
Kofty to genialne w smaku szaszłyki z mięsa mielonego. Wychodzą aromatyczne i bardzo sycące! Można je usmażyć na grillu lub upiec w piekarniku! Jak Wam wygodniej.
Kofty świetnie smakują wraz z frytkami czy pieczonymi ziemniakami i sałatką grillową. Będzie tu pasować idealnie! Jeśli planujesz przygotować także karkówkę z grilla to koniecznie wypróbuj tą sprawdzoną marynatę do karkówki.
Z przepisu wyszło mi ok. 8 większych szaszłyków.
Przepis na: Kofty – szaszłyki z mięsa mielonego!
Łącznie: 60 min
Składniki:
- 700 g mięsa wołowego, mielonego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 1 łyżeczka świeżej kolendry (lub 1/2 łyżeczki suszonej kolendry)
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego lub cytrynowego
- mała cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- kawałek świeżego imbiru – (około 5-6 cm)
- 1 łyżka natki pietruszki
Dodatkowo:
- patyczki do szaszłyków
Kofty przepis
Do mięsa mielonego (ok. 700g) dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), posiekaną drobno cebulę (1 sztuka), paprykę(1/2 sztuki), natkę pietruszki (1 łyżka) i świeżą kolendrę (1 łyżeczka). Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach (ok. 5 cm). Następnie dodajemy wszystkie przyprawy: sól (1 łyżeczka), paprykę słodką (1 łyżeczka), paprykę ostrą (szczyptę), kmin rzymski (1/2 łyżeczki), cynamon (szczypta), gałka muszkatołowa (szczypta), pieprz czarny mielony (1/3 łyżeczki). Całość dokładnie mieszamy dłońmi, aby wszystkie przyprawy wymieszały się jednolicie z mięsem.
Ja swoje kofty robiłam z około 3-4 łyżek mięsa. Formujemy w dłoni kulkę, a następnie ją wydłużamy tworząc coś w stylu ruloniku. Wbijamy patyczek do szaszłyków i poprawiamy kształt (można dłonie lekko zwilżyć wodą).
Kofty można usmażyć na patelni do grillowania, upiec w piekarniku lub usmażyć na grillu. Ja je piekłam przez 15-20 minut w temperaturze 185 stopni (u mnie najpierw góra-dół, a później funkcja grill).
W trakcie pieczenia polecam je obrócić na drugą stronę, aby były równomiernie wypieczone (najlepiej piec po 10 minut z każdej strony). Smacznego!