Bułeczki czosnkowe to pyszny dodatek do sałatek czy grilla. Uwielbiam je zaraz po wyjęciu z piekarnika! Te bułki czosnkowe wychodzą miękkie, wyraziste w smaku i naprawdę pięknie pachną.
Bagietki czosnkowe
Te mini bagietki czosnkowe są proste do przygotowania. Ważne jest odpowiednie wyrobienia ciasta, aby wyszło sprężyste i rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbuj mój przepis na bułeczki czosnkowe, który opisałam bardzo dokładnie krok po kroku z dużą ilością zdjęć.
Przepis na: Bułeczki czosnkowe
Składniki:
Bagietki:
- 650 g mąki pszennej
- 10 g drożdży instant (suchych) lub 25 g świeżych
- 15 g soli
- 200 ml mleka
- 200 g kefiru
- 70 g masła miękkiego
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- masełko czosnkowe: 100 g miękkiego masła, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
Zobacz również:
Jak zrobić bułeczki czosnkowe?
Krok 1
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, a także dodajemy letnie mleko, kefir, sól, miękkie masło, a także suche drożdże. Całość wyrabiamy za pomocą robota planetarnego, lub po prostu na stolnicy przez minimum 5 minut, aż będzie idealnie odchodziło od ręki. Odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
Krok 2
Krok 4
Krok 5
Krok 6
W miseczce mieszamy składniki na masło czosnkowe, mieszamy za pomocą łyżeczki i przekładamy do rękawa cukierniczego. W miejscach nacięć nakładamy masło.
Krok 7
Pieczemy przez ok 18-22 minuty w temp. 190 stopni aż będą ładnie rumiane. Podawać ciepłe do sałatek czy grilla.
Smacznego!
Komentarze
Czy mozna te bułeczki zamrozić po wypieczeniu lub jak będą”surowe”? Aby odmrozić i były smaczne
Generalnie ciasto drożdżowe można mrozić zarówno przed upieczeniem jak i po, ale osobiście zawsze mrożę po upieczeniu (i całkowitym przestygnięciu). Tych bułeczek jednak nie mroziłam, ale myślę, że nie powinno być problemu z ich zamrożeniem 🙂
Czy wyrastanie w pokojowej czy w ciepłym miejscu? A to ostatnie wyrastanie po wyrolowaniu w jakim miejscu?
Nie no normalnie wyrabia się ciasto i przechowuje w temp. pokojowej czyli np. na blacie kuchennym.
Po prostu pyszne! Po spróbowaniu pierwszej zastanawiam się nad zrobieniem drugiej porcji
Radzę się nie zastanawiać, ponieważ prawdopodobnie pierwsza partia szybko zniknie 🙂
Pycha!
Bułeczki wyszły pyszne. Jak je przechowywać, żeby na drugi dzień zabrać do pracy?
Najlepiej tak jak inne pieczywo np. w lnianym woreczku czy nawet reklamówce 🙂
Przepyszny przepis, zostało mi nawet trochę masełka
Zniknęły szybciej, niż się pojawiły 😉