Kofty – szaszłyki z mięsa mielonego!

4/5 (96 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

kofty przepis

Kofty to genialne w smaku szaszłyki z mięsa mielonego. Wychodzą aromatyczne i bardzo sycące! Można je  usmażyć na grillu lub upiec w piekarniku! Jak Wam wygodniej.

Kofty świetnie smakują wraz z frytkami czy pieczonymi ziemniakami i sałatką grillową. Będzie tu pasować idealnie! Jeśli planujesz przygotować także karkówkę z grilla to koniecznie wypróbuj tą sprawdzoną marynatę do karkówki.

Z przepisu wyszło mi ok. 8 większych szaszłyków.

Przepis na: Kofty – szaszłyki z mięsa mielonego!

Składniki:

  • 700 g mięsa wołowego, mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 łyżeczka świeżej kolendry (lub 1/2 łyżeczki suszonej kolendry)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego lub cytrynowego
  • mała cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • kawałek świeżego imbiru – (około 5-6 cm)
  • 1 łyżka natki pietruszki

Dodatkowo:

  • patyczki do szaszłyków
Wyślij emailem

Kofty – szaszłyki z mięsa mielonego! - przepis krok po kroku


Krok 1

Do mięsa mielonego (ok. 700 g) dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), posiekaną drobno cebulę (1 sztuka), paprykę(1/2 sztuki), natkę pietruszki (1 łyżka) i świeżą kolendrę (1 łyżeczka). Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach (ok. 5 cm). Następnie dodajemy wszystkie przyprawy: sól (1 łyżeczka), paprykę słodką (1 łyżeczka), paprykę ostrą (szczyptę), kmin rzymski (1/2 łyżeczki), cynamon (szczypta), gałka muszkatołowa (szczypta), pieprz czarny mielony (1/3 łyżeczki). Całość dokładnie mieszamy dłońmi, aby wszystkie przyprawy wymieszały się jednolicie z mięsem.

Ja swoje kofty robiłam z około 3-4 łyżek mięsa. Formujemy w dłoni kulkę, a następnie ją wydłużamy tworząc coś w stylu ruloniku. Wbijamy patyczek do szaszłyków i poprawiamy kształt (można dłonie lekko zwilżyć wodą).

Kofty można usmażyć na patelni do grillowania, upiec w piekarniku lub usmażyć na grillu. Ja je piekłam przez 15-20 minut w temperaturze 185 stopni (u mnie najpierw góra-dół, a później funkcja grill).

W trakcie pieczenia polecam je obrócić na drugą stronę, aby były równomiernie wypieczone (najlepiej piec po 10 minut z każdej strony). Smacznego!


kofty

kofty

kofty

kofta

Średnia ocena 4 / 5. Ilość głosów: 96

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Szaszłyki

Na moim blogu znajdziesz sporo propozycji na dania z grilla. Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na szaszłyki to koniecznie wypróbuj moje szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i boczkiem lub szaszłyki drobiowe z ananasem. Pamiętaj, że możliwości smakowych jest naprawdę bardzo dużo na domowe szaszłyki. Tym razem chciałabym Was zachęcić do nieco orientalnej inspiracji. Mianowicie zapraszam Was na pyszne i bardzo aromatyczne kofty z mięsa mielonego.

Kofta przepis

Kofta to bardzo sycące, aromatyczne danie, które z pewnością Ci posmakuje! Mielone mięso wołowe z dużą ilością przypraw smakuje naprawdę nieziemsko. Można przygotować kofty z grilla lub piekarnika. W obu wersjach wychodzą super! Do tego pieczone ziemniaki np. pyry z gzikiem i sałatka na grilla. No powiem Wam, że to super pomysł na obiad.

Kofty wołowe

Kofty wołowe są bardzo proste do przygotowania. Składają się z dużej ilości przypraw, które myślę, że kupisz praktycznie w każdym większym sklepie. Pamiętaj, że kluczowe jest wysokiej jakości mięso, które najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce. Jestem bardzo ciekawa czy Wam posmakują. Kofty to naprawdę warte wypróbowania danie.

RozwińZwiń