błędu 🙂 Jeżeli nie ma Pani wagi, ani żadnej innej miarki, to wystarczy użyć szklanki o pojemności 250 ml i wtedy dać 1 szklankę całą i 1/5.
Pomimo trzymania się przepisu nie wyszło. Nie wiem skąd te pozytywne opinie . Czas spróbować czegoś innego
Naprawdę nie wiem co może tu pójść źle… Sporo osób dziennie wchodzi na ten przepis i raczej są same pochwały 🙁
Pyszne
Piękne wyszły! ❤️ Buźki wyglądają superowo 🙂
Zrobiłam wszystko jak w przepisie, a placki twarde i cienkie.
Składniki nie mogą być zimne (prosto z lodówki), bo wtedy placki nie wyrosną.
W przypadku placków to nie ma aż tak dużego znaczenia 🙂
W takim razie prawdopodobnie był za duży ogień i nie wyrosły.
Kocham robić jak mini pankejki
Przepis jest przecież powyżej 🙂
Kocham robić jak mini pankejki
Przepis jest przecież powyżej 🙂
Już dawno nie widziałam tak ładnie podanego sniadania :))
Dzisiaj wypróbowałam po dodaniu relacji na instagramie 😛 Smak i wygląd placków genialny!!!!