PieczywoPrzekąski

Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe to pyszny dodatek do sałatek czy grilla. Uwielbiam je zaraz po wyjęciu z piekarnika! Te bułki czosnkowe wychodzą miękkie, wyraziste w smaku i naprawdę pięknie pachną.

Bagietki czosnkowe

Te mini bagietki czosnkowe są proste do przygotowania. Ważne jest odpowiednie wyrobienia ciasta, aby wyszło sprężyste i rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbuj mój przepis na bułeczki czosnkowe, który opisałam bardzo dokładnie krok po kroku z dużą ilością zdjęć.

Przepis na: Bułeczki czosnkowe

Składniki:

Bagietki:

  • 650g mąki pszennej
  • 10g drożdży instant (suchych) lub 25 g świeżych
  • 15g soli
  • 200 ml mleka
  • 200g kefiru
  • 70g masła miękkiego

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko
  • masełko czosnkowe: 100 g miękkiego masła, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki

Jak zrobić bułeczki czosnkowe?

ciasto na bagietki
Krok 1 

Do przygotowania ciasta na bułeczki użyłam drożdży instant (nie potrzeba wtedy robić rozczynu, jednak jeżeli użyjesz świeżych, wtedy koniecznie zrób rozczyn drożdżowy).

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, a także dodajemy letnie mleko, kefir, sól, miękkie masło, a także suche drożdże. Całość wyrabiamy za pomocą robota planetarnego, lub po prostu na stolnicy przez minimum. Ciasto powinno być wyrabiane przez minimum 5 minut, aż będzie idealnie odchodziło od ręki. Odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.


ciasto na bagietki
Krok 2 

Następnie ponownie je wyrabiamy przez 5 minut i tym razem zostawiamy w misce na minimum 45 minut. Przykrywamy ściereczką.


ciasto drożdżowe na bagietki
Krok 3 

Powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.


masełko czosnkowe
Krok 4

Miękkie masło mieszamy w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą pieprzu i posiekanym drobno koperkiem lub natką pietruszki.


bagietki czosnkowe
Krok 5

Ciasto dzielimy na 8 lub 10 równych części. Każdą najpierw formujemy w okrągłą kulkę, a następnie forujemy w  podłużny rulonik. 


bułeczki czosnkowe
Krok 6

Za pomocą noża robimy z wierzchu takie delikatne nacięcia (u mnie trzy nacięcia na każdą bułkę). Odstawiamy na 10 minut do małego podrośnięcia.

W miseczce mieszamy składniki na masło czosnkowe, mieszamy za pomocą łyżeczki i przekładamy do rękawa cukierniczego. W miejscach nacięć nakładamy masło.


bułeczki czosnkowe
Krok 7

Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy jeszcze odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki.

Pieczemy przez ok 18-22 minuty w temp. 190 stopni aż będą ładnie rumiane. Podawać ciepłe do sałatek czy grilla.

Smacznego!


bułeczki czosnkowe

bułeczki czosnkowe

bułeczki czosnkowe

bułeczki czosnkowe

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 43

Oceń ten post jako pierwszy!

Bułki czosnkowe

Nie ma nic lepszego niż domowe bułki czosnkowe! Serio, ciężko się od nich oderwać. Uwielbiam gorące bułeczki czosnkowe, które pięknie pachną czosnkiem. Aromatyczne, wyraziste w smaku i puchate… No bułki idealne! Te drożdżowe bułeczki z masłem czosnkowym i pietruszką wykonasz bez najmniejszych problemów. Przepis opisałam dokładnie krok po kroku żebyście nie mieli problemów z ich przygotowaniem. Te proste bułeczki czosnkowe wykonasz z tanich, ogólnodostępnych składników. To takie banalne!

Dania na grilla

Bułki czosnkowe – przepis doskonały! Idealnie nadają się jako dodatek do grilla. Wyobraź sobie usmażoną kiełbasę czy szaszłyki w połączeniu z tymi bułeczkami. No połączenie idealne! Przy okazji polecam Wam wypróbować moje szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i boczkiem lub szaszłyki hawajskie. Takie dania na grilla smakują mi najbardziej. 

Bagietka czosnkowa

Ta mini bagietka czosnkowa to hit każdej imprezy! Idealna przekąska do sałatek czy grilla. Uwielbiam je piec i jeść. Te bułki czosnkowe to nic innego jak zwykłe bułki pszenne z dodatkiem masła czosnkowego. Jeśli szukasz zwykłej bagietki czosnkowej to polecam Ci zajrzeć do tego sprawdzonego przepisu. No palce lizać! Jeżeli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj bułeczki pszenne, chałkę maślaną, mleczne bułeczki czy kajzerki. Pamiętaj, że domowe pieczywo smakuje najlepiej na świecie! Wystarczy je raz upiec, aby poczuć różnicę.
Back to top button