Śniadanie

Śniadaniowe rogale z makiem

Uwielbiam celebrować śniadania! W sumie nie mogłabym jeść codziennie tego samego, więc staram się je urozmaicać ile tylko wlezie 🙂 Tym razem mam dla Was moje idealne, puchate śniadaniowe rogale z makiem, które stanowią świetną bazę do kanapek. Takie domowe pieczywo aż chce się jeść na śniadanie czy kolację! Rogale pięknie się kroją, a do tego znikają w oka mgnieniu.

Mi najbardziej smakują rogale z makiem w wersji wytrawnej z szynką, serkiem twarogowym, świeżym ogórkiem i rukolą. Jeśli tylko wolicie, to możecie je posmarować ulubionym dżemem, kremem czekoladowym czy zjeść nawet z masłem! W każdej wersji smakują obłędnie.

Jeśli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo, to koniecznie wypróbuj bułeczki mleczne, prosty chleb pszenny, chałkę maślaną czy kajzerki.

Przepis na: Rogale z makiem

 Przygotowanie:  70 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 95 min

 Liczba porcji: 8-10

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml mleka letniego
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 520 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 80 g masła miękkiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml letniego mleka

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • mak do posypania

Jak zrobić rogale z makiem?

Krok 1 

Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży (lub 7 g instant), dodajemy 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz 50 ml letniego mleka, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Rozczyn drożdżowy powinien min dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Jeśli tak się nie stało po 10 minutach to znaczy, że rozczyn został źle wykonany (najczęstszą przyczyną jest gorące mleko) lub drożdże były stare. 


Krok 2 

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (ok. 520 g), 80 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 białko, 1 łyżeczkę soli, a także 200 ml mleka oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Ja wyrabiam zawsze ciasto drożdżowe za pomocą robota z hakiem do ciast drożdżowych przez ok. 8 minut.

Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.


Krok 3 

Ciasto rozwałkowujemy w duży okrąg. Wycinamy równe trójkąty (ok 8 lub 10 równych części). Każdą zwijamy w równy rulonik, a brzeg mocno sklejamy.

Gotowe rogale układamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch lekko smarujemy roztrzepanym jajkiem, za pomocą pędzelka. Posypujemy makiem i ponownie odstawiamy na minimum 15 minut żeby rogale się napuszyły. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 185 stopni. Piec przez 25-30 minut aż rogale będą rumiane.


rogale

rogale

rogale z makiem

rogaliki drożdżowe

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close