
Bułeczki czosnkowe to pyszny dodatek do sałatek czy grilla. Uwielbiam je zaraz po wyjęciu z piekarnika! Te bułki czosnkowe wychodzą miękkie, wyraziste w smaku i naprawdę pięknie pachną.
Bagietki czosnkowe
Te mini bagietki czosnkowe są proste do przygotowania. Ważne jest odpowiednie wyrobienia ciasta, aby wyszło sprężyste i rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbuj mój przepis na bułeczki czosnkowe, który opisałam bardzo dokładnie krok po kroku z dużą ilością zdjęć.
Przepis na: Bułeczki czosnkowe
Składniki:
Bagietki:
- 650 g mąki pszennej
- 10 g drożdży instant (suchych) lub 25 g świeżych
- 15 g soli
- 200 ml mleka
- 200 g kefiru
- 70 g masła miękkiego
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- masełko czosnkowe: 100 g miękkiego masła, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
Jak zrobić bułeczki czosnkowe?
Do przygotowania ciasta na bułeczki użyłam drożdży instant (nie potrzeba wtedy robić rozczynu, jednak jeżeli użyjesz świeżych, wtedy koniecznie zrób rozczyn drożdżowy).
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, a także dodajemy letnie mleko, kefir, sól, miękkie masło, a także suche drożdże. Całość wyrabiamy za pomocą robota planetarnego, lub po prostu na stolnicy przez minimum 5 minut, aż będzie idealnie odchodziło od ręki. Odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
Następnie ponownie je wyrabiamy przez 5 minut i tym razem zostawiamy w misce na minimum 45 minut. Przykrywamy ściereczką.
Powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Miękkie masło mieszamy w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą pieprzu i posiekanym drobno koperkiem lub natką pietruszki.
Ciasto dzielimy na 8 lub 10 równych części. Każdą najpierw formujemy w okrągłą kulkę, a następnie forujemy w podłużny rulonik.
Za pomocą noża robimy z wierzchu takie delikatne nacięcia (u mnie trzy nacięcia na każdą bułkę). Odstawiamy na 10 minut do małego podrośnięcia.
W miseczce mieszamy składniki na masło czosnkowe, mieszamy za pomocą łyżeczki i przekładamy do rękawa cukierniczego. W miejscach nacięć nakładamy masło.
Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy jeszcze odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki.
Pieczemy przez ok 18-22 minuty w temp. 190 stopni aż będą ładnie rumiane. Podawać ciepłe do sałatek czy grilla.
Smacznego!
Po prostu pyszne! Po spróbowaniu pierwszej zastanawiam się nad zrobieniem drugiej porcji
Radzę się nie zastanawiać, ponieważ prawdopodobnie pierwsza partia szybko zniknie 🙂
Pycha!
Bułeczki wyszły pyszne. Jak je przechowywać, żeby na drugi dzień zabrać do pracy?
Najlepiej tak jak inne pieczywo np. w lnianym woreczku czy nawet reklamówce 🙂
Przepyszny przepis, zostało mi nawet trochę masełka
Zniknęły szybciej, niż się pojawiły 😉