Opis przepisu
Uwielbiam celebrować śniadania! W sumie nie mogłabym jeść codziennie tego samego, więc staram się je urozmaicać ile tylko wlezie 🙂 Tym razem mam dla Was moje idealne, puchate śniadaniowe rogale z makiem, które stanowią świetną bazę do kanapek. Takie domowe pieczywo aż chce się jeść na śniadanie czy kolację! Rogale pięknie się kroją, a do tego znikają w oka mgnieniu.
Mi najbardziej smakują rogale z makiem w wersji wytrawnej z szynką, serkiem twarogowym, świeżym ogórkiem i rukolą. Jeśli tylko wolicie, to możecie je posmarować ulubionym dżemem, kremem czekoladowym czy zjeść nawet z masłem! W każdej wersji smakują obłędnie.
Jeśli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo, to koniecznie wypróbuj bułeczki mleczne, prosty chleb pszenny, chałkę maślaną czy kajzerki.
Przepis na: Śniadaniowe rogale z makiem
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 50 ml mleka letniego
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 520 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 białko
- 80 g masła miękkiego
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml letniego mleka
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- mak do posypania
Zobacz również:
Jak zrobić rogale z makiem?
Krok 1
Krok 2
Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.
Krok 3
Gotowe rogale układamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch lekko smarujemy roztrzepanym jajkiem, za pomocą pędzelka. Posypujemy makiem i ponownie odstawiamy na minimum 15 minut żeby rogale się napuszyły. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 185 stopni. Piec przez 25-30 minut aż rogale będą rumiane.
Komentarze
https://uploads.disquscdn.c… Robiłam już dwa razy,wyszły genialne!
Rogale wyszly pyszne.Zrobilam na drozdzah instant.Mialam problem z zagnieceniem ciasto.Moim zdaniem podalas za malo mleka.Ciasto bylo twarde wiec dodalam troche ….kefiru /1/3 szklanki/ i dalej poszlo gladko.Kroja sie sietnie.No i jeszcze jedno dodalam lyzeczke soli.Po pocieciu ciasta na trojkaty posmarowalam je rozpuszczonym maslem i dopiero zwijalam.Polecam przepis po lekkim zmodyfikowaniu.Marta Mierloo z Holandii.