Szaszłyki drobiowe z ananasem

4.4/5 (25 ocen)

Ilość porcji

10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Szaszłyki drobiowe z ananasem

Szaszłyki drobiowe z ananasem inaczej mówiąc “hawajskie” są naprawdę przepyszne! To świetna alternatywa dla tradycyjnych szaszłyków. Szczególnie jeśli lubisz takie słodko-słone połączenia smakowe.

Szaszłyki

Te proste do przygotowania szaszłyki hawajskie składają się w sumie tylko z trzech składników: kurczaka, papryki i ananasa. Fajnie wyglądają jeśli użyjesz różnych kolorów papryk np. czerwonej, żółtej i zielonej. Jeżeli chodzi o mięso, to piersi z kurczaka polecam dzień wcześniej pokroić sobie w kostkę i zamarynować w przyprawie curry. Dzięki temu po usmażeniu kurczak wychodzi soczysty i pełny smaku.

Może się zastanawiasz czy te szaszłyki można przygotować jedynie na grillu… Właściwie to nie! Obecnie praktycznie każdy piekarnik ma wbudowaną funkcję grill, więc jeśli tylko chcesz to polecam szaszłyki piec w piekarniku przez ok. 10-15 minut (funkcja góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przełączyć na funkcję grill (na tym etapie należy już bardziej kontrolować swój piekarnik i czas pieczenia, aby szaszłyki zbytnio się nie przypaliły). Takie szaszłyki z piekarnika są równie smaczne co z grilla!

Do szaszłyków drobiowych polecam przygotować moją sprawdzoną sałatkę grillową. Będzie tu pasować idealnie! Jeśli planujesz przygotować także karkówkę z grilla to koniecznie wypróbuj tą sprawdzoną marynatę do karkówki.

Z przepisu wyszło mi ok. 10 szaszłyków.

Przepis na: Szaszłyki drobiowe z ananasem

Składniki:

Marynata do mięsa:

  • 450 g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

Dodatkowo:

  • ½ puszki ananasa
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • patyczki do szaszłyków
Wyślij emailem

Szaszłyki drobiowe z ananasem - przepis krok po kroku


Krok 1

dania z grilla

Zaczynamy do zamarynowania mięsa. Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę. W miseczce mieszamy przyprawę do kurczaka, curry oraz oliwę z oliwek (można ewentualnie dodać też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku). Do miseczki dodajemy kurczaka i całość mieszamy łyżką lub dłonią.

Na długi patyczki do szaszłyków wbijamy pokrojoną w kawałki paprykę (np. czerwoną), kurczaka, ananasa. Czynność powtarzamy kilkukrotnie.

Układamy na tacce do grillowania. Smażymy na grillu przez ok. 20-30 minut. Pamiętaj żeby w trakcie smażenia obracać co jakiś czas szaszłyki, aby były równomiernie wysmażone. Kontroluj ogień i długość smażenia, aby się nie spaliły. Smacznego!


Szaszłyki drobiowe

Szaszłyki drobiowe

Szaszłyki drobiowe

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 25

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Szaszłyki

Szykuje Ci się jakaś domówka i masz ochotę przygotować jakieś fajne, sycące dania z grilla? Dobrze się składa! Polecam wypróbować moje sprawdzone szaszłyki drobiowe z ananasem. To danie posmakuje szczególnie osobom, które lubią takie słodko słone smaki. Jak dla mnie to coś pysznego! Wychodzą wyraziste w smaku, aromatyczne i pięknie pachną. Do tego są super sycące i oryginalne.

Szaszłyki na grilla

Jeśli szukasz sprawdzone szaszłyki na grilla to koniecznie wypróbuj ten przepis. Szczerze mówiąc uwielbiam pizzę z ananasem oraz kurczakiem i te szaszłyki mi również bardzo smakowały. Są przepyszne i niesamowicie proste do przygotowania. Osobiście rzadko jem kiełbasę z grilla, ale takie domowe szaszłyki na grilla to bardzo lubię! W kilka minut można przygotować naprawdę sycące przekąski!

Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka, ananasa i papryki z dodatkiem curry najlepiej smakują na ciepło zaraz po usmażeniu. Można je przygotować także w piekarniku jeśli masz funkcję grill lub chociaż termoobieg. Do moich szaszłyków hawajskich idealnie będzie pasować sałatka do grilla. Ten przepis również Wam się spodoba! Ta sałatka składa się z mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych, oliwek i suszonych pomidorów. Polecam Wam ją wypróbować!

RozwińZwiń