Szaszłyki drobiowe z ananasem inaczej mówiąc “hawajskie” są naprawdę przepyszne! To świetna alternatywa dla tradycyjnych szaszłyków. Szczególnie jeśli lubisz takie słodko-słone połączenia smakowe.
Szaszłyki
Te proste do przygotowania szaszłyki hawajskie składają się w sumie tylko z trzech składników: kurczaka, papryki i ananasa. Fajnie wyglądają jeśli użyjesz różnych kolorów papryk np. czerwonej, żółtej i zielonej. Jeżeli chodzi o mięso, to piersi z kurczaka polecam dzień wcześniej pokroić sobie w kostkę i zamarynować w przyprawie curry. Dzięki temu po usmażeniu kurczak wychodzi soczysty i pełny smaku.
Może się zastanawiasz czy te szaszłyki można przygotować jedynie na grillu… Właściwie to nie! Obecnie praktycznie każdy piekarnik ma wbudowaną funkcję grill, więc jeśli tylko chcesz to polecam szaszłyki piec w piekarniku przez ok. 10-15 minut (funkcja góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przełączyć na funkcję grill (na tym etapie należy już bardziej kontrolować swój piekarnik i czas pieczenia, aby szaszłyki zbytnio się nie przypaliły). Takie szaszłyki z piekarnika są równie smaczne co z grilla!
Do szaszłyków drobiowych polecam przygotować moją sprawdzoną sałatkę grillową. Będzie tu pasować idealnie! Jeśli planujesz przygotować także karkówkę z grilla to koniecznie wypróbuj tą sprawdzoną marynatę do karkówki.
Z przepisu wyszło mi ok. 10 szaszłyków.
Przepis na: Szaszłyki drobiowe z ananasem
Składniki:
Marynata do mięsa:
- 450 g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
Dodatkowo:
- ½ puszki ananasa
- papryka czerwona
- papryka zielona
- patyczki do szaszłyków
Zobacz również:
Szaszłyki drobiowe z ananasem - przepis krok po kroku
Krok 1
Na długi patyczki do szaszłyków wbijamy pokrojoną w kawałki paprykę (np. czerwoną), kurczaka, ananasa. Czynność powtarzamy kilkukrotnie.
Układamy na tacce do grillowania. Smażymy na grillu przez ok. 20-30 minut. Pamiętaj żeby w trakcie smażenia obracać co jakiś czas szaszłyki, aby były równomiernie wysmażone. Kontroluj ogień i długość smażenia, aby się nie spaliły. Smacznego!
Komentarze