Kajzerki

4.8/5 (282 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

80 min + 25 min pieczenia

Kajzerki przepis - domowe

Opis przepisu

Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo! Uwielbiam ten piękny zapach świeżo upieczonych bułek czy chleba. Moimi ulubionymi bułkami są kajzerki lecz wszystkie nafaszerowane są spulchniaczami, dodatkami aby wyglądały na jak najdłużej świeże… Ostatnio przerzuciłam się na pieczywo ciemne, wieloziarniste lecz od czasu do czasu również sięgam po białe pieczywko, a takie własnoręcznie zrobione smakuje najlepiej – szczególnie jeszcze ciepłe, wyciągnięte prosto z piekarnika!

Bułeczki śniadaniowe

Moje domowe kajzerki wychodzą puszyste, delikatne i mięciutkie w środku. Jednak żeby ciasto wyszło naprawdę idealne, polecam pokusić się na dłuższe jego zagniatanie. Ma wyjść dość lekkie, nie może wyjść zbite bo bułki po prostu wyjdą twarde jak kamienie i będziecie mogli nimi wybijać szyby 🙂

Jeżeli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj mleczne bułeczki, pszenne bułki lub drożdżową chałkę.

Przepis na: Kajzerki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 7g suchych
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 60 g masła, roztopionego
  • 1/2 łyżeczki soli
Wyślij emailem

Kajzerki - przepis krok po kroku


Krok 1

ciasto na kajzerki

Do miseczki kruszymy świeże drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 100 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło, jajko, pozostałą wodę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 


Krok 2

bułki

Dzielimy je na 12-14 równych części, stolnicę podsypujemy lekko mąką i kulamy bułeczki aż powstaną idealne kuleczki. Przekładamy je następnie na blachę do pieczenia i lekko spłaszczamy dłonią. Lekko podsypujemy mąką (np przez sitko), a następnie za pomocą łyżki nacinamy 5 wgłębień na każdej bułce (ja kupiłam w jakimś większym markecie wykrawacz do kajzerek). Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na jakieś 5 minut żeby się troszkę napuszyły. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, przez 18-20 minut aż do momentu kiedy będą pięknie rumiane. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu domowe bułki będą miały fajną chrupiącą skórkę. Studzimy na kratce.


Kajzerki

Kajzerki

Kajzerki

Kajzerki

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 282

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Zofia
Zofia
1 rok temu

Robił tak sami i mi nie wyszło ,nie wyrosły mi bułeczki

zawsze_siudka
Ola
1 rok temu

Wyszły pyszne. W sam raz zamiast czerstwego świątecznego chleba

inbound5955846747652692395.jpg
Ewa
Ewa
2 lat temu

Jaki typ mąki Pani najbardziej poleca do tych bułeczek?

Wioleta Pawlak
Wioleta Pawlak
6 lat temu

Przepis nie jest dokładny, do rozczynu trzeba dodać mąkę i nie jest napisane ile wody dodać a jak ktoś nie wie to wleje do szklanki z rozczynem 200ml

Asia z Po Prostu Pycha
poprostupycha
6 lat temu
W odpowiedzi do  Wioleta Pawlak

Pani Wioleto, już poprawione 🙂 Miłego dnia życzę!

Wioleta Pawlak
Wioleta Pawlak
6 lat temu
W odpowiedzi do  poprostupycha

Dziękuję, wzajemnie miłego dnia życzę i pozdrawiam. Dziś robiłam bułeczki, są naprawdę pyszne 🙂

Kajzerki

Lubisz domowe pieczywo, ale masz małe doświadczenie związane z jego wykonaniem? Przychodzę Ci z pomocą! Przygotowałam przepis na kajzerki drożdżowe, które opisane krok z pewnością ułatwią Ci ich upieczenie. Są przepyszne, mięciutkie i delikatne w smaku. Kajzerki tak pięknie się kroją, a znikają tak szybko, że ciężko powiedzieć ile dni mogą leżeć i nie wysychają… Nie da się! U mnie domowe kajzerki znikają jeszcze ciepłe, a smakują najlepiej takie czyste z masłem.

Bułki śniadaniowe

Te pyszne bułki śniadaniowe są uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych. Na tle innych bułeczek, kajzerki się wyróżniają charakterystycznymi wgłębieniami. To bardzo prosty znak ich rozpoznawczy, który wystarczy naciąć lekko za pomocą łyżki lub specjalnej foremki do kajzerek. Bardzo zachęcam do przygotowania tych puchatych i maślnych kajzerek.

Jeśli tylko szukasz innych przepisów na domowe pieczywo na bazie drożdży to zachęcam do wypróbowania moich mlecznych bułeczek, pszennych bułek lub drożdżowej, maślanej chałki.

RozwińZwiń