Opis przepisu
Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo! Uwielbiam ten piękny zapach świeżo upieczonych bułek czy chleba. Moimi ulubionymi bułkami są kajzerki lecz wszystkie nafaszerowane są spulchniaczami, dodatkami aby wyglądały na jak najdłużej świeże… Ostatnio przerzuciłam się na pieczywo ciemne, wieloziarniste lecz od czasu do czasu również sięgam po białe pieczywko, a takie własnoręcznie zrobione smakuje najlepiej – szczególnie jeszcze ciepłe, wyciągnięte prosto z piekarnika!
Bułeczki śniadaniowe
Moje domowe kajzerki wychodzą puszyste, delikatne i mięciutkie w środku. Jednak żeby ciasto wyszło naprawdę idealne, polecam pokusić się na dłuższe jego zagniatanie. Ma wyjść dość lekkie, nie może wyjść zbite bo bułki po prostu wyjdą twarde jak kamienie i będziecie mogli nimi wybijać szyby 🙂
Jeżeli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj mleczne bułeczki, pszenne bułki lub drożdżową chałkę.
Przepis na: Kajzerki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży lub 7g suchych
- 1 płaska łyżka cukru
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- 60 g masła, roztopionego
- 1/2 łyżeczki soli
Zobacz również:
Kajzerki - przepis krok po kroku
Krok 1
(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło, jajko, pozostałą wodę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Krok 2
Komentarze
Robił tak sami i mi nie wyszło ,nie wyrosły mi bułeczki
W sensie nie wyrosło w ogóle ciasto drożdżowe?
Wyszły pyszne. W sam raz zamiast czerstwego świątecznego chleba
Jaki typ mąki Pani najbardziej poleca do tych bułeczek?
Generalnie każda się nada 🙂 Najczęściej używam typ 500 oraz 650 lub mieszam mąkę chlebową 750 z podanymi wcześniej.
Przepis nie jest dokładny, do rozczynu trzeba dodać mąkę i nie jest napisane ile wody dodać a jak ktoś nie wie to wleje do szklanki z rozczynem 200ml
Pani Wioleto, już poprawione 🙂 Miłego dnia życzę!
Dziękuję, wzajemnie miłego dnia życzę i pozdrawiam. Dziś robiłam bułeczki, są naprawdę pyszne 🙂